Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa induktionsspisen 2023

Upptäck de populäraste induktionsspisarna på marknaden: 6 induktionsspisar som är bäst i test

Uppdaterad:

När man måste byta spis idag så väljer de allra flesta att köpa en induktionsspis. Populariteten går att förstå eftersom dessa spisar är smidiga att rengöra, värmer upp din mat snabbare och generellt har en högre säkerhet än keramisk spishäll.

Vi går här nedanför igenom sex olika induktionsspisar som vi tycker är bland de bästa på marknaden. Samt går igenom lite egenskaper och funktioner som är viktiga att tänka på.

Vilken är den bästa induktionsspisen?

Bästa 60 cm: Bosch HLS79W320U

För dig som söker en induktionsspis på 60 cm kan vi rekommendera Bosch HLS79W320U. Detta eftersom den har flera funktioner som vi tycker om, som självrengöring genom pyrolys och en funktion som kallas AutoPerfect 30. Den funktionen ser till att du kan tillaga olika typer av maträtter, och att alla kommer att bli precis som de ska.

Bosch HLS79W320U har fyra kokplattor och ugnen har en volym på 63 liter.

Egenskaper och specifikationer
 • Typ av ugn:El
 • Antal kokplattor:Fyra
 • Bredd:60 cm

Bästa rostfria (60 cm): Smeg SPSK60IX9

Smeg SPSK60IX9-1 är för dig som är ute efter en rostfri induktionsspis med klassisk design. Dess induktionshällar har multizone, vilket betyder att du kan använda olika storlekar på dina kastruller och stekpannor och du kan anpassa hällen efter dessa.

Ugnen rymmer 70 liter och du behöver inte fundera på rengöringen eftersom den har pyrolys-funktion. Allt du behöver göra är att tvätta rent med en trasa efter uppvärmningen.

Egenskaper och specifikationer
 • Typ av ugn:El
 • Antal kokplattor:Fyra
 • Bredd:60 cm

Bästa 70 cm: Electrolux EKI7553BTW

Electrolux EKI7553BTW är en induktionsspis på 70 cm och kommer med en stor varmluftsugn som har ett utrymme på 73 liter. Förutom detta har den en även matlagningstermometer som du kan använda dig utav. Det för att alltid få maten perfekt tillagad då den automatiskt stängs av när timern är slut.

I designen finns det en praktisk låda där du kan lägga plåtar och andra tillbehör till din ugn

Egenskaper och specifikationer
 • Typ av ugn:El
 • Antal kokplattor:Fyra
 • Bredd:70 cm

Bästa 50 cm: Electrolux LKI561400X

Om du behöver en lite mindre och mer minimalistisk ugn kan vi rekommendera Electrolux LKI561400XX som är 50 cm bred och har en höjd på 85,8 cm. Dess knappar är pop-up vilket betyder att de inte tar någon plats medan de inte används.

Även om den är mindre i sin design har ugnen en volym på 58 liter, vilket ofta är mer än nog för hemmet. Ugnen har en SteamBake-funktion vilket betyder att det bröd som bakas kommer få en jämn och krispig yta – perfekt för dig som gillar att göra hemlagat bröd helt enkelt.

Egenskaper och specifikationer
 • Typ av ugn:El
 • Antal kokplattor:Fyra
 • Bredd:60 cm

Bästa 90 cm: Smeg C9IMX9-1

För dig som söker en induktionsspis med en klassisk design på 90 cm kan vi rekommendera Smeg C9IMX9-1. Kokplattan har fem olika värmezoner så att du kan använda flera olika storlekar av både kastruller och stekpannor. Värmezonerna har även en booster-funktion.

Med en stor ugn som rymmer 115 liter behöver du aldrig oroa dig för att något inte ska få plats. Och eftersom att den har ångrengöring behöver du heller inte tänka på det momentet alltför mycket.

Egenskaper och specifikationer
 • Typ av ugn:El
 • Antal kokplattor:Fem
 • Bredd:90 cm

Bästa med dubbla ugnar: Smeg SSK92IMX8

Det är inte alltid det räcker med flera kokplattor utan ibland vill man också ha mer än en ugn. Med Smeg SSK92IMX8 får du båda – fem kokplattor och två ugnar. Den ena ugnen har en volym på 70 liter medan den mindre istället har en volym på 35 liter.

Smeg SSK92IMX8 är 90 cm bred och du får med fyra olika bakplåtar som passar.

Egenskaper och specifikationer
 • Typ av ugn:El
 • Antal kokplattor:Fem
 • Bredd:90 cm

Köpguide för induktionsspisar

Utformningen av spis och ugn

 • Storlek: Det första man ska titta på är bredden eftersom, speciellt om du redan har en yta där den ska få plats. Det är också bredden som ofta skiljer sig åt mellan en induktionsspis och en annan. Ett annat viktigt mått är höjden, denna skiljer sig inte alltid lika mycket åt, men det finns vissa som är lägre eller högre än standardmåtten.
 • Antal kokplattor/värmezoner: Det vanliga är fyra kokplattor, men de större spisarna har ibland fem eller i sällsynta fall ännu fler. Det som är bra med just induktionsspis är att flera av dem också erbjuder utökade värmezoner, vilket betyder att två kokplattor sätts ihop till en större om detta skulle behövas.
 • Ugnsvolym: Man brukar säga att en medelstor ugn ligger på mellan 50 och 60 liter. Detta räcker gott och väl för ett hushåll där ni är mellan tre och fyra personer. Om ni är fler kan det vara skönt med en ugn som har lite mer kapacitet.
 • Typ av reglage: Många induktionsspisar har idag touch för att sätta igång, stänga av och justera värmen. Däremot finns det självfallet spisar som är designade med vreden för dig som hellre vill ha det på det sättet. I vissa fall har de pop-up funktion som gör att de inte tar upp plats i onödan.

Funktioner att kolla på

Pyrolysrengöring

Pyrolysrengöring betyder att din ugn kan rengöra sig själv med hög värme. Det brukar ta runt tre timmar och den uppnår då runt 500°C, vilket gör att alla matrester och fetter omvandlas till aska. Efter dessa tre timmar behöver du låta ugnen vara i cirka 30 minuter innan du kan öppna den. Du kan då blöta en trasa och försiktigt torka bort den aska som blivit.

Tänk på att ugnen i sig klarar av de höga temperaturer som den kommer upp i under en pyrolysrengöring, men det gör inte alla ugnstillbehör. Dubbelkolla om du behöver ta ut galler och andra tillbehör innan du sätter igång.

Katalytisk rengöring

Detta tar mindre tid än vad pyrolysrengöring gör och det krävs inte lika hög värme. En ugn med katalytisk rengöring har absorberade paneler placerade på olika ställen beroende på ugnen. På vissa är det där bak medan det på andra är på ugnens båda sidor.

Värt att tänka på är att katalytisk rengöring fungerar bra men att fett och matrester lätt kan fastna på ställen där panelerna inte kommer åt, vilket betyder att manuell rengöring också kommer behöva göras.

Ångrengöring

Detta är en ny metod som uppkommit på senaste tiden. Vad som är tacksamt med ångrengöring är att det är mer energieffektivt eftersom att det endast tar 30 minuter. Det fungerar på så sätt att du ställer in en långpanna i ugnen och sätter igång ångrengöringsprogrammet. Ångan kommer att lösa upp matrester och fetter så att du utan större problem kan torka bort det med en trasa.

Snabbuppvärmning

Denna funktion kan du hitta genom att leta efter pilar som pekar mot en värmesymbol. Snabbuppvärmning är tacksamt att använda när du ska tillaga mat och bakverk som behöver tillagas i höga temperaturer.

Energiklass

Genom att titta på ugnens energiklass kan du avgöra om den är mer eller mindre energieffektiv. Energiklasserna som primärt används idag är mellan A och G, där A är mest energieffektiv medan G är det som är minst energieffektivt.

Vad som är bra att veta är man i början av 2021 började byta från en tidigare indelning där det var mellan A+++ och G. Så i vissa fall kan detta fortfarande visas då man ändrar lite pö om pö för olika typer av produkter.

Hjälpsamma källor