Bästa japanska kniven 2023

Upptäck de populäraste japanska knivarna på marknaden: 9 japanska knivar som är bäst i test

Uppdaterad:

En japansk kniv som ligger på en skål med paprikor.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Matlagning och vanliga kockknivar i all ära, men nu ska vi prata japanska knivar. Japanska knivar har fått ryktet att vara bland de bästa du kan köpa, och detta på grund av flera anledningar.

Därav vill vi presentera marknadens absolut bästa japanska knivar som inte bara lever upp till sitt rykte, men som också kan göra matlagningen roligare. Du kommer också att få läsa vår köpguide där vi går igenom precis vilka egenskaper och funktioner du ska leta efter i ditt nya köp.

Vilka är den bästa japanska kniven?

Bästa gyutokniven: Global G-2

Global G-2 är en modell som inte bara har vunnit en hel del tester, den har även mottagit fantastisk feedback av kunder, såväl experter inom området. Detta är en klassisk kockkniv som lämpar sig utmärkt för kökets alla uppgifter.

Global G-2 kommer tillverkad av en unik stilblandning vid namn Cromova 18 som ger dig den perfekta balansen mellan skärpa och hållbarhet. Den har även slipats på en snäv vinkel, 12,5 grader för att vara exakt, vilket gör den perfekt till grönsaker såväl hårdare köttbitar.

Slutligen får du ett handtag fyllt med sjösand för att den ska balanseras perfekt i handen.

Läs mer: Bästa kockkniven

Bästa santokukniven: Mac Mighty

Mac Mightys Santoku är ytterligare en populär kniv. Det som sticker ut hos denna modell är faktumet att den kommer med en integrerad luftspalt som ser till att ingredienserna inte fastnar, vare sig du skär grönsaker eller kött så kommer ingenting i vägen.

Därtill kommer handtaget i laminerad björk och stålet i form av “Molybdenum Alloy Carbon”. Denna kombination ger dig det bästa av alla världar: en välbalanserad, sylvass, och hållbar kniv. Detta är en allkniv som lämpar sig framför allt bra till grönsaker och mindre köttstycken.

Bästa kiritsukekniven: Yaxell Ran Kiritsuke

Yaxell Ran Kirisuke är en högklassig hybridkniv som kombinerar grönsakskniv och fiskkniv i ett och samma paket. Denna kniv kommer inte bara med tydliga tecken på status, du får även ett knivblad av 69 lager damaskerat stål och en kärna tillverkad av hårt VG10-stål - en kombination som skiner.

Därutöver får du ett handtag tillverkat av svart micarta. Detta är ett material som framställs genom linneduk och specialplast, slutresultatet blir ett hygieniskt material som inte bara passar i köket, men som också är vattentåligt. Slutligen får du en hårdhetsgrad på 60–62 HRC som förlänger hållbarheten markant.

Bästa yanagibakniven: Kai Wasabi Black Yanagiba

Kai Wasabi Black Yanagiba är en sashimikniv som, förutom att se något farlig ut, också kommer med otäckt bra egenskaper. Detta är en högklassig japansk kniv som lämpar sig bäst till fisk, sashimi och sushi. Kniven kommer med ensidig slipning och tillverkning i rostfritt stål.

Tack vare dess höga kolhalt får du även en fantastisk hårdhet och hållbarhet. Den kommer också med ett handtag av bambu som naturligt har anti-bakteriella egenskaper. Detta är ett fantastiskt val för dig som är ute efter en yanagibakniv!

Bästa debakniven: Kai Wasabi Black Deba

Är du ute efter en debakniv så ska du läsa vidare. Kai Wasabi Black Deba är en debakniv som enligt den japanska traditionen används för att filea fisk. Anledningen till detta är det lite tjockare knivbladet som gör att du enkelt kan glida längs med fiskens ben för att sedan skära ut dess filéer. Förutom fisk så kan kniven också användas för att hacka grönsaker och skära kött.

Bladet kommer tillverkat av rostfritt stål samtidigt som handtaget är av pulveriserat bambu – kombinationen ger dig den optimala fördelningen mellan balans, skärpa och hållbarhet.

Bästa nakirikniven: Global GS-5

GS-5 tillhör Global Classic och är en liten och smidig hacka som lämpar sig perfekt till grönsaker. Tack vare den unika utformningen blir den optimal för att hacka och förbereda mindre grönsaker med.

Kniven tillverkas av stålblandningen Cromova 18. Därtill kommer skaftet fylld med sjösand vilket bidrar till en perfekt balans. Vi får inte heller glömma den karakteristiska snäva vinkeln på 12,5 grader som Global ger sina knivar. Detta är den perfekta grönsakskniven för dig som är ute efter hållbarhet, balans och exceptionell skärpa.

Läs mer: Bästa grönsakskniven

Bästa pettykniven: Black 5000MCD 67 Shotoh

Black 5000MCD 67 Shotoh från Miyabi är ett fantastiskt hantverk som delvis liknar kockkniven, men även låter dig arbeta med mer precision. Den passar utmärkt för både grönsaker och frukt, men också alla andra uppgifter där du ska skapa mindre underverk.

En särskiljande egenskap hos denna modell är att den kommer med MC66 pulverstål. Stålet är den nyaste teknologin och, kombinerat med 13 lager rostfritt stål, ger kniven en fantastisk skärpa som du sällan ser. Därutöver kommer den med ett D-format handtag som ger dig en perfekt balans och ligger bekvämt i handen för enkel hantering.

Bästa japanska köttyxan: Kuro Chopper

Kuro Chopper är en produkt på topplistan som står ut från resten av valen. Detta är, till skillnad från våra andra kandidater, en japansk, handsmidd köttyxa med 5CR15MOV-stål. Stålet har processats åtta gånger vilket ger en fantastisk hållbarhet och en hårdhet på 54–56 HCR.

Du får dessutom tillgång till ett långt handtag av bränt trä som ger dig perfekt balans, grepp, och framför allt – stabilitet. Slutligen så gör kombinationen av kärnstålet VG-10 och damaskusstål detta till en kniv som inte bara är en fröjd för handen, men även för ögat.

Bästa japanska knivsetet: Global G-2951138 Knivset

Global G-2951138 är en kollektion av knivar från Global Classic som ger dig allt du behöver i köket. Knivsetet innehåller nämligen 5 olika knivar: brödkniv, grönsakskniv, kockkniv, allkniv och skalkniv.

Samtliga knivar kommer med stålblandningen Cromova 18 och en ergonomisk utformning som ligger bra i handen för enkel hantering. Är du ute efter ett knivset för kökets alla uppgifter så är detta ett fördelaktigt val.

Läs mer: Bästa knivsetet

Köpguide för japanska knivar

Japanska knivar är precis som alla andra köksprodukter – det är en massa egenskaper och funktioner att hålla reda på. Lyckligtvis så kommer du att få lära dig allt om funktioner och egenskaper i vår köpguide.

Olika typer av japanska knivar

Nedan är de mest förekommande modellerna av japanska knivar. I parantesen har vi skrivit vilken typ av kniv modellen är mest lik om man skulle jämföra med västerländska knivar.

 • Gyuto (Kockkniv): Den klassiska kockkniven, eller som den kallas i japan, Gyuto, är den vanligaste typen av kniv och kan användas till nästan allt. Skillnaden mellan Gyuto och de västerländska kockknivarna som ofta härstammar från Frankrike eller Tyskland, är att Gyuto kommer med ett tunnare blad och hårdare stål. Från början var dessa designade för att skära i större bitar av kött.
 • Santoku (Allkniv): Santoku betyder ”kniv med tre dygder” och innebär att kniven kan användas till tre användningsområden: fisk, grönsaker och kött. Santokuknivar är oftast mellan 165–180 millimeter långa.
 • Kiritsuke (Allkniv): Kiritsuke är en allkniv som är menad för att ”snitta upp” och används traditionellt i japan för att skära upp olika typer av fisk eller grönsaker. Dessa kommer med en svärdliknande form och har därför ett rakare blad, därmed är de även lite längre.
 • Bunka (Allkniv): Bunka är en funktionell kniv där den primära designen var menad för mångsidighet i det västerländska köket. Bunkaknivar kommer med en flexibel profil som är precis tillräckligt bred i handtaget för enkel användning. Detta är en väldigt vanlig variant i västvärlden som kan användas för många olika saker.
 • Deba (Trancherkniv): Detta är en tyngre variant av japanska knivar och används framför allt för de tuffare arbeten. Den var ursprungligen designad för att filea fisk och skära kött. Debaknivar kommer ofta med tjockare blad och en längd på mellan 165-och 210 millimeter.
 • Nakiri (Grönsakskniv): Nakiriknivar kännetecknas av den unika, rektangulära formen som de kommer med. Dessa knivar liknar ”usuba” där den stora skillnaden är att usubaknivarna är lite tunnare. Nakiriknivar används för att hacka grönsaker och kommer därför med en standardlängd på mellan 165- och 180 millimeter.
 • Petty (Skalkniv): Pettyknivar är knivar som är speciellt designade för de mindre arbeten i köket. Detta är praktiskt taget en förminskad version av Gyuto (kockkniven) och lämpar sig perfekt för delikata arbeten där en kockkniv hade varit otymplig. Pettyknivar kan användas för att skala frukter, dekorera, skära ut äppelhus, och andra mindre arbeten. Dessa är mellan 120- och 150 millimeter långa.
 • Yanagi (Sushi-/Sashimikniv): Yanagiknivarna kännetecknas av deras långa blad. Tack vare denna unika konstruktion så användes de traditionellt för att skiva upp sushi och andra tunna fiskbitar. I dagsläget används de också för att skära kött, framför allt större köttbitar där man kan ta vara på det långa bladet. Dessa är mellan 240 och 360 millimeter långa.

Viktiga faktorer för alla typer av knivar

En kniv är en rätt simpel pryl utifrån sett. Det är heller inte överdrivet många faktorer du måste kolla på. Däremot är det så att du kan gräva väldigt djupt i dessa faktorer, speciellt materialet som kniven är uppbyggt av. Vi kommer nedan sammanfatta lite saker som kan vara bra att ha koll på.

Stålet

Stålet i kniven är väldigt viktigt när du kollar på en japanska kniv. Här är det mycket information att hålla reda på, men vi ska försöka sammanfatta det.

Generellt så brukar man dela in i tre huvudkategorier som vi ska försöka sammanfatta här.

 • Kolstål (knivar med hög kolhalt): Högre kolhalt ger en hårdare och skarpare kniv. Dessa knivar brukar komma upp i en hårdhet på 60+ HRC vilket är riktigt bra. De föredras ofta av japanska kockar pga. dessa egenskaper. De kräver dock mer underhåll om man inte vill att kniven ska hålla länge.
 • Rostfritt stål: Genom att addera krom i stålet så kommer kniven tåla väta och fukt mycket bättre. Detta är väldigt vanligt generellt med kockknivar eftersom de är lättare att ta hand om än en kniv i enbart kolstål.
 • Pulverstål (Tamahagane): Traditionellt används tamahagane för japanska svärd. På senare år har dock en liknande process skapats för att göra stål till köksknivar också. Dessa knivarna är hårda, skarpa, dyra och ovanliga.

Inom alla dessa olika kategorier så finns det sen en hel del underkategorier och olika typer av stål för knivarna.

Vill man gräva riktigt djupt i detta så rekommenderar vi detta inlägg hos Sharp Edge Shop!

Hårdhet

Japanska knivar har ofta en hårdhet på mellan 58-68 HCR, medan västerländskt stål inte kommer över 59 HCR.

När du väljer knivar med lägre HCR så kommer du att få en mer hållbar kniv där ”små bitar” inte lossnar från bladet. Nackdelen med dessa är att eggen inte blir lika vass, samt att den inte håller lika länge (hörutsatt att du tar hand om den).

Å andra sidan har du den övre delen av spektrumet som ger dig en sylvass och hållbar egg. Nackdelen är att den är mer ömtålig och ojämnheter i bladet kan skapas efter att du tappat den eller liknande – då är det små bitar som lossnar och gör bladet sämre.

Du kan läsa mer om HRC här.

Handtaget

Handtaget är viktigt framförallt för två anledningar:

 • Komfort
 • Balansen på kniven (tyngdpunkten)

Japanska knivars handtag är oftast gjorda i trä. Formen brukar vara cylindrisk, D-formad eller som en oktagon, detta skiljer sig från en västerländsk kniv som oftast är formad för att passa i handen.

Eftersom japanska knivar inte brukar ha någon metall i handtaget blir det också lättare, detta gör att tyngpunkten på kniven kommer lite längre ut på bladet. Den blir lite framtung skulle man kunna säga.

Japansk eller västerländsk kökskniv?

Som vi nämnt tidigare så är den största skillnaden mellan japanska och västerländska knivar i handtaget och stålet.

Handtaget på en västerländsk kniv brukar väga lite mer eftersom de ofta har nitar efter greppet för att håla ihop det. Effekten av det är som vi nämnde tidigare att tyngdpunkten hamnar olika för de olika typer av knivarna. Många tycker är greppen på västerländska knivar är bekvämare eftersom det är format efter hur en hand ser ut.

Vilket typ av handtag som är bäst skulle vi säga är en smaksak, så vi skulle rekommendera att du testar båda varianterna.

När det kommer till stålet så blir det dock mindre smaksak och mer fråga om hur mycket du orkar ta hand om din kniv. Stålet som används i japanska knivar är vanligtvis hårdare, skarpare och smalare. Detta bidrar till att kniven skär bättre. Det gör som vi nämnt tidigare dock även att knivet inte tål stötar lika bra och måste tas hand om bättre.

Självklar finns det undantag vad de gäller både stål och handtag för de olika knivtyperna. Det finns knivar med den västerländska typen av grepp som använda japansk stål och vice verca.