Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa kaffebönorna 2023

Bäst i test för kaffebönor: Köpguide och topplista med 8 kaffebönor

Uppdaterad:

Kaffebönor är precis som allt annat en smaksak. Det finns dock många viktiga egenskaper som många inte tänker på, egenskaper som spelar stor roll för hur slutprodukten smakar.

I detta inlägg kommer du att få läsa om de bästa kaffebönorna enligt oss, samt ta del av köpguiden som beskriver allt du behöver veta när du ska välja de perfekta bönorna för just dig.

Vilka är dom bästa kaffebönorna?

Bästa kaffebönorna: Witt Burning Love

Witt Burning Love är en populär kaffesort som presterat bra på topplistor och tester som genomförts. Här får du espressobönor med noter av bär och kakao, något som Witt beskriver ger en “brinnande kärlek” när du dricker det.

Dessa bönor har importerats från Afrika och Sydamerika där de genomgått en odlingsprocess som innebär att man handplockar de mogna bären för att sedan soltorka dem och blanda ner dem i kaffet. Denna teknik ger en unik och syrligare smak till kaffet, något som är värt att tänka på. Detta är ett syrligt premiumkaffe som kunderna älskar!

Bästa mellanrostade kaffebönorna: Lavazza Super Crema

Lavazza Super Crema är ett bra val för dig som vill hitta den perfekta balansen av rostning. Här får du en premiumblandning med en kombination av 20% robusta, och 80% arabicabönor. Dessa bönor är noga utvalda från Central- och Sydamerika. Du får även delar från Indonesien – samtliga områden som är världskända för kvaliteten på sina kaffebönor.

Just denna sort har blivit mellanrostad och kommer med en lagom fyllighet som gör att du kan servera den till samtliga gäster. Du får även vissa inslag söta frukter, rökighet och nötter.

Vill du ha mellanrostade kaffebönor så är det Lavazza Super Crema som vi rekommenderar!

Bästa mörkrostade kaffebönorna: Arvid Nordquist Dark Mountain

Dark Mountain från Arvid Nordquist är en blandning kaffebönor som har en intensiv smak och arom. De kommer även med 100% handplockade arabicabönor från Brasilien och Centralamerika.

Det som gör att vi gillar denna sort extra mycket är faktumet att den kommer med inslag av karamell, björnbär och valnöt – en kombination som vi inte ser allt för ofta. Även eftersmaken på kaffet är långvarig och kommer med en god balans av syrlighet och bitterhet. Vill du ha prisvärda och mörkrostade kaffebönor till dina drycker så är det dessa bönor vi rekommenderar!

Bästa billiga kaffebönorna: Lavazza Qualità Rossa

Lavazza Qualità Rossa är ett perfekt val för dig som vill ha ett gott kaffe som du kan unna dig varje dag. Detta är en billigare variant som kommer med italienska rötter. Här får du en blandning av arabicabönor från Brasilien och robustabönor från Afrika, tillsammans skapas en kaffeblandning fylld av lena och aromatiska toner. Du får även lite inslag av choklad och nötter.

Detta är en mellanrostad kaffeböna med medium intensitet och passar därmed perfekt både med eller utan mjölk. Är du ute efter ett billigt och bra alternativ så är dessa bönor perfekta!

Bästa ekologiska kaffebönorna: Arvid Nordquist Ethic Harvest

Arvid Nordqusit Ethic Harvest är en påse kaffebönor som ger dig precis vad du förväntar dig – noga utvalda kaffebönor med Fairtrade-certifikat och 100% ekologiska odlingsprocesser.

Kaffet kommer med kraftfulla och kryddiga smaker som består av 100% arabicabönor. Det kommer också med en styrka på 4/5, något som gör det perfekta att använda som bas eller om du gillar att blanda ut det med mjölk.

Ytterligare en utmärkande egenskap är att det delvis kommer ifrån Laos, detta ger kaffet den efterlängtade och livliga syrligheten som vi alla älskar. Vill du ha mycket ekologiskt kaffe för pengarna så är detta det bästa alternativet på marknaden!

Fantastiska espressobönor: Caffe Mauro De Luxe

Caffe Maure De Luxe är en påse kaffebönor som inte bara erbjuder en premiumkänsla, detta är också topprodukt bestående av en unik blandning mellan 30% robusta- och 70% arabicabönor. Bönorna kommer noga plockade från Indien, Sydostasien, Brasilien och Centrala Amerika. Kombinationen av alla geografiska platser erbjuder en söt och syrlig smak med inslag av frukt och choklad.

Det vi gillar med denna produkt är att den fungerar precis lika bra att använda i espresson som den gör i mjölkkaffet. Bönorna kommer också med en lägre koffeinhalt, något som vi ser som en fördel. Gillar du ett mellanrostat kaffe med inslag av choklad så tycker vi att du ska kolla på dessa kaffebönor!

Lyxiga espressobönor: Melitta BellaCrema Espresso

Melitta BellaCreme Espresso är ett par bönor som står ut lite från resterande val här på topplistan. Här får du nämligen en mörkrostad variant som passar perfekt för dig som gillar att involvera mjölken i kaffet också.

Kaffet kommer med en intensiv, fulländad och kryddig smak. Det lämpar sig därmed perfekt att använda som kraftfull bas i Macchiaton, Latten eller Cappuccinon.

Det är dessutom mänger av kunder som påpekar valutan som dessa kaffebönor erbjuder. Vill du ha en bra styrka i morgonkaffet så kanske detta är det bästa valet för just dig!?

Fina aromer: Lavazza Qualita Oro

Lavazza Qualita Oro är den perfekta kaffesorten för dig som inte vill krångla till det, men ändå avnjuta en fantastisk god kopp kaffe. Här får du 100% arabicabönor från Centralamerika och Afrika. Bönorna odlas på högslätterna vilket innebär optimala förhållanden för plantans tillväxt.

Kaffet har en raffinerad och behaglig balans som ger dig en bra kombination mellan fyllighet, arom och sötma. Allt detta kombinerat med inslag av honung och torkad frukt gör detta till ett mångsidigt alternativ som passar de flesta.

Köpguide för kaffebönor

Dags för en liten djupdykning i kaffebönor!

Vi går nedan igenom allt du behöver veta när du är på jakt efter en påse med riktigt bra kaffebönor.

Vilka typer av kaffebönor kan man välja mellan?

Det finns en hel drös med olika kaffebönor att välja mellan. Här nedan är de fyra så kallade huvudtyperna av kaffebönor.

 • Arabica: Arabicabönan är den vanligaste bönan och kommer med en sötare smak än ”traditionellt kaffe” som annars brukar vara lite bittrare och syrligare. Den odlas i områden där regnfall är vanligast, speciellt i Central- och Sydamerika. Värt att notera är att smaken kan avta lite när den serveras kall eller utblandad med något.
 • Robusta: Detta är den näst vanligaste typen av bönan i världen. Robustabönorna kommer med högre nivåer av koffein jämfört med arabicabönorna, något som också innebär en mer slitstark planta. Bönan erbjuder en starkare ”kaffesmak” och blandas därför oftast ut med arabicabönor.
 • Liberica: Detta är en sällsynt variant som bara växer i väldigt specifika klimat. Liberica kommer med en ”träig” smak och odlas framför allt i Filipinerna. Med tanke på den ”råa” och ”träiga” smaken så rekommenderas det att bönan blandas ut med andra sorter, alternativt med tillsatser när du bryggt färdigt.
 • Excelsa: Excelsa är en variant av Liberica bönan och växer inom samma områden, sydöstra Asien. Bönan kommer med en unik smakuppsättning som framför allt kännetecknas av sin fruktiga och söta smak. Smaken blir perfekt för både ljus och mörk rostning, något som gör den väldigt efterlängtad bland kaffeentusiaster.

Vad vill man ha för rost på sina kaffebönor?

När du väljer rosten på dina kaffebönor så innebär detta också att du väljer delar av smakprofilen. Nedan går vi igenom vad de olika rostningsgraderna innebär för ditt kaffe.

 • Ljusrost: Ljusrostat kaffe har en ljusbrun färg på bönorna och kommer helt utan olja. Rosten har skarpa, ljusa syrligheter som balanseras ut av en mjukare kropp. När kaffet är ljusrostat så är målet att bevara så mycket av bönans ursprungliga smak som möjligt, därmed blir också smakerna mer vibranta.
 • Mellanrost: Mellanrostade bönor är bruna till utseendet och har en en medelstark syrlighet och en rundare smakprofil. Precis som vid ljusrostning så vill man bevara så mycket av bönans ursprungliga smak som möjligt, denna gång framhäver man också den sötare smaken i bönan, något som gör den lättare på paletten för den allmänna kaffedrickaren.
 • Mörkrost: Mörkrost har en mörkbrun och oljig yta på bönorna. Den kännetecknas ofta också av de starka och mörka smakerna som den erbjuder. Mörkrostade bönor kommer inte med mycket av bönans ursprungliga smaker, istället blir dessa nötigare, djupare och mer dramatiska.

Blandning vs. Single origin

Om det är en blandning av bönor eller single origin syftar på om de bönorna kommer från olika delar av världen, eller om de kommer från samma ställe. Vart de kommer från kommer påverka smakprofilen på kaffet då miljön där bönen har sin påverkan.

 • Blandning: En blandning av kaffebönor kommer med många olika typer av bönor som härstammar från olika delar av världen, det beskrivs lättast som många olika gårdar i en och samma påse. Blandningen mellan alla typer av bönor öppnar möjligheterna för att blanda smakuppsättningar och skräddarsy smakprofilerna i slutprodukten, någonting som brukar föredras av de flesta.
 • Single origin: Single-origin är precis vad det låter som, alla bönor i påsen kommer från samma ställe. Single origin är populärt bland kaffefantaster eftersom de ger en mer ”ren” smak av den regionen och farmen som kaffet kommer från. Det kan även vara kul för en vanlig kaffedrickare att testa på single origin från två olika världsdelar för att känna av skillnaden.

Andra faktorer att tänka på

 • Förpackning: Förpackningen är inte någonting som bör bestämma om du ska välja kaffet eller inte, dock kan det vara bra att ha koll på att vissa paketeringar blir lättare att förvara, men också håller fukten borta från bönorna inuti. Hittar du produkter med väl paketerade bönor så kommer du garanterat att betala för premiekaffe och du bör då kunna förvänta dig toppkvalitet.
 • Mängd: Kaffebönor kommer ofta i paketeringar om 250, 500, eller 1000 gram. Premiumprodukterna kommer sällan med en större förpackning då det inte krävs lika mycket av dessa bönor och de bara ska användas vid ”exklusiva” tillfällen. Väljer du istället större påsar så ska du förvänta dig mer kaffe för pengarna.
 • Miljömärkning: Miljömärkningar är etiska bemärkningar som bevisar på bra levnadsförhållanden för arbetarna och en hållbar tillverkningsprocess. Vi ser gärna att du satsar på miljömärkningar och dessa kostar ofta inte så mycket mer inom kaffevärlden.
 • Land: Beroende på vilket land dina bönor härstammar ifrån så kan du också förvänta dig olika typer av smaker. Vanligaste kaffebönorna kommer från Central- och Sydamerika då dessa är världens största exportörer.
 • Rosteri: Det ställe där kaffebönan rostas är inte superviktigt när det kommer till slutprodukten, dock kan detta ha en indirekt kostnad på dig som slutkonsument. Tidigare fraktkostnader och annat under tillverkningsprocessen kan spegla sig i slutpriset.

Vanliga frågor

Hur många gram kaffebönor har man på en kopp?

Beroende på hur starkt du vill att ditt kaffe ska vara så ska du använda olika mängder bönor. En generell riktlinje är att du doserar cirka 7 gram malda kaffebönor per 1,25 deciliter. Detta ger dig ungefär en kopp.

Vad är det för speciellt med espressobönor?

Espressobönor är ofta rostade på ett speciellt sätt. Detta ger bönorna en mer djärv och robust smak, någonting som kännetecknar den klassiska espresson. På grund av denna djärva och robusta smak så rekommenderas det att du blandar ut drycken med mjölk eller liknande för att balansera smaken.

Vilken kaffeböna är vanligast i svenskt kaffe?

Arabicabönan är den vanligaste kaffebönan i världen, vilket avspeglas i populäritet även i sverige. Robustabönan är också vanliga både i sverige och resten av europa.

Vilka är de bästa espressobönorna?

Frågar du oss så är Witt Burning Love och Lavazza Super Crema två av de bästa espressobönorna du kan få tag på. Vilken som passar dig kommer dock alltid vara en smaksak. Som tur är så är det bara kul att testa lite olika sorter så varför inte bara köpa lite olika bönor och se vad du gillar!

Hjälpsamma källor