Köpguide för kaffebönor
Dags för en liten djupdykning i kaffebönor!
Vi går nedan igenom allt du behöver veta när du är på jakt efter en påse med riktigt bra kaffebönor.
Vilka typer av kaffebönor kan man välja mellan?
Det finns en hel drös med olika kaffebönor att välja mellan. Här nedan är de fyra så kallade huvudtyperna av kaffebönor.
- Arabica: Arabicabönan är den vanligaste bönan och kommer med en sötare smak än ”traditionellt kaffe” som annars brukar vara lite bittrare och syrligare. Den odlas i områden där regnfall är vanligast, speciellt i Central- och Sydamerika. Värt att notera är att smaken kan avta lite när den serveras kall eller utblandad med något.
- Robusta: Detta är den näst vanligaste typen av bönan i världen. Robustabönorna kommer med högre nivåer av koffein jämfört med arabicabönorna, något som också innebär en mer slitstark planta. Bönan erbjuder en starkare ”kaffesmak” och blandas därför oftast ut med arabicabönor.
- Liberica: Detta är en sällsynt variant som bara växer i väldigt specifika klimat. Liberica kommer med en ”träig” smak och odlas framför allt i Filipinerna. Med tanke på den ”råa” och ”träiga” smaken så rekommenderas det att bönan blandas ut med andra sorter, alternativt med tillsatser när du bryggt färdigt.
- Excelsa: Excelsa är en variant av Liberica bönan och växer inom samma områden, sydöstra Asien. Bönan kommer med en unik smakuppsättning som framför allt kännetecknas av sin fruktiga och söta smak. Smaken blir perfekt för både ljus och mörk rostning, något som gör den väldigt efterlängtad bland kaffeentusiaster.
Vad vill man ha för rost på sina kaffebönor?
När du väljer rosten på dina kaffebönor så innebär detta också att du väljer delar av smakprofilen. Nedan går vi igenom vad de olika rostningsgraderna innebär för ditt kaffe.
- Ljusrost: Ljusrostat kaffe har en ljusbrun färg på bönorna och kommer helt utan olja. Rosten har skarpa, ljusa syrligheter som balanseras ut av en mjukare kropp. När kaffet är ljusrostat så är målet att bevara så mycket av bönans ursprungliga smak som möjligt, därmed blir också smakerna mer vibranta.
- Mellanrost: Mellanrostade bönor är bruna till utseendet och har en en medelstark syrlighet och en rundare smakprofil. Precis som vid ljusrostning så vill man bevara så mycket av bönans ursprungliga smak som möjligt, denna gång framhäver man också den sötare smaken i bönan, något som gör den lättare på paletten för den allmänna kaffedrickaren.
- Mörkrost: Mörkrost har en mörkbrun och oljig yta på bönorna. Den kännetecknas ofta också av de starka och mörka smakerna som den erbjuder. Mörkrostade bönor kommer inte med mycket av bönans ursprungliga smaker, istället blir dessa nötigare, djupare och mer dramatiska.
Blandning vs. Single origin
Om det är en blandning av bönor eller single origin syftar på om de bönorna kommer från olika delar av världen, eller om de kommer från samma ställe. Vart de kommer från kommer påverka smakprofilen på kaffet då miljön där bönen har sin påverkan.
- Blandning: En blandning av kaffebönor kommer med många olika typer av bönor som härstammar från olika delar av världen, det beskrivs lättast som många olika gårdar i en och samma påse. Blandningen mellan alla typer av bönor öppnar möjligheterna för att blanda smakuppsättningar och skräddarsy smakprofilerna i slutprodukten, någonting som brukar föredras av de flesta.
- Single origin: Single-origin är precis vad det låter som, alla bönor i påsen kommer från samma ställe. Single origin är populärt bland kaffefantaster eftersom de ger en mer ”ren” smak av den regionen och farmen som kaffet kommer från. Det kan även vara kul för en vanlig kaffedrickare att testa på single origin från två olika världsdelar för att känna av skillnaden.
Andra faktorer att tänka på
- Förpackning: Förpackningen är inte någonting som bör bestämma om du ska välja kaffet eller inte, dock kan det vara bra att ha koll på att vissa paketeringar blir lättare att förvara, men också håller fukten borta från bönorna inuti. Hittar du produkter med väl paketerade bönor så kommer du garanterat att betala för premiekaffe och du bör då kunna förvänta dig toppkvalitet.
- Mängd: Kaffebönor kommer ofta i paketeringar om 250, 500, eller 1000 gram. Premiumprodukterna kommer sällan med en större förpackning då det inte krävs lika mycket av dessa bönor och de bara ska användas vid ”exklusiva” tillfällen. Väljer du istället större påsar så ska du förvänta dig mer kaffe för pengarna.
- Miljömärkning: Miljömärkningar är etiska bemärkningar som bevisar på bra levnadsförhållanden för arbetarna och en hållbar tillverkningsprocess. Vi ser gärna att du satsar på miljömärkningar och dessa kostar ofta inte så mycket mer inom kaffevärlden.
- Land: Beroende på vilket land dina bönor härstammar ifrån så kan du också förvänta dig olika typer av smaker. Vanligaste kaffebönorna kommer från Central- och Sydamerika då dessa är världens största exportörer.
- Rosteri: Det ställe där kaffebönan rostas är inte superviktigt när det kommer till slutprodukten, dock kan detta ha en indirekt kostnad på dig som slutkonsument. Tidigare fraktkostnader och annat under tillverkningsprocessen kan spegla sig i slutpriset.