Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa kaffekvarnen 2023

Köpguide för kaffekvarnar: Bäst i test och hur du väljer rätt kaffekvarn för dina behov

Uppdaterad:

Kaffe är en färskvara och att inhandla en kaffekvarn, gör att du kan avnjuta färskmalet kaffe varje morgon. Helt utan ansträngning, då kaffekvarnen gör jobbet åt dig. Kaffebönornas arom och smak, kommer fram lite extra om du väljer att köpa hela bönor, istället för redan malda. Du kommer att märka av skillnaden direkt.Så vad skiljer olika modeller åt och har priset verkligen någon betydelse? Oroa dig inte, för att du ska kunna mala kaffe bekymmersfritt, har vi skapat en topplista där Smegs CGF01 enligt oss är den bästa kaffekvarnen. En mycket funktionell maskin som passar samtliga användare.

Vilken är den bästa kaffekvarnen?

Bästa kaffekvarnen: Smeg CGF01

Smegs köksmaskiner är ett perfekt inköp för dig som gillar en tidlös design och smarta funktioner. Kaffekvarnen CGF01 är absolut inget undantag och med denna maskin kan du mala kaffe hemma mycket enkelt. Maskinen står stabilt på plats under hanteringen och är tack vare sin form, även mycket enkel att förvara i köket.

En stor fördel med denna maskin är att du själv kan justera hur grovt du föredrar att kaffemaskinen ska mala. Detta gör att du kan anpassa det malda kaffet efter din kaffemaskin och såklart även din preferens. CGF01 är utrustad med hela 30 olika inställningar, för att den ska vara helt skräddarsydd för dig.

För att kaffemaskinen ska vara enkel att använda har den försetts med en inbyggd behållare, som det malda kaffet ramlar ner i. Denna behållare är avtagbar och har en kapacitet på 350 gram.

Med en effekt på 150 watt har maskinen tillräckligt med kraft, för att kunna användas för samtliga bönor. Dessutom ger tillverkningsmaterialet i rostfritt stål, maskinen en längre livslängd och det underlättar även rengöring av kaffekvarnen.

Egenskaper och specifikationer
 • Behållare:350 gram
 • Antal inställningar:30 stycken
 • Material:Rostfritt stål
 • Effekt:150 watt

För espressoälskare: Sage The Smart Grinder Pro

Om du letar efter en maskin med mängder av inställningar och som är lite extra anpassad för att mala just espressobönor, så kommer Sage The Smart Grinder Pro att vara ett utmärkt val. Denna kaffekvarn har nämligen utvecklats med hela 60 stycken olika inställningar och är tillverkad av rostfritt stål för att vara robust och effektiv.

Med en effekt på 165 watt är den även tillräckligt kraftfull för att kunna användas till flera andra bönor, för en komplett kaffeupplevelse. Dessutom har maskinen försetts med en IQ-teknologi som är självdoserande och anpassar mängderna bönor efter vilken grovinställning du väljer under malning av bönorna.

Sist men inte minst vill vi även nämna designen på kaffekvarnen. Den är mycket stilren, står stadigt på bordet under användning och har även försetts med en LCD-skärm, vilket gör den till en mer modern och funktionell modell. Här kan du enkelt justera kaffekvarnen för att passa just dina behov. En modell som vi rekommenderar varmt!

Egenskaper och specifikationer
 • Behållare:450 gram
 • Antal inställningar:60 stycken
 • Material:Rostfritt stål
 • Effekt:165 watt

Kompakt storlek: Wilfa WSCG-2

Denna kaffekvarn WSCG-2 från varumärket Wilfa är ett effektivt val, som dessutom säljs till ett mycket bra pris. Trots detta har denna kaffekvarn flera utmärkande funktioner, som gör den mycket lätt att använda av alla. Ett perfekt inköp för kaffeälskare eller för din firma.

Kaffekvarnen är tillverkad av rostfritt stål, vilket är ett mycket uppskattat material för köksmaskiner. Materialet har en längre livslängd, rostar inte och är således enklare att hålla ren.

För att den ska kunna anpassas efter din smak och tycke, kan malningsgraden justeras med ett snabbt knapptryck. Inkluderad timer-funktion och kapacitet på 250 gram, ger dig en maskin som är optimal för de flesta hushåll och som kan producera en större mängd färskmalet kaffe.

Egenskaper och specifikationer
 • Behållare:250 gram
 • Antal inställningar:4 stycken
 • Material:Rostfritt stål
 • Effekt:160 watt

Bästa budgetmodellen: Hario Skerton

Om du letar efter en prisvänlig, men ack så funktionell kaffekvarn som ständigt är redo att användas ska du kika på Hario Skerton. Här får du kanske inte marknadens mest avancerade modell, med mängder av inställningar och grovstorlekar. Här kan du istället mala bönorna för hand direkt på köksbordet och därmed anpassa valet efter din smak.

Behållaren rymmer 100 gram bönor och kaffekvarnen är tillverkad av keramik, vilket ger den ett väldigt stilrent och tidlöst utseende. Här får du mycket för pengarna och kvarnen är ett perfekt komplement till din espresso- eller kaffemaskin i köket.

Att mala bönorna för hand ger en väldigt jämn blandning, där mer oljor och arom frigörs från bönorna. Så för att få en riktigt smakrik kopp behöver man således inte spendera multum.

Egenskaper och specifikationer
 • Behållare:100 gram
 • Antal inställningar:0 stycken
 • Material:Keramik
 • Effekt:Manuell modell

Mest för pengarna: Melitta Molino

Denna nätta och praktiska kaffekvarn Molino, har en fin design och lättare vikt på 1,6 kilo. Detta gör den enklare att flytta omkring i hemmet och kan även tas med på campingsemestern eller till sommarstugan.

När man testat på lyxen av att ständigt ha ett lager av färskmalet kaffe på hemmaplan, är färdigmalet kaffe från butiken inte längre något särskilt smakrikt val. Med en kaffekvarn som denna, kan du få tillgång till färskmalet kaffe, vart du än befinner dig.

Melitta har säkerställt att maskinens funktioner är anpassade för flera användare och du kan enkelt justera hur grovt du vill att maskinen ska mala kaffebönorna.

Behållaren rymmer 200 gram bönor och en automatiskt avstängningsfunktion, säkerställer att kaffemaskinen inte drar för mycket energi. En prisvänlig och miljösmart kvarn, som ger dig rätt förutsättningar för att kunna förverka dina baristadrömmar på hemmaplan.

Egenskaper och specifikationer
 • Behållare:200 gram
 • Antal inställningar:17 stycken
 • Material:Plast, rostfritt stål (kvarnverk)
 • Effekt:100 watt

40 olika malningsgrader: Graef CM802EU

Med den utvecklade kaffekvarnen CM802EU från varumärket Graef kan du mala kaffe på hemmaplan som ett riktigt proffs. Med hela 40 olika malningsgrader och lite andra justeringar kan du anpassa grovleken och hastigheten under processen, för att du ska få kaffet precis som du vill ha det.

En stor fördel är också att denna kaffekvarn har en större behållare, som rymmer 350 gram kaffebönor. Detta gör att den ständigt är redo att användas och där du även har möjligheten att mala en större mängd samtidigt. Dock får du den allra bästa smaken om du använder dig av färskmalet kaffe.

Maskinens form och design var en annan bidragande faktor till att vi valde ut denna modell till vår topplista. Den blir snabbt ett fint inslag i köket och är väldigt lättplacerad. Ett bra val för kaffeentusiasten helt enkelt.

Egenskaper och specifikationer
 • Behållare:350 gram
 • Antal inställningar:40 stycken (malning)
 • Material:Rostfritt stål
 • Effekt:128 watt

Manuell modell i premiumklass: Comandante High Precision

Om du letar efter en finare manuell modell som verkligen håller måttet, så bör du kika på High Precision från varumärket Comandante. Med denna modell kan du själv anpassa grovleken på kaffet och får därmed en smak på kaffet som är skräddarsytt för dig.

Med kaffekvarnens genomtänkta design, får du ett skönt grepp och kan mala kaffe utan att det sliter på dina armar eller handleder. Här har rostfritt stål kombinerats med en fin träbeklädnad, som ger en mycket stilren kaffekvarn som ständigt kan stå framme.

Behållaren i glas rymmer 40 gram bönor, där man räknar att det krävs cirka 20 gram för en härlig kopp espresso. Detta innebär att du med denna kaffekvarn ständigt har ett lager av färskmalt kaffe, för en optimal smak och känsla!

Egenskaper och specifikationer
 • Behållare:40 gram
 • Antal inställningar:0 stycken (manuell)
 • Material:Rostfritt stål, glas och träbeklädnad
 • Effekt:Manuell modell

Tidlös design: Zassenhaus Brasilia

Här har vi en klassisk kaffekvarn som har en mycket klassisk och elegant design. En sådan som du kanske ofta ser i antikaffärer eller på second hand. Denna manuella kaffekvarn Brasilia från Zassenhaus har utvecklats med detta i åtanke och har den klassiska formen tagits till vara på. Kvarnen är dock mycket funktionell och kan användas till flera olika typer av bönor.

Zassenhaus kaffekvarnar är kända för att hålla i all evighet. Därför får du vid köp 25 års garanti, vilket säkerställer att du kan använda kvarnen för att mala kaffe i många år framöver.

Kvarnmekaniken maler bönorna på ett steglöst vis, vilket ger ett väldigt jämnt och fint kaffe att lägga i kaffemaskinen eller bryggaren. En manuell modell för dig som uppskattar den klassiska formen på äldre kaffekvarnar!

Egenskaper och specifikationer
 • Behållare:Bönor för 5-6 koppar
 • Antal inställningar:0 stycken (manuell)
 • Material:Rostfritt stål och träbeklädnad
 • Effekt:Manuell modell

Köpguide för kaffekvarnar

Ingenting slår smaken av en nybryggd kaffe, som har gjorts på färskmalda bönor. Både smaken och aromen kommer att förbättras avsevärt och när du väl börjat använda färskt kaffe, kommer du aldrig mer gå tillbaka till de färdigmalda påsarna.

Men för att kunna göra ett bra val är det viktigt att du har flera saker i åtanke. Då framförallt vilka egenskaper och funktioner som du prioriterar.

Hur mycket kaffe dricker du och hur många i familjen kommer troligtvis att använda kvarnen? Genom att fråga dig själv detta, kan du få ledtrådar för vilken kapacitet som kaffekvarnen bör vara byggd för och om det är några särskilda funktioner som kommer göra kvarnen extra praktisk för dig.

Behållarens kapacitet

Behållarens kapacitet har större betydelse än du kanske tror. Det är viktigt att den kaffekvarn du väljer har en kapacitet som rymmer en tillräckligt stor mängd bönor, för att du inte ständigt ska behöva fylla på i behållaren.

Om ni är flera i familjen som älskar en kopp kaffe på morgonen, se till att investera i en kaffekvarn med en större behållare som med fördel rymmer minst 200 gram bönor eller mer. Detta kommer att spara tid på morgonen och ge dig mer tid över, för att verkligen kunna njuta av din frukost och den smakrika kaffedrycken.

Vilka funktioner är viktiga att ha i åtanke?

Ju fler funktioner, desto mer kostar vanligtvis exemplaret. Det är därför viktigt att du har funktionerna i åtanke och investerar i en maskin som är skräddarsydd för din användning. Varför spendera mer pengar på en maskin, med funktioner som du ändå inte kommer att nyttja?

Ta därför några minuter på att fundera ut några funktioner som du prioriterar. Är det maskinens kapacitet, inställningar eller att den ska vara utrustad med särskilda redskap? Ett skräddarsytt val, gör hanteringen enklare och du behöver heller inte lära dig en massa onödiga funktioner, som inte kommer till någon nytta.

Hantering

Framförallt om du inte tidigare har använt en kaffekvarn, är det viktigt att den är enkel att använda och är utrustad med funktioner som är lätt att förstå sig på.

För nybörjare rekommenderar vi att du antingen kikar på en mer simpel elektrisk kaffekvarn, alternativt kikar på en manuell modell. Det är bara att hälla i bönorna i behållaren och veva på.

Hur grovt kaffe föredrar du?

Hur finkornigt kaffet behöver malas beror på vilken typ av kaffemaskin som du använder. Är det en espressomaskin, krävs det till exempel att kaffet är finare malt än om du vanligtvis använder en kaffebryggare. Likaså om du använder en franskpress eller droppkaffe, som framförallt på senare tid verkligen har hamnat på tapeten igen.

Om du behöver en varierad malning, är det viktigt att den maskin som du kikar på är försedd med flera inställningar där du kan justera hur fint kaffebönorna ska malas. Du kan anpassa slutresultatet efter stunden och även mala kaffe åt dina vänner, som ännu inte tagit tag i saken och införskaffat sin egna kaffekvarn.

Stabilitet och konstruktion

Oavsett vilken typ av kaffekvarn du investerar i, är det viktigt att den har en stabil konstruktion. Detta för att den ska vara effektiv och även stå stadigt tillrätta medans den maler kaffebönorna till perfektion.

Kaffekvarnens konstruktion och tillverkningsmaterial, är två huvudsakliga faktorer som visar hur kvalitativ modellen är och då hur länge den faktiskt kommer att hålla. Om du inhandlar en manuell modell, är det även viktigt att den har ett bekvämt handtag och att den är enkel att rotera.

Motorns effekt

En annan sak som kommer att ha stor betydelse vid valet av kaffekvarn är vilket effekt modellens motor har. Motorn ger kraft åt maskinen och avgör bland annat hur snabbt skivorna eller knivarna kan rotera och därmed hur fint maskinen kan mala kaffebönorna.

En starkare motor ger även flera andra fördelar. De flesta modeller som har försetts med en stark motor, har även kombinerats med många olika inställningar. Detta gör maskinen mer multifunktionell, där du kan justera kvarnens malning efter vilken typ av kaffemaskin som du har i hemmet.

Hur vi hittade produkterna till topplistan

En kaffekvarn är ett nödvändigt inköp för alla kaffefantaster där ute. Nymalda bönor har nämligen den allra bästa smaken och slår all färdigmalda kaffepaket med hästlängder. Därför har vi tagit oss an jobbet att leta fram marknadens bästa val av kaffekvarnar och har fokuserat på att ta fram både manuella och elektriska alternativ. En perfekt kaffekvarn för varje individ helt enkelt!

För att kunna välja ut vilka modeller vi skulle inkludera på topplistan var det flera faktorer som spelade in. Bland annat har vi endast valt att ta med kaffekvarnar som har hamnat högt upp på andra topplistor som har gjorts av andra hemsidor. Men de utvalda modellerna ska även vara multifunktionella, stabila och hållbara för att kunna användas i många år framöver.

Oavsett budget och användning kan du hitta en bra kvarn för dig på topplistan. Så fundera på vilken typ av kvarn du behöver och sedan kan du dricka en anpassad kopp kaffe varje dag!

Kaffekvarn med knivar eller malskivor?

Det finns framförallt två olika typer av kaffemaskinen på marknaden. Detta är de med inbyggda knivar, som vanligtvis faller inom den mer prisvänliga skalan. Sedan har du även de modeller som använder sig av ett mer avancerat system, som består av malskivor. Dessa är oftast något mer kostsamma, men ger dig som användare flera fördelar.

Så vad är då egentligen bäst, kaffekvarn med knivar eller malskivor?

Det allra bästa valet för dig beror lite på vilken typ av kaffemaskin du har och då hur finmalet kaffe som kommer att passa bäst. Om du till exempel har en espressomaskin hemma, kommer tyvärr en kaffekvarn med knivar inte att vara tillräckligt effektiv. Du behöver då investera i en maskin som använder sig av malskivor för att mala kaffebönorna.

En kaffekvarn med knivar, fungerar som så att knivarna slår sönder kaffebönorna. Detta resulterar vanligtvis i att kaffet inte mals särskilt jämnt, men om knivarna är något längre kommer detta inte vara särskilt anmärkningsvärt. Detta system drar ner prislappen på kaffekvarnen, vilket gör den till en passande modell för dig som använder en klassisk kaffebryggare.

Malskivor är dock designade för att göra just det som kaffemaskiner med knivar inte alltid besitter. Nämligen att mala kaffebönorna mer fint och jämnare. Kvaliteten behöver dock inte alltid vara så mycket bättre om modellen har malskivor, men överlag ger det en jämnare malning och därmed en starkare kopp kaffe. Perfekt för dig med espressomaskin.

Sammanfattning

Att kunna mala sitt egna kaffe hemma är en dröm för många. Inte bara för dig som älskar att tillreda den perfekta latten eller uppskattar en stark espresso. Kaffebönor släpper ifrån sig mer arom och smak direkt efter malningen, vilket gör att du ständigt kan avnjuta den perfekta koppen kaffe på hemmaplan, oavsett vilken typ av kaffe du föredrar.

En kaffekvarn ska vara enkel att använda, med funktioner som gör att du kan justera hur grovt du vill att den ska mala. En annan viktig faktor är att den är stabil och har en behållare som rymmer tillräckligt med bönor, för att den ska vara ett funktionellt val för din familj.

Om du älskar kaffe, varför inte lyxa till det lite extra på morgonen med en kaffe gjord på nymalda bönor? Kika på vår topplista för att hitta din favorit och kika gärna lite extra på den vinnande kaffekvarnen CGF01 från Smeg.

Hjälpsamma källor