Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa kantfräsen 2023

Köpguide för kantfräsare: 3 kantfräsare som är bäst i test

Uppdaterad:

En kantfräs är en typ av frässtål som faller inom kategorin profilfräs. Till skillnad från vanliga frässtål som används för att runda av kanter på bland annat stolar och bord, används en kantfräs för att skapa diverse olika kanter och former på flera olika typer av möbler och trämaterial. Kantfräs använder sig av kullager för att skapa dessa dekorer och kan antingen inhandlas som en enskild maskin, som vi skriver om i denna artikel eller alternativt som ett utbytbart frässtål som kan kombineras med en handöverfräs.

På vår topplista kan du hitta olika varianter av kantfräsar. Vår favorit som du bör kika lite extra på är kraftfulla Kfmpb 15-10 F från etablerade Metabo.

Vilken är den bästa kantfräsen?

Metabo Kfmpb 15-10 F

Metabo har med sina kraftfulla och effektiva maskiner tagit plats som en av marknadens ledande tillverkare av verktyg, redskap och maskiner. Deras kantfräs Kfmpb 15-10 F är en så kallad metallkantfräs som kan användas till fashöjder på upp till 10 millimeter.

Det huvudsakliga användningsområdet är för bearbetning av svetsfogar och har en patenterad fräsdjupsinställning som gör arbetet betydligt enklare. Den mycket precisa inställningen gör inställningstiden kortare och minimerar även risken för att du oavsiktligt ska råka ändra inställningsdjupet under arbetets gång.

Utöver detta har maskinen en mycket precis fasvinkel som enkelt kan justeras. Detta beror framförallt på maskinens anpassade fräshuvud som består av tre vändplattor i hårdmetall, vilket då möjliggör en fasvinkel på mellan 0-90 grader.

För att du ska kunna arbeta mer säkert har maskinen utrustats med mycket greppvänliga bygelhandtag. Med ett fastare grepp om maskinen kan du ha mer kontroll och enkelt styra maskinen över underlaget. Dessutom får du en betydligt jämnare styrning med rakare linjer.

Säkerhet är A och O när du jobbar med större verktyg eller maskiner. Metabo har inkluderat flera spännande funktioner som gör att du kan arbeta lugnt och metodiskt. Bland annat har maskinen utrustats med ett mekaniskt bromssystem, överbelastningsskydd, samt skydd mot återstart. Kombinationen ger dig helt enkelt en maskin där du i allra största möjliga mån kan undvika olyckor under arbetet.

Metabos kantfräs Kfmb 15-10 F är ett utmärkt val för dig som letar efter en maskin med bra prestanda, en effektiv motor och en maskin som har stort fokus på din säkerhet. Maskinen passar både dig som arbetar som snickare eller för dig som renoverar huset själv.

Metabo Kfm 15-10 F

Kantfräsen Kfm 15-10 från Metabo liknar maskinen ovan till många olika aspekter. Men har en något mer kompakt design och lättare vikt än beskrivna kantfräs ovan. Kfm 15-10 F passar dig med något mindre erfarenhet då den har en något mindre effekt på 810 W och ett något mindre tomgångvarvtal som sträcker sig upp till 12200 varv i minuten. 

Detta lämpar sig bättre för mindre jobb eller för dig som letar efter en effektiv maskin som är enkel att hantera oavsett tidigare erfarenhet.

Kfm 15-10 F har utrustats med flera säkerhetsfunktioner som gör maskinen till en ren fröjd att jobba med. Bland annat kan du jobba mer kontrollerat, tack vare större styrplattor och enklare bearbetning av svetsfogar. Utöver detta har kantfräsen även väldigt bekväma handtag som du kan få ett fast grepp om. Extrahandtag kan monteras för en ännu mer kontrollerad hantering och sedan avlägsnas om du arbetar på mindre ytor eller svåråtkomliga hörn.

För att du ska kunna jobba mer säkert leder maskinen automatiskt bort överblivna spånrester och damm. När du har en bättre sikt kan du arbeta säkrare och undviker att spån eller andra träpartiklar skadar dina ögon. Var dock alltid noga med att komplettera din maskin med nödvändig skyddsutrustning såsom handskar och skyddsglasögon.

Kfm 15-10 är ett utmärkt val för dig som vill ha full kontroll under arbetets gång. Du kan enkelt styra maskinen över underlaget och få en jämn och fin fräsning av svetsfogar.

Bosch GKF 12V-8 2x3,0 Ah

Bosch tillverkar anpassade och praktiska verktyg- och maskiner som underlättar både inom ditt professionella yrke eller för renovering hemma. Deras utbud inriktar sig till samtliga användare och samtliga maskiner finns tillgängliga i en väldigt bred prisskala.

Deras kantfräs GKF 12V-8 är en batteridriven maskin och denna modell är även världens första 12 V kantfräs. Designen är anpassad för att ge dig full kontroll och för att vara väldigt praktiskt att använda oavsett tidigare erfarenhet. Med maskinens mycket överkomliga pris i jämförelse med de funktioner och inställningar som har inkluderats, är GKF 12V-8 ett kap.

Vad som skiljer denna kantfräs från många andra modeller på marknaden är dess kompakta storlek och mycket låga vikt på endast 4,38 kilo. Detta ger dig en mer ergonomisk arbetsposition där du undviker att slita på armar och rygg. Även maskinens form möjliggör en betydligt bättre arbetsposition.

Eftersom denna kantfräs drivs av batterier behöver du inte bekymra dig över sladdar som är i vägen. Du kan enkelt arbeta utan några avbrott, tills det är dags att ladda batteriet på nytt. De batterier som används för att driva maskiner är två stycken GBA 12V 3.0Ah. Tack vare snabbladdningsfunktionen kan du få en fulladdad maskin på nolltid igen.

Letar du efter en lätt maskin som trots allt är väldigt kraftfull, rekommenderar vi att du kikar på denna kantfräs från Bosch. En revolutionerande maskin som är mycket enkel att använda.

Varför är kantfräsen ett bra alternativ?

En kantfräs är en särskilt framtagen maskin som, till skillnad från en handöverfräs inriktar sig på ett enstaka ändamål. Detta möjliggör en mer anpassad fräsmaskin som är enklare att använda för kantfräsning och förberedelser av trämaterial. Ett kanonverktyg för dig som arbetar som snickare och en väl värd investering för dig som planerar att renovera hemmet på egen hand.

Med denna praktiska maskin kan du skapa kanter för lister, kablar och annat som du vill kunna dölja i största möjliga mån. Letar du efter en kantfräs men inte riktigt vet vad du bör kika på och behöver lite hjälp på vägen, kika nedan på vår köpguide som vägleder sig om vad du ska bör tänka på vid köp av en kantfräs.

Köpguide för kantfräsar

En kantfräs är en anpassad maskin där du inte behöver byta ut frässtålet mellan olika jobb. Denna maskin inriktar sig istället på att underlätta fräsning av lister och kanter på trämaterial och är en robust och effektiv maskin med flera spännande funktioner som gör jobbet enklare.

Storlek

Det viktigaste att kika på är modellens storlek. Ju större maskin, desto mer kraft krävs av dig för att orka lyfta och hantera maskinen. För längre jobb kan en tung maskin överbelasta om den inte är anpassad för dig. Kika hellre på en något mindre maskin med en effektiv motor.

En kraftfull maskin avgörs inte av dess storlek. Utvecklingen av anpassade maskiner som till exempel kantfräsen har gått långt och idag finns det mängder av maskiner på marknaden som är kompakta men effektiva.

Drivmedel

Vilket drivmedel har kantfräsen? Det allra vanligaste drivmedlet för just kantfräsen är el eller batteri. En eldriven maskin ger dig fördelen att du aldrig behöver bekymra dig om att ladda batteriet. Men nackdelen med dessa är att du har inte mindre rörelsefrihet på grund av sladden och dess räckvidd. Samt att det begränsar arbete utomhus.

En batteridriven maskin kan användas överallt, och om du investerar i en snabbladdad modell behöver detta inte begränsa dig särskilt mycket. Var bara noga med att ta med extra batterier så att du kan ladda dessa under dagen.

Greppvänlighet

Hur greppvänlig maskinen är har stor betydelse för hur resultatet blir. Greppvänligheten har även avgörande betydelse för hur säker maskinen är att använda då du har en bättre kontroll på styrning och hur jämnt maskinen går.

För en mer ergonomisk arbetsposition är det även en fördel om maskinen har utbytbara handtag eller extra handtag som kan monteras fast vid behov. Detta för att du inte ska överbelasta armar och rygg under arbetet.

Välj efter uppgift

Valet ska även baseras på vart du planerar att utföra jobbet. Så jobbar du mycket utomhus med begränsad tillgång till elektricitet, är det särskilt viktigt att du väljer en maskin med ett drivmedel som passar dig och din arbetssituation. Jämför lite olika modeller och deras för- och nackdelar för att hitta en skräddarsydd maskin för dig som ligger skönt i handen.

Skillnaden mellan en överhandsfräs och kantfräs

En överhandsfräs och en kantfräs ser för många väldigt snarlika ut. Men de har trots allt olika användningsområden och funktioner som gör att de faktiskt skiljer sig markant från varandra.

En överhandsfräs är en komplett maskin som kan användas till flera olika arbetsområden. Stålfräset på detta maskiner kan nämligen bytas ut och därmed anpassas till det specifika ändamålet.

Behöver du till exempel runda av bord eller stolar kan du använda ett traditionellt avrundningsstål. Vill du däremot skapa kanter och former kan du byta ut stålfräset till ett mer profilerat stål som använder sig av ett kullager.

En kantfräs är en anpassad maskin som är utvecklad för endast fräsning av kanter. Eftersom den är utformad med ett ändamål i åtanke ger den oftast ett bättre resultat. Men om du vill köpa en enskild maskin för olika typer av fräsning kan det bli en ganska kostsam historia.

Det kan då vara ett smartare och framförallt mer ekonomiskt val att välja en handöverfräs eller överhandsfräs som de även kallas. Du kan då utföra flera olika jobb med en och samma maskin.

Oavsett vilken maskin du väljer är det viktigt att du kan ställa in fräsdjupet för att ha mer kontroll under arbetets gång. Maskinen kommer då automatiskt att stanna när du har nått önskat fräsdjup, vilket möjliggör att du kan arbeta med mer precision för ett bättre slutresultat.

Hur vi valde topplistan

Vid val av en bra och arbetarvänlig kantfräs är det flera saker som du ska ha i åtanke. Marknaden fylls ständigt på med nya och enligt varumärkena själva, utvecklade produkter som gör det lite extra svårt att särskilja en bra maskin ur det stora sortimentet som finns.

Det var därför viktigt för oss att inkludera maskiner som verkligen håller måttet och som fokuserar på säkerhet, funktioner och justeringsmöjligheter.

När vi påbörjade detta artikel läste vi flera olika recensioner och utlåtanden från experter och från snickare. Artiklarna innehöll nödvändig information om användande, funktioner, hantering och säkerhet som vi valde att bygga denna topplista på.

Några hemsidor som vi fann lite extra hjälpsamma var bland annat Bygga Hus artikel samt flera artiklar från Verktygmästaren.

Genom att göra grundliga efterforskningar om just kantfräsen och även liknande maskiner, som då till exempel handöverfräsen gjorde att vi kunde inkludera skillnader och mer detaljerad information om de maskiner som vi sedan valde ut.

Betyget och placeringen av varje enskild maskin skedde genom att jämföra produkternas funktioner mot respektive pris. En väl genomtänkt maskin med bra säkerhetsfunktioner och justeringsmöjligheter hamnade högre upp på topplistan. Till detta vägde vi även in extra funktioner såsom automatiska spånrör och maskinens totala vikt.

Målet med denna topplista är att inkludera någonting för allas behov och ändamål. Det var därför även viktigt för oss att basera informationen från kundforum, där personer öppet kan diskutera om deras erfarenheter med maskinerna och hur effektiva de är att använda. Ett forum som vi fann väldigt informativ var bland annat GDS.

Sammanfattning

En kantfräs en profilfräs som är framtagen för att användas särskilt för att fräsa flera olika kanter och former på träet. Dess huvudsakliga ändamål är att förbearbeta material och skapa så kallade svetsfogar. Jobbar du som snickare är detta en vardaglig syssla.

En kantfräs som är särskilt anpassad för just detta ändamål gör att du kan arbeta mer metodiskt och den är mycket enkel att använda. Eftersom du använder en anpassad maskin, och inte en handöverfräs behöver du heller inte bekymra dig för att behöva slösa tid på att byta ut frässtålet.

För en optimal användning och en säker hantering är det viktigt att maskinen du väljer har en anpassad design och är utrustat med flera olika säkerhetsfunktioner. Vi har skapat en praktisk topplista där vi sammanställer effektiva och säkra modeller som passar både inom jobbet och för hemmabruk.

Kika framförallt på Metabos kantfräs Kfmpb 15-10 F. Maskinen kan användas för fashöjder på upp till 10 millimeter och är mycket effektiv.