Bästa kastrullen 2023

Köpguide för kastruller: Bäst i test och hur du väljer rätt kastrull för dina behov

Uppdaterad:

En kastrull på en induktionsspis med spagetti i.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

En kastrull är ett måste för samtliga kök och oavsett om du ska koka till ett ägg eller göra en krämig pasta med svamp så kommer kastrullen komma till användning. Hur stor modell du däremot behöver och vilken typ av material som den ska vara tillverkad av beror dock lite på vilken typ av spis du har och vilka rätter du vill kunna laga.

Vi har efter gedigen efterforskning skapat denna topplista, där vi inkluderar marknadens bästa kastruller. Vilken är din favorit och värd att kika lite extra på?

Vilken är den bästa kastrullen?

Bästa kastrullen: Scanpan Fusion 5 Kastrull

Högst upp på topplistan hittar du Scanpan Fusion 5. En kastrull som har försetts med flera utmärkande funktioner och egenskaper som gör att den står ut från mängden. Dels har den särskilt tillverkats för att vara skräddarsydd för samtliga hällar och är tillverkad av robust rostfritt stål av typen 18/10.

En annan fördelaktig punkt med denna modell är att den kan användas i ugn upp till 260 grader, har en avancerad konstruktion som ger en mycket god värmefördelning. Trots sina egenskaper är den inte ett särskilt dyrt inköp, vilket gör att den passar de flesta hushåll.

Vid köp kan du även välja mellan lite olika storlekar som sträcker sig från 1,3-2,7 liter och därmed kan du göra ett skräddarsytt val. Så letar du efter en mångsidig och funktionell kastrull för olika typer av matlagning så rekommenderar vi Fusion 5 från Scanpan lite extra.

Bästa kastrullen i rostfritt stål: Tefal Nordica

Varumärket Tefal är det nog alla matälskare som känner till och de designar riktigt bra köksutrustning som du verkligen kan lita på. Deras kastrull Nordica är heller inget undantag och har tagits fram för att underlätta matlagningen på flera punkter.

Tefal har särskilt tänkt på att addera praktiska element och handtaget i rostfritt stål ligger därför skönt i handen, samtidigt som den har en mer ergonomisk form.

Resterande delen av kastrullen har även det tillverkats av högkvalitativ rostfritt stål som ger kastrullen en längre livslängd och gör den enklare att rengöra. Glaslocket som medföljer är robust och har även försetts med en inbyggd sil för att göra det enklare att avlägsna vatten från pastan eller de kokta grönsakerna. Med Nordica kommer du spara tid i köket!

Bästa gjutjärnskastrullen: Le Creuset Signature

Gjutjärnskastruller i olika former är verkligen på tapeten och ingen slår enligt vår mening Le Creuset Signature. En kastrull som är lika praktisk att använda som den blir ett fint inslag i ditt kök. Gjutjärnskastrullen Signature är tack vare sitt material mycket robust och kan användas på samtliga värmekällor, även induktion.

Denna modell har även konstruerats särskilt för att kunna användas till lite olika bestyr i köket. Storleken på kastrullen rymmer 1,8 liter, vilket gör den bra att ta fram för kokning av både såser, ris eller när grytan behöver puttra på spisen under en längre stund.

Har du däremot många munnar att mätta kanske du behöver kika på en något större modell. Men letar du efter en medelstor kastrull som är både elegant och effektiv, så kan vi inte rekommendera Signature från Le Creuset nog!

Bästa stora kastrullen: GreenPan Barcelona Gryta

Här har du en kastrull som lämpar sig utmärkt när du behöver tillaga fler portioner eller har en större familj. GreenPans gryta Barcelona är tack vare sin konstruktion mycket multifunktionell och kan användas för grytor, kokning av ris eller pasta eller för långkok. Med sin kapacitet på hela 5,1 liter har du tillräckligt med utrymme för all typ av matlagning.

Kastrullen Barcelona har försetts med GreenPans senaste Magneto induktionsteknik. Detta ger kastrullen en fantastisk värmefördelning, samtidigt som den också är enklare att använda. Både ut- och insidan av kastrullen har även en praktisk non-stick beläggning som underlättar rengöring och säkerställer att maten inte bränns vid.

Letar du efter en rejäl modell som du kan komplettera din övriga köksutrustning med, så bör du kika på Barcelona. En gryta som ger dig möjlighet att laga mat för hela veckan eller mätta hela din stora familj!

Bästa kopparkastrullen: Anders Petter Signerat

Från varumärket Anders Petter har du denna stilrena och mycket effektiva kastrull Signerat. Denna modell har en kapacitet på 2,2 liter och säljs tillsammans med ett robust lock för en mångsidig användning.

Kastrullen är helt tillverkad i koppar, vilket skapar en modell som har en mycket god värmefördelning och dessutom gör det kastrullen lättare till vikten. Koppar är ett material som har använts länge och som uppskattas av såväl hemmakockar som professionella användare.

Signerat består även av en avancerad trelagerskonstruktion som gör den tålig och säkerställer att kastrullen bevarar sin form. För att kastrullen även ska kunna användas på nyare induktionshällar har den försetts med en tjockare botten, vilket även bidrar till modellens goda värmefördelning. Ett toppenval helt enkelt!

Bästa grytan: Staub Gryta 2,6 liter

Sist men inte minst på topplistan vill vi också inkludera denna utvecklade gryta på 2,6 liter från varumärket Staub. En rejäl modell som också är mycket multifunktionell på marknaden. Med två inkluderade handtag kan du hantera grytan med en stadigare hand. En fördel eftersom grytan är tillverkad av klassiskt gjutjärn och därmed har en högre vikt.

Staubs gryta är försedd med en svart emalj-interiör, vilket gör att modellen klarar av högre temperaturer och säkerställer att du kan laga mat med en fantastisk värmefördelning. En annan fördel är att den kan användas på samtliga värmekällor.

Bästa såskastrullen: Demeyere Såskastrull

Det är inte alltid som man behöver en stor kastrull att använda under matlagningen. Därför kommer en såskastrull vara ett bra tillskott till din köksutrustning.

Demeyeras såskastrull är tillverkad av rostfritt stål av typen 18/10, i tre lager som ger en tjockare botten och en mer rejäl kastrull som håller formen. Men dessutom underlättar det uppkokning av såser och gör så att ingenting bränns fast.

För att underlätta hanteringen lite extra är kastrullen designad för att kunna diskas både för hand och i maskin. Med sin garanti på 2 år kan du också känna dig trygg i ditt val av kastrull och säkerställa att du kan tillreda många goda såser framöver.

Köpguide för kastruller

När du köper en kastrull så kanske det kan kännas lockande att bara ta första bästa. Hur mycket skillnad kan det egentligen vara mellan olika modeller? Faktum är att rätt val av kastrull faktiskt kommer att göra stor skillnad när du lagar mat.

För att du ska kunna göra ett smart val har vi skapat denna köpguide, som hjälper dig att sålla fram den allra bästa modellen för dig. Det är också dessa egenskaper som vi hade lite extra i åtanke när vi valde ut vilka modeller vi skulle inkludera på topplistan!

  • Vikt och storlek: Vilken typ av mat vill du kunna tillaga och framförallt till hur många personer? Beroende på din familjesituation och matlagningskunskap så kan det vara värt att kika på lite olika stora kastruller och även överväga om du vill ha en mer robust modell i gjutjärn eller en lättare modell som är enklare att flytta omkring.
  • Material: Den kanske allra viktigaste egenskapen att ha i åtanke är vilket material som kastrullen är tillverkad av. Rätt material såsom till exempel gjutjärn eller rostfritt stål kommer att göra så kastrullen håller längre och är även vad som påverkar kastrullens värmefördelning.
  • Handtag: För en enklare matlagning och även förflyttning av kastrullen från spis till matbord kommer handtaget att vara av avgörande betydelse. Du vill undvika att köpa in en kastrull med ett handtag som blir så varmt att du måste använda grytvante för hantering av den. En fördel är också om handtaget är ergonomiskt utformad för att du ska få ett skönt grepp.
  • Beläggning: En kastrull utan en smart beläggning innebär att du måste addera mer olja eller smör när du lagar mat. Men dessutom kommer kastrullen troligtvis inte ha en lika bra värmefördelning. Non-stick beläggning är här särskilt vanligt och ett extra uppskattat val på marknaden.
  • Värmekälla: Olika typer av värmekällor kommer att kräva lite olika saker av kastrullen. Idag blir det mer och mer vanligt att många väljer att köpa en induktionshäll till köket och fördelarna här är många. Men det innebär också att du måste säkerställa att du väljer en kastrull som faktiskt är anpassad för den värmekälla som du ska använda.

Vanliga frågor

Vad händer om man använder fel kastrull på induktionshäll?

Om du använder en kastrull som inte är anpassad för induktion kommer värmefördelningen inte fungera som den ska och i vissa fall kommer även hällen att stänga av sig själv eller tjuta under användning, vilket är ett tecken på att du använder fel kastrull.

Hur många kastruller ska man ha?

Detta beror lite på hur ofta du lagar mat, hur många portioner du brukar laga vid ett och samma tillfälle och även vilken typ av matlagning som du oftast gör. Men det kommer ge flera fördelar om du har lite olika kastruller hemma. Så du kan koka ris, grönsaker och tillreda grytan samtidigt på spisen.

Vilka storlekar ska man på sina kastruller?

Även valet av storlek bör baseras på vilken typ av matlagning du ägnar dig åt, men också på hur stor din familj är. Bor du själv kommer det helt enkelt inte krävas lika stora kastruller, som om du behöver laga mat till hela familjen. Så gör ett val som passar dig och investera gärna i några olika storlekar, för fler valmöjligheter i köket!

Hjälpsamma källor