Bästa knivsetet 2023

Bäst i test för knivset: Köpguide och topplista med 7 knivset

Uppdaterad:

En trälåda med tre stycken knivar i.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

För att du ska kunna förbereda maten, skära perfekt skurna ingredienser och helt enkelt ha fler möjligheter med din matlagning krävs ett större utbud av knivar. Men att bygga sitt egna knivset kan vara ganska kostsamt. Genom att köpa ett bra knivset kan du istället direkt få de knivar som du använder mest frekvent och därmed spara en rejäl slant. Vi listar de knivset som är lite extra intressanta på marknaden. Letar du efter ett mycket väldesignat paket bör du kika på Global Knivset med 5 knivar, som då ger dig allting som du behöver för att lyckas i köket!

Vilket är det bästa knivsetet?

Global knivset med 5 knivar

Kikar man på pris i jämförelse med funktion och design så finns det inget som slår detta knivset med 5 knivar från varumärket Global. Då detta set inkluderar knivar för lite olika tillfällen, så är det ett ypperligt val för samtliga kök.

Global har bevisat att ett utmärkande knivset för alla tillfällen inte behöver kosta skjortan, vilket är varför vi utsåg detta set till det vinnande valet. Detsamma gjorde även testhemsidan test.se. Några bidragande faktorer var bland annat knivarnas form och tillverkningsmaterial.

Samtliga inkluderade knivar är smidda i ett stycke stål, vilket innebär att övergången mellan handtag och knivblad är helt jämn. Fördelen med detta är att knivarna får en längre hållbarhet och en fantastisk balanserad vikt. Knivarna är också mycket enkla att rengöra och bevarar sin skärpa längre för en bekymmersfri matlagning utan några hinder.

I detta set hittar du en större kockkniv på 20 centimeter, en tandad brödkniv på 22 centimeter, en grönsakskniv på 14 centimeter, en allroundkniv på 15 centimeter och en mindre skalkniv på 9 centimeter. Helt enkelt en kniv för varje tillfällen.

Victorinox Knivset med 3 knivar

Detta knivset med 3 knivar från varumärket Victorinox är verkligen marknadens mest prisvänliga set. Dock innebär detta inte att du måste kompromissa med varken funktionalitet eller prestanda. Detta är ett knivset som ger dig tre robusta knivar som är ett måste i samtliga kök.

En adderad bonus är att knivarna också blir en fin detalj i köket tack vare handtag i lönn. Just lönn är ett robust och tåligt material som även står emot fukt och väta bra. Handtagen är också polerade för att ge dig ett förbättrat grepp och därmed mindre risk för att du slinter under användning.

Knivbladen är tillverkade av rostfritt stål, vilket underlättar underhåll efter matlagning och materialet håller även sin skärpa längre. Rostfritt stål kan diskas i maskin, men för allra bästa hållbarhet på dina knivar rekommenderar vi trots allt att du diskar dem för hand.

Detta knivset består av 3 stycken knivar av mycket hög kvalitet som täcker upp alla användningsområden under din matlagning. En större kockkniv på 22 centimeter är perfekt för kött eller när du skär hårdare grödor, kniven på 19 centimeter är en bra allroundkniv och slutligen har en mindre kniv på 12 centimeter inkluderats som passar perfekt för grönsaker. Letar du efter ett prisvänligt knivset är det just Victorinox tredelade set som du bör kika lite extra på.

Wüsthof Classic Knivblock med 9 knivar

Om du letar efter ett mer gediget och robust set som ger dig ett större utbud av knivar så är det Classic Knivblock med 9 knivar som du bör kika på.

Detta knivset tillverkas av Wusthof och samtliga knivar är därför tillverkade enligt den tyska knivtraditionen, vilket innebär att alla delar är väldesignade och mycket funktionella. Detta större set kostar visserligen en liten mer summa, men du får då också så mycket för pengarna och även ett inkluderat knivblock som bevarar knivarnas skärpa och håller dem skyddade från skador.

Vad som gör knivarna så populära av både kockar och privata användare är att de är smidda i ett stycke, vilket ger knivarna en mer rejäl konstruktion. Knivarna är smidda av specialtempererat rostfritt stål som sedan har försetts med varumärkets egna teknologi, vilket bidrar till knivarna prestanda. Handtagen är också väldesignade för att du ska få ett skönt grepp och för att knivarna ska ligga balanserade i din hand.

Detta set inkluderar en böjd skalkniv på 7 centimeter, en skalkniv på 12 centimeter, en korvkniv på 14 centimeter, brödkniv på 20 centimeter, trancherkniv på 20 centimeter, kockkniv på 20 centimeter och därtill också en stekgaffel, skärpstål och kökssax. Allting som du behöver helt enkelt och passar lite extra bra för dig med mer färdighet i köket!

Yaxell Zen Knivset med 3 knivar

Japanska knivar har länge varit populärt och letar du efter ett set med kvalitetsknivar som är smidda enligt den japanska knivtraditionen kommer Zen Knivset med 3 knivar att vara ett ypperligt val. Den fina designen gör knivarna till en central punkt i varje hemma och kan med fördel förvaras på en magnetremsa i köket.

Knivarna är tillverkade av Yaxell och kombinerar design med funktion och robusta material. Samtliga knivar är tillverkade av japanskt stål och har en fantastisk skärpa så att du kan skiva allting mellan himmel och jord. Även med hårdare grödor kommer knivbladet att glida igenom som smör.

För att du ska få ett stadigt grepp oavsett vad du skär är handtagen tillverkade av det mycket uppskattade materialet micarta. Ett skönt och stabilt grepp innebär att du kan använda knivarna på ett mer säkert sätt.

Detta knivset från Yaxell innehåller en större kockkniv på 20 centimeter som du kan använda till det mesta i köket, en mindre örtkniv på 8 centimeter för en kontrollerad hackning av dill eller persilja, samt en allroundkniv på 15 centimeter. Perfekta gåvan till dig som älskar att laga mat eller som en present till någon som behöver uppgradera sitt slöa knivset hemma.

Zwilling Four Star Knivblock med 6 knivar

Detta set Four Star från varumärket Zwilling inkluderar sex stycken välsmidda delar som underlättar bestyren i köket. Handtagen på samtliga delar i setet har ergonomiska handtag för att de ska vara enkla att använda och ligga skönt i handen oavsett vad du hackar.

Knivbladen är tillverkade av kraftig stål som är ishärdade enligt varumärkets egna patenterade teknik. Detta innebär att knivarna är robusta och att de inte rostar, vilket därmed ger dig ett knivset som håller längre.

Medföljande knivblock säkerställer också att skärpan på knivarna bevaras och att de inte ligger och skaver i en kökslåda, redo att användas när helst du önskar.

I detta set hittar du ett skärpstål som hjälper dig att underhålla knivarna, en örtkniv på 8 centimeter, en förskärarkniv på 16 centimeter, en brödkniv på 20 centimeter och slutligen också en rejäl kockkniv på 20 centimeter. Trots sina inkluderade delar säljs detta set också till ett mycket bra pris som gör den till en utmärkt inflyttningspresent eller gåva till själv.

Satake Houcho Knivset i Balsabox 6 knivar

Detta väldesignade knivset från Satake, Houcho innehåller hela sex stycken knivar och säljs i en fin balsabox. Perfekt att ge bort till en matglad vän eller släkting. Helhetsintrycket och knivarnas prestanda gör dem till ett lika fint inslag i köket, som de är praktiska att använda där magnoliahandtaget på knivarna ligger riktigt skönt i handen.

Samtliga inkluderade knivar är tillverkade av karbonstål, som bevarar sin skärpa längre och är enkla att rengöra. Detta set är verkligen fantastiskt och priset är också väldigt överkomligt.

Vad som drar ner dess placering på topplistan en aning är skötseln av knivarna. Det ljusare handtaget gör att knivarna måste rengöras noga för att de ska bevara sitt nyskick. Men detta behöver då inte vara något större problem om du alltid månar om dina knivar och vet hur de ska förvaras och hanteras.

I detta set hittar du sex olika knivar som därmed gör att du kan laga allt mellan himmel och jord, oavsett råvara inkluderar detta set en kniv som passar perfekt.

Miyabi 5000MCD Birch

Detta 2-delade set 5000MCD Birch innehåller två japansktillverkade knivar av mycket hög kvalitet. De är enkla att använda och skär igenom samtliga grödor med perfektion, de har dock en något högre vikt och priset reflekterar placeringen på topplistan. Men om priset inte är någonting som påverkar dig så kommer detta set från Miyabi att vara ett mycket bra val.

Knivsetet innehåller kockkniven Gyutoh på 20 centimeter och örtkniven Shoroh med ett knivblad på 13 centimeter. Denna mindre kniv lämpar sig också mycket bra för detaljjobb och för hackning av grönsaker.

Skaften är tillverkade av ett mycket uppskattade materialet Masur-björk, som ger dig ett mycket stabilt grepp, samtidigt som knivarna håller längre. Knivbladet är tillverkade enligt den japanska knivtraditionen och är därför pålitliga och ligger balanserad i handen. Detta 2-delade set är mycket funktionellt och passar både professionella användare och dig som prioriterar form.

Köpguide för knivset

Letar du efter att uppgradera dina knivar i köket eller flyttar du hemifrån och letar efter ett mycket funktionellt set att börja med? Ja att investera i ett set med knivar är ett utmärkt sätt att köpa de knivar som du behöver, till ett bättre pris.

Däremot innehåller olika set på marknaden lite olika typer av knivar, vilket gör det lite extra viktigt för dig att du väger upp för- och nackdelar, samt även funderar på vilka knivar som är nödvändiga i just ditt kök. Behöver du en kockkniv, grönsakskniv eller är du mer intresserad av att köpa ett set med japanska knivar?

Inkluderade knivar

Vilka knivar behöver du när lagar mat och vilka råvaror använder du mest frekvent? Detta är två saker som du bör fråga dig själv och som sedan ska lägga grunden för valet du gör. Fördelen med att köpa ett färdigt knivset är att du direkt får de knivar som du kommer använda mer.

Men ibland är detta inte alltid tillräckligt och om du lagar en väldigt varierad kost kan du också behöva komplettera med andra knivar, alternativt köpa ett större knivset. Har du en väldigt tydlig bild över exakt vilka knivar du vill investera i och gärna bygger ditt egna knivset så är detta ett bra sätt att få alla knivar som du behöver. Detta brukar vanligtvis bli något mer kostsamt, men du kan få ett skräddarsytt val som passar ditt kök perfekt.

Användning och hantering

En bra kniv ska vara tillverkad av material som gör att kniven ligger balanserat i handen och som även har en bra skärpa för att du ska kunna skära även hårdare grödor. En kniv som har en bra balans och som har en bra prestanda kommer då också att vara säkrare att använda, med mindre risk för att du slinter under användning.

Greppvänlighet

Utöver knivbladet så har ju också knivens handtag en mycket stor betydelse för hur bra kniven är. Det spelar ingen roll hur bra skärpa bladet har eller hur rejäl knivbladet är om detta sedan har kombinerats med ett handtag som inte är skönt att hålla i.

Om du inte har ett bra grepp under användning är det lätt att du slinter, men hanteringen av kniven blir heller inte särskilt bekväm. Detta kommer resultera i att kniven istället hamnar i en kökslåda och aldrig används.

Kan knivarna diskas i maskin?

Rengöring av kniven är också betydande. Samtliga knivar kommer att må bättre av att diskas för hand, men många exemplar på marknaden kan också diskas i maskin. Vill du kunna göra detta så är det framförallt rostfritt stål eller kolstål som du bör kika på. Säkerställ dock att kniven inte skaver mot andra knivar eller bestick i maskinen.

Slipning av knivarna

För att du ska kunna bevara knivens skärpa och alltid kunna skära grödor med en vass kniv så kommer du ibland att behöva slipa kniven. Här kan du läsa vår artikel om hur man bäst slipar sina knivar!

Hur vi hittade produkterna till topplistan

Efter att vi läst på mer om knivars konstruktion, vilka material som är mer utmärkande och helt enkelt vilka knivar ett bra knivset ska bestå av vet vi att det framförallt är några punkter som är extra viktigt att ha i åtanke.

Hur enkla knivarna är att använda, hur bra skärpan bevaras och hur balanserad kniven är kommer att ha störst betydelse. Därför var det detta som vi kikade lite extra på när vi jämförde olika knivar på marknaden, läste på om hur olika knivar tillverkas och när vi tog del av recensioner om knivar från andra testhemsidor.

Vi tycker att alla ska ha rätt möjligheter i köket och faktiskt kunna ha roligt under tillagningen. Ett bra knivset kommer då absolut underlätta, så gör ett val som passar dig!

Sammanfattning

Oavsett vad du brukar tillaga i köket kommer du att kunna spara både tid och energi, genom att uppgradera dina slöa knivar till ett knivset som har en mycket bra skärpa och som dessutom är robusta. Slöa och gamla knivar kommer också att vara mer riskfyllda att använda, då det är större chans för att du slinter under användningen. Ett nytt knivset med rätt knivar kommer då att avlägsna detta problem.

För att du ska kunna välja det bästa knivsetet för dig är det dock viktigt att du anpassar valet efter den typ av mat som du normalt lagar. Ett mindre set som innehåller tre stycken knivar är för de flesta tillräckligt för att ge dig rätt möjligheter i köket. Men om du vill ha flera olika val och gärna utför lite mer avancerad kokkonst så kan det vara värt att kika på ett knivset som innehåller fler knivar.

Enligt våra jämförelser tycker vi att du ska kika lite extra på det vinnande setet från Global. Detta knivset med 5 knivar innehåller alla knivar som du behöver och säljs också till ett mycket överkomligt pris.

Hjälpsamma källor