Bästa kökssaxen 2023

Köpguide för kökssaxar: 8 kökssaxar som är bäst i test

Uppdaterad:

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

En bra kökssax är så mycket viktigare för köket och din matlagning än vad du kan tro. Med en kökssax kan du klippa i kött, kyckling eller färska örter på ett snabbt och effektivt sätt. Här kommer vi lista de absolut bästa kökssaxarna marknaden har att erbjuda, samt gå igenom hur du väljer den kökssax som passar för just dina behov.

Vilken är den bästa kökssaxen?

Bästa kökssaxen: OXO Grips Multi Purpose

Grips Multi Purpose är en kökssax från varumärket OXO som verkligen gjort en home run. Denna sax har vunnit flertalet tester, speciellt hos internationella aktörer, och är en favorit hos många kunder. Grips Multi Purpose är en kökssax med vassa knivblad i rostfritt stål som fungerar perfekt för användning till färska kryddor och örter.

Saxen kommer nämligen försedd med två separata hål på nedre delen av bladen som enkelt kan användas för att bland annat avlägsna bladen från örtsjälken. Ett superredskap helt enkelt för hemmakocken.

Som pricken över i:et tål saxen diskmaskin och kan enkelt skruvas isär för en riktig och ordentlig rengöring. Grips Multi Purpose är ett val vi starkt rekommenderar du kikar på om du vill ha en riktigt bra sax som även har lite finesser med sig.

Viktiga specificationer

 • Passar bäst för:Kök, Örter
 • Handtag:Plast
 • Material:Rostfritt
 • Tål maskindisk:Ja

Mest prisvärda kökssaxen: Fiskars Classic Universalsax

Här har vi en av de absolut bästa kökssaxarna på marknaden för dess pris. Fiskars Classic är en universalsax som kvarstår marknadsledande. Efter att ha blivit utsedd till vinnare av bland annat Testfakta och flertalet andra testpaneler var vi bara tvungna att ta reda på varför.

Saxen är universal, vilket innebär att den fungerar helt utmärkt för nästan varje uppgift du kan tänka dig i köket, allt ifrån förpackningar, till råvaror och kryddor. You name it, Fiskars Classic klarar det!

Utöver det är saxen tillverkad av högkvalitativt rostfritt stål, vilket bara bidrar ännu mer till saxens skarpa egg och hållbarhet. Är du ute efter en marknadsledande kökssax som inte gör dig besviken så är Fiskars Classic ett givet val.

Viktiga specificationer

 • Passar bäst för:Kök, Kontor, Trädgård (universalsax)
 • Handtag:Plast
 • Materialspecifikation:Rostfritt stål, Plast
 • Tål maskindisk:Ja

Bästa premiumalternativet: Global Sax

Här har vi en sax från Global. Global är främst kända för sina knivar men dom kan även sina saxar! Här kan du inte bara ta del av en skarp och vass sax, men även flertalet andra smarta funktioner.

Ett exempel på detta kan vara att handtaget på saxen smalnar av till en kil. Kilen kan sedan användas för att bända upp exempelvis svåröppnade burkar. Men inte nog med det, den kommer också med en klo/nötknäppare och en skruv som låter dig justera saxens blad.

Precis som med deras knivar så lyckas de tillverka ett redskap med riktigt vasst blad. Global är därför perfekt för dig som är ute efter en sax med flertalet användningsområden.

Viktiga specificationer

 • Passar bäst för:Kök, Kontor, Trädgård (universalsax)
 • Handtag:Rostfritt stål
 • Materialspecifikation:Rostfritt stål
 • Tål maskindisk:Ja (handdisk rekommenderas)

Bästa ergonomiska handtaget: Fiskars Amplify Razoredge Sax

Amplify Razoredge från Fiskars är ytterligare en modell som tagit marknaden med storm.

Här får du en mångsidig sax med kraftreducerande ServoCut-teknik som innebär att saxen ger dig dubbel klippkraft och fungerar perfekt för användning på bland annat tjocka och tunga tyger.

Dessutom kommer Amplify Razoredge med extremt skarpa och rostfria blad som även har en finslipad kant. Denna kan sedan användas för att glida igenom tyget och skapa rena och fina snitt ända ut till spetsen.

Sist men inte minst är saxen även försedd med handtag i FiberComp med SoftGrip som ger ett bekvämt och otroligt säkert grepp som förhindrar olyckor från att hända.

Ett superval helt enkelt för dig som behöver saxen i köket men kanske också har en hobby inom textil!

Viktiga specificationer

 • Passar bäst för:Tyg, plast
 • Handtag:Plast, Softgrip
 • Materialspecifikation:Rostfritt stål, Plast
 • Tål maskindisk:Ja

Bästa saxen för fisk: Fiskars Fisksax Funktional Form

Här kommer en liten speciell sax. Fiskars Funktional Form Fisksax är en ergonomiskt utformad sax med unika egenskaper som inte bara fungerar helt utmärkt för att klippa små papper. Just denna modellen är av högsta kvalitet och är speciellt framtagen för tillagning och fileing av fisk.

Tack vare utformningen på både handtaget samt de två bladen kan du med enkelhet komma åt varenda liten vrå på fisken. Oavsett om huvudet ska av eller ryggraden måste klippas upp så klarar Funktional Form Fisksax det.

Allt detta kombineras med kompatibilitet för maskindiskning samt ett handtag av Softouch för en bekväm användarupplevelse. Är du ute efter en kökssax speciellt framtagen för tillagning av fisk?

Då måsta du bara kika in Funktional Form Fisksax!

Viktiga specificationer

 • Passar bäst för:Fisk
 • Handtag:Plast
 • Materialspecifikation:Rostfritt stål, Plast
 • Tål maskindisk:Ja

Bästa saxen för kyckling: Fiskars Essential Fågelsax

Här presenterar vi en helt unik sax i sitt slag. Essential Fågelsax är precis som namnet antyder, en sax speciellt framtagen och anpassad för användning på kyckling och fågel. Saxen kommer med ett kraftigt blad som låter dig flå, klippa och dela upp hela fåglar och kycklingar.

Dessutom kommer just denna modellen med en skåra som gör jobbet att klippa upp benen superenkelt. Utöver det mäter saxen 23 centimeter, vilket gör den liten och behändig att använda sig av.

Detta kombineras med ett ergonomiskt och praktiskt utformat handtag som ger dig ett kraftfullt klipptag och verkligen ser till att inget stoppar dig. Essential Fågelsax från Fiskars är det ultimata valet för dig som är ute efter en kökssax speciellt för hantering av fågel.

Viktiga specificationer

 • Passar bäst för:Fågel
 • Handtag:Plast
 • Materialspecifikation:Rostfritt stål, Plast
 • Tål maskindisk:Ja

Det delikata valet: Pallares Grand Cuisine

Grand Cuisine från Pallarés är en kökssax som kommer med fler funktioner än den tråkiga pappersklippningen. Detta är ett mångsidigt och praktiskt redskap för flertalet uppgifter i köket.

Saxen är perfekt för hantering av mjuka skaldjur, klippning av örter, finare ingredienser och andra delikata uppgifter. Speciellt med just denna saxen är att den kommer med en tidlös och elegant design i rostfritt stål.

Nöjda kunder nämner just denna sax som “måste vara saxarnas Rolls-Royce" och vi kan inte klandra hen. Grand Cuisine från Pallarés är perfekt för dig som vill ha en separat sax för de mest delikata uppgifterna i köket.

Viktiga specificationer

 • Passar bäst för:Delikatesser
 • Handtag:Rostfritt stål
 • Material:Rostfritt stål
 • Tål maskindisk:Ja

Prisvärd och mångsidig: Anders Petter Backaryd Kökssax

Med så många nöjda kunder var vi bara tvungna att ta med denna modellen från Anders Petter! Backaryd kommer nämligen inte bara packad med en stilren och enkel design, den är tillverkad av rostfritt stål vilket ger en lång och säker hållbarhet.

Det som är unikt med just denna saxen är faktumet att den går att dela i två separata delar. Något som gör rengöringen av Backaryd supersmidig och dessutom ger dig ett kliniskt rent resultat varje gång.

I helhet bara en enkel och funktionell kökssax för den som vill få jobbet gjort snabbt och smidigt.

Viktiga specificationer

 • Passar bäst för:Kök, Kontor, Trädgård (universalsax)
 • Handtag:ABS (plast)
 • Material:Rostfritt stål, ABS
 • Tål maskindisk:Ja

Köpguide för kökssaxar

När det bokstavligen finns hundratals saxar att välja mellan kan det vara svårt att hitta en modell som passar perfekt för just dig. Ska du betala premium för handtaget, varumärket eller hållbarheten på saxen?

Ergonomi

Oavsett om du bara klipper någon gång i veckan eller dagligen så kan vi vara överens om att du inte vill ha en sax som skaver. När du skaffar kökssaxen ska du tänka på att köpa en som passar just dina händer.

Handtaget ska vara skönt att hålla i och ge dig ett stadigt grepp så att du kan klippa med så mycket kraft som möjligt. Utöver det ska du ta en nog titt på om saxen bara är utformad för högerhänta eller om det också finns varianter av samma modell för vänsterhänta.

Varumärket

Varumärket då, spelar det verkligen någon roll? Tekniskt sett så spelar inte varumärket på saxen någon roll. Gör den det som utlovas och håller en lång tid så finns det ingen anledning att välja bort den.

Med det sagt rekommenderar vi fortfarande att du försöker hålla dig till de större företagen.

Anledningen är följande: Skulle det vara så att saxen är defekt eller att du av någon anledning behöver få den ersatt eller utbytt så är kundservicen på dessa företagen oftast betydligt bättre än hos de mindre, okända varumärkena.

Genom att köpa från exempelvis Fiskars eller OXO så vet du vad du får. Tusentals personer har redan recenserat produkten och du kan skaffa dig en grundad uppfattning av produktens kvalitet, något som inte går hos mindre kända varumärken.

Hållbarheten

Att skaffa en sax som bara håller skärpan i någon vecka är i princip helt meningslöst. En bra kökssax bör hålla under en längre tid och ha god motståndskraft mot slitage.

Nötningstestet hos Testfakta representerade detta utmärkt då Fiskars egentligen var den enda saxen som höll måttet efter slitage. Vårt tips är därför att du håller dig till stora, väl etablerade företag som vet vad dem håller på med eller att du köper premiumsaxar som exempelvis Global eller Pallarés från den dyrare prisklassen som också är mycket kända. Därmed maximerar du sannolikheten att du köper en produkt av kvalitet och inte blir missnöjd efter någon vecka.

Olika typer av saxar

Det finns många olika typer av saxar. Universalsaxar är saxar som ska passa bra för de flesta användningsområdena. En bra universalsax ska klara de flesta material, allt från lättare mjukplast, till tuffare utmaningar som förpackningar eller liknande. Med det sagt så kan du inte förvänta dig att en universalsax klarar allt.

Försöker du exempelvis att klippa upp en fågel eller fisk med en universalsax så kommer du snabbt upptäcka att det kanske inte var den mest briljanta idén. Till dem finns det separata saxar som är specialanpassade för att göra just det. Fågelsaxar passar utmärkt för kyckling, kalkon och liknande, medans fisksaxar är underbara för tillagning av fisk.

Universalsaxen ska vara “universal” menat att den ska ha tillräckligt med klippförmåga för att klara de uppgifter du utför dagligen.

Hur vi hittade produkterna till topplistan

Vid valet av samtliga saxar på topplistan var det ett antal kriterier vi förhöll oss till.

Här var det framförallt topplistor, tester och kundrecensioner vi tog del av för att välja valen. Genom att använda oss av just denna metoden kunde vi snabbt utesluta de modeller som inte presterade på den nivå vi önskar. Detta bidrog till ett gott antal kandidater av allra högsta nivå som låter oss garantera att saxarna på topplistan faktiskt levererar det dem lovar.

Vi kikade även på vilka användningsområden de olika saxarna har. Vi alla är olika i vad vi är ute efter i just en kökssax. På topplistan kan du hitta allt från saxar till papper, örter, räkor, kycklingar, ja allt! Du kan garanterat hitta en sax som passar just dina behov i köket.

Sammanfattning

Vid köp av en kökssax är det viktigt att tänka på att det rätta valet av kökssax är i direkt korrelation med vad du ska använda den till. En universalsax passar bra för de flesta uppgifter medan fisksaxar och fågelsaxar passar bättre för speciella användningsområden.

Beroende på vilken kökssax du väljer så kommer du uppleva komforten olika. Titta extra noga på saxar som har ett ergonomiskt utformat handtag eller kommer utrustade med gummi för att förhindra skavning. Dessa modeller är oftast de mest bekväma.

Sist men inte minst måste du ta en extra titt förbi vår topplista för att skaffa dig en bra uppfattning av vilken sax som är bäst för just dig!

Hjälpsamma källor