Bästa kolgrillen 2023

Köpguide för kolgrillar: 5 kolgrillar som är bäst i test

Uppdaterad:

En kolgrill som en person grillar lite fläskkotletter i.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Sommar, sol och grillat. Visst hör grillning sommaren till precis som handen i handsken? Grillad mat är lika delar umgänge och trivsel som en härlig smakupplevelse. För att få den bästa smakupplevelsen och mest utbyte av din grill utan strul gäller det att välja rätt grill. Har du bestämt dig för att införskaffa en ny kolgrill kan du börja med att spana in vår favorit Master-Touch GBS SS 57 cm från Weber. Om just den grillen inte verkar vara för dig kan du läsa och inspireras av någon av de andra utmanarna.

Vilken är den bästa kolgrillen?

Weber Master-Touch GBS SS 57 cm

Den klassiska klotgrillen från Weber är ett självklart val för dig som vill köpa en kolgrill med de allra viktigaste funktionerna. Den har allt du behöver för att lyckas med båda stora och små grillprojekt. Med en stor grillyta på 57 centimeter får du lätt plats med mat för hela familjen.

Weber Master-Touch GBS SS 57 centimeter är i stort sett likadan som Webers originalgrill men med flera lyxiga egenskaper. Som de flesta vet står Weber för kvalitet och att den här grillen ger väldigt mycket kvalitet för pengarna råder det inga tvivel om. 

Med ventiler både i locket och undertill kan du enkelt justera värmen för att få till den perfekta temperaturen till alla maträtter och när du behöver titta till maten lyfter du locket och fäster det i lockhållaren. På så sätt slipper du hålla i locket och får båda händerna lediga till maten.

Om du känner för att testa något nytt kan du alltid skippa köttet, kycklingen eller fisken och baka din egen pizza som får grädda i grillen. Med denna kvalitetsgrill går det knappt att misslyckas under grillkvällen oberoende om du är nybörjare eller proffs!

Landmann Kepler 600

Kepler 600 är kolgrillen från Landmann som är mycket lik Webers Master-Touch, men till ett lägre pris. Det är en lätthanterlig grill som garanterat ger dig god och välgrillad mat varje gång. 

Den har dubbla öppningsbara påfyllnadsluckor vilket gör den lätt att fylla på, framför allt om du använder dig av de två medföljande brikettkorgarna som gör det ännu enklare att dosera rätt mängd. För att få till rätt temperatur har du till din hjälp en termometer i locket och du kan enkelt flytta glöden vid justering av värmezoner i grillen.

Med en grillyta på 54,5 centimeter får du plats med all mat du kan tänkas behöva grilla på en och samma gång. Eftersom hela grillen är emaljerad så har den stora chanser att hålla under lång tid vilket, precis som med Master-Touch gör att du får mycket grill för pengarna. 

Napoleon PRO22K-L

På tredje plats hittar vi Napoleon PRO22K-L. Precis som första- och andrapristagaren är det en stabil och effektiv klotgrill som grillar maten effektivt och med jämn värmefördelning. 

Grillgallret är reglerbart i tre olika höjder och i kombination med de två olika ventilerna så kan du få den perfekta värmefördelningen. Med en grillkolskorg underlättar du grillning med indirekt värme. Den enda nackdelen med denna grill är att du får köpa till grillkolskorgen eftersom den inte är inkluderad i priset.

Fördelarna med denna grill överträffar ändå den lilla nackdelen. Den har löstagbar askuppsamlare och ledbart grillgaller med termometern i locket ser du enkelt vilken temperatur grillen håller så att du får den perfekta grillningen varje gång.

Locket är sidohängt på gångjärn vilket också ger säker hantering och du slipper hålla reda på locket samtidigt som du håller koll på maten. Du får mycket grill för pengarna med tanke på alla extra detaljer som grillen besitter!

Kamado Joe Kolgrill Big Joe

Kamado Joe inriktar sig på att utveckla marknadens bästa produkter genom att kombinera starkare material och genomtänkta funktioner som verkligen gör skillnad. Därför består deras grillar huvudsakligen av keramik, ett perfekt material för att bevara värme och ger en bättre smak till maten du grillar. Letar du efter en unik grill med oslagbara funktioner ska du kika på utbudet från Kamado Joe.

Big Joe är en av varumärkets bästsäljare och är en uppgradering av deras grill Classic Joe men har till skillnad från denna en större grillyta på 61 centimeter. Detta gör Big Joe till ett smart val för lite större sällskap eller familjer som gillar att grilla mycket. 

Grillen har en totalvikt på 113 kilo men kan trots detta flyttas omkring tack vare starka, låsbara hjul och en vagn av gjutjärn. Grillen i sig är en keramisk grill av högsta kvalitet som ger den ultimata värmefördelningen.

För att du enkelt ska kunna grilla olika typer av grönsaker och kött har den utrustats med två grillgaller i olika höjder. Detta för att enklare anpassa grillningen beroende på vilka råvaror du använder.

Kamado SUMO Midi

Vem borde köpa en kolgrill?

Du som tycker om att grilla! Du kanske har haft en gasolgrill som du kört på med under flera år men vill ta dig an större utmaningar.

Kolgrillen är lite svårare än gasolgrillen men det ger en helt annan upplevelse och passar därför perfekt för dig som är en van grillare men som vill utmana dig själv.

Men det finns en kolgrill för alla! Är du nybörjare kan du välja en enklare öppen grill att börja med medans du som känner dig lite rutinerad och självsäker kan välja någon variant av klotgrill/täckt grill. Känner du dig riktigt modig eller om du redan nu använder en kolgrill och vill öka nivån ytterligare så väljer du en keramisk grill för att ta din grillning till nya höjder och tänja gränserna för din matlagning.

Det går helt enkelt att välja helt efter preferens vilket gör kolgrillen perfekt för alla som komma igång med eller börja med något nytt för grillningen.

Köpguide för kolgrillar

Det finns mycket man ska tänka på och preferens spelar stor roll i valet av kolgrill. Vi kommer här gå igenom några av de viktigaste grejerna som vi tycker man ska ha i åtanke.

Öppen och sluten grill

Det första du behöver fundera på är om du vill ha en öppen eller en sluten grill.

En öppen grill är en grill som inte har något lock att lägga på under tiden som du grillar. Fördelen med en öppen grill är att den är enklare att hantera och den är därför bra om du är nybörjare eller om du inte grillar så ofta och bara vill ha något enkelt.

Nackdelen är att det svårare och tar längre tid att grilla till exempel större köttbitar och du riskerar att få en köttbit som är väldigt mörk utanpå men ändå snudd på rått invändigt. Om du känner att du inte grillar så ofta och mycket så tänk bara på att din öppna grill behöver ha höjdreglering, gärna i flera olika steg för att du ska kunna reglera värmen lättare.

Till de slutna grillarna hör den klassiska klotgrillen med lock. Den fungerar som en ugn och maten tillagas både jämnt och snabbt. Köttet blir saftigare och ytan blir inte lika bränd som den riskerar att bli i en öppen grill. Detta eftersom det inte bildas lågor i en klotgrill när fettet från köttet droppar.

I stängda grillar går det oftast inte att reglera höjden på gallret. Därför är det extra viktigt att den stängda grillen har reglage för lufttillförsel både i locket och i underdelen.

En nackdel med den här sortens grill är att den kan vara något mer avancerad och det kräver lite övning innan man får in tekniken för lufttillförsel och temperaturreglering. Fördelen är att värmen blir jämnare och det går att laga rätter som tar längre tid på sig i grillen.

Material

De vanligaste materialen i grillar är lackad eller emaljerad plåt. De är i stort sett lika, skillnaden är att grillar i emaljerad plåt är något dyrare än de i lackad plåt men de har samtidigt något bättre hållbarhet varför det kan vara värt att satsa på en sådan istället om du räknar med att din grill ska hålla längre.

De senaste åren har det även blivit populärt med keramiska grillar. De kostar betydligt mer pengar än plåtgrillarna men du kan samtidigt räkna med att aldrig behöva byta ut den. Priset är nog den keramiska grillens enda egentliga nackdel. Fördelarna är desto fler.

Den håller jämn temperatur och presterar lika bra oavsett hur varmt eller kallt det är utomhus. De är energisnåla och en laddning med kol eller briketter håller i flera timmar, dessutom kan du använda kolresterna vid nästa grillning så inget går till spillo. De går att använda både till långgrillningar på lägre temperatur och till att grilla enklare mat som kräver hög värme och snabb tillagning.

Som en bonus går den keramiska grillen utmärkt att använda även som rök. Vi vill dock poängtera att vi i denna artikel lagt mest vikt på själva grillfunktionerna på grillarna.

Pris

I vår lista har vi med både dyrare och billigare grillar och det är viktigt att poängtera att pris inte nödvändigtvis har något med kvalitet att göra. I vissa fall kan ett högre pris innebära till exempel fler tillbehör eller att grillen är större och klarar av att grilla mat till många. I andra fall kan ett lägre pris innebära en grill som förvisso är enklare att få igång men där till exempel värmejusteringen är svårare. Så när du väljer grill kan det vara bra att inte bara titta på priset utan att även se till vad du faktiskt får för pengarna.

Även garantitiden kan styras av priset och vissa dyrare grillar har något längre garantitid och bättre garantivillkor. Därmed inte sagt att maten blir godare av ett högre pris, många tillbehör och lång garanti så titta noga på dina andra krav innan du börjar jämföra pris.

Storlek

Vilken storlek din grill bör ha bestäms enbart av hur många du planerar att grilla till. Om du för det mesta bara grillar åt dig själv och din familj kanske en mindre grill är bättre. Vill du grilla åt många kan det däremot vara bra med en stor grill där det är enkelt att fylla på med mer kol eller briketter efter hand så att alla får varm och vällagad mat.

Ingen storlek är egentligen bättre än någon annan utan allt beror återigen på vilka behov du har av yta. Planerar du att grilla många stora bitar till exempel hel kyckling och liknande kan det vara bra med en större grill även om du inte grillar till många personer. Detta för att det du grillar helt enkelt ska få plats ordentligt.

Hur valde vi produkterna till vår topplista

För att välja produkter till topplistan började vi med att titta på vad som är viktigt att tänka på när man ska köpa en kolgrill. Vi tog del av tester, vi frågade experter, frågade olika återförsäljare och tog oss även en funderare över vad vi själva värdesätter i en bra grill. Trots att en expert uttalar sig om hur viktig en faktor är så kan vissa känna att samma funktion är fullständigt onödig. Därför valde vi att kombinera experternas åsikter med våra egna för att på så sätt ta fram en kravlista att utgå ifrån.

Därefter påbörjade vi jakten på kolgrillar som matchade vår specifikation.

För att begränsa urvalet valde vi direkt bort rökar eftersom de inte är avsedda att grilla med. Vi valde även bort små campinggrillar och bärbara grillar då dessa inte kan mäta sig med de större, mer ordentliga grillarna.

Sammanfattning

Att välja kolgrill kan vara lite av en utmaning eftersom utbudet är så stort och det kan vara svårt att veta var du ska börja välja. Vilken grill du fastnar för beror såklart på vilka behov du har, hur ofta du grillar och hur van du är vid att grilla sedan tidigare. Alla grillarna i vår topplista är såklart värda en investering men vi slår ett extra slag för klassikern Master-Touch GBS SS 57 cm från Weber. Vi gillar den bäst eftersom det finns så många tillbehör, den klarar allt och den är prisvärd.

Innan du köper så fundera över vad du är ute efter i en grill så att du får en som passar dina behov. Var inte heller rädd för att ge dig ut i butiker och titta, ställ frågor till personalen och fundera över ditt köp innan du investerar så kan du hitta en grill för livet.