Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa kolsyremaskinen 2023

Köpguide för kolsyremaskiner: Bäst i test och hur du väljer rättkolsyremaskin för dina behov

Uppdaterad:

Hur lyxigt är det inte att göra sitt eget bubbelvatten på hemmaplan? Servera bubbelvatten som smakar mer och som bidrar till mindre miljöförstöring och tillverkning av plastflaskor. Gör ditt för miljön och investera i en effektiv kolsyremaskin, så att du alltid har tillgång till bubblat vatten.

För att hitta den bästa kolsyremaskinen för dig så är det en del saker du behöver ha koll på! T.ex. att den har en behållare som rymmer en bra volym, samt att den använder sig av bra och miljövänliga patroner. Vi går i detta inlägg igenom allt du behöver ha koll på samt listar våra favoritmaskiner!

Vilken är den bästa kolsyremaskinen?

Bästa kolsyremaskinen: SodaStream Power

Sodastream Power ger dig det absolut bästa av det bästa. Maskinen är helt elektrisk och har tre förinställda kolsyrenivåer. Dessa indikeras på överdelen av maskinen och lyses upp av inbyggda LED-lampor. Detta ger dig möjligheten att göra bubblor även på kvällen.

Tack vare den smarta “snap-lock” funktionen behöver du faktiskt inte skruva fast flaskan, det är bara att placera den på rätt ställe, sedan sköter maskinen resten. Sodastream Power är helt BPA-fri och kommer också med uppdaterad teknik som gör den tystare.

För att toppa detta extra så har maskinen en 2 års garanti och en kolsyrecylinder som ger dig upp till 60 liter kolsyrat vatten. Sodastream Power är helt enkelt en kolsyremaskin som du inte får missa.

Egenskaper och specifikationer
 • Antal kolsyrenivåer:3
 • Höjd:45,2 centimeter
 • Bredd:15,2 centimeter
 • Djup:30,5 centimeter
 • Vikt:3,1 kilo

Med glasflaskor: SodaStream Crystal 2.0

Sodastream Crystal är valet för dig som inte gillar de plastiga flaskorna som man vanligtvis förknippar med en kolsyremaskin. Denna maskin använder sig nämligen av snygga glasflaskor istället.

Det som man tappar i förhållande till många av plastflaskorna är att de har lite lägre kapacitet. Du får i ca 62 cl vatten i glasflaskorna, så det blir lite mer fylla på om man är en större familj. En rekommendation vi har då är att man helt enkelt köper extraflaskor som man kan preppa upp och ställa i kylen.

Denna maskin använder sig heller inte utav samma snap-lock som andra av Sodastreams produkter gör. Istället ställer du flaskan i en liten behållare som du sen vinklar in och drar ner munstycket över.

Crystal är helt enkelt en riktigt bra kolsyremaskin där du slipper plast och får lite trevligare glasflaskor!

Egenskaper och specifikationer
 • Antal kolsyrenivåer:Knapp (valbar)
 • Höjd:44 centimeter
 • Bredd:16 centimeter
 • Djup:26 centimeter
 • Vikt:4,25 kilo

Snyggast design: Aarke Carbonator 3

Här kommer en storfavorit. Aarke Carbonator 3 har blivit en superhit i flertalet hem. Med sin eleganta och minimalistiska design får du minst sagt ett snyggt tillskott i köket. Detta är den 3:e generationen av Aarkes kolsyremaskiner vilket innebär förbättringar gällande konstruktion och funktioner.

Med uppdaterad teknik och ergonomi är denna kolsyremaskin superenkel att använda. Här är det bara att placera din flaska på 800 milliliter under munstycket och hålla ner spaken. Maskinen avger ett “surrigt” ljud när tillräckligt med bubblor har tillförts. Vill du sedan ha ännu mer så är det bara att dra i spaken igen.

Är du ute efter en elegant kolsyremaskin så är Aarke Carbonator 3 ett solklart val!

Egenskaper och specifikationer
 • Antal kolsyrenivåer:Spak (valbar)
 • Höjd:42 centimeter
 • Bredd:15 centimeter
 • Djup:26 centimeter
 • Vikt:1,45 kilo

Större kolsyrebubblor: Aqvia AGA Exclusive

Med testvinnande resultat hos bland annat Smartson och Test.se blir Aqvia Aga Exclusive en solklar modell att inkludera! Här får du inte bara en stilren modell som står stiligt på köksbänken, utan också en lättmanövrad sådan. Den ger dig kolsyrat vatten på ett ögonblick tack vare den enkla knapptryckningen.

Kolsyran i Aqvia AGA Exclusive är också lite speciell då den ger dig större bubblor, vilket sedan leder till ett mer “behagligt” vatten att dricka. När maskinen tycker att kolsyran är tillräcklig så “puffar” den till. Rekommendationen är att ta bort vattnet efteråt, vill du sedan ha lite extra så är det bara att fortsätta trycka på knappen.

Sist men inte minst så kommer den med två tillhörande flaskor, samt en konstruktion av rostfritt stål för bästa hållbarhet. Detta är en stark kandidat på topplistan som vi starkt rekommenderar.

Egenskaper och specifikationer
 • Antal kolsyrenivåer:Knapp (valbar)
 • Höjd:43,7 centimeter
 • Bredd:13,5 centimeter
 • Djup:25,5 centimeter
 • Vikt:3,7 kilo

Bästa medelklassaren: SodaStream Spirit

Sodastream Spirit är en riktigt stilig kolsyremaskin som levererar bra prestanda! Med hjälp av den smarta låsmekanismen “snap-lock” kan du enkelt sätta fast flaskan utan att behöva snurra den på plats.

Detta innebär inte bara en mer effektiv “bubblingsprocess” men också ett bättre resultat. Maskinen fungerar med alla 1 liters flaskor från Sodastream och inkluderar även en sådan.

Som kronan på verket så kommer modellen dessutom med 2 års garanti. Kombinerat med sitt rimliga pris blir Sodastream Spirit till ett värdigt val av kolsyremaskin för den som vill få mycket för pengarna.

Egenskaper och specifikationer
 • Höjd:42,5 centimeter
 • Bredd:13 centimeter
 • Djup:18,4 centimeter
 • Vikt:2,5 kilo

Bästa budgetmodellen: SodaStream Jet

Här kommer den absolut bästa modellen för plånboken. Om inte pantautomaten står på önskelistan så kanske denna är för dig? Med Sodastream Jet kan du inte bara hjälpa dig själv, men också rädda miljön, en krona åt gången.

Sodastream Jet har en enkel och kompakt design som inte må vara den “snyggaste” men för priset blir den definitivt ett värdigt val. Dessutom tillkommer en flaska som rymmer 1 liter.

Detta är en kolsyremaskin som gör det den ska göra och inte så himla mycket mer. Är du ute efter en budgetmodell som får jobbet gjort så är Sodastream Jet för dig!

Egenskaper och specifikationer
 • Höjd:42,5 centimeter
 • Bredd:13 centimeter
 • Djup:18,4 centimeter
 • Vikt:2,5 kilo

Avtagbart kolsyrerör: Bubliq Kolsyremaskin

Nu kommer en helt ny typ av kolsyremaskin från Bubliq. Med denna modell kan du tillsätta bubblor till i princip vad som helst. Kolsyreröret är nämligen avtagbart. Detta gör att du kan tvätta det efter att du t.ex. gjort lite “eget” mousserande vin.

Utöver detta kommer Bubliq med en innovativ, så kallad Air Charge™ -teknologi som innebär att den blir den absolut smalaste designen på marknaden. Den är bara 8 centimeter bred, vilket är mycket imponerande.

Därtill kommer Bubliq med en universal anslutning som gör att den passar till de flesta kolsyrepatroner, däribland Sodastream och AGA. Är du ute efter en stilig och praktisk modell så är kolsyremaskinen från Bubliq den du ska satsa på!

Egenskaper och specifikationer
 • Antal kolsyrenivåer:Knapp (valbar)
 • Höjd:42,5 centimeter
 • Bredd:8 centimeter
 • Djup:16,5 centimeter
 • Vikt:0,7 kilo

Köpguide – Hitta den bästa kolsyremaskinen för ditt hem!

Kolsyremaskiner är väldigt praktiska och tack vara dess konstruktion är de även mycket enkla att använda. Du trycker på knappen eller drar i spaken och kan därmed skapa bubbelvatten med rätt mängd bubblor som du föredrar.  

För att du ska kunna göra ett bra val är det dock några saker som du ska ha i åtanke. Dessa kan du läsa mer om nedan.

Hur stor kapacitet har maskinen?

Den allra viktigaste frågan som du måste ställa dig själv är, hur mycket bubbelvatten du normalt sett konsumerar. Ju större mängd, desto större kapacitet ska maskinen du väljer ha. För att avgöra hur mycket vatten du kan göra vid ett och samma tillfälle, ska du kika på hur mycket kolsyreflaskan rymmer.  

De allra flesta modeller rymmer mellan 0,7-1 liter vatten vilket är tillräckligt för en normalstor familj. Om maskinen dessutom är funktionell kan du snabbt göra mer bubbelvatten, när det börjar ta slut.

Konstruktion och design

En passande kolsyremaskin för dig är en maskin som har en design och form som du tycker om. Marknadens utbud växer ständigt och nya modeller adderas med jämna mellanrum. Det är viktigt att du gör ett smart val och investerar i en kolsyremaskin som passar ditt kök.

Vi rekommenderar en stilren modell som aldrig blir omodern. Att köpa en enkel modell i en neutral nyans kommer därför att vara mer passande och du kommer heller inte tröttna på maskinen lika lätt som om du väljer en färgstark nyans som verkligen syns och tar plats bland din övriga köksutrustning.

Det är även viktigt att den kolsyremaskin du väljer har en stabil design som står stadigt under hanteringen. Du kommer trots allt använda en kolsyrepatron, som ger ifrån sig tryck och kan orsaka vibrationer.

För en enklare hantering är det viktigt att dess konstruktion är genomtänkt och att maskinen är tillverkad av tåliga material.

Vilka patroner passar?

För att du verkligen ska använda maskinen lika ofta som du tänkt, är det viktigt att maskinen du väljer använder sig av patroner som är lätta att införskaffa. Gärna då patroner som du kan köpa tillsammans med din veckohandling i mataffären.

Om det är för knepigt att köpa till patroner till maskinen, är det mer troligt att den står kvar på köksbänken oanvänd.

Det är väldigt svårt att se hur stor del av patronen som är kvar, vilket därmed kan göra att den plötsligt slutar fungera. Att då enkelt kunna införskaffa en ny är A och O för ett frekvent användande och mindre plastförbrukning.

Hur enkel är den att rengöra?

En gemensam sak med samtliga köksmaskiner bör ha är såklart att de har en konstruktion som är enkel att rengöra. Detta är nödvändigt för att maskinen ska bevaras i ett bra skick och att det inte gror bakterier i maskinen. Du kommer trots allt att använda den med mat eller dryck, så hur enkel maskinen är att rengöra är absolut någonting som du ska se över.

En fördel är om maskinens olika delar kan avlägsnas och diskas av. Vad gäller just kolsyremaskiner kan de medföljande tillbehören oftast inte diskas i maskin. Så säkerställ att alla lösa delar kan rengöras på djupet, utan att du behöver köpa till separata verktyg eller städredskap för att kunna komma åt.

För- och nackdelar med en kolsyremaskin

Att investera i en kolsyremaskin ger dig mängder av fördelar. Du kan spara på din förbrukning av plast genom att skapa bubbligt vatten hemma.

Du behöver heller inte släpa på tunga vatten- eller läskflaskor. Tack vare ett väldigt rikt smakutbud och det faktum att du själv kan anpassa mängden bubblor efter smak och tycke, är det en multifunktionell maskin som kan användas på flera olika sätt.

Några nackdelar med en kolsyremaskin rör framförallt dess kolsyrepatroner. Det är svårt att avgöra innan hur många liter du kan göra innan patronen är slut. Detta gör att du i princip alltid måste ha en extra patron hemma, ifall du är en storkonsument av bubbelvatten, vill säga.

Maskinerna på marknaden har även kolsyreflaskor som inte tål maskin, utan de måste diskas för hand. Utöver dessa två punkter finns det dock endast fördelar med att köpa en kolsyremaskin.

Du kan alltid ha bubbelvatten hemma, redo att serveras och du kan dessutom spara mängder av plastflaskor från att hamna på soptippen.

Kan man bubbla vatten med smak?

Med en kolsyremaskin kan du enkelt bubbla ditt kranvatten och sedan i efterhand tillsätta önskvärd smaksättning. Dessa går att köpa till separat och finns idag i många matvarubutiker, men även online.

Den stora fördelen med att själv tillsätta smaken i ditt vatten är att du kan minska konsumtionen av E-ämnen och andra tillsatser som mycket läskedrycker har. Du kan även minska ditt sockerintag markant genom att anpassa smaken på egen hand, där du heller inte behöver lägga i socker för att få en bra smak på drycken.

Om du väljer en mer avancerad kolsyremaskin, får du även fördelen att du kan addera bubblor i dina andra favoritdrycker. Kanske i juicen, vinet eller lemonaden? Du kan då skapa fantastiska och smakrika drinkar och cocktails på hemmaplan, som du kan servera din gäster.

Hur bra är det för miljön att använda en kolsyremaskin?

Man har kopplat samman en stor del av miljöförstöringen med vatten eller kolsyrade drycker som säljs i plastflaska. Plast är ett material som är väldigt svårt att återvinna och det är en begränsad del av flaskan som kan skapa en ny flaska, vid smältning och hantering efter det att den återvinns.

Kostnaden och utsläppen som sker vid transporteringen av läskedrycker och vatten i flaska är även det en stor miljöbov. Om du ofta dricker läsk eller vatten i flaska, kommer du att kunna skona miljön och även din plånbok, genom att istället investera i en kolsyremaskin.

Fördelen med dessa är att du kan fylla den med kranvatten. Kranvatten är godare, färskare och lokalproducerat. Att producera och skapa en flaska med kolsyrat vatten, kräver ungefär 300 gånger mer energi i jämförelse med att tappa upp vattnet direkt från kranen.

Så gör ditt för miljön och köp istället en kolsyremaskin. Den kommer visserligen att dra en del energi och patronen behöver att bytas ut efter ett tags användande.

Men i jämförelse med att köpa mineralvatten eller kolsyrat vatten i butik, kommer du att få många fördelar med en kolsyremaskin. Du behöver heller aldrig släpa på tunga flaskor läsk från affären.

Utvecklade modeller och patroner gör att du kan addera smaker till ditt vatten för att smaka precis som din favoritläsk från butiken.

Hur vi hittade produkterna till topplistan

Genom att ta del av flertalet expertrecensioner, kundomdömen, topplistor och tester, kunde vi ganska snabbt identifiera de bästa modellerna på marknaden. Dessa hjälpmedel bidrog inte bara med pålitligt fakta och kunskap om produkterna, men också insikter och infallsvinklar som vi aldrig skulle kunna hitta på annat sätt. På topplistan finns det bästa av det bästa på marknaden just nu!

Men det var inte den enda faktorn som spelade in, priset var ytterligare en sådan. Kolsyremaskinerna i dagsläget kan variera allt från några enstaka hundralappar till flera tusenlappar i pris, allt baseras på design och funktionalitet.

Alla personer är inte ute efter  mest avancerade valet och därför var det superviktigt för oss att inkludera modeller i samtliga prisklasser. På topplistan finns därför en kolsyremaskin som passar både plånboken och behoven.

Sammanfattning

Kolsyremaskiner är ett populärt inköp, framförallt då den är väldigt praktisk att använda, är mer kosteffektiv och den sparar dessutom mängder av plastavfall. Med en kolsyremaskin kan du alltid ha nybubblat vatten hemma till myskvällar eller dina middagsbjudningar.

En bra kolsyremaskin ska bestå av en noggrant utvald design som är stabil och som använder sig av miljövänliga patroner. Den ska dessutom ha en storlek och kapacitet som passar dig och din familj. En större modell ger dig till exempel fördelen att du kan servera mer bubbelvatten och passar lite större sällskap eller familjer.  

Vi har skapat en topplista med de kolsyremaskiner som vi rekommenderar att du kikar lite extra på. Favoriten Sodastream Power, är väldigt enkel att använda och passar således samtliga hem.

Hjälpsamma källor