Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa kombitrimmern 2023

Köpguide för kombitrimmers: 2 kombitrimmers som är bäst i test

Uppdaterad:

En kombitrimmer är utvecklad för att underlätta klippning av gräs och kanter, som annars kan vara svåra att komma åt med en vanlig gräsklippare. Marknaden är fylld med flera olika val, men för att säkerställa att du investerar i en effektiv kombitrimmer är det viktigt att du kikar på material, motor och hur den klipper.

I denna artikel har vi valt ut några kombitrimmers på marknaden som vi rekommenderar att du tar dig en närmare titt på. Kika framförallt på vår favorit SMT 226 från etablerade Stiga. Ett mycket effektivt redskap som även är enkel att använda oavsett tidigare erfarenhet.

Vilken är den bästa kombitrimmern?

Stiga SMT 226

Stiga är ett omtalat och uppskattat varumärke vad gäller trädgårdsredskap och utrustning. SMT 226 är ett utformat paket för dig som letar efter en effektiv trimmer med flera inkluderade trimmertillbehör och verktyg. I detta set inkluderas allting som gör att du kan sätta igång med klippning av din trädgård.

I detta set finner du flera olika trimmertillbehör som inte bara gör det möjligt för dig att klippa gräs, eller trimma runt rabatter eller buskar i trädgården. Genom att byta ut huvudet kan du även enkelt klippa häcken, trimma buskar eller klippa träd som annars hade krävt särskilda verktyg.

En annan fördel är att det vid köp även medföljer både handskar och hjälm, för att du alltid ska kunna använda maskinen på ett säkert sätt. Inkluderad bärsele kan även kopplas ifrån om du föredrar att använda en extern version.

Kompletta SMT 226 från Stiga gör dina trädgårdsbestyr till en ren fröjd. Med samtliga inkluderade tillbehör som kan tänkas, är detta paket ett mycket effektivt och prisvänligt val som ger dig fler möjligheter att snygga till i trädgården. Du kan även komplettera den bensindrivna trimmern med andra verktyg eller tillbehör om så önskas.

Husqvarna 525LK

Här är ännu en uppskattad modell av trimmer från Husqvarna. Med 525LK kan du få till riktigt snygga kanter och är kompatibel med varumärkets samtliga trimmertillbehör och redskap, för att vara helt anpassningsbar efter dina önskemål och ditt behov.

Bensindrivna 525LK är utrustad med extremt bekväma handtag som gör arbete i trädgården mer bekvämt. 525LK är dessutom ett bra val för dig som använder en kombitrimmer i ditt yrke. Tanken rymmer 0.51 L och motorn har en bränsleförbrukning på 600 g/kWh. En bensindriven maskin är kanske inte det allra bästa valet för miljön, men ger dig flera fördelar. Dels behöver du aldrig begränsas av närliggande eluttag eller att batteriet ska ta slut. Genom att fylla på bensintanken med jämna mellanrum kan du trimma på tills orken tar slut.

Verktyget kan användas med antingen inkluderad eller extern bärsele och bör kompletteras med både hjälm och handskar för en optimal användning utan risker.

Letar du efter en mycket effektiv kombitrimmer som kan användas tillsammans med Husqvarnas uppskattade tillbehör och verktyg, rekommenderar vi att du tar dig en närmare titt på 525LK som dessutom säljs till ett överkomligt pris.

Vem behöver en kombitrimmer?

Med en kombitrimmer kan du få fason på din trädgård igen. Att bara klippa gräset för att underhålla trädgården är inte alltid nödvändigt och du kommer garanterat inte komma åt i trädgårdens alla skrymslen och vrår.

En kombitrimmer gör att du kan klippa runt buskar, träd och rabatter utan att riskera att kapa av dina kära plantor. Du kan dessutom runda av trädgårdens hörn och komma nära staket och mur. Helhetsintrycket kommer att bli betydligt bättre om du kan klippa mer precist.

Det finns mängder av olika trimmers på marknaden. Dess funktioner och användningsområde, samt vilket drivmedel de använder sig av är de huvudsakliga punkterna som gör att de skiljer sig åt. Ta dig en funderare över vilka funktioner som du behöver för att kunna pyssla om i trädgården? Hur stor trädgård har du och har du möjlighet att koppla in en eldriven maskin eller bör du istället investera i en sladdlös modell?

Köpguide för kombitrimmers

Under våren och även sommaren växer gräset i trädgården så det knakar. Att underhålla trädgården med en gräsklippare lämpar sig bra för större områden, men i hörn och kanter i trädgården är det svårt att komma åt. En grästrimmer är därför en nödvändig investering och med en kombitrimmer får du ännu fler möjligheter att underhålla din trädgård till precision. Äntligen kan du komma åt de annars svåråtkomliga skrymslena som du har fått klippa för hand.

En kombitrimmer är tillskillnad från en vanlig grästrimmer mer anpassningsbar. Flera olika verktyg är fastmonterade på en och samma motorenhet. Detta ger dig flera olika inställningar och funktioner för att kunna klippa både i tjockt, segt gräs och tunnare och lättare sly.

För att du ska kunna investera i ett praktiskt verktyg som underlättar jobbet är det framförallt några saker som du bör ha i åtanke. Hur drivs kombitrimmern? Vilka olika inställningar finns inbyggda och hur stor yta planerar du att använda trimmern på?

Drivmedel

Vilken form av drivmedel som trimmern använder sig har avgörande betydelse för hur praktisk den kommer vara att använda i din trädgård. Det finns idag helt eldrivna kombitrimmers som behöver vara kopplade till ett eluttag för att kunna starta. Detta kan då begränsa åtkomst och användning om du till exempel har begränsat med uttag utomhus och behöver dra ström inifrån för att kunna driva maskinen.

Om du planerar att använda din kombitrimmer på en större yta kan det då istället spara dig massor av tid, om du investerar i en sladdlös modell. Du kan då ladda batteriet under natten, redo att användas nästkommande dag. Nackdelen med sladdlösa modeller är således att du måste planera ditt användande, och säkerställa att batteriet alltid är laddat. Sladdlösa kombitrimmers är dessutom inte det bästa valet om du ska klippa under en längre tid, då batteriet kanske inte kommer att räcka för dessa längre pass.

Funktioner och inställningar

Fördelen med att investera i en kombitrimmer, istället för en mer traditionell grästrimmer är att det kommer med betydligt fler inställningar och funktioner. Detta då flera olika verktyg har fastmonterats på en och samma motorenhet. Genom att ha allting samlat på en och samma enhet, slipper du även investera i flera olika verktyg och redskap.

Desto fler funktioner och inställningar som kombitrimmers är utrustas med, desto mer anpassningsbart redskap får du. Men ha dock i åtanke att fler funktioner kan göra användning knepigare om du inte är en särskilt van användare. Det kan därför vara värt att investera i en enklare kombitrimmer att starta med, för att senare uppgradera till en modell med fler funktioner och användningsområden.

Greppvänlighet och bärsele

Säkerhet är A och O när det kommer till hantering och användning av större trädgårdsredskap som till exempel en kombitrimmer. För att du ska få en bekvämare användning och minimera risk för skador är det viktigt att verktyget har väldigt greppvänliga handtag. Detta för att du ska kunna jobba säkert, även om det regnar eller har sämre sikt. Du behöver då inte oroa dig för att slinta med händerna. Greppvänligare handtag minskar dessutom belastning på dina annars utsatta händer och din vrist.

En kombitrimmer är tung att bära och du ska därför använda en bärsele under användning för att du inte ska överbelasta ryggen. En bärsele säkerställer även att du kan jobba i en bättre position och därmed undvika olyckor. En kombination av greppvänliga handtag och en praktisk inkluderad bärsele är två stora plus som du bör ha i åtanke vid ditt köp av kombitrimmer.

Hur använder du din kombitrimmer på ett säkert sätt?

En kombitrimmer är ett tungt verktyg som kräver särskild hantering, för att du inte ska slita på axlar, rygg och händer. Det är viktigt att du alltid använder verktyget med någon form av sele för att bära upp större delen av verktygets totala vikt. Oavsett drivmedel kan du hitta modeller som väger upp till 10 kilo, och det är då inte särskilt skonsamt att skippa bärselen.

Till detta ska du alltid använda handskar och hjälm med hörselkåpor. De flesta modeller är inte särskilt tystgående och för att skydda din hörsel ska ett par hörselskydd alltid vara på under användning. Handskar och visir skyddar dina händer och ditt ansikte från skvättande grus, stenar eller tuvor.

Det är nödvändigt att du använder verktyget varsamt för att inte utsätta dig för onödiga risker. Prioritera avbrott i ditt arbete med jämna mellanrum och glöm inte skyddsutrustningen.

Hur vi valde topplistan

En kombitrimmer är inte bara en bra investering för dig som jobbar med trädgårdsarbete eller underhåll. Det är dessutom en väldigt bra investering för dig med trädgård och för dig som gärna vill få till ett välvårdat helhetsintryck. Till skillnad från en vanlig grästrimmer kommer en kombitrimmer med betydligt fler funktioner, då verktyget och trimmertillbehören kopplas på en och samma motorenhet.

När vi valde ut vilka produkter vi skulle inkludera, var det framförallt tre saker som vi kikade på. Vilka tillbehör är inkluderade, vilket drivmedel använder sig trimmern av och hur enkel är den att använda? Dessa tre punkter använde vi som pelare för att bygga både topplista och artikel på. Men till detta föll såklart även andra punkter, som sedan avgjorde vilket betyg som modellerna slutligen fick. Extra säkerhetsfunktioner, bärsele och inkluderad skyddsutrustning gav modellen ett plus och därmed ett högre betyg.

Desto fler funktioner och tillbehör som inkluderas, desto mer anpassningsbart verktyg investerar du i. Vi var noga med att inkludera modeller från etablerade varumärken i olika prisklasser, inställningar, drivmedel och tillbehör för att topplistan ska vara anpassad för samtliga läsare. Oavsett tidigare erfarenhet.

För att produkterna skulle få ett rättvist betyg, värdesatte vi andra hemsidors utlåtanden och gjorde efterforskningar i vad det är viktigt att tänka på vid köp av en grästrimmer och då framförallt vid köp av en kombitrimmer.

Sammanfattning

En kombitrimmer är utformad för att underlätta klippning av bland annat gräs på platser som annars kan vara lite knepiga att nå. En gräsklippare och mer otymplig och tack vara dess utformning är det omöjligt att klippa kanter, runt staket, nära buskar eller plantor som du är rädd om.

Men genom att komplettera din vanliga gräsklippare med en kombitrimmer kan du klippa hela området med precision. En trimmer är dessutom betydligt enklare att bära med sig och är mer skonsam mot din rygg, om den används på rätt sätt.

Genom att studera funktioner och hur en kombitrimmer ska användas kan du få viktiga ledtrådar vid ditt köp, för att du ska kunna göra det bästa valet. Vår favorit SMT 226 från globalt säljande Husqvarna, är en lätthantering kombitrimmer med flera praktiska funktioner.