Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa komposten 2023

Köpguide för komposter: 8 komposter som är bäst i test

Uppdaterad:

Med tanke på den snabbt växande trenden om miljövänlighet och zero-waste är det fler och fler som börjar dra sitt strå till stacken och göra vår planet lite grönare. Du har säkert någon gång funderat på hur du skulle kunna göra detsamma.

Varför inte skaffa dig en kompost? En behållare där du slänger trädgårdsavfall och vissa matrester samtidigt som du skaffar dig själv ett antal extra fredliga “husdjur” i trädgården.

Komposter är ett bra sätt för att minska din klimatpåverkan och om du funderar på att skaffa dig en, så har vi valt att sätta ihop en topplista med de bästa komposterna ute på marknaden för att göra ditt val lite enklare. Högst upp på vår lista hittar du Greenline Master+ som gör ett fantastiskt jobb och är definitivt en behållare du kan lita på.

Vilken är den bästa komposten?

Kompost Greenline Master+, 375 L

På förstaplats valde vi komposten Master+ från GreenLine. Det är en stabil kompost med kraftig botten och luftkanaler vilket bidrar till att komposteringen sker snabbt och den klarar av att arbeta i temperaturer ända ner till -25 grader så länge du sköter den på rätt sätt.

Du klarar av att kompostera praktiskt taget allt ditt trädgårds- och köksavfall, rymmer upp till 375 L och därför passar denna kompost bra till de allra flesta hushåll. När du tömt ditt avfall i komposten så vrider du på locket och spänner med snäpplås, det gör komposten riktigt tät och hjälper komposteringen. När du sedan ska tömma den så gör du det genom en av sidorna. För att göra komposteringen så enkel som möjligt för dig så placerar du komposten nära din köksingång, eller den ingång du använder oftast när du ska gå ut med soporna.

Välj gärna en plats som är skuggad och vindskyddad för att ge den de bästa tänkbara förutsättningarna och ställ den på gräsmattan eller på jord så att maskarna från trädgården lätt kommer in i komposten och kan göra sitt jobb och så att lakvattnet som bildas i komposten kan rinna undan ordentligt.

Eftersom detta är en kompost som smälter in bra i omgivningarna, gör sitt jobb bra och är relativt lättskött hittade vi inga direkta nackdelar med den. Vad gäller priset ligger den i mellanprisklass så om du vill ha det billigaste alternativet så finns det såklart andra alternativ som kan passa bättre men vi anser att kapaciteten och funktionen gör att du som anser dig ha råd med denna kompost får en väldigt lättskött och effektiv kompost för pengarna.

Sunwind Thermo-King

Thermo-King är en stabil och rymlig behållare med en kapacitet på hela 400 liter och har en vikt på 11,6 kilo. På grund av dess stora storlek behövs det ett bra ventilationssystem och det är precis vad denna kompost har. Detta tillsammans med de rejäla och välisolerade termoväggarna gör för ett optimalt klimat inuti Termo-King.

En varm men samtidigt luftig miljö innebär trygghet för djuren och skyndar på komposteringsprocessen inne i behållaren.

Måtten på behållaren är B74 x D74 x H84 centimeter och monteringsprocessen är väldigt enkel och intuitiv. Detta är definitivt en alternativ att ha i åtanke om du är ute efter en rymlig och bra kompanjon att ha med i trädgården.

Eco Master 300 liter Sunwind

Eco Master 300 liter Sunwind är en liten och kompakt kompostbehållare med ett stort inmatningslock för att göra det så enkelt för dig som möjligt att fylla på den utan behöva plocka upp en massa efteråt.

Behållaren har ett optimalt ventilationssystem för att göra djurlivet så glatt som möjligt och att snabba på komposteringsprocessen. För att kunna kalla en behållare kompakt måste den såklart vara liten, måtten på Eco Master är B60 x D60 x H90 centimeter, vilket gör att den kräver mycket liten plats.

Behållaren kan rymma upp till 300 liter och monteringsprocessen är väldigt enkel eftersom att du inte behöver ha några som helst verktyg till hands, samt att den enbart väger 6,2 kilo.

Biolan Composter 220L

Eco Biolan är perfekt för dig som är ute efter en behållare som du kan förlita dig på året om oavsett väder. Behållaren är utrustad med ett extremt effektivt justerbart ventilationssystem som inte bara hjälper till att snabba på komposteringsprocessen utan också minskar behovet av omrörning.

Dessa justerbara ventilationskanalerna tillsammans med en termometer placerad på insidan av behållaren gör det väldigt enkelt att underhålla komposten. Isoleringen Eco Biolan är utrustad med är av toppkvalitet och förhindrar eventuell kyla att komma in i komposten som kan ställa till det.

Kompostorn har en volym på 220 liter och en vikt på cirka 30 kilo och mellan 100-150 kilo när den är full. Värt att notera är även att komposten är skyddad mot skadedjur. Denna behållare är definitivt ett bra val för den som är ute efter en effektiv och lätthanterlig kompost.

Greenline Garden Easy 300L

För en optimal jord är det viktigt att komposten ger en balanserad nivå av fukt, näring och syre. Kombinationen av dessa resulterar i en jord med en bra näringsnivå, vilket i sin tur ger dina plantor de rätta förutsättningarna för att gro och växa. En bra balans av dessa tre punkter får du med hjälp av Garden Easy.

Komposten är byggd med starkare väggar som ger en bra syretillförsel till ditt avfall. Tillsammans med ditt matavfall är det även viktigt att du varvar lagren med någon form av strömaterial. Detta kan bland annat vara spån, löv eller gräs från din trädgård. Tack vare att komposten rymmer 300 liter av avfall, kan du enkelt variera med olika typer av strömaterial.

Ha dock i åtanke att det kan ta upp till 10 månader för vissa typer av matavfall att kompostera. Att investera i en kompost som rymmer mer avfall har därför många fördelar. Du kan enkelt nå den näringsrika jorden genom att lyfta på en av kompostens sidoväggar.

Med Garden Easy kan du få en välstädad trädgård och någonstans att kompostera ditt matavfall. Dina blommor kommer att tacka dig, då kompostjord har en bra näringsnivå. Men med en kompost kan du även göra ditt för miljön. Garden Easy är en praktisk kompost som säljs till ett mycket generöst pris.

Kökskompost Hozelock Startset

Denna Kökskompost från Hozelock är en behållare designad för att kunna användas inomhus eller till och med ute på balkongen.

Den är perfekt att ha stående i köket och är ett enkelt sätt att ta till vara på dina matrester och återvinna de för att göra din egna flytande näring till dina växter, eller för att göda din utomhuskompost.

Kökskomposten är tillverkad av återvunnen plast och gör den därför ännu mer miljövänlig. Den fungerar genom att värma upp dina matrester och lämnar därefter ifrån sig en vätska som du enkelt kan tömma genom kranen placerad på underdelen av behållaren.

Vätskan är perfekt för näring till växter och den kompost som blir över kan användas direkt som gödsel eller blandas ut i din trädgårdskompost. Behållaren rymmer 16 liter och väger cirka 3 kilo. Detta är ett perfekt tillbehör att ha hemma om du vill ha ett sätt att ta till vara på matresterna som annars endast skulle ha slängts.

Kompostbehållare 280L med sockel Sunwind

Här har vi en behållare med en liten annan form jämfört med de andra valen på vår lista. Den unika formen med en öppning i toppen och en lucka i botten gör den inte bara väldigt enkel att tömma och fylla på, du kan tömma komposten utan att ta bort färskt avfall först.

Som du säkert redan vet så är ventilationen i en kompostbehållare mycket viktig för bra kompostering. Detta uppnår denna modell genom att ha luftkanaler både i toppen och i botten av behållaren.

Behållaren rymmer 280 liter och är därmed perfekt om du inte vill ha en allt för stor behållare. Den har ett djup på 80 centimeter och en höjd på 87 centimeter samt en vikt på 7 kilo. En stor fördel med just den här behållaren är faktumet att du inte behöver plågas av att montera ihop den.

Behållaren kommer nämligen helt färdigmonterad och det enda du behöver göra är att ställa den på rätt plats vilket kan vara väldigt skönt för många.

Horizont 60X60X95 Jabo

Vem borde köpa en kompost?

Om du har en trädgård och framför allt om du har rabatter eller andra odlingar kan du ha stor nytta och glädje av en egen kompost. Då kan du skapa ditt eget lilla kretslopp hemma där dina gamla matrester och trädgårdsavfall kan bli jord och ge näring åt det du själv odlar i din trädgård.

Framförallt är det perfekt om du är en person som gärna vill bidra till en bättre miljö samtidigt som du vet exakt vad det är du lägger för jord i din trädgård och att du ger dina växter det allra bästa.

Men komposten är inte bara till för dig som har en stor trädgård och/eller mycket komposterbart avfall. Komposten även bra även för dig som har en mindre trädgård och ett mindre hushåll men som ändå vill göra en insats för miljön.

Eftersom de finns i flera olika storlekar kan alla som vill ha sin egen jord att plantera i att ha en kompost. Så luras inte att tro att komposten bara är till för husägare med stor tomt på landet. Även du som har en liten trädgård kan därför ha nytta av komposten. Du behöver bara en liten plats att ställa den på där den inte är i vägen så har du snart kommit igång med din kompost.

Köpguide – Hitta den bästa komposten!

Behållare

Det finns som sagt flera olika storlekar av komposter och du kan lätt hitta en storlek som passar just dig. Oavsett om du har stora eller små behov av att kunna göra dig av med komposterbara material så finns det något som passar dig.

Läs på lite om vad de olika komposterna klarar av i förhållande till hur stora de är och välj den som uppfyller dina krav på vad den behöver kunna prestera. Om du är osäker så välj hellre en kompost som är något större än en som är för liten.

De flesta komposter är i plast och målade i någon form av mörkgrön eller liknande färg för att kunna smälta in i trädgården på ett diskret och fint sätt. Vidare är en kompost med lock att föredra framför en som är öppen eftersom det förhindrar att flugor, råttor och andra skadedjur ska komma in i komposten.

Varmkompost eller kallkompost?

Den stora skillnaden mellan kallkomposten och varmkomposten är isoleringen. En kallkompost är helt oisolerad och i en varmkompost sker hela förloppet i en isolerad behållare.

Har du framförallt trädgårdsavfall att ta hand om så räcker en kallkompost alldeles utmärkt, men å andra sidan är en varmkompost ett bättre alternativ om du vill kunna kompostera matavfall och annat som kan kräva lite mer av komposten för att förmultna.

I vår topplista är det mer varmkomposter eftersom de helt enkelt har fler fördelar men du hittar också ett par kvalitativa och effektiva kallkomposter som kan passa perfekt för dig som övervägande har trädgårdsavfall.

Tömning eller tid?

När du komposterar sker processen nedifrån och upp. Det betyder att den färdiga jorden hamnar i botten och du fyller på med nytt avfall på toppen. Därför är det bra att kontrollera så att din kompost går enkelt att tömma från till exempel en lucka eller ett fack nertill. Då får du enkelt ut jorden och kan använda den.

Många komposter har två olika fack så att du kan låta ett fack mogna i taget för att sedan ta ut all jorden samtidigt. Om den kompost du vill ha bara har ett fack så kan du fundera på att skaffa två stycken för att ha någonstans att förvara den myllan du lyckats få fram. Det är inte nödvändigt men det är något du kan fundera lite över när du ska köpa din kompost.

Vad gäller tidsperspektivet så kan det ta allt från två till fyra månader innan ditt avfall har brutits ner och du kan räkna med att det tar ungefär två säsonger innan jorden är helt klar och kan användas. Hur lång tid det tar beror lite på var i landet du bor men på ett ungefär tar det så pass lång tid.

Det gäller därför att ha tålamod och kanske till och med röra om lite manuellt för att syresätta och hjälpa nedbrytningen på traven. Har du bråttom kan du välja en av de komposter som är mer snabbkomposterande eftersom det finns några stycken som skyndar på processen men annars är det tålamod och tid som gäller för att få till den finaste jorden.

Vad säger kommunen?

Innan du skaffar din kompost kan det vara bra att ta ett snack med kommunen. Det finns nämligen lite olika riktlinjer för komposter och olika kommuner har olika rekommendationer för vad som gäller för komposter och de allra flesta fall ska komposten anmälas till miljökontoret.

Se därför till att dubbelkolla med just din kommun vad som gäller så att allting går rätt till från början och skicka in alla nödvändiga papper för att hålla dig på god fot med din kommun. Det kan kännas drygt och onödigt men det kan göra livet lättare för dig i längden.

Hur valde vi till vår topplista?

När vi skulle sätta ihop vår topplista började vi med att läsa på om komposter för att skaffa oss en viss förkunskap om hur komposter fungerar. Därefter började vi titta på de olika komposter som finns, vilka för- och nackdelar vi kunde se med var och en och vad vi själva spontant tyckte.

Vi tillfrågade även såväl experter som amatörer om vad de tycker krävs av en modell som ska kunna kalla sig den bästa komposten, samt vad de föredrar i förhållande till de egenskaper som finns.

För att ta fram en topplista som var den bästa tänkbara läste vi även tidigare produkttester för att kunna ta hänsyn till tidigare testpanelers åsikter och jämföra de olika modellerna så brett som möjligt utan att missa några riktiga guldkorn.

Sammanfattning

Att skaffa en kompost kan göra underverk för både trädgård, miljö och inte minst för dig, som slipper hantera så mycket sopor utan enkelt bara kan bära ut det i trädgården och därefter njuta av att ha din egna, näringsrika mylla att använda i trädgården eller till krukväxterna.

Att ha en kompost är inte ett dugg krångligt eller tidskrävande utan tvärt om, ett smidigt och bekvämt sätt att ta hand om matrester och trädgårdsavfall.

Här har du fått ett bra urval av komposter lämpliga för de flesta förhållanden och förhoppningsvis har vår topplista inte bara inspirerat dig till att titta på komposter utan även till att skrida till verket och köpa en egen och sätta igång på riktigt. Glöm inte att titta lite extra på vår favorit GreenLine Master+!