Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa kompostkvarnen 2023

Bäst i test för kompostkvarnar: Köpguide och topplista med 9 kompostkvarnar

Uppdaterad:

Efter en dag av underhåll av trädgården så är det vanligt att det blir ganska mycket trädgårdsavfall som kan vara svårt att göra sig av med.

Lösningen är då att investera i en kompostkvarn, som snabbt kan mala ner grenar, löv och ogräs till mindre delar som din kompost kommer må bättre av. Med denna smarta maskin kan du verkligen få fart på användning av din kompost. Vi har letat fram marknadens bästa kompostkvarnar för att underlätta ditt val!

Vilken är den bästa kompostkvarnen?

Bästa kompostkvarnen: Bosch AXT 25 TC

Det finns en kompostkvarn som slår alla andra modeller enligt våra jämförelser och det är Bosch AXT 25 TC. En modell som inte bara hamnat högst upp på vår topplista, utan även är utsedd som andras favoriter. Här har du en kompostkvarn med en större uppsamlingsvolym på 53 liter, men som även har en extremt tystgående motor för att du inte ska störa dina grannar.

Maskinens motoreffekt uppgår till 2500 watt, vilket är tillräckligt för att du ska kunna använda kvarnen till lite olika typer av trädgårdsavfall. Dessutom klarar den av grenar med en tjocklek på upp till 45 millimeter. En annan fördel är att kompostkvarnen väger något mindre på 30,5 kilo så att den är enklare att flytta omkring i din trädgård.

Bästa bensindrivna kompostkvarnen: Hecht Kompostkvarn 173cc

Om du har mycket trädgårdsavfall att avverka så kommer detta kräva en kompostkvarn som du verkligen kan lita på. Då kommer den bensindrivna kompostkvarnen från Hecht att vara ett ypperligt val. Här har en 4-taksmotor på 6 hästkrafter inkluderats för att maskinen ska vara effektiv för lite olika typer av avfall.

Eftersom maskinen är försedd med knivar som flisar grenar eller bryter ner löv så har denna maskin en maximal inmatning på 36 millimeter. Den har även försetts med en uppsamlingsbehållare på 30 liter så att du kan arbeta på utan att behöva tömma behållaren för jämnan.

Om du inte vill begränsas av batterier som dör eller har begränsat med uttag i trädgården så kommer denna kompostkvarn från Hecht att passa perfekt!

Lättast vikt: Einhell GH-KS 2440

Om du vill kunna förflytta kompostkvarnen mellan flera punkter i trädgården, så kommer det att vara en fördel om den kompostkvarn som du investerar i har en lättare vikt. Vi rekommenderar framförallt att du kikar lite extra på Einhell GH-KS 2440 som ett passande val!

GH-KS 2440 har trots sin lägre vikt många utmärkande egenskaper. Den kraftfulla motorn på 2500 watt gör det smidigt att addera lite olika trädgårdsavfall. Motorn har dessutom kombinerats med ett högt varvtal på 4500 varv i minuten, vilket säkerställer en effektiv användning.

Med inkluderad nedstoppare kommer du även kunna säkerställa en smidigare användning och ingen risk för att dina fingrar hamnar i kläm. Fortfarande inte helt övertygad? Utöver alla dessa egenskaper säljs denna kompostkvarn även till ett mycket bra pris som gör den passande för samtligas budget.

Starkaste modellen: Stihl GH 460 C

Stihls kompostkvarn GH 460 C är den modell som vi finner lite extra stark och effektiv. Den har konstruerats med en mycket stark bensindriven motor, som har kombinerats med ett tvåkammarsystem. Kombinationen av egenskaper gör den till en riktig bjässe på marknaden och detta syns då i prislappen. Ett bra val för dig med en högre budget!

För en säkrare hantering har GH 460 C försetts med både överbelastningsskydd och pneumatiska däck som gör den enklare att manövrera. Tack vare sin högre inmatningskapacitet behöver du inte oroa dig för att mata in för tjocka kvistar. Denna rejäla kompostkvarn klarar av hela 75 millimeter.

Störst inmatning: Black and Decker 2800W

Varumärket Black and Decker har designat denna kraftfulla och genomtänkta kompostkvarn på 2800 watt. Den starka motorn har sedan kombinerats med en inmatningskapacitet på 45 millimeter. Maskinen använder sig även av klippsystemet Cut & Crush, vilket efter våra jämförelser av marknadens utbud har visat sig vara mycket praktiskt.

Några andra utmärkande egenskaper med denna modell är dess konstruktion. Tack vare sin vikt på 29,1 kilo står den stabilt under användning och den har försetts med en integrerad uppsamlare som gör det smidigare att överföra resterna till komposten när du är klar.

Bästa kombimodell: Hecht Lövsug och Kompostkvarn 196 cc

En annan utmärkande modell från varumärket Hecht är deras lövsug och kompostkvarn 196 cc. En kombimodell som ger dig de rätta förutsättningarna att hålla iordning i trädgården, samtidigt som du kan spara plats i boden eftersom du inte behöver två separata maskiner. En något mer kostsam modell, men som också ger dig flera fördelar.

Maskinen drivs med hjälp av en 4-taktsmotor på 196 cc. Den har också en rejäl vikt på 89 kilo, vilket visserligen kommer göra den aningen svårare att flytta omkring i trädgården. Men den bidrar samtidigt till att göra kombimodellen mer effektiv och tålig.

Användarvänlig modell: AL-KO Vals Easy Crush LH 2810

Från varumärket AL-KO har du denna utvecklade kompostkvarnen Vals Easy Crush LH 2810. För att maskinen ska stå stabilt på samtliga underlag har den försetts med extra stora hjul och robusta material ger den en vikt på 30.34 kilo. Så oavsett om du matar in grenar, löv eller gräs kommer den att stå stadigt.

Vals Easy Crush LH 2810 har en elektrisk motor med en effekt på 2800 watt. Detta har sedan kombinerats med en stor insamlingsvolym på 48 liter och inkluderad vals gör att maskinen går tystare och fördelar trädgårdsavfallet på ett jämnare sätt.

Med sin maximala inmatning på 42 millimeter är det också ett ypperligt val för lite större grenar som du vill flisa ner i komposten.

Störst insamlingsbehållare: Stihl GHE 140

Om du letar efter en kompostkvarn med en större uppsamlare och kapacitet så kommer GHE 140 från Stihl vara ett bra val för dig. Här har du hela 60 liter att förhålla dig till och med en maximal inmatning på 40 millimeter kan denna modell användas till det mesta av ditt trädgårdsavfall.

Men det är också en till punkt som får denna modell att sticka ut lite extra. GHE 140 har nämligen en mycket smart hoppfällningsmekanik som gör kompostkvarnen enklare att förvara när den inte används. Dessutom underlättar denna funktionen när du behöver transportera den mellan sommarhuset och ditt permanenta boende.

Smidig och prisvärd: Stiga Bio Master 2200

Från varumärket Stiga har du denna välutvecklade kompostkvarn Bio Master 2200. Ett utmärkt val för dig som kanske inte letar efter marknadens allra kraftfullaste maskin, men som vill ha flera valmöjligheter när det kommer till att bryta ner ditt insamlade trädgårdsavfall. Med Bio Master 2200 kan du bygga en kompost som du kan vara stolt över.

Med en insamlare på 50 liter kan du arbeta på i trädgården och eftersom kompostkvarnen har försetts med gedigna hjul och är mycket enkel att montera upp- och ner, är den också enklare att flytta omkring och ta med sig i bilen. En praktisk modell som även säljs till ett mycket bra pris!

Köpguide för kompostkvarnar

Med rätt funktioner och egenskaper kan valet av kompostkvarn skräddarsys för att passa just din trädgård och det avfall som du oftast samlar ihop efter underhåll av trädgården.

Dessa punkter bör du ha i åtanke för att kunna göra det allra bästa valet för dig!

Vikt

Om du vill kunna flytta omkring kompostkvarnen mellan flera olika punkter i trädgården så måste den modell du väljer självklart vara transportvänlig. Vikten har här avgörande betydelse. Däremot är det också viktigt att kvarnen inte är så lätt att den står ostabilt på marken under användning.

Inmatningskapacitet

Beroende på vilket typ av trädgårdsavfall som kompostkvarnen ska kunna behandla kommer du att behöva kika lite extra på modellens inmatningskapacitet. Hur stora grenar kan behandlas och vilket typ av avfall är den anpassad för? En högre inmatningskapacitet går oftast hand i hand med en kraftfull motor.

Uppsamlarens storlek

För att kompostkvarnen ska vara praktisk att använda under en längre tid är det alltid en fördel om den har försetts med en stor uppsamlare. Ju större behållare, desto mer trädgårdsavfall kan du behandla innan uppsamlaren behöver tömmas.

Alla maskiner är dock inte utrustade med en uppsamlare, vilket är värt att ha i åtanke. Istället kan dessa maskiner placeras direkt över komposten eller så måste en uppsamlare köpas till separat om du inte vill att flis och rester ska hamna på gräsmattan. Så gör ett val som passar dig.

Motor

Det finns lite olika typer av motorer på marknaden och här gäller det att du gör ett skräddarsytt val. Finns det möjlighet att koppla in kompostkvarnen till ett uttag, under hur lång stund ska kvarnen brukas och hur miljövänligt val vill du göra?

  • Elektriska- och batteridrivna modeller är mer miljövänliga, men kan dock begränsa dig under användningen om batteriet inte är tillräckligt kraftfullt eller om du inte har tillgång till uttag där du ska arbeta.
  • En bensindriven modell kan då vara lösningen, men kräver också ett drivmedel som inte är lika grönt. Fördelen är att du kan arbeta under många timmar utan hinder.

Effekt på motorn

Beroende på vad som ska behandlas så kommer också effekten på motorn att spela in. Vi rekommenderar en motor med en effekt på minst 2000 watt, men gärna mer än så om du ska flisa lite större grenar. En stark motor gör hanteringen säkrare och behandlingen mer jämn.

Typ av hjul

Om kompostkvarnen ska flyttas omkring så är det ytterligare en punkt som kommer vara fördelaktig och det är vilka hjul som kvarnen har försetts med. Större hjul ger en kompostkvarn som glider bättre över underlaget och som även bidrar till att maskinen står stabilt.

Klinga eller vals

En kompostkvarn kommer använda sig av antingen valsar eller knivar för att bryta ner avfallet. Valsar är lite vanligare och på dessa kompostkvarnar så maler den materialt mellan två valsar ner till grova flisor. En kvarn med knivar finfördelar till mindre små bitar som förmultnar snabbare.

Ljudnivå

Om du har näraliggande grannar så kommer de helt klart uppskatta om du väljer en kompostkvarn som är mer tystgående. Det finns dessutom maskiner som är särskilt utvecklade för att ha en tystare drift. Kika då till exempel på den vinnande modellen Bosch AXT 25 TC.

Vanliga frågor

Vad kan man göra med fliset från kompostkvarnen?

Fliset som du får efter att ha bearbetat grenar i kompostkvarnen kan användas till mängder av saker. Det fungerar t.ex. utmärkt att strö i rabatterna som isoleringsmaterial, eller läggas i komposten tillsammans med ditt matavfall för att få näringsrik jord.

Vad kan man köra i en kompostkvarn?

De flesta kompostkvarnar är väldigt multifunktionella och kan med fördel användas för löv, grenar, buskar, gräs och plantor. Dubbelkolla dock först i specifikationerna för maskinen så du är på säkra sidan. Det är även viktigt att du kollar på maskinens maximala inmatning, så att du inte lägger i grenar som är för tjocka och överbelastar kompostkvarnen.

Hjälpsamma källor