Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa köttkvarnen 2023

Köpguide för köttkvarnar: 6 köttkvarnar som är bäst i test

Uppdaterad:

En köttkvarn är perfekt för dig som är redo att ta matlagningen ett steg längre. Du behöver inte längre köpa färdigmald köttfärs utan kan göra det själv, i hemmet!

Favoriten och den enhet många uppskattar är Bosch MFW68660. En smidig köttkvarn med hög prestanda som är enkel att använda!

Vilken är den bästa köttkvarnen?

Bästa köttkvarnen: Bosch MFW68660

Bosch MFW68660 är en supermodell som inte bara har imponerat på experter runt om i världen, den har även presterat bra på ett flertal gjorda köttkvarnstester. Här får du en enastående standardeffekt på 800 watt som garanterar effektivitet och gör att malningen går som en dans. Utöver det så kommer maskinen i storlek 8 och har 3 medföljande hålskivor som låter dig variera malningsgraden.

Du kan också dra nytta av den praktiska backningsfunktionen som låter dra tillbaka lite när det blivit stopp i kvarnen. Säkerheten tas på största allvar med det smarta motorblocken vid 2200 watt som automatiskt stänger av maskinen vid behov.

Utöver allt detta får du en massa tillbehör som fungerar utmärkt vid för att exempelvis riva och skära frukt.

Sist men inte minst får du en integrerad förvaring för alla de medföljande hålskivorna. Kvarnen är även utrustad med ett praktiskt bärhandtag och stora gummifötter som håller maskinen på plats.

Egenskaper och specifikationer
 • Typ:Elektrisk
 • Effekt:800 watt
 • Antal malskivor:3 stycken
 • Korvhorn:Ja

Bästa manuella köttkvarnen: Westmark Köttkvarn Manuell

Westmark kommer här med en av marknadens absolut bästa manuella modeller. Här levereras en praktiskt köttkvarn i rostfritt stål i storlek 8. Malningsprocessen blir sedan busenkel genom att du lägger i köttet i tratten och väljer mellan 3 olika malningsskivor (4, 5 och 8 millimeter).

Hela undersidan av kvarnen är försedd med gummiklädsel som garanterar att den står stabilt när du arbetar för att minska risken för att du ska slinta när du jobbar med den.

En bonusfunktion är att den kan användas för att spritsa kakdeg där det finns 4 olika mönster att välja mellan. Självklart kommer den med korvhorn och andra tillbehör som gör matlagningen lite roligare. Är du ute efter marknadens bästa manuella köttkvarn så är detta valet för dig!

Egenskaper och specifikationer
 • Typ:Manuell
 • Effekt:Manuell styrning
 • Antal malskivor:3 stycken
 • Korvhorn:Ja

Kundfavorit: Tefal HV8 Pro

Tefal HV8 Pro är en väldigt omtyckt och populär modell på marknaden, och det på grund av flera anledningar. Inte minst har den mottagit fantastisk feedback från både kunder och experter, den placeras ofta även högt på topplistor och tester.

Köttkvarnen är en elektisk sådan och ger dig möjligheten att tillaga din alldeles egna köttfärs som inte innehåller några onödiga tillsatser eller konserveringsmedel. Du får även möjligheten att enkelt tillsätta alla dina favoritkryddor och grönsaker för att få den att smaka precis som du vill.

Den levereras med 3 olika hålskivor, samtidigt som den kraftfulla motorn på upp till 2200 watt låter dig mala hela 4,3 kilo kött i minuten. Inuti köttkvarnen sitter även en super skarp kniv som hela tiden håller sig vass eftersom den är självslipande.

Egenskaper och specifikationer
 • Typ:Elektrisk
 • Effekt:2200 watt
 • Antal malskivor:3 stycken
 • Korvhorn:Ja

Bäst design: Kenwood MG700

Kenwood MG700 är en modell på topplistan som står ut lite extra tack vare sin otroligt charmiga och stilrena design. Detta är dessutom en toppmodell som kommer utrustad med marknadsledande prestanda och förstklassiga material som garanterar hållbarhet för många år framöver, om inte livet ut.

Du får även en kompakt konstruktion som passar utmärkt in i det moderna köket. Detta kombineras sedan med en malningskapacitet på 3 kilo kött per minut för maximal effektivitet. Blir maskinen stoppad så går det enkelt att använda sig av backfunktionen för att sedan börja om på nytt.

Sist men inte minst så levereras den med en rad tillbehör, däribland 3 malningsskivor, korvhorn och möjligheten att tillaga libanesisk kebbe. En stilren och prestandarik design med goda funktioner.

Egenskaper och specifikationer
 • Typ:Elektrisk
 • Effekt:2000 watt
 • Antal malskivor:3 stycken
 • Korvhorn:Ja

Bästa budgetvalet: Emerio Köttkvarn

Är du ute efter en billig köttkvarn som också är effektiv är Emerios köttkvarn modellen för dig. Här får du en maskin utrustad med tre stycken skarpa slipknivar i rostfritt stål som låter dig själv välja vilken malningsgrad du vill arbeta med.

Du får även en backfunktion och stoppare som automatiskt stoppar motorn när den kommit upp i 1200 watt. Standardmalningen ligger på 450 watt vilket är något lägre än toppmodellerna på 800 watt, men det är bra mycket för pengarna!

Sist men inte minst vill vi nämna att den kommer med ett gäng stabila gummifötter och massa tillbehör för variation till din matlagning. Är du ute efter marknadens bästa budgetval så bör du kika noga på denna köttkvarn från Emerio.

Egenskaper och specifikationer
 • Typ:Elektrisk
 • Effekt:1200 watt
 • Antal malskivor:3 stycken
 • Korvhorn:Ja

Mycket för pengarna: Kenwood MG360

Här kommer en prisvärd modell av köttkvarnar, Kenwood MG360. Detta är en kraftfull modell med en maximal effekt på 1400 watt som säkerställer att köttet får den optimala texturen. Maskinen kommer med ett flertal olika tillbehör som låter dig få stor variation i din matlagning.

Du får bland annat en medföljande hamburger press, tre lika hålskivor, korvhorn med mera. Just för att du ska kunna förbereda så mycket olika slags kött som möjligt med denna kvarn.

Designen är kompakt och smidig och passar därmed in i nästan allas kök. Allt detta kombinerat med ett stort rör med en bred diameter gör att Kenwood MG360 blir marknadens mest prisvärda val!

Egenskaper och specifikationer
 • Typ:Elektrisk
 • Effekt:1400 watt
 • Antal malskivor:3 stycken
 • Korvhorn:Ja

Köpguide för köttkvarnar

Storlek

En återkommande punkt för hushållsprodukter. Storleken är alltid viktig just eftersom den förutbestämmer en hel del andra saker för varan i fråga.

Vi har dels de uppenbara grejerna som hur mycket plats produkten tar och hur enkel den är att gömma undan eller förvara när man inte vill ha den framme. En större köttkvarn fungerar i den aspekten som vilken köksmaskin som helst, en större maskin är mer i vägen och svårare att förvara.

Kapacitet är en annan grej som storleken brukar bestämma. En större kvarn med större kvarnhus kan mala mer kött i minuten (de flesta tillverkare brukar räkna kg/min).

För valet av storlek så tycker vi att du primärt ska kolla på vad du i huvudsak vill använda kvarnen till och om den får plats i ditt kök. Vill du göra egna köttbullar eller är det egen korv som lockar? Har du ont om utrymme i skåpen? Ta en liten funderare över detta så kommer ditt val vara enklare.

Effekt

Effekten tillsammans med kapaciteten är vad som i slutändan avgör hur snabbt du kan mala ditt kött.

En kvarn med hög effekt klarar också att mala kött bättre och smidigare över lag, även när man inte försöker göra det så snabbt som möjligt. Kika därför helst på en köttkvarn som har bra effekt så att den klarar jobbet så smidigt som möjligt.

Hållbarhet och garanti

Hållbarhet är en ganska abstrakt punkt när man ska köpa nya produkter som man inte har stenkoll på. Det finns ingen tillverkare som kommer säga att hållbarheten för deras produkt är lite sisådär.

Men man kan göra lite kvalificerade gissningar. För att göra dessa så kolla på t.ex. materialet som bygger upp kvarnen. Du kan även ta in effekten i denna uträkning. För har modellen en hög effekt är det mindre risk att något fastnar och går sönder.

Vi vill också nämna att det alltid är smart att försäkra sig lite extra med en garanti. En garanti brukar vara ett tecken på att tillverkaren litar på att deras produkt är hållbar. Hade den inte varit det så hade de förlorat massa pengar på produkter som skickas tillbaka för garantiärenden.

Manuell vs. Elektrisk

En manuell köttkvarn ser och är kanske lite coolare än en elektrisk. Men det är i princip där någon form av fördel tar stopp. I dagens samhälle är automation mycket populärt och så är det för köttkvarnar också.

Ta en snabb titt på TV4s kockarnas kamp där de har lite tävlingar där de ska mala kött. Visst det är under press och man behöver inte köra allt vad man har hemma i köket, men ni ser nog ganska snabbt att det är jobbigare än vad man kan tro.

Tillbehör

Kolla vilka tillbehör som ingår och vilka du kan köpa med till den köttkvarn du köper. Exempel kan vara hur många hålskivor och vilka storlekar dessa har, eller om man får med någon tallrik eller annat som förenklar användningen.

Funktioner

Det finns inte ofantligt mycket med extrafunktioner för en köttkvarn. En sak som är lite av standard som du garanterat vill ha en backfunktion. Även den bästa kvarnen kan få stopp.

Annars är det lite mer specialgrejer. Vissa har t.ex. grönsaksskärare vilket man definitivt kan ha nytta av. Vi skulle dock fokusera mer på funktionaliteten för just kött för en köttkvarn. För grönsaker och annat skulle vi rekommendera att man kikar på en matberedare.

Sen sist så är det helt klart skönt om det är enkelt att koppla loss de delar som man kan behöva diska så man enkelt kan rengöra köttkvarnen.

Pris

Denna punkt tar man som konsument förmodligen med utan att man funderar aktivt på ett exakt pris för sin köttkvarn. Men det kan vara smart att kolla så att köttkvarnen man funderar på att köpa är värt priset.

Sammanfattning

Vi skrev ju lite högre upp i artikeln att en köttkvarn är en av de lite ovanligare maskinerna i det vanliga hushållet. Med tanke på att du enkelt kan gå in på ICA och köpa färdig färs så förstår vi det, enkelhet vinner över det mesta när det kommer till matlagning.

Men känner du att du vill ha lite bättre koll på köttet du äter och samtidigt få lite bättre smaker från det så rekommenderar vi helt klart att du kikar på en köttkvarn! Kika gärna extra på vår favorit, Bosch MFW68660 som är en smidig köttkvarn, användarvänlig och som har en mycket hög prestanda!

Hjälpsamma källor