Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa krysslasern 2023

Bäst i test för krysslasrar: Köpguide och topplista med 3 krysslasrar

Uppdaterad:

Vare sig du ska måla, tapetsera, eller renovera så är krysslasern ett verktyg som förenklar ditt arbete och dessutom gör att du får ett bättre resultat.

Tidigare var laserverktyg exklusiva och dyra och användes enbart i proffsmaskiner. Idag finns det däremot flera alternativ på marknaden i prisklasser som kan passa de flesta hushåll och olika budgetar.

Vår produktöversikt ger en översikt av tre olika alternativ som du kan hitta på marknaden i varierande prisklass. Fokus är dock att de ska vara lätta att arbeta med samt ge dig exakta resultat. Kika gärna lite extra på vår favorit Universal från Bosch!

Vilken är den bästa krysslasern?

Bosch Universal Level 3

Bosch har tillverkat elverktyg för hantverk, industri och trädgård sedan 1886 och är ett världsledande märke som erbjuder hög kvalitet. Krysslaser Bosch Universal (level 3) ligger prismässigt på mellannivå och är ett laserverktyg som garanterar precision och effektivitet i dina arbetsmoment. Krysslasern kommer definitivt förenkla ditt arbete, vare sig det handlar om att bygga en stenmur eller lägga kakel.

Den här krysslasern har ett arbetsområde på upp till 10 meter och en nivelleringsnoggrannhet på ± 0,5 millimeter/meter. Verktyget ger dig en projektion av ett laserkors med en ytterligare vertikal linje i en 90° vinkel och en undre lodpunkt. Tack vare självnivellering, riktas linjer och lodpunkt snabbt och automatiskt, och är 100 procent raka. Det finns även en lutningsfunktion som möjliggör arbete utanför självnivelleringsområdet.

Krysslasern har en öppningsvinkel på 120 grader vilket möjliggör långa linjer på väggen även på kort arbetsavstånd. Med en vikt på drygt ett halvt kg och batterier som energikälla är krysslasern enkel att förflytta och ta sig med. Vi inköp kommer lasern med batterier och väska, och är redo att börja användas direkt.

Stanley Cubix

År 2010 slogs Stanley och Black & Decker ihop till ett företag. Stanley med erfarenhet sedan 1800-talet och Black & Decker med erfarenhet sedan tidigt 1900-tal och världens första patent för ett bärbart elverktyg. Stanley är alltså ett märke som går lång väg tillbaka och som tillverkar elverktyg av hög kvalitet.

Stanley Cubix Krysslaser är liten och behändig och prismässigt ligger den på en lägre nivå. Dock kommer den med alla viktiga basfunktioner och standardtillbehör, samt en bra laserkvalitet. Med en räckvidd på 12 meter kan den här krysslasern projicera en horisontell och en vertikal linje för att skapa krysslinjen som kommer förenkla ditt arbete. Du kan även använda den på rygg för att projicera vid exempelvis takmontage.

Nivelleringsnoggrannheten är på ± 6 millimeter/meter och lasern är IP50 klassad för att klara av damm. Stanley Cubix är batteridriven och har pendellås som garanterar en säker transport. En smart förvaringsväska kommer också med på köpet vilket underlättar förflyttning.

Beroende på vilken typ av arbete du utför och hur ofta, kan det för vissa personer vara helt tillräckligt att köpa den här standardmodellen till ett lägre pris istället för en mer sofistikerad modell.

Makita SK103PZ

I den övre prisklassen rekommenderar vi en självnivellerande krysslaser från Makita, en japansk tillverkare av elverktyg som funnits på marknaden sedan 1915. Precis som Bosch, har Makita därmed gedigen erfarenhet av tillverkning av smarta verktyg med målet att förenkla ditt arbete – vare sig det är professionellt eller gäller eget arbete och renoveringar i hemmet.

Krysslasern Makita SK103PZ har valbara horisontella och vertikala linjer som kan användas antingen samtidigt, eller separat. Den har även pulsläge för användning med detektor. Lasern kan användas inom ett arbetsområde på 15 meter och har en nivelleringsnoggrannhet på ± 3 millimeter/meter. 

Vidare är det här verktyget vattenstänk- och dammskyddat genom IP54 standards, något som är extra viktigt på en arbetsplats eller när du renoverar.

Behöver du en krysslaser?

Behöver man verkligen en krysslaser? Eller är det något enbart för professionella hantverkare? Detta är förstås en individuell fråga och beror på vem du är som person och vilken typ av hantverkare du är – även om det enbart är som hobby.

För vissa som inte är så aktiva inom området kanske ett vattenpass duger till de fåtal gånger när en tavla ska komma på plats. För andra kan krysslasern vara ett verktyg som verkligen förenklar och effektiviserar ett regelbundet arbete.

Möjligheterna är många och lasertekniken har kommit att bli en självklarhet för seriösa snickare, och mer och mer vanlig även i hemmen. Kaklar du eller målar själv hemma, så är det ett mycket enklare jobb med en laser som ger exakta och raka linjer att arbeta efter.

Tidigare var det helt klart enbart professionella hantverkare som hade den här typen av verktyg, men det har nu blivit mer och mer vanligt även bland andra, mycket tack vare ett större urval av produkter, tillverkare, och lägre priser.

Något som är säkert är dock att genom att använda en krysslaser – hur sällan eller ofta det nu kan vara, kommer du garanterat få bättre resultat genom raka och exakta linjer, och med största säkerhet kommer du uppleva att arbetet är enklare än vad det hade varit med ett vattenpass.

Funktioner och vokabulär

Det är en del tekniska ord när man läser om olika modeller för laserverktyg och är man ny på det här användningsområdet så är det inte alltid lätt att hänga med. Det klassiska verktyget för att kontrollera vinklar och lutningar, och som de flesta någon gång har använt, är ett vattenpass.

Krysslasern är dock ett betydligt enklare att arbeta med då den visar vågräta och lodräta linjer på samma gång, något som garanterat ett bra och effektivt resultat.

Om du arbetar på ett ojämnt underlag går det inte att lita på korslaserns linjer, men tack vare en inbyggd gyro blir resultatet oberoende av underlaget och linjerna är därmed pålitliga. Termen “självnivellerande” brukar användas för att beskriva den här funktionen.

Både Bosch- och Makita modellen i vår produktöversikt har självnivellering. I övrigt har en del lasrar ett så kallat inbyggt gyrolarm, vilket betyder att det kommer en ljudsignal när lasern står för skevt för att självnivellera.

Köpguide för krysslasrar

Det allra första att fundera över inför ditt inköp av en krysslaser är dina individuella förutsättningar, dina behov och planer. Detta kan involvera hur regelbundet du kommer använda verktyget, vilken typ av budget du har tillgänglig, vilken typ av arbeten du kommer utföra med hjälp av krysslasern, och vart.

Kanske har du tidigare erfarenhet med att arbeta med hjälp av en krysslaser och bör i så fall utvärdera användandet av det verktyget och fundera över om du vill ha ett liknande eller annorlunda verktyg.

Självnivellering

Som nämnt tidigare så är självnivellering den funktion som gör det möjligt att använda en krysslaser även på ojämna underlag. I det här sammanhanget är det även praktiskt med ett gyrolarm som varnar om lasern ståt för skevt för att kunna självnivellera.

Självfallet är detta en mycket positivt funktion som kan komma väl till pass. Ska du däremot framför allt använda krysslasern inomhus är det kanske inte helt nödvändigt.

Arbetsområde

Laserstrålarnas räckvidd, arbetsintervall eller arbetsområde kan vara bra att ta i betänkande inför ditt inköp. Beroende på om du arbetar inomhus eller utomhus kan det här dessutom variera en del. Den räckvidd som anges i produkternas tekniska specifikationer (i den här produktöversikten anges det oftast som “arbetsområde”) är inte alltid helt exakt.

Detta beror på att omgivande ljusförhållanden avgör hur långt laserstrålarna når. Därmed är räckvidden inomhus inte alltid samma som utomhus.

Transport

Det är viktigt att lasern kan låsas så att gyroupphängningen och pendeln skyddas vid transport. Andra saker att fundera över vad gäller transport är vikt och storlek. Oftast kommer krysslasern med en förvarings/transportväska vid inköp som underlättar transport och förflyttning.

Laser och raka linjer

Vad gäller laser kvalitén så är det viktigt att ljuset är skarpt och tydligt och kan ses på långt avstånd, även om detta kan variera beroende på ljussättning och om du arbetar inomhus eller utomhus. På de flesta instrument kan du välja om du vill ha bara lodräta eller bara vågräta streck, eller både och. Att laserns exakthet är viktig säger ju sig självt.

Dammskydd och annat

Vissa krysslasers har garanterat dammskydd och eller skydd mot vattenstänk genom så kallade IP-standarder (Ingress Protection/International Protection ratings).

IP50 betyder till exempel att lasern har dammskydd, något som kan vara väldigt bra om lasern ska användas på en dammig byggplats eller under renovering. IP54 betyder att lasern är skyddad både mot damm och vattenstänk, som till exempel Makitamodellen i vår produktöversikt.

Tillverkare

Det är inte alltid lätt att navigera på marknaden mellan olika modeller och märken. Hur kan man egentligen veta vilka märken som garanterar en produkt av hög kvalitet?

De produkter som vi har inkluderat i den här översikten är tillverkade av tre olika företag med stor erfarenhet inom tillverkning och utveckling av elverktyg. Det kan vara ett bra tips att ta en titt på företagets erfarenhet för att förstå vilken typ av expertis de har.

Sammanfattning

Med den här produktöversikten har vi haft som mål att välja ut krysslasers av olika modeller och tillverkare, i olika prisklasser, men som alla håller god kvalitet och uppfyller sitt syfte. I vårt urval har det även varit viktigt att välja ut enbart verktyg som är lätta att använda och som ger exakta resultat.

Förhoppningen är att du ska kunna hitta en produkt som passar dina individuella behov och förutsättningar. Det är inte alltid ett lätt beslut att köpa den här typen av verktyg, men att fundera över hur man själv kommer använda lasern är ett första steg i rätt riktning. Kanske blir vår favorit Universal från Bosch även ditt slutgiltiga val av krysslaser, då den är ett kvalitetsval som arbetar mycket precist.

Vidare hoppas vi att produktöversikten och köpguiden kan hjälpa dig i ditt val av verktyg, och framför allt med vad det är som du ska kolla efter när du shoppar online, eller fråga efter om du går till affären. På så sätt kommer du säkerligen få hem en produkt som du kommer bli nöjd med både vad gäller användning och resultat.