Bästa kudden 2023

Köpguide för kuddar: Bäst i test och hur du väljer rätt kudde för dina behov

Uppdaterad:

Vit kudde på vitt täcke

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Att ha en skön och bekväm kudde som inte ger oss värk i kroppen låter som en självklarhet för oss alla, men faktum är att alldeles för många av oss använder sig av en kudde som inte alls är perfekt för deras kropp. Djungeln av kuddmaterial, märken, modeller och storlekar är gigantisk och det kan därför vara väldigt svårt att hitta rätt.

Vi har i denna artikel satt ihop en topplista med de bästa kuddarna på marknaden så att du kan hitta rätt kudde för just dig! Läs gärna in dig lite extra på vårt förstaval, Comfort Cloud från Tempur – en högkvalitativ kudde och en stor kundfavorit!

Vilken är den bästa kudden?

Bästa kudden: Tempur Comfort Cloud

Comfort Cloud från Tempur är en fantastisk kudde! Den har under flertalet tester och recensioner fått otroligt bra betyg samt blivit en internationell kundfavorit!

Cloud är tillverkad av ett speciellt utvecklat material, så kallat “TEMPUR ES”. Detta är ett extra mjukt material framtaget av Tempur för att erbjuda en perfekt balans mellan både mjukhet och stöd. Materialet bidrar också med egenskaper som låter dig snabbt slappna av så fort du lagt dig ner.

Dessutom kommer Tempur Cloud med en tvåsidig design som ger dig bra möjligheter att både sova på en lite “ojämnare” och en helt plan sida.

Är du ute efter en högklassig kudde med toppbetyg runt om i världen, då är Tempur Cloud för dig!

Viktiga specificationer

 • Fyllning:TEMPUR®
 • Tyg:99% Polyester, 1% Elestan
 • Allergitestad:Ja
 • Stabilitet:Mjuk

Bästa dunkudden: Mille Notti Mondo

Mondo är en dunkudde från Mille Notti som länge har varit en nyckelspelare inom branschen.

Kudden har en mjuk och puffig konstruktion och kommer samtidigt fullproppad med 90% vitt europeiskt anddun samt 10% småfjädrar. Detta ger kudden extra mjukhet och en fantastisk guldkant till din bädd. Bortsett från att detta är en otroligt bra dekorativ tillgång i sovrummet så erbjuder dig den också en vardagslyx och sömnupplevelse som du knappast kommer att glömma bort!

Just dunmaterialet är väldigt unikt då det har goda andningsmöjligheter. Denna egenskapen leder till att kudden har möjlighet att både svalka dig under de varma sommardagarna, samtidigt som det värmer dig gott under vintermånaderna.

Mille Notti Mondo är även helt allergitestad och har en total vikt på 400 gram. Letar du efter extra mjuk och mellanhög dunkudde så är detta alternativet för dig!

Viktiga specificationer

 • Fyllning:90% dun, 10% fjäder
 • Tyg:Bomullscambric
 • Allergitestad:Ja
 • Stabilitet:Mjuk

Bästa kudden för sidosovare: Engmo Dun Astrid

Astrid från Engmo Dun är kudden för dig som älskar att sova på sidan. Det som är viktigt att notera är att det är just modellerna mjuk/hög och fast/hög som du ska kika på då.

Sidosovare behöver en lite högre kudde och dessa modellar är både tillräckligt höga och samtidigt riktigt sköna att sova på. Modellen mjuk/låg och också en riktigt bra kudde men den är mer anpassad för mag- och ryggsovare, så ha det i åtanke.

Alla kuddarna kommer tillverkade av mjukt och tätt tyg av bomullscambric samt fyllda med det allra finaste gåsdunet. Den lite fastare modellen innehåller cirka 60% gåsdun medans de mjukare varianterna innehåller hela 90%!

Engmo Dun Astrid är även helt allergitestad och godkänd av bl.a. Downfresh och Nomite.

Viktiga specificationer

 • Fyllning:10% vitt småfjäder, 90% vitt gåsdun och 40% vitt småfjäder, 60% vitt gåsdun
 • Tyg:100% bomullscambric/twill
 • Allergitestad:Ja
 • Stabilitet:Låg/Mjuk, Hög/Mjuk, Hög/Fast

Bästa kudden för nacken: Tempur Millenium Kudde

Här har vi ytterligare en favorit från Tempur! Millenium är en kudde som fått flera toppbetyg från kunder hos både Price Runner och Svensk Hälsokost.

Detta är en lite mer ergonomiskt utformad kudde med en böjd kant som är formad för att ge dig korrekt stöd och hjälpa till mot nackproblem. Den fungerar även helt utmärkt oavsett om du sover på rygg eller sidan.

Framkanten på Millenium är även lite framåtlutad. Tempur har alltid kundens hälsa i åtanke och därför implementerades denna egenskap för att även halsen överlägsen komfort och stöd.

Innanmätet består av högklassigt TEMPUR-material för en suverän och tryckavlastande komfort! Så om du är på jakt efter en kudde med optimal komfort och nackcentrering så är Tempur Millenium verkligen en kudde du ska ha i åtanke!

Viktiga specificationer

 • Fyllning:Minnesskum
 • Tyg:99% polyester, 1% elestan
 • Allergitestad:Ja
 • Stabilitet:Hög

Bästa hotellkudden: Høie Hotellkudde Large

Här har vi en kudde som står ut från resterande på listan. Denna hotellkudden från Høie är en extra stor kudde som passar perfekt för dig som bara vill gosa ner dig i sängen!

Hotellkudden är otroligt mjuk tack vare sin fyllning som består av 15% dun och 85% fjädrar. Den lämpar sig särskilt bra som extrakudde utöver din vanliga kudde och kan användas vid exempelvis läsning eller amning. Självklart kan du även sova på den, men vi rekommenderar fortfarande att du håller dig till av våra “normalstora” kuddar på listan.

Är du van vid andra kuddar så kommer Høie Hotellkudde få alla de andra kuddarna att kännas pyttesmå! Som pricken över i:et är den också helt godkänd av Astma-och Allergiförbundet och certifierad enligt EDFA. Vilket innebär en garanti för att ingen dun från levande fåglar har används under tillverkningsprocessen.

Älskar du att läsa eller bara vill ha en extra kramkompis i sängen så är denna gigantiska 70x100 kudde perfekt för dig!

Viktiga specificationer

 • Fyllning:85% småfjäder och 15% dun
 • Tyg:100% bomullstwill
 • Allergitestad:Ja
 • Stabilitet:Hög

Bästa kudden för ryggsmärtor: Hästens Therapeutic Kudde

För dig som känner att sömnen kan vara en smärtsam upplevelse så ska du kolla lite extra noga på denna!

Hästens Therapeutic är en utveckling Hästens dunkudde som inte riktigt gav det stöd som de ville uppnå. Denna nya och förbättrade utgåva ger nu istället ett fantastidkt stöd för både nacke och rygg så att du kan behålla en neutral sovposition.

Den kommer med inlaga och tryckavlastande cylindrar som inte bara minskar trycket på kroppen men även ger stöd åt nacken på ett helt naturligt sätt. Känner du dock att detta blir lite för mycket så kan du enkelt ta bort de och bara använda kudden som vanligt.

Inte nog med det dock, den kommer också fullt utrustad med 85% andfjädrar och 15% anddun för att uppnå den maximala komforten!

Hästens Therapeutic Kudde får en välförtjänt plats här på topplistan är verkligen ett val som inte ska glömmas bort!

Viktiga specificationer

 • Mått:50 x 60 centimeter
 • Fyllning:85% andfjäder och 15% anddun
 • Tyg:Original Blue Check Terapeutiskt örngott
 • Allergitestad:Ja
 • Stabilitet:Mellan

Bästa ekologiska kudden: Ringsted Dun Omtanke Ekologisk Dunkudde

Ringsted Omtanke är förmodligen en av marknadens enda, helt ekologiska dunkuddar! Kudden är proppfull med underbart och svanenmärkt anddun från frigående änder i Västjylland. Inte nog med det, bomullen är även den GOTS-certifierad med extra omtanke för både djur och miljö.

Ringsted Omtanke är faktiskt också den enda kudden på hela marknaden som Dyrenes Beskyttelse rekommenderar. Detta innebär att änderna garanterat har haft perfekta levnadsförhållanden med små flockar, naturlig dygnsrytm och alltid tillgång till badvatten med mera.

Kudden är också helt allergitestad och fri från kvalster! Är du ute efter en svanenmärkt, ekologisk och förstklassig dunkudde från de allra bästa fåglarna så är Ringsted Dun Omtanke den kudden du ska välja!

Viktiga specificationer

 • Fyllning:10% vita små andfjädrar, 90% vitt ekologiskt danskt anddun
 • Tyg:100% ekologisk bomullscambric
 • Allergitestad:Ja
 • Stabilitet:Mellan

Mycket för pengarna: Engmo Dun Cecilia Dunkudde

Sist men inte minst på topplistan har vi Engmo Dun Cecilia! Detta är en proppfull dunkudde bestående av det allra finaste myskanddunet som bidrar med en fantastisk avlastning och underbart stöd för både nacken och huvudet.

Kudden har en 3-kammar konstruktion för att du ska få en fastare kärna och mjukare yta med dun hela vägen runtom så du alltid vilar med ett skönt stöd. Det är verkligen här det fina myskanddunet gör sin stora nytta!

Engmo Cecilia finns att välja i 3 olika varianter för att du ska kudde hitta den modell som passar just dig bäst! Med sitt allergitestade certifikat, rent dun och sin förstklassiga känsla blir Engmo Cecilia en kudde som du inte får gå miste om!

Viktiga specificationer

 • Fyllning:90% Europeiskt myskanddun, 10% småfjäder och 30% Europeiskt myskanddun, 70% småfjäder
 • Tyg:100% bomullscambric/twill
 • Allergitestad:Ja
 • Stabilitet:Mjuk, Medium, Fast

Köpguide för kuddar

Att hitta rätt i kuddjungeln kan vara supersvårt med tanke på den breda marknaden. För att göra det hela lite lättare för dig så har vi satt samman en köpguide med de punkter du bör ha i åtanke innan du gör ditt slutgiltiga val av kudde.

Egenskaper att titta på

Det gäller att du hittar en kudde som passar dina behov och förutsättningar. Nedan går vi igenom lite egenskaper du borde ha i åtanke.

 • Kuddens höjd: Vilken höjd du ska ha på kudden påverkas av många faktorer. Framförallt så är det din kropp och sovposition som påverkar, men även vilken madrass du använder. Vi går igenom hur du ska tänka lite mer noga en bit ner i inlägget. 
 • Hårdheten på kudden: Hårdheten påverkar känslan och hur högt kudden kan hålla ditt huvud. Så om du t.ex. måste ha en högre kudde så kom ihåg att hårdheten avgör hur mycket du sjunker ner när du lägger dig.
 • Tryckavlastning: Tryckavlastning är viktigt för att du ska ligga bekvämt och inte få problem med nacke och rygg. Det som avgör detta är kombinationen av material, höjd, hårdhet samt sovposition. Så det är svårt att avgöra exakt utan att testa kudden, men ändå bra att ha i åtanke.
 • Materialet: Det finns egentligen inget bästa material för en kudde. Men olika stoppning och överdrag ger olika känsla. Sen är det även så att alla de olika matrialen kan komma i olika kvalitet. Så det är viktigt att du kollar lite hur kvalitativ kudden är i helhet i kombination med vilket material den är uppsatt av.

Kuddens höjd

Som vi nämnade så är det många faktorer som spelar in för att du ska hitta den optimala höjden på din kudde. Här är det du ska ha i åtanke:

 • Sovposition: Sovposition är viktigt eftersom det avgör hur nära madrassen ditt huvud kommer hamna. Om kudden inte är anpassad efter detta så kan det innebära stress på nacke och rygg. Generellt gäller att du ska ha en högre kudde om du sover på sidan, mellan/låg när du sover på rygg och låg när du sover på mage.
 • Din vikt: Hur mycket du väger kommer påverka vilken höjd du ska ha på kudden. Man brukar tänka att desto mer man väger desto högre kudde. Denna faktor är dock bara en liten del i pusslet så ha även de andra delarna vi nämner här i åtanke.
 • Storleken på ditt huvud: Större och tyngre huvuden sjunker ner mer i kudden. Detta gör att du gärna vill ha en lite högre kudde om du har ett större huvud.
 • Hårdheten på din madrass: Hur hård madrass du har är viktigt eftersom det påverkar hur mycket du sjunker ner i madrassen när du sover. Om du har en mjuk madrass så kommer kudden hamna högre upp i förhållande till din kropp, så då vill du kanske välja en lägre kudde. Vice verca gäller då för en hårdare madrass eftersom du inte sjunker ner lika mycket.

Vilket material ska man ha för kudden?

Materialet kommer spela roll för hur kudden andas, formar sig efter ditt huvud samt fastheten. Här är de vanligaste materialen och vad som särskiljer dom från varann.

 • Polyfoam: Detta matrial kan variera enormt i kvalitet då tillverkaren kan hantera det på väldigt många olika sätt. Generellt så är polyfoam ganska billigt och finns därför mer i billigare kuddar.
 • Memory foam: Ett mjukt och skönt material som formar sig väldigt bra efter ditt huvud. Eftersom det håller värme väldigt bra så kan kuddarna lätt bli varma om inte tillverkaren har lagt till något som hjälper med kylan.
 • Dun: Dun är bland de populäraste materialen för kuddar. Oftast är det specifikt gosdun som används. Dun andas bra och kudden kan därför ofta hålla en lägre temperatur.
 • Latex: Väldigt tåligt och ger bra tryckavlastning. Dom är ofta av den lite hårdare och högre modellen och kan därför passa bra för sidosovare.
 • Fjädrar: Fjäderkuddar är oftast mjuka och andas väldigt bra så det är ett bra alternativ för dig som blir varm när du sover. Att använda 100% fjäder till kuddar är ovanligt så det brukar ofta kombineras med dun.

Välj kudde baserat på sovposition

Vi har berört detta mycket ovan men eftersom att det är en viktig del i valet så vill vi vara tydliga med hur du ska tänka baserat på hur du sover

Viktigt är också att tänka på att det inte bara är hur du ligger när du somnar. Många rör sig under natten och positionen du spenderar mest tid i är viktig att ha i åtanke.

 • Sidosovare: Sover du på sidan så behöver du en kudde som kan hålla upp huvudet lite högre. Avståndet mellan madrass och huvud blir högre när du ligger på sidan och det är viktigt att nacke och rygg är placerade i linje med varann.
 • Ryggsovare: Ryggsovare behöver en kudde som håller huvudet lite lägre, men ändå inte hela vägen ner i madrassen. Samma tankesätt gäller även här. D.v.s hitta en kudde som kan placera nacke och rygg i ett naturligt läge när du ligger ner. 
 • Magsovare: Sover du på mage så hamnar du som du säkert förstår närmast madrassen av alla sovlägen. Så du ska då ha en kudde som antingen är väldigt mjuk eller som inte är speciellt hög. En kombination av båda dessa fungerar också.

Sammanfattning

Att välja en kudde är svårt, särskilt när du ska ha en som passar dig och din kropp. Det är viktigt att du hittar en kudde gjord av ett bra material som ger dig gott med stöd, men som samtidigt är tillräckligt mjuk för att du ska få en god komfort.

Matcha även kudden med din madrass och sovposition så att du inte drabbas av omständigheter som annars hade varit lätta att undvika. Se till att din ryggrad är rak under hela natten för att minska risken för nack- och ryggproblem.

Sist men inte minst så rekommenderar vi att du kollar igenom våran topplista en sista gång så får du lite alternativ att välja mellan. Kanske blir Tempur Comfort Cloud även din favorit?

Vanliga frågor

Vilken kudde är bäst när man sover på sidan?

Om du sover på sidan är det rekommenderat att ha en lite högre kudde så att nacken hålls upp. Alla material fungerar så länge kudden fyller upp utrymmet mellan sängen och nacken. Vi rekommenderar någon av modellerna Hög/Mjuk eller Hög/Fast av Astrid från Engmo Dun för dig som sover på sidan.

Vilken kudde är bäst vid nackproblem?

Om du har problem med nacken är det viktigt att din kudde har bra stöd och avlastning för nacken. Gärna en kudde i memory foam som formar sig efter ditt huvud och sovställning. Denna kombination kommer göra att du kan ligga avslappnat samtidigt som nacken får de stöd den behöver. Vår favorit för kuddar mot nackproblem är Tempur Millenium som är passar in i alla dessa kategorier.

Vilken tempurkudde ska man välja?

Tempur har massvis med bra kuddar! Vår favoritkudde är Tempur Comfort Cloud som är en mjuk och skön kudde som passar de allra flesta. Behöver du en kudde med mer stöd för nacken så är Tempur Millenium ett riktigt bra val. Ett tips är också att kolla direkt på Tempurs hemsida, där kan du sortera på kuddar efter sovposition vilket kommer göra valet lättare.

Hjälpsamma källor