Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa laserskrivaren 2023

Köpguide för laserskrivare: Bäst i test och hur du väljer rätt laserskrivare för dina behov

Uppdaterad:

De flesta av oss har kommit i kontakt med laserskrivare på arbetsplatser, i skolan eller på andra ställen. Det är nämligen en skrivare som förvisso är dyr i inköp men som är desto billigare i utskrift och hög hastighet när du skriver ut även om den kan ta lite tid att värma upp innan du kan börja använda den.Om du är intresserad av att köpa en ordentlig laserskrivare att ha hemma eller på ditt eget kontor så kan vi tipsa om Brother DCP-L3550CDW. Det är en skrivare av hög kvalitet som kommer få jobbet gjort utan att göra dig besviken.

Vilken är den bästa laserskrivaren?

Bästa laserskrivaren: Brother DCP-L3550CDW

DCP-L3550CDW är en perfekt multifunktionskrivare för mindre kontor, men även för hemmabruk om du skriver ut frekvent. Tack vare att skrivaren är framtagen för ett hektiskt kontor, innebär det att den också kommer med en enastående utskrivningshastighet på 18 sidor/minut.

Du kan ta hjälp av en stor (9,3 centimeter) pekskärm för att enkelt navigera maskinens alla funktioner, samt aktivera den via AirPrint.

DCP-L3550CDW kommer också med en automatisk, dubbelsidig utskrift och är tystgående. Skrivaren har utvecklats för att ha en ljudnivå på under 47 dB, alltså tystare än en normalt samtal!

Är du ute efter en storspelare på marknaden som håller i åratal? Då är DCP-L3550CDW från Brother ett perfekt val.

Egenskaper och specifikationer
 • Airprint:Ja
 • Multifunktion:Ja
 • Max. Utskrivningshastighet:18 sidor/minut
 • Max. Upplösning svartvitt:2400 x 600 dpi

Bästa laserskrivaren för hemmet: HP Color Laser MFP 178nw

Color Laser MFP 178nw är ännu en modell från HP som passar perfekt på hemmakontoret. Här har du en multifunktionsskrivare som ger dig en utmärkt utskrifts-, skanning och kopieringsprestanda. Detta kombineras sedan med en utskriftshastighet på upp till 18 sidor. Något som gör den helt perfekt att ha i hemmet.

Precis som HP 150nw är detta en kompakt skrivare. Trots sin storlek får du en tydlig text med fyllig svärta och framförallt en skarp färggrafik. Med hjälp av den smarta HP Smart-appen kan du även skriva ut och skanna allt du någonsin skulle behöva via mobilen. Detta gör skrivaren perfekt att ha i stressiga situationer där du inte har datorn tillgänglig.

Color Laser MFP 178nw är perfekt för dig som vill ha en prisvärd skrivare som kombinerar en kompakt konstruktion och effektivitet!

Egenskaper och specifikationer
 • Airprint:Ja
 • Multifunktion:Ja
 • Max. Utskrivningshastighet:18 sidor/minut
 • Max. Upplösning svartvitt:600 x 600 dpi

För medelstora kontor: Brother DCP-L5500DN

DCP-L3550CDW från Brother är ytterligare en kandidat som verkligen sätter press på konkurrensen! Skrivaren kommer utrustad med en mångsidig pappershantering som ger dig möjligheten att utöka ditt sortiment genom att sortera papperna i fack. Detta ger maximal effektivitet och minskar dina totala kostnader för utskrivandet.

Med en robust konstruktion kommer skrivaren även med snabba utskrivningsmöjligheter som låter dig skriva ut upp till hela 40 sidor/minut, eller skanna upp till 24ipm.

Självklart kommer även denna skrivaren med en automatiskt, dubbelsidig utskrift, men också toner med hög kapacitet som klarar upp till 8000 sidor. Kombinerar vi detta med möjligheten för AirPrint och en upplösning på 1200 x 1200 dpi, får vi en skrivare som verkligen sätter höga standarder!

Egenskaper och specifikationer
 • Airprint:Ja
 • Multifunktion:Ja
 • Max. Utskrivningshastighet:40 sidor/minut
 • Max. Upplösning svartvitt:1200 x 1200 dpi

Smidig design: Brother DCP-L2530DW

Tysta skrivare behöver inte vara långsamma eller tråkiga när det kommer till designen. Det är en myt som DCP-L2530DW sätter stopp för. Här har du en otroligt snygg skrivare som arbetar i väldigt låga ljudnivåer, under 50 dB. Detta innebär att du utan problem kan låta skrivaren stå på skrivbordet, men samtidigt inte störas av något oljud.

Dessutom kommer DCP-L2530DW med en maximal utskrivningshasighet på 30 sidor/minut och har ett pappersmagasin som klarar upp till 250 ark. Med stöd för tjänster och funktioner såsom Google Cloud Print, AirPrint, iPrint & Scan blir trådlösa utskrivningar inte heller ett problem!

För att göra det hela ännu bättre kan du även använda dig av högkapacitetstoner för att drastiskt sänka kostnaderna för skrivaren. Allt detta, plus ett rimligt pris gör DCP-L2530DW från Brother till en skrivare som vi starkt rekommenderar!

Egenskaper och specifikationer
 • Airprint:Ja
 • Multifunktion:Ja
 • Max. Utskrivningshastighet:30 sidor/minut
 • Max. Upplösning svartvitt:2400 x 600 dpi

Stor pekskärm: Canon i-SENSYS MF744Cdw

Canon i-SENSYS MF744Cdw är en skrivare som kombinerar snabb utskrift, skanning, kopiering och fax-funktion. Allt i ett! Här kan du ta del av anpassningsbara kontroller, NFC och enkelsidig duplexskanning.

Tack vare att skrivaren också är utrustad med trådlös anslutning och möjligheten till molnutskrift kommer du kunna skriva ut allt du någonsin kan tänka dig, även om du inte är i närheten. Det som sticker ut med just denna skrivaren är faktumet att den kommer med en stor (12,7 centimeter) pekskärm som ger dig smidig kontroll över alla funktioner och inställningar. Inget mer fifflande helt enkelt.

Sist men inte minst kommer i-SENSYS / MF744Cdw också med en allt-i-ett funktion som kombinerar en behållare för patroner, ljuskänslig trumma och rengöringsenhet. Är du ute efter en skrivare särskilt utformad för arbetsmiljöer och kontor? Då rekommenderar vi starkt att du tar en närmare titt på Canon i-SENSYS MF744Cdw!

Egenskaper och specifikationer
 • Airprint:Ja
 • Multifunktion:Ja
 • Max. Utskrivningshastighet:27 sidor/minut
 • Max. Upplösning svartvitt:600 x 600 dpi

Det kompakta valet: HP Color Laser 150nw

Color Laser 150nw är en klassiker på marknaden som du bara måste kika på. Skrivaren levererar riktigt produktiva och effektiva utskrifter och är dessutom en av de minsta färglaserskrivarna i sin klass. Du kan även dra nytta av HP Smart-appen som möjliggör enkel användning.

Trots skrivarens kompakta konstruktion kommer den också med en utskriftshastighet på 18 sidor/minut vilket gör den förvånansvärt effektiv för sin storlek. Detta kombineras sedan meden maximal upplösning i svartvitt på 600 x 600 dpi för skarpa och klara slutresultat.

Är du ute efter en pålitlig klassiker så rekommenderar vi Color Laser 150nw från HP!

Egenskaper och specifikationer
 • Airprint:Ja
 • Multifunktion:Nej
 • Max. Utskrivningshastighet:18 sidor/minut
 • Max. Upplösning svartvitt:600 x 600 dpi

Bästa budgetvalet: Brother HL-L2350DW

HL-L2350DW från Brother är för dig som är ute efter en billigare skrivare som ändå får jobbet gjort! Detta är en kompakt, monolaserskrivare, speciellt designad och framtagen för användning hemma eller på mindre kontor. Du får här möjligheten att enkelt skriva ut vad du vill, trådlöst från din telefon eller surfplatta, samt att du inte störs när du skriver ut.

Skrivaren kommer nämligen med en låg ljudnivå på under 50dB, vilket gör den helt perfekt att ha på skrivbordet eller i fikarummet. Kombinerat med ett stort pappersmagasin och en utskrivningshastighet på 30 sidor/minut behöver du inte fylla på skrivaren ofta, men samtidigt dra nytta av effektiva och snabba utskrifter.

Sist men inte minst får vi inte glömma att skrivaren också uppfyller standarden för flera miljömärkningar såsom Svanen, Blå Ängeln och Energy Star. En energieffektiv skrivare är inte bara bra för miljön dock, den minskar också din totala utskrivningskostnad!

Är du ute efter en billig skrivare som ger dig mycket prestanda för pengarna? Kika in Brother HL-L2350DW!

Egenskaper och specifikationer
 • Airprint:Ja
 • Multifunktion:Nej
 • Max. Utskrivningshastighet:30 sidor/minut
 • Max. Upplösning svartvitt:2400 x 600 dpi

Lättinstallerad: HP Laser 107w

Sist men inte minst har vi också Laser 107w från HP!

Detta är en billigare skrivare som klockar in lite över 1000 kronor. Laser 107w är en effektiv monolaserskrivare som ger dig upp till 20 sidor /minut, men samtidigt möjligheten att skriva ut material av hög kvalitet från både telefonen och surfplattan. Allt kan ske via den smarta HP Smart-appen!

Skrivaren kommer dessutom med en relativt kompakt storlek och har måtten:

33,1 x 21,5 x 17,8 centimeter. Detta gör den helt perfekt att förvara på hemmakontoret.

Trots denna väldigt kompakta konstruktion, levererar den en tydlig text, fyllig svärta och skarp grafik. Allt detta på grund av sin otroliga upplösning på hela 1200 x 1200 dpi. HP Laser 107w är ett helt perfekt val av skrivare för dig som är ute efter att spendera minimalt med pengar, men ändå få så mycket prestanda som möjligt.

Egenskaper och specifikationer
 • Airprint:Ja
 • Multifunktion:Nej
 • Max. Utskrivningshastighet:20 sidor/minut
 • Max. Upplösning svartvitt:1200 x 1200 dpi

Vem borde köpa en laserskrivare?

Skriver du ut mycket, framför allt text? Har du en generös budget för vad skrivaren får kosta i inköp? Då kan laserskrivaren mycket väl vara det självklara valet för dig. En laserskrivare kostar nämligen lite mer än till exempel bläckstråleskrivare att köpa, men när du väl har den kostar det förhållandevis lite per utskrift vilket gör att den passar perfekt för dig som skriver ut mycket och framför allt om du skriver ut mycket text.

Om du däremot lägger mycket pengar på en laserskrivare och sedan inte använder den särskilt ofta så kan det kännas som en påkostad investering och vet du med dig att du inte kommer skriva ut särskilt ofta eller mycket kan det vara lämpligt att välja ett annat alternativ.

Kort sagt kan vi säga att laserskrivare framför allt är lämpliga för hemmakontor i såväl små som stora företag liksom i skolor och större företag av olika slag.

Köpguide för laserskrivare

Om du har bestämt dig för att en laserskrivare är rätt för dig så finns det en del saker att tänka på innan du bestämmer dig för exakt vilken skrivare du ska köpa.

Monolaser eller färglaser

Den här frågan är ganska snabb att avhandla men inte mindre viktig för det. Vill du ha en skrivare som skriver ut i färg eller nöjer du dig med svart/vitt? Om du känner att en svart/vit skrivare är fullt tillräcklig för att täcka de behov som finns så kan du köpa en monolaser.

Om du istället känner behov av att kunna skriva ut i färg emellanåt är det en färglaser du ska ha. Idag är färglasern det vanligaste alternativet men vet du från början att du inte kommer använda färgen så kan du lika gärna skaffa en monolaser istället.

Specifikationer och funktioner

När man kollar på skrivare brukar man ofta se MFP eller multifuktionskrivare. Detta betyder kort att skrivaren har fler funktioner än bara utskrift. Kort förklarat kan man säga:

 • Singelfunktionskrivare: Kan endast skriva ut, antingen i färg eller eller utan färg.
 • Multifunktionskrivare: Har fler funktioner som t.ex. skanner, kopiator och fax. Ibland en kombination av olika av dessa.

Utöver just multifunktionen så finns det lite andra specifikationer och funktioner som är viktiga att kika på. Några viktiga av dessa är:

 • Anslutning: På vilka sätt går det att ansluta till skrivaren? Exempel är: USB, Wifi, Nätverkskabel/LAN/Ethernet, Wi-Fi Direct, NFC, WEP, Bluetooth eller Minneskortsläsare.
 • DPI (Dots per inch): Detta avser utskriftsupplösningen. Om siffrar är högre så är detaljerna bättre i utskriften.
 • Mobila utskrifter: Avser om skrivaren har stöd för funktionen att skriva ut från mobilen direkt över molnet. Appar och molntjänster som kan användas för detta är t.ex. HP ePrint, Apple Airprint, Mopria Print Service eller Google Cloud Print.
 • E-postutskrift: Funktion som möjliggör att du kan skicka e-post till skrivaren som den sen skriver ut.
 • Duplex: Möjliggör för dubbelsidig utskrift.

Hastighet

Innan du bestämmer dig för vilken skrivare du ska köpa kan du också titta på hur många sidor den klarar av att skriva ut per minut, alltså hur snabb skrivaren är. Självklart varierar det något beroende på vad du skriver ut men sifforna som anges hos försäljaren är en riktlinje som ger dig en uppfattning om vilken kapacitet du har att vänta dig när du ska använda skrivaren.

För vissa spelar detta ingen roll. Det är bara du som skriver ut och du har inte bråttom, då kanske du inte bryr dig så mycket om hastigheten. Om tempot däremot är viktigt för dig kan du göra klokt i att jämföra hur snabbt olika laserskrivare skriver ut och välja en av de snabbare.

Sedan är det förvisso gemensamt för de flesta laserskrivare att de är just snabba med att skriva ut, men ha också i åtanke att den tar en stund att starta upp efter att ha varit avstängd eller i viloläge så starta upp den i god tid för att kunna utnyttja hastigheten maximalt.

Utskriftsformat

Vilka format på papper du använder bestämmer till viss del vilken skrivare som är bäst för just dig. De flesta skrivare klarar av A4 som mest men det finns även skrivare som klarar av att skriva ut så stort som A3-format.

Köper du en skrivare som klarar av att skriva ut i A4-format så kan du dock vara säker på att även mindre format går bra, liksom kort och kuvert och vanligtvis är detta fullt tillräckligt för att täcka de flesta behov som kan uppstå.

Det är dock värt att känna till att det finns skrivare även för större format, upp till A3 om det är något som känns aktuellt.

Pris

Priset på skrivaren säger oftast inte så mycket om kvaliteten och vad du får för pengarna, men det är onekligen en faktor att ha i beräkningen när du ska köpa en laserskrivare. Monolasern är oftast något billigare än färglasern, men generellt för alla laserskrivare är att de kostar lite mer än andra skrivare på marknaden.

Du får alltså vara beredd att lägga upp en slant för att köpa den men priset skiljer såklart även mellan laserskrivare och du kan gärna jämföra priserna på skrivarna du är intresserad av för att komma ner i pris och få mer skrivare för pengarna.

Däremot är de, som vi redan nämnt, billigare per utskrift i längden vilket gör att det kan kompensera om inköpspriset känns saftigt. Det är upp till dig att avgöra huruvida investeringen är värd det eller inte.

Hur vi hittade produkterna till topplistan

Att hitta produkterna till topplistan av skrivare var inte ett lätt uppdrag, men efter noga efterforskning och flertalet artiklar kring ämnet kunde vi till slut komma fram till ett slutresultat.

Även professionella åsikter, tester och kundbetyg kring de olika skrivarna vägde in vid våra val. Detta underlättade markant när det kom till vilka skrivare vi var tvungna att utesluta. Som du säkert vet så gillar företag att säga en sak, sedan leverera en annan.

Sist men inte minst hade vi användningsområdena i åtanke. Läsare av topplistan har alla olika behov av skrivare, vissa är ute efter en skrivare för hemmakontoret medan andra försöker hitta nästa tillskott till arbetsplatsen.

På topplistan finns en god variation av skrivare som fungerar på alla ställen!

Sammanfattning

Det finns många laserskrivare av hög kvalitet på marknaden och det är inte alltid lätt att veta vilken som är bäst men här har du fått ett axplock av de bästa som finns att tillgå just nu. Vi hoppas därför verkligen att denna topplista har kunnat inspirera dig inför ditt nästa inköp av en laserskrivare.

Oavsett om Brother DCP-L3550CDW känns som din grej eller om du tilltalas mer av en snabb och tystgående monolaser så finns det något för dig. Oavsett vilken färglaser du väljer kan du i alla fall vara säker på att få en prisvärd produkt med mycket skrivare för pengarna och som även kommer att hålla hög kvalitet under lång tid framöver.

Hjälpsamma källor