Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa lövblåsen 2023

Köpguide för lövblåsar: 6 lövblåsar som är bäst i test

Uppdaterad:

Med hösten runt hörnet är det dags att överväga att investera i en lövblås för att underlätta arbetet med att ta hand om de fallna löven. En lövblås kan vara ett ergonomiskt och effektivt verktyg för att snabbt och enkelt rensa bort löv och annat skräp från trädgården eller uppfarten.

På marknaden idag finns det en mängd olika lövblåsar att välja mellan, men vi har sammanställt en lista med några av de bästa alternativen. Dessa lövblåsar erbjuder olika funktioner och prestanda för att möta olika behov och budgetar. Oavsett om du behöver en lätt och portabel modell för mindre ytor eller en kraftfullare blås för att hantera stora lövhögar, så finns det något för alla.

Vilken är den bästa lövblåsen?

Bästa batteridrivna lövblåsen: Stiga Lövblås BL 500e

Denna lövblås från STIGA är kraftfull och helt driven på batteri. Den kommer att hjälpa dig att få bort allt från löv och smuts till mycket annat som du vill bli av med inte bara från din trädgård, utan även andra utomhusytor.

Den är gjord i högkvalitativ plast som gör att den är reptålig men även väldigt stabil. Detta tillsammans med det bra handtaget i gummi leder till att du inte kommer ha några problem att få din trädgård fin.

Batteriet, som behövs köpas till separat, har en arbetstid på upp till 130 minuter när den körs på låg fart. Om du kör full effekt har den en arbetstid på runt 20 minuter på en laddning.

Bästa bensindrivna lövblåsen: Husqvarna 125BVx

Husqvarna 125BVx är en lövblås som är driven på bensin och som har en hög blåskapacitet. Det blåsrör som kommer med är justerbart och så är även blåshastigheten. Denna lövblås är väldigt användarvänlig tack vare ett centrerat luftutsläpp och en stabil design.

Den har en farthållare där du enkelt kan justera hastigheten på blåsten. Förutom allt detta är det ett minne blott att ha problem med att starta igång motorn. Detta eftersom att motor och startapparaten är sammankopplad och startar utan någon större ansträngning.

Husqvarna 125BVx har också endast en vikt på 4,35 kg, vilket gör att du kommer ha en lätt och behändig lövblås som håller vad den lovar.

Bästa ryggburna lövblåsen: Makita EB5300TH

För dig som letar efter en ryggburen lövblås kan vi rekommendera Makita EB5300TH. Detta tack vare att den både har en låg ljudnivå och en låg bensinförbrukning. Det betyder att du som användare endast behöver koncentrera dig på själva lövblåsningen.

Den ryggburna lövblåsen är effektiv och ljuddämpande. Det uppskattas också att den har en miljövänlig 4-taktsmotor som körs på ren bensin.

Förutom att den kommer att hjälpa dig få bort löv, smuts och gräs är det också fullt möjligt för dig att använda den på pudersnö. Det betyder alltså att när du investerar i en Makita EB5300TH har du en produkt som du kan använda året om.

Bästa lövsugen: Einhell GE-CL 36/230

Om du letar efter en lövblås som även har en sugfunktion behöver du inte leta mycket längre. Vi rekommenderar Einhell GE-CL 36/230 Li E, en sladdlös lövsug som kommer rensa upp löven och kvistar på din trädgård, men även annat smuts som t.ex. terrassen har en tendens att samla på sig.

Till denna lövsug ingår det två rör, ett tjockare och ett lite smalare. Växlingen mellan lövsugningen och lövblåsaren sker också helt utan verktyg, allt för att göra det så smidigt som möjligt för dig som användare.

Lövsugen har också ett ergonomiskt handtag med antivibrationsfunktion och ett mjukt grepp. Något annat som gör den bekväm är att både extrahandtaget och bärremmen är justerbara.

Bästa lövblåsen med sladd: Bosch Universal GardenTidy 3000

Bosch Universal Garden Tidy 3000 är en mångsidig lövblås som gör det smidigt för dig att få undan trädgårdsavfall. Den har blås-, sug- och strimlingsfunktion och du kan utan större ansträngning byta mellan de tre olika lägena.

Den är designad med ProSilence, något som reducerar buller med upp till 75%. Den har alltså en ljudnivå på endast 99 dB (A). Du behöver därför inte oroa dig för att väcka hela grannskapet när den används i trädgården. Bosch Universal Garden Tidy 300 kommer också med en axelrem, dammsugarslang och ett blåsmunstycke.

Billig med bra: Black & Decker GWC1820PCB

För dig som är ute efter en lövblås som är prisvärd men ändå håller det den lovar kan vi rekommendera Black & Decker GWC1820PCB-XJ. Den har en bra blåshastighet och med endast en knapptryckning som är en boost-funktion får du en hastighet på 209 km/h.

Black & Decker GWC1820PCB-XJ har endast en vikt på endast 1,7 kg, vilket gör den verkligen är lättarbetad. Den är designad med ett mjukt handtag. Båda dessa egenskaper gör det ergonomiskt att jobba med denna lövblås, något din rygg och resterande kropp kommer att tacka dig för.

Köpguide för lövblåsar

Driftkälla

Först och främst måste vi kolla på vad som driftkällan som lövblåsen använder. Alla de olika varianterna har sin för- och nackdelar.

Bensindriven

En bensindriven lövblås är den som är mest kraftfull. Det är därför det perfekta valet för dig som har en större trädgård eller har mycket buskar och träd där löv har lätt för att fastna.

Batteridriven

För dig som letar efter en lättare lövblåst passar en som är batteridriven dig. Förutom att de är lite lättare är de även mer tystgående vilket kan passa bra om du vet att du har grannar som kan störa sig på högre ljud.

Elnät

Om du endast har mindre ytor som du kommer använda din lövblåst på kan en som har sladd fungera bra. Det som är tacksamt med dessa är att du aldrig behöver fundera på drifttiden eller att fylla på tanken.

Typ av lövblås

Ryggburen

För de lövblåsar som är tyngre brukar de bäras på ryggen då det helt enkelt är för otympligt att bära dessa för hand. Om du vet med dig att du ska använda din lövblås ofta, till exempel i ditt arbete, ska du ha en som är ryggburen för att spara på din rygg.

Handhållen

Om du endast kommer använda din lövblås för hemmet och mindre trädgårdar fungerar det perfekt med en handhållen. Dessa är ofta lite mindre men tar då också mindre plats i förrådet, och är lätta att få undan och att plocka fram.

Med eller utan lövsug?

En lövsug har nästintill alltid också en blåsfunktion, men en lövblås har inte alltid en sugfunktion. När du väljer att investera i en lövblås behöver du tänka på om det är värt för dig att välja en som också har en sugfunktion eller inte.

Om du har en trädgård som gränsar till en plats där det inte gör något att löven ligger, som en skog, behöver du kanske inte en lövsug. Om du däremot vill få bort löven från din trädgård lätt och smidigt kan en lövblås med lövsug vara ett bra alternativ.

Andra specifikationer att tänka på

  • Luftflöde: Luftflödet berättar hur mycket luft som passerar munstycket per sekund och/eller minut. Desto starkare luftflöde du har desto lättare är det att snabbt få ihop större lövhögar.
  • Lufthastighet: Lufthastigheten är istället hur snabbt luften passerar vid munstycket och detta anges i meter per sekund. Detta har betydelse eftersom att det är lufthastigheten som avgör hur långt löv och skräp förflyttas när du blåser på det.
  • Driftstid: Om du har en lövblås som går på bensin eller el är det bra att kolla hur lång drifttid den har innan den behöver tankas upp eller laddas. Att ha en med lång drifttid är ofta uppskattat av användaren eftersom att du då inte behöver avbryta din trädgårdsstädning i onödan.
  • Ljudnivå: Som vi skrev innan är de batteridrivna lövblåsarna tystare än de bensindrivna. Att ha en tystlåten kan för vissa vara väldigt viktigt för att till exempel inte störa grannar. För andra är det viktigare att det är ordentligt med kraft och att det då får låta lite extra.
  • Vikt: De batteridrivna lövblåsarna är ofta lite lättare. Precis som med ljudnivån får du som användare bestämma vad du känner är viktigast – starkare blåskraft eller en som är lite lättare. Vad vi kan rekommendera är att du ser till att köpa en som du faktiskt kommer använda så mycket som möjligt. Ofta inhandlas det en stor och kraftig lövblås men som då ofta står i förrådet för att det känns övermäktigt att plocka fram den.
Hjälpsamma källor