Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa avfuktaren 2023

Köpguide för avfuktare: 6 avfuktare som är bäst i test

Uppdaterad:

Mögel och fuktskador i hemmet är alla husägares mardröm. Vare sig dessa problem redan har uppstått eller om du bara vill förebygga dem så rekommenderar vi en avfuktare.

I vår köpguide berättar vi precis hur du hittar den bästa avfuktaren för just dig. Du kommer också att få ta del av marknadens bästa och mest prisbelönta modeller i vår topplista. Vi rekommenderar Meaco DD8L lite extra mycket då detta är en mycket mångsidig modell som fungerar på många ställen i huset.

Vilken är den bästa avfuktaren?

Bästa avfuktaren allround: Meaco DD8L

Meaco DD8L är den modell vi rekommenderar om du vill ha en allround-enhet. Här får du inte bara en luftavfuktare med en låg ljudnivå (39dB). Avfuktaren har även kapacitet till att ta bort upp till 8 liter fukt om dagen. Vattenbehållaren på enheten rymmer 2 liter men det finns möjlighet att köpa en slang som kan kopplas direkt till avloppet.

Ytterligare en praktisk funktion är att den kommer med en timer som låter dig ställa in precis när du vill att avfuktaren ska gå i gång. Funktionen kombineras med ett värmegenererande torkmedel och funktionalitet vid temperaturer så låga som 1°C. 

Sist så finns det även en funktionen som låter dig använda avfuktaren för att torka din tvätt – en inställning som är perfekt för dig som vill spara utrymme eller inte har en separat torktumlare.

Bästa för tvättstuga och torkrum: Woods MDK26

MDK26 från Woods är en modell som är perfekt för tvättstuga och torkrum. Modellen är kraftfull och klarar hela 25 liter vatten om dagen. Den väger 15 kilo men har smidiga handtag som gör att den går bra att flytta på även om man vill ha den i ett annat rum än tvättstugan.

Det som gör den så bra för just tvätt- och torkrum är att den dels har en funktion som kallas “Dry mode”, som hjälper tvätt att torka snabbare. Den har även ett roterande luftutblås som föner och bidrar till att tvätten blir helt torr.

Du får tillgång till timer och inbyggd LCD-display som gör att du enkelt kan navigera maskinens alla funktioner. Sist så finns det även slanganslutning för dig som inte vill behöva hålla koll på vattenbehållaren.

Bästa för källare, garage och förråd: Woods SW22FW

Woods SW22FW är den avfuktare du ska kolla på om du vill försäkra att du inte får problem i källar- eller garageutrymmen. Tack vare sitt antimögel-filter så fångar den upp skadliga mögelpartiklar och damm, något som kan förekomma lätt i dessa utrymmen.

Den fungerar i temperaturer mellan 2°C och 35°C och kommer med en vattentank som rymmer 11,4 liter. Vill du slippa tömma tanken så går det att installera en slang direkt till avloppet.

Slutligen kommer den utrustad med i-EcoDefrost som är att intelligent avfrostningssystem som ger dig effektiv och energisnål avfrostning.

Bästa för badrummet: Trotec TTK 28 E

Trotec TTK 28 E en avfuktare som är optimal för mindre utrymmen. Avfuktningskapaciteten ligger på 10 liter per dygn och ytan som den kan täcka är upp till 15 kvadratmeter.

Ett badrum är sällan större en så och eftersom enheten också tar upp väldigt lite plats så blir den optimal för ändamålet. Storleken bidrar också till att den är lätt att flytta runt så det går även perfekt att ta in den i t.ex. kontoret eller något annat lite rum.

Hänger du handdukar eller tvätt i badrummet så har den fungerar den ypperligt att använda för skynda på torkningen. Den kommer med elektrisk avfrostning, är lätt att rengöra och blinkar när vattentanken är full.

Bästa för krypgrund och vind: Acetec EyoDry PD

Acetec EvoDry PD är en helt svensktillverkad avfuktare vars primära syfte är tillämpad för krypgrunder eller kallvind. Den kommer med en stark torkningskapacitet på 21,5 liter per dag som garanterat håller fuktnivån rätt.

Dess 2-fasprincip gör den mer energieffektiv och driftsäker för längre hållbarhet. Ytterligare en fördel är att den fungerar mellan temperaturer så låga som -20°C hela vägen upp till +40°C.

Slutligen så kommer den med en inbyggd hygrostat och en ljudnivå på 53 dB. Allt detta gör den till den perfekta modellen för dig som ska avfukta större och kallare utrymmen.

Bästa lilla avfuktaren: Eeese Tim

Eeese Tim är en av de minsta avfuktarna du kan hitta. Med en bredd på 19 cm, höjd på 12,5 cm och ett djup på 5,5 cm så tar den knappt någon plats alls. Det som den dock förlorar i och med detta är att den inte är speciellt kraftfull. den klarar att avfukta en yta på 5 kvadratmeter och kan absorbera max 250 ml per laddning.

Men detta gör den inte oanvändbar. Storleken gör att du kan ställa den i t.ex. ett köksskåp, i garderoben eller i bilen. Ställen där du inte får in många andra avfuktare. Storlken gör också att den är hur enkel som helst att flytta på!

Kanon för dig som behöver en riktigt liten avfuktare helt enkelt!

Köpguide för avfuktare

Vart ska du ha avfuktaren?

Vart du planerar att placera avfuktaren kommer vara avgörande för vilken modell du ska köpa. Vissa modeller är mer allround och klarar flera olika rum och miljöer medan andra är mer inriktade. Nedan kan du läsa lite riktlinjer för de vanligaste utrymmena att använda avfuktare i.

  • Källare, garage och förråd: I källare och liknande utrymmen är det viktigt att du bibehåller en lagom fuktnivå, du vill inte att det ska vara varken för torrt eller för fuktigt. På grund av klimatet i dessa utrymmen så rekommenderas det att du väljer en modell som är relativt effektiv, som också fungerar bra i lite kallare klimat.
  • Badrum: En sak som är viktig att tänka på när du ska placera din avfuktare i badrummet är att den ska kunna ta upp mycket fukt. Badrummet är bland de fuktigaste rummen i huset och därmed vill du också ha en avfuktare som klarar av det. Vi vill också rekommendera en mindre modell i badrummet eftersom det kan vara svårt att få plats med mycket där.
  • Torkrum/tvättstuga: Precis som i badrummet så bör din avfuktare i tvättstugan kunna hantera mycket fukt. Här rekommenderar vi att du skaffar en modell som kan ta åt sig fukten samtidigt som den effektivt blåser ut varmluften, på så sätt blir din torkning också mer effektiv.
  • Krypgrund: Avfuktaren i krypgrunden kan vara en av de viktigaste som du kan installerar. Viktigt att tänka på här är att den bör vara så energieffektiv som möjligt. Många väljer olika typer av avfuktare i utrymmen som dessa, men de vanligaste är: Termisk avfuktning, sorptionsavfuktare, hygrodynamisk avfuktning och kondensavfuktare. Lär dig mer om dessa genom att klicka här.
  • Vind: Vinden är ett område som är extra viktigt att skydda från fukt då fuktskador kan innebära stora skador på både huset och i plånboken. Här rekommenderar vi att du skaffar en så energisnål modell som möjligt, men också med en så stor torkningskapacitet som möjligt. Tack vare vindens placering i huset så kan det även bara bra med en ljuddämpare för att få ett tystgående system.

Andra egenskaper och specifikationer:

  • Storlek på enheten: Precis som med allt annat som du ska placera i huset så är det viktigt att tänka på storleken. Med en avfuktare är det viktigt att tänka på hur stort rummet/rummen är som du ska använda den i, samt hur fuktig luften redan är. Vi rekommenderar större modeller för större områden då dessa kommer med en bättre kapacitet – både i vattenhållaren och i torkningsmöjligheten. Kika noga på storleken och tänk efter om du verkligen behöver en så stor modell.
  • Hur stor yta kan den avfukta: Ytan som avfuktaren kan torka är ofta helt beroende på storleken eller energieffektiviteten. Vi rekommenderar att du mäter ut rummen i huset som ska avfuktar och därefter ser till att din avfuktare klarar av det.
  • Driftstemperatur: Driftstemperaturen är en egenskap som du främst ska kolla på om du planerar att placera den på ett utrymme utan värmehållning. Ju större intervallet av driftstemperaturen är, desto mer motståndskraftig är den mot klimatförändringar. Fundera över hur kallt, respektive varmt det blir där du bor och välj sedan en modell som passar bra med de temperaturerna.
  • Avfuktningskapacitet: Avfuktningskapaciteten är oftast i direkt korrelation till hur stort område som avfuktaren kan hantera. Här är det extra viktigt att fundera på vilket rum som avfuktaren ska placeras i – badrum är ett exempel på utrymme som behöver högre avfuktningskapacitet. Fundera på hur fuktigt rummet är och välj därefter en modell som ger dig lite utrymme att spela på.
  • Storlek på vattenbehållaren: Detta är helt enkelt en egenskap som berättar hur ofta du behöver tömma vattnet. Ju större vattentank, desto mindre behöver du vara involverad. Det är dock viktigt att tänka på att större vattentankar ofta kommer med ett större fotavtryck i helhet, så tänk på detta innan du köper.
  • Eventuell slanganslutning: Om du inte känner för att tömma din avfuktare varje gång den är full så kan det vara bra att hitta en modell med en slanganslutning. En riktig slanganslutning låter dig koppla upp din avfuktare på sådant sätt att du enkelt kan tömma den i närmaste dräneringssystem.
  • Hygrostat: Hygrostaten är själva verktyget som mäter luftfuktigheten i luften, därefter kan din avfuktare slås på eller av beroende på vilket värde som visas. Detta är en supersmart egenskap som du hittar i praktiskt taget varje avfuktare med en lite större prislapp.
  • Automatisk avstängning: Automatisk avstängning är, precis som vi nämnde tidigare, kopplat till hygrostaten. Detta är helt enkelt en egenskap som stänger av avfuktaren när den önskade luftfuktigheten har uppnåtts, alternativt att vattenbehållaren har blivit full – hittar du en modell med detta så rekommenderar vi starkt att du kollar närmare på den.

Vanliga frågor

När behöver man en avfuktare?

Det mest självklara tillfället när du skulle behöva en avfuktare är om du känner en unken doft i huset, om du ser några fuktfläckar, när det finns bubblor i färg och tapet, eller om du hittar mögel någonstans. Vi rekommenderar däremot att du skaffar en luftavfuktare oavsett – det är bättre att inte få ett problem alls än att försöka åtgärda ett problem. Oftast är denna lösning också billigare.

Hur mycket ström drar en avfuktare?

Din energiförbrukning hänger ihop med dina fuktnivåer, vilken modell du väljer, samt vart du placerar den. Tumregeln är att de större modellerna drar mer ström än de mindre maskinerna, men detta behöver inte alltid vare fallet. Ta en titt på specifikationslistan hos modellen du ska köpa – där hittar du oftast denna information.

Hur fungerar en avfuktare?

Enkelt sagt så är det en fläkt som suger in fuktig luft ifrån omgivningen. Därefter kondenseras vattnet inuti avfuktaren och droppar ner i vattentanken. Den torra luften värms sedan upp och skickas ut i rummet igen. Vill du lära dig mer om detta så klickar du här.

Hjälpsamma källor