Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa luftfuktaren 2023

Bäst i test för luftfuktare: Köpguide och topplista med 7 luftfuktare

Uppdaterad:

Under vintern så är luften väldigt torr och på sommaren finns det pollen och gräsallergier som gör att luften inomhus inte är optimal. I dessa situationer kan en bra luftfuktare balansera luftfuktigheten för att luften i ditt hem ska bli bättre.

Genom att skaffa en luftfuktare kan du inte bara göra luften behagligare att andas, den kan också ta bort bakterier och allergener i luften. Nedan kan du läsa vår topplista med de bästa luftfuktarna som marknaden har att erbjuda. Du kommer också att guidas till ditt köp i köpguiden.

Vilken är den bästa luftfuktaren?

Bästa luftfuktaren: Philips HU4813/10

Philips HU4813/10 är en toppmodell på marknaden som inte bara har fått bra kundrecensioner – den har även hamnat högt hos tester och topplistor. Här får du en luftfuktare som kan arbeta på ett maximalt område på 44 kvadratmeter.

Modellen har även en inbyggd timer som låter dig ställa in om du vill ha 1, 4 eller 8 timmar av luftfuktning. HU4813/10 använder sig av NanoCloud-teknik för att på ett naturligt sätt fånga in den torra luften, lägga in vattenmolekyler och släppa ut den igen.

Slutligen har du en ljudeffekt på 34 dB (en vanlig konversation är 50-60dB). Detta är ett prisvärt, stilrent och funktionellt val som vi starkt rekommenderar.

Bästa 2-i-1 modellen: Philips AC2729/10

Philips AC2729/10 är en modell som sticker ut lite på topplistan, då du nämligen inte bara får en luftfuktare. Du får även tillgång till en högklassig luftrenare i samma maskin. Tack vare dess högteknologiska konstruktion så identifierar denna maskin bakterier och virus – därefter avlägsnar den dem.

Den använder också sensorer för att mäta luftkvaliteten och fuktnivåerna och sätter sedan i gång sig automatiskt efter att luften har kommit till en viss nivå. Med hjälp av sitt stora fotavtryck så kan den släppa ut upp till 500 milliliter/timme, men kan också användas i rum så stora som 65 kvadratmeter.

Slutligen har kan du koppla upp den till mobilen och stura den precis hur du vill. Detta är marknadens bästa 2-i-1 modell!

För de stora utrymmena: Hace PCMH45

PCMH45 från Hace är den perfekta produkten för dig som har stora ytor. Här presenterar vi en modell som kan släppa ut upp till 45 liter/dygn. Du får också tillgång till en ultrasonic-teknik som gör att du kan använda den på ytor upp till 250 kvadratmeter.

På ovansidan hittar du en användarvänlig panel där du enkelt kan ta dig igenom maskinens alla program och funktioner. Sedan kommer den med timer som gör att du kan ställa in när du vill att den ska gå i gång och när den är klar så stänger den av sig självt automatiskt.

Sist men inte minst så låter den bara cirka 30 dB – ljudnivån är bra mycket mindre än de flesta modeller.

Det stilrena valet: Beurer LB88

Beurer LB88 är en simpel och stilren modell som kommer med det så kallade Dual-Technology som använder sig av ultraljudsteknik och uppvärmning av ånga för att hygieniskt och effektivt kunna ånga så mycket luft som möjligt. Den passar i rum upp till 48 kvadratmeter och har en luftfuktning på 550 milliliter/timme.

Därtill kommer den med tre olika effektnivåer som gör att du kan ställa in mängden vattenånga som ska ut. Den har dessutom en belyst kontrollring som gör att du kan styra den även under natten. Till köpet får du en avtagbar vattentank på 6 liter och ett integrerat filter som förlänger hållbarheten.

Bästa budgetvalet: Wilfa HU-4W

Vill du ha en luftfuktare för en billigare summa så kan Wilfa HU-4W vara det bästa valet. Här får du inte bara en design som passar in i alla hem. Du får också tillgång till den ultraosoniska tekniken som Wilfa har använt sig av för att producera 200 milliliter ånga per timme.

Den inbyggda vattentanken rymmer 2 liter och räcker i cirka 10 timmar – när den är slut så blinkar en indikatorlampa. Tack vare att den producerar just kall vattenånga så blir det lätt för den kringliggande luften att absorbera vattendropparna – detta möjliggör också för justerbara kontroller.

Den passar i rum upp till 20 kvadratmeter och kommer med möjligheten för tillsättning av aromatiska oljor.

Färgskiftande luftfuktare: Beurer LA40

LA40 från Beurer är en lite unik luftfuktare, den skiftar nämligen färg medan den är igång vilket gör den till lite rolig inredningsdetalj. LA40 fungerar utmärkt på arbetsområden upp till 20 kvadratmeter och kommer med en integrerad vattenbehållare på 180 milliliter.

Den kommer med en fantastiskt lätt vikt på 510 gram, men också en smart timerfunktion som gör att du kan ställa in när du vill att den ska gå i gång. Detta är en väldigt liten, kompakt och färgskiftande modell som du kan festa till det med.

Tyst och energisnål: Beurer LB37

LB37 är en modell från Beurer som passar utmärkt för dig som vil kunna ha luftfuktaren i sovrummet. Här får du en låg ljudnivå på 35 dB, men också en energisnål konstruktion som klarar rum upp till 20 kvadratmeter.

Maskinen kommer med ett inbyggt, så kallat ”Auto off-system” som automatiskt stänger av maskinen när vattentanken är slut, alternativt när den rätta fuktnivån har uppnåtts. På tal om tanken så har den en kapacitet på 2 liter och maskinen i helhet kommer med 2 olika fläktlägen där du justerar vattenångan. Detta är en tyst och energisnål maskin i medelklassen som vi verkligen tycker du ska spana in.

Köpguide för luftfuktare

När du ska köpa en luftfuktare finns det en hel del olika egenskaper som är bra att leta efter innan du gör ditt köp. Dessa är:

  • Natt/sovläge: Vissa modeller kommer med något som kallas för natt/sov/viloläge. Detta rekommenderas hos produkter som ska användas i sovrummet och innebär att maskinen stänger av sina lampor och liknande för att du ska kunna sova lättare. Ytterligare en sak att leta efter här är ett lågt decibeltal, därmed minskar du också oljudet.
  • Räckvidd: Beroende på vilket rum du ska placera luftfuktaren i så behöver du olika stor räckvidd. Detta är en specifikation som mäts i kvadratmeter (m²). Vissa modeller klarar 20 kvadratmeter och andra klarar 250 kvadratmeter. De flesta modeller ligger dock omkring 30–50 kvadratmeter och lämpar sig perfekt för enstaka rum. Fördelen är också att dessa kan flyttas runt.
  • Vattentank: Beroende på hur stor din vattentank är, desto mer eller mindre kommer du att behöva fylla på den. Om du planerar att bara använda den på natten så ska du välja en modell med timerfunktion som automatiskt sätter i gång sig självt under kvällstid – då sparar du vatten under dagen. Beroende på hur stor yta du ska fukta och hur ofta du ska göra det så ska du välja antingen en större eller lite mindre tank.
  • Filter: Många av marknadens luftfuktare kommer, precis som luftrenarna med ett integrerat filet som filtrerar bort bakterier och andra partiklar som hänger med i processen. Filtret ska bytas 1–2 gånger per år och på grund av just detta så rekommenderar vi att du håller dig till kända varumärken då dessa filter är betydligt lättare att få tag på.
  • Ljudnivå: Hur olika personer påverkas av ljudnivåer är väldigt subjektivt – vissa stör sig av det minsta lilla, medan andra kan tycka att bakgrundsljudet har en lugnande effekt. Här är det viktigt att tänka på vilken typ av person du är, därefter kan du planera din modell, samt vart du ska placera den i huset/lägenheten.
  • Fjärrkontroll: Att din luftfuktare kommer med en medföljande fjärrkontroll kan vara något värt att kolla på. Med en fjärrkontroll får du inte bara möjligheten att kontrollera luftfuktaren från olika ställen i huset, den gör det också betydligt lättare att bläddra mellan funktioner och inställningar som kan vara användbara.
  • Timer: En timer är en funktion som inte nödvändigtvis behövs, men den kan vara otroligt praktisk att ha i bakfickan. Med en timer kan du lätt ställa in när luftfuktaren ska gå igång och därmed planera så att hemmet känns perfekt när du kommer hem från jobbet, vaknar på morgonen eller kommer hem från resan.

Vilket rum ska enheten stå i?

En av de viktigaste punkterna som du bör tänka på är vilket rum som din luftfuktare ska stå i – ska den stå i barnrummet, sovrummet eller vardagsrummet? Beroende på vart den ska vara så är det viktigt att titta på de specifika egenskaperna på modellen du tänker köpa. Till exempel så är det inte bra om du har en starkt lysande LED-lampa på fuktaren i sovrummet – en för högljudd modell är inte bra här heller.

Ytterligare en sak är hur stort rummet är. Det är viktigt att försäkra dig om att luften inte blir allt för fuktig i ett litet rum, välj därför i stället en modell som är anpassad för mindre rum, alternativt att den har en inbyggd sensor för luftfuktigheten.

Underhåll

Alla maskiner som använder sig av vatten behöver underhållas med jämna mellanrum – särskilt om det är inomhusprodukter. När du använder kranvatten så finns det naturligt mineraler och andra ämnen i vattnet, däribland kalk. Kalken kan byggas upp i dina maskiner och bilda en beläggning. Kika på hur ”hårt” ditt vatten är, det vill säga hur mycket mineraler som finns i ditt lokala vattensystem. Ju hårdare det är, desto oftare behöver du avkalka dina produkter.

Användarvänlighet

Precis som med alla elprodukter så är funktioner en stor del av uppbyggnaden hur luftfuktare. Det är därför viktigt att du väljer en modell där du snabbt kan bläddra mellan programmen och se vad du gör.

Även underhållet ska vara enkelt. Tänk på hur lätt det är att komma åt den inbyggda vattentanken så att du kan avkalka den, men också hur lätt den är att fylla på.

Vill du ta det ett steg längre så kanske du ska ha en modell som är lätt att bära runt – särskilt om du planerar att använda den på flera ställen, detsamma gäller för stora modeller som då kan komma med hjul. Det ska vara lätt att använda din luftfuktare, oavsett hur stor eller liten den är.

Vanliga frågor

Vilken luftfuktighet ska man ha inomhus?

Rekommendationen är att han luftfuktighet någonstans mellan 40-50%. Vi högre nivåer så trivs bakterier bättre, och kommer man upp över 70% kan mögel bildas. Blir luftfuktigheten för låg kan det skapa irritation i hud och ögon, samt öka risken för sjukdom.

Hur vet man om man behöver en luftfuktare?

Om din luftfuktighet hemma ligger på under 40% kan det vara värt att investera i en luftfuktare. Om du skulle märka symptom som irritation i hud och ögon kan det vara ett tecken på att luften är för torr i hemmet. Men det enda sättet att vara säker är genom att mäta luftfuktigheten i hemmet.

Hjälpsamma källor