Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa luftrenaren 2023

Upptäck de populäraste luftrenarna på marknaden: 7 luftrenare som är bäst i test

Uppdaterad:

I ditt hushåll kan det finnas många underliggande problem som du ännu inte har upptäckt. Dålig luft är ett sånt problem och det kan faktiskt ge upphov till många negativa hälsokonsekvenser och ibland även stora skador i hemmet.

En luftrenare är precis vad du behöver om du vill vara säker på att ditt hem är fritt från skadliga bakterier, allergener eller andra luftburna partiklar. Vi listar här marknadens bästa luftrenare och vad de är särskilt designade för så att du kan göra rätt val för ditt hem.

Vilken är den bästa luftrenaren?

Bästa luftrenaren allround: Blueair Health Protect 7440i

Blueairs luftrenare Health Protect 7440i är en maskin med många fördelar. Den är mycket bra på att rena lufta från allergener, damm och många andra typ av luftburna partiklar tack vare sin avancerade filtreringsteknik.

Maskinen använder ett s.k. HEPASilent Ultrafilter, vilket är ett filtersystem som gör luftrenaren mer energisnål, den sparar upp till hela 55% energi vid användning i jämförelse med många andra modeller.

Varje del av Health Protect 7440i är framtagen i Sverige och särskilt designade för att ge en luftrenare som är väldigt tystgående. Med en ljudnivå på endast 25 dB kan du med fördel använda luftrenaren i sovrummet. Resultatet är ett hem med en optimal luft som också gör att du kan hålla dig friskare.

Bästa luftrenaren mot damm: Blueair DustMagnet 5240i

Från varumärket Blueair har du även luftrenaren DustMagnet 5240i. Denna modell är särskilt framtagen för att rena damm och andra mindre partiklar från luften. Luftrenaren har också en snygg konstruktion så att den kan stå mer diskret i rummet utan att ta upp för mycket plats.

Även denna modell är försedd med HEPASilent-teknik som filtrerar luften på ett mycket effektivt sätt. Samtidigt gör det också luftrenaren väldigt tystgående. Kombinationen av ljudnivån och effektiviteten mot damm gör den optimal för t.ex. sovrummet!

DustMagnet 5240i kan enkelt styras med Blueairs app. Där du t.ex. kan kontrollera luftupptaget och analysera luften i hemmet på ett väldigt smidigt sätt. Om du letar efter en modern luftrenare som avlägsnar damm, pollen eller djurallergener så är detta ett passande val för dig.

Bästa luftrenaren mot lukt: Dyson Cool Purifying Fan TP07

Dysons luftrenare Cool Purifying Fan TP07 är en multifunktionell modell som kan användas på flera olika sätt. Förutom att den håller luften ren i hemmet så kan den även ge kyla under varma dagar då den har en lägre driftstemperatur.

Denna modell har försetts med filtersystemet HEPA H13 som fångar upp hela 99,5% av partiklar från luften. Ett lager av aktivt kol hjälper också till att ta död på odörer och gaser i luften. Du får notiser direkt i mobilen när filtret bör bytas ut och processen är också väldigt smidig.

Med maskinens avancerade teknik så arbetar den automatiskt när det behövs och du kan även få resultat skickade till mobilen. Denna snygga och praktiska luftrenare är också ett särskilt bra val mot dålig lukt i hemmet.

Bästa luftrenaren mot allergi: Coway AP 1220B

AP 1220B från Coway är en luftrenare som är godkänd av Astma och allergiförbundet och därmed är ett mycket pålitligt val. Perfekt om du är känslig mot olika allergener som t.ex. pollen. Luftrenaren har en mycket hög kapacitet och arbetar med en luftflöde på 365 kubikmeter i timmen.

AP 1200B har försetts med ett mycket effektivt 3-stegsfilter som eliminerar hela 99,97% av partiklar i luften. Maskinen indikerar själv när förfiltret måste bytas ut eftersom det ansvarar för att fånga upp damm och hår. Det mellersta filtret renar luften från odörer tack vare aktivt kol. Kärnfiltret är ett modern Green HEPA-filter som är antibakteriellt behandlat.

För att ge dig möjligheten att kunna anpassa luftrenaren efter ditt hushåll har den försetts med många olika inställningar. Bland annat autoläge som gör att luftrenaren automatiskt söker av luften. Men sleep mode är ett annat bra läge om du vill ha den på när du sover. AP 1200B arbetar tyst under natten med att avlägsna partiklar från omgivningen.

Bästa luftrenaren mot mögel: BioZone AirCare 30

Om du har ett väldigt fuktigt hem så är det risk att det bildas mögelsporer som sedan kan hamna i luften du andas in. Att investera i en luftrenare som arbetar särskilt med att motverka och fånga upp mögel ger därför flera fördelar. Här rekommenderar vi att du kikar på BioZones luftrenare AirCare 30 lite extra.

Detta är ett mer kostsamt val men i det hela kan det ändå förhindra stora skador på ditt hem och därmed spara dig en rejäl slant. Luftrenaren kräver inget underhåll eftersom den inte använder sig av ett inbyggt filter för att rena luften. Detta gör att den kan arbeta mer tystgående där den är monterad.

Extra fördelaktigt blir det om du monterar upp den på en plats där mögeltillväxt är mer vanligt som till exempel i källaren.

Bästa billiga luftrenaren: Bionaire BAP600

Från Bionaire har du luftrenaren BAP600. Ett bra val för dig som har en lägre budget men ändå letar efter en effektiv maskin som får jobbet gjort. BAP600 är utrustad med ett tystgående filter och luftsensor så att maskinen känner av när det är dags att arbeta.

Denna kompakta och stilrena luftrenare är designad för rum med en storlek upp till 43 kvadratmeter. Tack vare sin mindre storlek är den också enkel att flytta omkring i hemmet, samt kräver väldigt lite underhåll. Här får du mycket för pengarna!

Bästa lilla luftrenaren: Eeese Freia

Om du letar efter praktisk luftrenare som tar upp mindre plats så kan du kika på Freia från varumärket Eeese. Den kompakta storleken gör den enkel att både förvara och flytta omkring i hemmet. Dessutom är det en passande modell för dig som bor mindre, där luftrenaren har en kapacitet på 15 kvadratmeter stora rum.

Förutom att den tar upp lite plats så har Freia också en väldigt minimalisk design som gör den diskret. Många drar sig för att investera i en luftrenare då den förstör helhetsintrycket i hemmet enligt många. Denna modell arbetar dock diskret för att hålla luften i ditt hem rent från dammpartiklar och virus.

Köpguide för luftrenare

När du väljer luftrenare så är de viktigt att du väljer rätt modell för ditt boende. Särskilt viktigt är detta om det är något särskilt problem som du vill att luftrenaren ska råda bot på. Detta är några saker som du bör ha i åtanke för att kunna göra ett bra val.

Typer av luftrenare

Det finns två stycken olika typer av luftrenare på marknaden. Antingen de med filter eller utan. Detta skiljer dem båda från varandra.

Luftrenare med filter

Många luftrenare på marknaden är försedda med något typ av filter som hjälper till att rena luften från bakterier, virus, damm med mera. Denna typ av luftrenare använder sig av s.k. mekanisk rening. Detta innebär maskinen använder sig av fläktar som driver luften igenom ett eller flera filter.

Olika filtersystem är effektiva på olika saker, så beroende på vad du letar efter är det viktigt att du väljer en luftrenare som är försedd med ett passande filtersystem.

Några vanliga filter är:

 • HEPA-filter: Detta typ av filtersystem har flera fördelar. Bland annat är det lite extra effektivt för att avlägsna damm och allergener från luften. Endast certifierade HEPA-filter får benämnas med denna beteckning under försäljning. En annan fördel med HEPA-filter är att de är väldigt tystgående och ett bra val om du ska använda luftrenaren i sovrummet.
 • Kolfilter: Om du letar efter en luftrenare som är effektiv på att avlägsna dålig lukt så är kolfilter det bästa valet. I många modeller har ett klassiskt mekaniskt filter kombinerats med aktivt kol för att vara effektiv mot både partiklar och odörer.
 • Dammfilter: Ett dammfilter är bra både om du själv är känslig mot damm, och om du vill förlänga livslängden på de andra filtrena i maskinen. Dammfiltret fångar upp större dammpartiklar innan det tar sin in de andra filterna och är ofta väldigt lätta att bara städa rent.

Luftrenare utan filter

Luftrenare utan filter använder sig av alternativa metoder för att filtrera luften på ett mycket effektivt sätt. Eftersom de inte har filter så krävs minimalt med underhåll och luftrenaren är också väldigt tystgående. Däremot är luftrenare utan filter oftast mer kostsamma.

Rummets storlek

För att luftrenaren ska passa ditt hem så måste den ha en kapacitet som passar storleken på de rum som den ska användas i. Samtliga luftrenare på marknaden anger hur stor kapacitet och rum den klarar av att filtrera.

Denna deklarerade kapacitet visar oftast hur mycket luft maskinen kan rena som maximalt. I kombination med modellens reningskapacitet (CADR) kan du avgöra vilken modell som passar bäst till det specifika rummet.

Vilket problem vill du lösa?

 • Allergiproblem: Många luftrenare är särskilt rekommenderade av Astma och Allergiförbundet. Detta pekar på att den är mycket effektiv, försedd med bra funktioner och ett filtreringssystem som gör att den kan filtrera bort mer allergener från luften. För optimal rening av luften är det också viktigt att du byter filtret enligt tillverkarens rekommendationer.
 • Känslig mot damm: Det finns modeller både med och utan filter som passar bra för dig som är känslig mot damm. Tillverkaren brukar ofta specificera om luftrenare är särskilt bra mot damm eller inte. Ett annat tips är att ställa en luftrenare i sovrummet om du är känslig mot damm då det är där du exponeras för mest dammkvalsterallergener.
 • Bli av med lukt: Om du letar efter en luftrenare som ska användas särskilt för att motverka lukt så kika på en modell med kolfilter eller en luftrenare som använder sig av UV-ljus eller Ozonrening.
 • Mögel: Mögel är ett problem som oftast uppstår när det är för fuktigt. Så här är det framförallt viktigt att du först förebygger och investerar i en luftavfuktare som kan hålla luftfuktigheten på en bra nivå. Denna kan du sedan kombinera med en luftrenare för att hålla mögelsporer och bakterier undan.

Andra egenskaper och specifikationer att kolla på

Några andra punkter som kan vara viktigt att ha i åtanke är dessa nedan:

 • Ljudnivå: Om du ska använda luftrenaren under natten i sovrummet så vill du inte att surrande eller brummande ljud ska störa din nattsömn. Så för att maskinen ska vara så multifunktionell som möjligt, kika på en modell som har en lägre ljudnivå.
 • Luftreningsförmåga (CADR): CADR är en förkortning av Clean Air Delivery Rate och visar luftrenarens effektivitet baserat på rumsyta och hur mycket luft maskinen renar per minut. Det den specifikt visar är hur bra luftrenaren är på att rena luften från de tre vanligaste luftföroreningarna inomhus. D.v.s. damm, rök och pollen.
 • Driftstemperatur: Om du investerar i en luftrenare med filter så använder sig dessa modeller av en fläkt och filter i kombination för att kunna rena luften. För att den ska fungera optimalt så är det viktigt att den står i rätt temperatur. Den maximala och minsta driftstemperaturen som anges visar mellan vilka temperaturer som luftrenaren fungerar optimalt.
 • Kostnad för att byta filter: För att luftrenare med filter ska fungera optimalt så måste filtret bytas ut med jämna mellanrum. Någonting som många inte tänker på är då att kolla hur dyra filtren är att köpa in. Detta kan nämligen ha stor betydelse om man står i valet och kvalet mellan två olika modeller.
 • Underhåll: Det är alltid en fördel att välja en luftrenare som inte kräver så mycket underhåll. Framför allt om den ska stå på under dagen och den inte har tillsyn. En bonus är också om maskinen är utrustad med någon form av applikation som notifierar dig när underhåll krävs. Detta säkerställer att luftrenaren alltid kan arbeta med optimala förutsättningar.
 • Effekt: Maskinens effekt är en indikation på hur effektiv den är på att filtrera luften. Ett bättre luftflöde genom maskinen gör att mer luft kan renas per timme och luftrenaren får en högre maximal kapacitet.

Vanliga frågor

Varför ska man ha en luftrenare?

En luftrenare säkerställer att luften i hemmet är så nära optimal som möjligt. Det är t.ex. ett väldigt bra inköp för dig med allergier och kan också lindra pollenbesvär. En annan stor fördel är att ditt hus mår bättre och du kan förhindra till exempel mögelangrepp.

Fungerar luftrenare mot pollen?

Ja en luftrenare kan avlägsna pollen eller andra allergener från luften. Perfekt när det är pollensäsong och du ändå vill kunna släppa in lite luft i lägenheten.

Fungerar luftrenare mot röklukt?

Ja, flera modeller på marknaden är särskilt designade för att motverka både rök- och dålig lukt. Så om du röker inomhus är detta en typ av luftrenare som du bör kika på.

Hjälpsamma källor