Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa mjölkskummaren 2023

Bäst i test för mjölkskummare: Köpguide och topplista med 9 mjölkskummare

Uppdaterad:

Alla gillar inte en klassisk svart kopp kaffe. Med hjälp av en mjölkskummare kan du snabbt vispa till fluffig mjölk och skapa en riktigt god cappucino eller latte på hemmaplan. Precis lika god som från ditt favoritcafé i närheten.

För att du ska kunna göra ett bra val av mjölkskummare så har vi letat igenom marknaden efter de bästa modellerna. Vilken är din favorit?

Vilken är den bästa mjölkskummaren?

Bästa mjölkskummaren: Melitta Cremio II

Från varumärket Melitta har du denna mjölkskummare Cremio II, en modell som inte bara hamnar högt enligt våra jämförelser av marknadens utbud den har även hamnat högt på anra topplistor. Detta tack vare sin mer rejäla konstruktion, stilrena design och att den kan användas för att skumma både kall och varm mjölk till din favoritdryck eller dessert.

Tack vare behållarens non-stick beläggning behöver du aldrig oroa dig för att mjölken bränns vid, där samtliga lösa delar även kan diskas i maskin för en enklare rengöring. Med sin effekt på 450 watt och kapacitet på 250 milliliter är denna modell i ett slag för sig. Detta utan att du behöver lägga en stor summa pengar på köpet. En vinnare enligt oss!

Bästa premiumvalet: Smeg Mjölkskummare

Om du letar efter en riktigt snygg och tidlös mjölkskummare med bra funktioner så rekommenderar vi Smegs mjölkskummare lite extra. Här har du möjlighet att välja upp till sex olika program och tack vare maskinens induktionsuppvärmning blir mjölken lite extra krämig.

Maskinens ergonomiska design gör den väldigt smidig att använda och kommer garanterat att bli en snygg detalj i köket. Med en kapacitet på 0,5 liter så kan du också värma mjölk för flera koppar på samma gång. Ett bra inköp för dig med en högre budget och som prioriterar design lite extra!

Bästa kompakta valet: Sjöstrand Mjölkskummare

Oavsett hur hårt skummad mjölk du vill ha så kommer Sjöstrands mjölkskummare att göra ett bra jobb. Denna modell är nämligen byggd för att klara av både kall och varm mjölk, där maskinens effekt på 650 watt gör den väldigt effektiv. Ett litet extra bra val för dig som gillar lite olika typer av mjölkbaserade drycker på morgonen.

Denna mjölkskummare har även försetts med en automatisk avstängningsfunktion, som i kombination med behållarens non-stick beläggning säkerställer att mjölken inte bränns fast. Modellen har en något lägre kapacitet på 300 milliliter, men för många mindre hem kommer detta vara mer än tillräckligt.

Bästa mjölkvispen: Bodum Schiuma

För dig med mindre plats i köket eller som inte kommer använda mjölkskummaren ständigt kommer istället en handhållen modell så som Bodums Schiuma vara ett bättre val. Denna mjölkskummare kan med fördel användas för att förbereda mjölk för de flesta kaffedrycker. Då den är väldigt minimal tar den också upp väldigt lite plats i kökslådan.

Mjölkskummaren är också helt batteridriven och drivs med hjälp av två stycken AA-batterier. En fördel om du har begränsat med uttag i köket. En prisvänlig modell som vi rekommenderar varmt!

Störst kapacitet: Severin Spuma Plus

Denna mycket effektiva mjölkskummare Spuma Plus från Severin är ett särskilt bra val för dig som letar efter en rejäl modell som verkligen håller måttet. Med sin effekt på 500 watt och kapacitet på upp till 700 milliliter är detta ett bra val för dig som dricker mycket kaffe.

Designen på denna mjölkskummare är väldigt tilltalande, där du enkelt kan skruva isär samtliga delar för en smidig rengöring efter användning.

Men dessutom har den försetts med ett lock som gör det enkelt att tillsätta choklad eller smaksättning till mjölken, för en mer varierad kaffeupplevelse. En multifunktionell modell som ger dig möjligheten att vara mer kreativ i köket!

Snyggast design: Gastroback Latte Magic

Gastroback har också tagit fram en mjölkskummare som är väldigt utmärkande och inte bara vad gäller dess stilrena design. Latte Magic är en stadig modell som har en kapacitet på 350 milliliter och en effekt på 500 watt. Kombinationen ger en maskin som skapar luftigare mjölk som kan användas för både smakrika cappucinos och latte.

Latte Magic har också en design som gör den mycket enkel att både hantera och rengöra. Skummarens praktiska handtag gör den enkel att flytta omkring, samtidigt som du också kan göra latteart med precision. Men en annan fördel är också att samtliga delar kan tas isär, så att du kan rengöra den grundligt. En väldesignad maskin helt enkelt!

Multifunktionellt val: WMF Lono Milk & Choc

Lono från varumärket WMF är en multifunktionell modell som kan användas för att skumma både mjölk och choklad. Ett bra val både för dina kaffedrycker och läckra desserter. Med fyra utvalda inställningar kan du också skräddarsy tillredningen så att temperaturen på mjölken blir optimal för den dryck som kan skapas.

Beroende på vad som ska skummas så har denna modell en kapacitet på upp till 500 milliliter. Tack vare mjölkskummarens praktiska hällpip kan du också få en mer stadig hand och göra vackra designer i din kopp. Ett bra val för både köket hemma eller för kaféer som vill kunna servera kaffe med stil!

Bästa lilla mjölkskummaren: Bialetti Soft Cream

Bialettis mjölkskummare Soft Cream är visserligen en något mindre modell, men ack så effektiv. Inkluderad non-stick beläggning gör att du kan vispa mjölken utan risk för att den bränns vid i botten.

Den snabba uppvärmningen gör också att du snabbt kan servera flera koppar cappucino, även fast behållaren rymmer en mindre mängd mjölk på upp till 240 milliliter. Om du har ont om plats i köket är dock Soft Cream ett mycket bra val.

En nackdel som gör att den hamnar något lägre på topplistan är att den inte tål att diskas i maskin. Så handdisk rekommenderas för att du ska kunna tillreda smakrikt kaffe i många år framöver!

Bästa manuella mjölkskummaren: Bodum Latteo

På topplistan ville vi även inkludera det prisvänliga alternativet Latteo från varumärket Bodum. Trots sitt ringa pris är denna modell med på de flesta topplistor över marknadens bästa mjölkskummare, framförallt eftersom den är väldigt smidig att använda och passar de flesta kaffedrycker. Ett bra manuellt alternativ!

Trots sitt pris ger denna modell riktigt krämig mjölk, där du även kan bevaka processen eftersom behållaren är genomskinlig och tillverkad i glas. Detta gör även Latteo smidig att rengöra i diskmaskinen efter användning.

Köpguide för mjölkskummare

Utbudet av mjölkskummare har skjutit i höjden. Även fast det såklart är praktiskt att investera i en kaffemaskin med inbyggd mjölkskummare, så är det många som trots detta föredrar att skumma mjölken i en separat maskin. Detta eftersom det ger en bättre kontroll över temperatur och konsistens. Så vad ska man tänka på när man väljer vilken modell man ska köpa?

Olika typer av mjölkskummare

Första saken som du bör ha i åtanke är vilken typ av mjölkskummare som kommer fylla sin funktion bäst i ditt hem. Här har du tre stycken olika alternativ att välja mellan, vilka är:

  • Elektriska mjölkskummare: En elektrisk mjölkskummare är som en kanna som drivs av batteri eller direkt från uttaget. Dessa modeller är smidigast att använda och kan ofta värma upp mjölken åt dig. Du häller bara mjölken i behållaren och låter den göra allt jobb åt dig.
  • Manuella mjölkskummare: En manuell mjölkskummare kräver lite mer arbete från din sida, eftersom den drivs av att den pressar ner en form av stämpel som skummar mjölken. En fördel är dock att du får en bra överblick på hur tjock mjölken är och kan därför anpassa den för att passa din smak perfekt.
  • Mjölkvisp/Handhållen mjölkskummare: Handhållna modeller ser ut lite som små vispar. De drivs av batterier och är väldigt bra om du vill få mycket känsla själv över hur mycket mjölken ska skummas. Du får bättre koll eftersom du står och håller vispen i handen och ser direkt i kannan vad som händer.

Funktioner och egenskaper att kolla på

Sedan kommer då beslutet av vilka funktioner och egenskaper som mjölkskummaren bör vara försedd med för att passa dig. Dessa punkter tycker vi att du bör ha i åtanke och hade också avgörande betydelse när vi valde ut vilka modeller vi skulle inkludera på topplistan.

Kapacitet

För dig som gärna skummar lite extra mjölk varje gång så du kan göra flera koppar kaffe kommer kapaciteten ha stor betydelse. Det är faktiskt också just denna punkt som är den allra största skillnaden mellan många modeller på marknaden.

Kapaciteten kan variera mellan 100-700 milliliter, så här gäller det att du funderar på hur mycket mjölk som skummaren bör rymma för att passa ditt hushåll. Om du även planerar att använda mjölkskummaren för desserter, rekommenderar vi att du att du väljer en modell med en kapacitet på runt 500 milliliter eller mer.

Temperaturval/uppvärmning

Beroende på vilken typ av kaffedryck som du ofta avnjuter så kommer mjölken behöva värmas till lite olika temperaturer. En maskin som har fler temperaturinställningar eller där du själv kan värma upp mjölken till rätt grader är därför en stor fördel. Ju fler val, desto mer valmöjligheter kommer du också ha när du tillreder ditt kaffe på morgonen.

Automatisk avstängning

Automatisk avstängning är något man vill att på i princip alla produkter som drivs av elektricitet. Även fast du ofta är ganska beredd när du ska skumma mjölk, och då stänger av direkt när du häller över det i kaffet, så är det ändå en funktion som är bra ifall man skulle glömma att just stänga av.

Non stick

Mjölk har en tendens att bränna sig fast, vilket du säkerligen har upplevt om du normalt värmer upp mjölk i en kastrull. Så non stick kommer hjälpa dig att undvika detta. Maskinen kommer vara lättare att rengöra och hålla längre.

Programval för skumning

Vilken typ av kaffedryck brukar du oftast dricka? För att mjölkskummaren ska vara funktionell och praktisk att använda så är det bra om den också är designad för just detta ändamål. Många mer avancerade modeller har flera programval där du enkelt kan ställa in om det är en cappucino eller latte som mjölken ska användas till.

Andra funktioner

Denna punkten är också väldigt viktig. Är det någon särskild funktion som kommer att göra valet lite extra skräddarsydd för dig? Kanske du letar efter en mjölkskummare som tar upp minimalt med plats eller som kan diskas i maskin?

Vanliga frågor

Hur fungerar en mjölkskummare?

Det finns både manuella och elektriskt drivna mjölkskummare men generellt så fungerar det på samma sätt. En snurrande vispplatta skummar upp mjölken till önskad konsistens för den kaffedryck som ska serveras. Ju mer effektiv maskin, desto fluffigare mjölk kan skapas.

Kan man skumma mjölk utan mjölkskummare?

Du kan använda en visp för att få till skummad mjölk, men däremot kommer det vara svårt att få till rätt temperatur och konsistents. Så för dig som gillar krämiga kaffedrycker kommer en mjölkskummare vara ett bättre alternativ.

Vilken mjölk är bäst för mjölkskummare?

Valet av mjölk är idag väldigt brett och även fast många anser att den klassiska mjölken skummar allra bäst, har utbudet av växtbaserade baristamjölkar även växt i raketfart. Så oavsett diet kan du hitta ett val som passar dig.

Vilken mjölk skummar mest?

Mjölk med hög protein- och fetthalt kommer att skumma allra bäst. Men här fungerar det lika bra med klassisk mjölk eller växtbaserade alternativ. Så oavsett vad du föredrar smaken av så kommer det finns ett alternativ för dig.

Hjälpsamma källor