Bästa mokabryggaren 2023

Upptäck de populäraste mokabryggarna på marknaden: 7 mokabryggare som är bäst i test

Uppdaterad:

En mokabryggare som häller upp kaffe i en mugg.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Den ljuva doften och rika aromerna av en kopp nybryggt kaffe är något alldeles speciellt för många. En upplevelse som berikar många människors mornar innan dagen startar. Om du är en av dem som älskar att unna dig en kopp kaffe på riktigt varje dag har du kommit rätt.

Nedan listar vi de bästa mokabryggarna, så du kan njuta av lyxigt gott kaffe varje dag. Upptäck vilken mokabryggare som är rätt för just ditt hem och kök.

Vilken är den bästa mokabryggaren?

Bästa mokabryggaren: Bialetti Moka Express

Bialetti Moka Express är en klassisk mokabryggare från italienska Bialetti. Njut av smakfullt och aromatiskt kaffe varje dag med denna mokabryggare som brygger ditt efterlängtade morgonkaffe snabbt och enkelt på bara 4–5 minuter.

Denna bryggare använder 0,3 liter vatten för sex koppar kaffe – perfekt när du vill bjuda på fantastiskt gott kaffe till ett mindre sällskap.

Tillverkad i aluminium med ett ergonomiskt handtag i svart plast för smidig hantering. Bör rengöras för hand då den ej tål maskindisk. Lämpad för gasspis, elspis eller keramisk spis. Fungerar ej på induktionshäll. Finns i flera storlekar.

Bästa mokabryggaren för induktionshäll: Bialetti Venus 6 Cup

Stilren mokabryggare som passar för alla typer av värmekällor och dessutom gör sig snygg på köksbänken. Denna storlek rymmer sex koppar utsökt kaffe som dina gäster sent kommer att glömma.

Bialetti Venus kombinerar både estetisk och praktisk funktionalitet. Med droppfri häll-pip och handtag i plast kan du enkelt och smidigt servera dig och dina gäster nybryggt härligt kaffe utan risk för spill eller skålla dig på handtaget.

Denna espressokanna kan användas på alla typer av spishällar, inklusive induktionshällar. Den är tillverkad i rostfritt stål med svart plasthandtag och finns i flera storlekar.

Bästa elektriska mokabryggaren: Bialetti Moka Timer 6 Cup

Njut av välsmakande nybryggt kaffe oavsett om du är på landstället, på campingen eller i husvagnen med denna elektriska mokabryggare. Bialetti Moka Timer kopplas enkelt in i ett eluttag och kräver ingen spishäll eller annan värmekälla.

Kannan är gjord av stilrent rostfritt stål och rymmer 0,3 liter i vattentanken, vilket motsvarar ungefär sex koppar kaffe. På bara 5–6 minuter har du ditt kaffe klart.

Espressokannan är utrustad med en elektrisk bas och en praktisk integrerad timer som ger ifrån sig ett ljud när kaffet bryggts klart. När kaffet är klart stängs kaffebryggaren av automatiskt och ditt kaffe hålls därefter varmt i cirka 30 minuter.

Mokabryggaren med bäst design: Bialetti Induction 4 Cup

Höj stilen i ditt kök med denna snygga retrobryggare särskilt designad för induktionshäll. Bialetti Induction 4 Cup tillreder fyra koppar kaffe för en smakrik upplevelse och adderar en läcker touch till köksbänken.

Bottenbehållaren är tillverkad i rostfritt stål med en kammare och övre del i aluminium. Mokabryggaren har ett smidigt silikonhandtag vilket gör det enkelt att servera kaffet utan att skålla sig.

Fungerar även utmärkt på gasspis. Ska helst rengöras för hand utan diskmedel då den inte tål diskmaskin.

Bästa budgetvalet: Forever Miss Moka Prestige 6 Cup

Unna dig en lyxig kaffeupplevelse varje dag med denna prisvärda budgetvariant. Forever Miss Moka Prestige är tillverkad i aluminium med klassisk design som står snyggt i köket.

Denna mokabryggare har kapacitet för sex koppar kaffe. Perfekt när du har besök och vill bjuda dina gäster på något speciellt.

Enkel att använda och rengöra, så du kan njuta mer av din dagliga kaffestund utan att behöva krångla till det.

Bästa mokabryggaren för enkel användning: Arzum Okka Minio

Starta dagen med en kopp aromatiskt kaffe på turkiskt vis med denna smidiga mokabryggare. Snygg och modern design som inte kräver någon spishäll och gör det enkelt för dig att tillreda ditt kaffe.

Arzum Okka Minio är enkel att använda och brygger ljuvligt kaffe vid låg värme med ett enkelt knapptryck.

Dessutom lätt att rengöra, så du kan njuta ännu mer av din morgonstund. Denna elbryggare kräver ingen värmekälla och ger dig fyra koppar kaffe.

Bästa mokabryggaren för det lilla hemmet: Ariete Moca Aroma 1358

Ariete Moca Aroma 1358 är en liten och kompakt mokabryggare i traditionell design som passar perfekt för det lilla köket eller med ut på landet, campingen eller på resan.

Den perfekta mokabryggaren för dig som älskar att bjuda dina gäster på en kopp espresso eller starkare kaffe men inte riktigt har plats för en stor espressomaskin.

Denna elektriska mokabryggare må vara liten i sin storlek men kan faktiskt brygga upp till fyra koppar inom bara några minuter. Denna elektiska bryggare placeras smidigt på köksbänken och kan lätt tas med när du vill njuta av ditt favoritkaffe på en annan plats.

Köpguide för mokabryggare

Det finns några få, men viktiga funktioner och egenskaper att tänka igenom innan du köper en mokabryggare.

  • Material: Vilket material produkten är gjord av kan bland annat påverka mokabryggarens livslängd.
  • Storlek/antal koppar: Välj storlek baserat på om du vill använda mokabryggaren för mindre än större sällskap.
  • Fungerande värmekällor: Naturligtvis måste du köpa en bryggare som fungerar med värmekällan du har hemma. Om du till exempel har induktion är det viktigt att du ser till att mokabryggaren fungerar på induktion.

Mokabryggare eller Perkolator – Vilken ska man välja?

Dessa två typer av kaffebryggare är två klassiska bryggare som både är enkla att använda och brygger fantastiskt gott kaffe. De förhöjer din dagliga kaffestund och du kommer att älska att bjuda dina gäster med dem.

En mokabryggare eller perkolator är en perfekt bryggare för dig som önskar ett per kompakt, smidigt och bärbart alternativ till en kaffebryggare utan att kompromissa på smak och kvalitet.

Välj en mokabryggare om du gillar kaffe med stark och robust smak. Naturligtvis beror även detta på vilken kaffesort du väljer. I och med att kaffet cirkulerar och blandas på ett annorlunda sätt blir smaken dock lite starkare än vad du kanske är van vid från en traditionell kaffebryggare.

Dessutom kan du själv bestämma hur länge kaffet ska kokas och därmed reglera smaken för att få till kaffet precis så som du vill ha det.

Mokabryggare

Den första mokabryggaren uppfanns 1993 av Alfonso Bialetti. Företaget tillverkar än idag samma kanna och har gjort sig välkända på marknaden med sina populära mokabryggare som älskar av kaffeälskande hushåll världen över.

Kaffe bryggt i en mokabryggare brukar även kallas “spis-espresso” – vilket är perfekt för den som älskar att dricka espresso men inte har tid, plats eller pengar för en stor espressomaskin i hemmet.

Tillagningen av kaffe i en mokabryggare fungerar på så sätt att vattnet som kokar upp tvingar ånga genom kaffesumpen, som i sin tur gör att kaffet stiger genom ett litet rör och droppar in i den övre kammaren. När kaffet är färdigbryggt finns inget vatten kvar i tanken och kannan gör ett visslande ljud som låter dig veta att kaffet är klart.

En mokabryggare är ett utmärkt val för dig som gillar espresso och önskar en liten, enkel och billig bryggare för att tillaga espressoliknande kaffe hemma. Den tar liten plats på köksbänken eller i köksskåpet och kan lätt bäras på weekendutflykten eller till landstället.

Perkolator

En av de äldsta tillvägagångssätten för att tillaga kaffe är faktiskt just genom användning av en perkolator. Den första moderna perkolatorn uppfanns av Joseph-Henry-Marie Laurens under 1918. Sedan dess har flera nya och moderna varianter tillkommit på marknaden, även om principen är densamma.

Att tillaga kaffe i en perkolator är detsamma som att göra det i en kaffebryggare. Vattnet värms upp och passerar där igenom kaffet vilket resulterar i bryggkaffe eller kokkaffe. Med en perkolator kan du låta kaffet koka eller bryggas så länge du vill tills det får den smaken du älskar.

LÄS MER: Bästa perkolatorn

Vanliga frågor

Vilken kaffesort har man till en mokabryggare?

Man kan tro att modellen av vilken mokabryggare man väljer avgör kaffets smak, men valet av kaffesort spelar också roll för smakens skull. Naturligtvis är rostningen av kaffet en smaksak. Kaffesorter med mellanrost, lätt mörkrostat eller mörkrostat brukar oftast bli väldigt gott i en mokabryggare.

Vilken malningsgrad ska man ha för en mokabryggare?

För att undvika en bitter och sur smak bör malningsgraden vara medelfin, varken för fin eller för grov. En medelfin malning är en aning grövre än malningen på espressokaffe och finare än kaffet du använder vid droppbryggning. För grovt malet kommer att ge en för svag smak och sur smak. För fint malet ger en bitter och bränd smak. Färskmalda kaffebönor är alltid att föredra, dels eftersom du kan justera malningen själv utifrån dina smakpreferenser.

Hjälpsamma källor