Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa motorsågen 2023

Köpguide för motorsågar: 7 motorsågar som är bäst i test

Uppdaterad:

En motorsåg är inte för alla, men om behovet finns så är kommer den snabbt bli din bästa vän! Den fungerar när du behöver kapa upp ved, men den är också det viktigaste redskapet när du ska genomföra trädfällning, kvistning och liknande.

Här nedanför så har vi listat sju olika motorsågar som vi kan rekommendera till dig. Det är allt från den bästa för hemmabruk till de som passar proffsen bäst. Med detta så hoppas vi kunna hjälpa dig att hitta den motorsåg som passar för dig och dina behov!

Vilken är den bästa motorsågen?

Bästa motorsågen för hemmabruk: Stihl MS 211 C-BE

Stihl MS 211 C-BE är motorsågen för dig som letar efter något som fungerar för hemmets alla utmaningar. Den har en motor på 1700 W men ger ändå ifrån sig förhållandevis lite vibrationer. Detta är tack vare Stihls antivibrationsteknik som tar upp de farliga vibrationerna från motorn.

Stihl MS 211 C-BE är designad med engreppsreglage vilket betyder att du enkelt kan sköta alla funktioner med endast en hand, detta inkluderar kall- och varmstart, drift och stopp. Med denna motorsåg behöver du inte oroa dig för klimatet utomhus eftersom att den har vinterdrift vid behov. När den är inställd på vinterdrift så omges förgasaren av förvärmd luft vilket förhindrar isbildning.

Bästa för proffset: Husqvarna 545 Mark II

Du som verkligen vill investera i en motorsåg för den mer erfarna ska ta en titt på Husqvarna 545 Mark II. Det är den perfekta motorsågen för fällning, kvistning och kapning för de medelstora träden. Den har en smal och slimmad kropp och väger 5,3 kg, allt för att göra jobbet så enkelt som möjligt för dig som användare.

Denna motorsåg är designad med LowVib som betyder att den fångar upp de starka vibrationer som motorn ger ifrån sig. Du har dessutom en garanti på två år med Husqvarna 545 Mark II.

Bästa batteridrivna: Makita DUC303Z

Makita DUC303Z är för dig som letar efter en batteridriven motorsåg. Den drivs av två stycken 18V batterier, och de båda har en separat batterihållare. Effekten är alltså 36V och den väger 5,1 kg med sitt 30 cm långa svärd. Eftersom att den är utrustad med XPT är den extra damm- och vattentålig vilket alltid är tacksamt när man inte vet i vilket typ av miljö man ska arbeta.

Makita DUC303Z har en automatisk smörjning av kedjan och behållaren för kedjeoljan är 0,2 liter. Den har dessutom en kompakt design vilket gör den smidig att använda. Ljudeffekten ligger på 100,4 dB medan ljudtrycksnivån är 87,7 dB.

Bästa elektriska: Makita UC4051A 240V

Med en eldriven motorsåg behöver du aldrig fundera på om bensinen är slut och om detta är vad du är ute efter kan vi rekommendera dig att ta en titt på Makita UC4051A 240V. Det är en motorsåg med ett 40 cm långt sågblad och kommer med en garanti på 3 år.

Makita UC4051A 240V är utrustad med ett ergonomiskt handtag så att du som användare inte behöver oroa dig för långtidsanvändning, och den väger 5,6 kg. Denna motorsåg har en kedjehastighet på 14,5 cm/sek och en kaplängd på 35,5 cm. Detta gör den till den bra all around-såg att ha i hemmet när den behövs som mest.

Bästa budgetmodellen, bensin: Stiga SP 386

Du som letar efter en bra och prisvärd motorsåg men som inte vill lägga ner en alltför stor investering ska ta en titt på Stiga SP 386. Det är en tvåtaktsmotorsåg som är driven på bensin och har en effekt på 1600 W. Sågbladets längd är 35 cm medan hela motorsågen i sig väger 5,5 kg.

Stiga SP 386 är designad med ett antivibrationssystem som ser till att färre av de skakningar som blir farliga vid långvarig användning filtreras bort. Den kommer dessutom med en garanti på två år, vilket alltid är något som uppskattas vid inköp som dessa.

Bästa budgetmodellen, batteri: Einhell GE-LC 36/35 Li-Solo

Einhell GE-LC 36/35 Li-Solo är motorsågen som är batteridriven och som kommer med ett väldigt bra pris med tanke på vad du får för det. Den drivs av två stycken 18V-batterier och motorn är borstfri. Sågbladets längt är 35 cm, och både spänning och byte av kedjan kan göras helt utan verktyg.

Den är designad med ett SoftGrip-handtag som är ergonomiskt utformat för att göra arbetet så smärtfritt som möjligt, den väger också endast 4 kg vilket ytterligare förbättrar det hela. Motorsågen har dessutom rekylskydd som ger ett omedelbart stopp av kedjan vid behov.

För mindre arbeten: Milwaukee M12 FHS-0

För vissa räcker det med en modell av motorsåg som man kan göra de mindre arbetena med, och enligt oss kan då Milwaukee M12 FHS-0 vara svaret. Den har ett sågblad som är 15 cm långt och väger endast 2,3 kg med batterier. Något vi verkligen tycker om med denna motorsåg är att den har en bra hastighetskontroll tack vare att den har stegfri ökning.

Oljebehållaren på Milwaukee M12 FHS-0 är transparent och spillfri, detta underlättar påfyllningen eftersom att du enkelt kan se när det är dags för mer olja. Smörjningen sker dessutom automatiskt så det är heller ingenting du behöver oroa dig för.

Köpguide för motorsågar

Driftkälla

Driftkällan kommer delvis avgöra hur stark din såg är, men också vikt och en del andra saker. Vi går igenom för- och nackdelarna för de olika drivmedlen här.

Bensin

Med en bensindriven motorsåg har du en stor variation på hur kraftfulla dem är. Om du vet att du behöver en stor och kraftfull motorsåg för t.ex. fällning av träd eller jobb i skogen kan du behöva en bensindriven motorsåg. Tänk dock på att om den är mer kraftfull betyder det också att den kommer att väga mer. För dig som endast ska göra mindre jobb i trädgården kanske en bensindriven motorsåg inte passar just dina behov.

Batteri

En batteridriven motorsåg är den som ger ifrån sig minst ljud, detta är såklart alltid uppskattat både för ens egna öron och de som är i närheten. De är dessutom sladdfria och ofta väldigt smidiga att använda. De passar därför bra för dig som t.ex. gör hemma-projekt i trädgården. Bra att tänka på är att batteridrivna motorsågar har en mer begränsad arbetstid eftersom att batterierna behövs laddas upp efter ett tag.

Elektrisk

Även denna är en smidig modell som är miljövänlig att använda. De är ofta lättare än de två ovanstående modellerna men heller inte lika kraftfull. Så en elektrisk motorsåg är att rekommendera när du ska göra mindre arbeten hemma eftersom att du alltid behöver se till att det finns ett eluttag i närheten.

Till vad och vart ska du använda motorsågen?

Vilken typ av modell du ska investera i beror på vad du ska använda din motorsåg till eftersom att olika arbeten kräver olika egenskaper.

Som vi nämnde tidigare är bensindrivna motorsågar de mest kraftfulla och passar för t.ex. trädfällning. Om du däremot vet att du bara ska använda den för vedkapning och liknande så fungerar även en elektrisk motorsåg. Du som ska använda motorsågen till mindre beskärningsarbeten bör kolla in en batteridriven eller elektrisk eftersom att dessa är de smidigaste att använda för sådana tillfällen.

Viktiga egenskaper och specifikationer

  • Vikt: Vikten på din motorsåg är något att hålla ett extra öga på. Vi nämnde det lite tidigare men en kraftfullare motorsåg kommer också bidra till en högre vikt. Om du vet med dig att du behöver den typen av kraft så är vikten värt det, men se till att du väljer en motorsåg som passar dig och dina behov.
  • Bladlängd: Hur lång bladlängd du behöver bestäms utefter hur stora träd du behöver kapa. Om du vet att du endast ska använda din motorsåg för mindre beskärningsarbeten kan du ha en mindre bladlängd, och vice versa.
  • Maximal grendiameter: Detta går hand i hand med ovanstående och är därför bra att titta på. Det är helt enkelt hur stor diameter grenen kan ha som max för den typen av motorsåg.
  • Effekt: Effekten beskriver hur stark motorn är på motorsågen och har därför en väldigt stor betydelse. Större jobb – starkare motor.
  • Driftstid: Om du väljer en motorsåg som är batteridriven behöver du kolla på drifttiden, detta är hur länge du kan använda den på en laddning.
  • Säkerhetsfunktioner: Extra säkerhetsfunktioner är alltid bra att ha på en motorsåg eftersom att det är ett kraftfullt verktyg som kan orsaka ordentlig skada om något går fel. Exempel på en säkerhetsfunktion är automatiskt stopp av motorn.
  • Slag per minut: Med ett högre slag per minut, ibland även kallat varvtal, så kommer sågningen att gå snabbare eftersom att det visar hur snabbt bladet går fram och tillbaka.
  • Antivibrationshandtag: Långvariga vibrationer blir farliga med tiden så om du använder en motorsåg ofta blir dess vibrationer skadliga. Att då ha antivibrationshandtag eller att motorsågen har en annan antivibrationsfunktion är viktigt.

Vanliga frågor

Hur stor motorsåg behöver man?

Hur stor motorsåg du beror helt på vilka jobb du ska utföra med den. Vi har nämnt ovanför att en större såg är mer kraftfull, men du behöver inte köpa den mest kraftfulla motorsågen på marknaden om du endast ska beskära mindre träd i trädgården t.ex.

Hur många år håller en motorsåg?

Hur ofta du använder sågen och hur bra du tar hand om den kommer vara avgörande. Tar du väl hand om din motorsåg ska en av bra kvalité hålla för mellan 1500 och 2000 timmars användning.

Kan vem som helst använda en motorsåg?

Man behöver vara 18 år gammal för att få använda en motorsåg ensam. Om man däremot är psykiskt och fysiskt mogen så kan man få använda motorsåg från 16 års ålder så länge det inte är ensamarbete och sker under uppsyn. Om man ska använda den för arbetet behöver man ett motorsågskörkort.

Hjälpsamma källor