Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa ogräsbrännaren 2023

Köpguide för ogräsbrännare: Bäst i test och hur du väljer rätt ogräsbrännare för dina behov

Uppdaterad:

Vid murar och stenar kan det vara svårt att ta bort ogräset på traditionella sätt och vid situationer som dessa kan det vara bra att ha en ogräsbrännare nära till hands.

I detta inlägg kommer vi att gå igenom topplistan med de bästa ogräsbrännarna på marknaden. Du kommer även få tips och råd inför ditt köp i vår köpguide.

Vilken är den bästa ogräsbrännaren?

Bästa eldrivna ogräsbrännaren: Hortus 211-320

Hortus 211-320 är en fullt elektrisk ogräsbrännare som är en favorit på marknaden. Denna brännare kommer utan gifter och kemikalier, det enda som krävs är ett eluttag och du kan få bort ogräset på nolltid!

Fördelen med just elektriska modeller är att det finns mindre risk för brand. Det enda som krävs är 3 sekunders behandling på ogräsplantan och efter några dagar så kommer plantan att vissna. Här får du också tillgång till en värmepistolfunktion som kan användas för att ta bort gammal färg eller liknande. 2-i-1 helt enkelt.

Slutligen vill vi nämna att den blåser 550 liter/minut och kommer med en effekt på 2000 watt.

Eldriven premiummodell: Hozelock Green Power Evolution 4185

Green Power Evolution 4185 från Hozelock kommer med en maximal temperatur på 600°C som värmechockar ogräset och bryter ner deras celler inifrån.

Tack vare det skyddande metallhöljet så är denna busenkel att använda och risken för att skada omgivande växter blir mindre. Fördelen med just en sådan här modell är att den kommer med specialfunktioner som låter dig tända grillar och liknande.

Slutligen vill vi nämna att den väger 1,23 kilo vilket gör den lätt att hantera, samt att den drivs av elektricitet. Detta är en eldriven premiummodell som inte sviker!

Bästa gasdrivna ogräsbrännaren: Sievert 63501

Sievert 63501 är en komplett gasbrännare som kommer utföra jobbet med enkelhet. Här får du en 10 meter lång slang som du enkelt kopplar till gastuben och därefter är det bara att bränna.

Fördelen med denna modell är att den fungerar precis lika bra att använda för borttagning av ogräs som den gör vid bygg- och vägarbeten. Öppningen i slutet av slangen mäter 56 millimeter i diameter vilket gör att du kan arbeta både snabbt och effektivt. Vill du ha marknadens bästa gasdrivna modell så är detta ett gott alternativ.

Kompakt och lättanvänd gasbrännare: Sievert Gardener Heat Away the Weeds

Sievert Gardener Heat Away the Weeds är en modell som sticker ut på topplistan, inte bara kommer den med en lockande prislapp, den har också en praktisk konstruktion. För att använda den så är det bara att koppla på en återfyllningsbar gasflaska baktill på brännaren och därefter börja bränna.

Faktumet att du inte behöver vara kopplad till en stationär gastub ger dig bättre förutsättningar som skonar både rygg och knän, samt snabbar på arbetsprocessen. Brännaren kommer med en automatisk tändning vilket gör att du inte behöver några tändstickor.

Slutligen så väger den 750 gram och kommer med en förbrukning på omkring 300 gram/timme (vid 2 bar).

Elbrännare med inbyggt skydd: Hozelock Green Power XL

Hozelock Green Power XL är den större varianten av den tidigare populära föregångaren. Den utstickande egenskapen hos denna modell är att den kommer med en inbyggd sköld vid munstycket för att öka säkerheten. Detta ser vi som en stor fördel.

Utöver det så fungerar den på samma sätt som resterande eldrivna modeller. Den kommer därför med en maximal temperatur på 600°C och använder sig av en termisk chock för att bryta ner växternas celler och döda dem. Allt detta kombineras med en effekt på 2000 watt för att skapa en riktigt pålitlig och säker modell!

Ogräsbrännare med vagn: Grouw Weed Burner with Trolley

Grouw Weed Burner with Trolley sticker ut från konkurrensen eftersom den kommer med en medföljande vagn där du placerar din gasoltub.

Slangen är 2 meter lång och trycket kan uppnå nivåer på 20 bar. Denna kombination ger dig mer än tillräckligt av rörelsefrihet, samt garanterar ett pålitligt resultat. Tack vare att brännaren kommer med inbyggda hjul så blir den betydligt lättare att flytta runt, oavsett om du ska ta dig över trottoarer eller andra hinder. Vill du ha en ogräsbrännare med vagn så ska du satsa på denna modell!

Rullande konstruktion: Gloriagarten Thermoflamm Bio Fix

Här kommer sista modellen på topplistan! Gloriagarten Thermoflamm Bio Fix är en prisvärd och eldriven brännare som inte sviker.

Fördelen med just denna brännare är att den kommer med hjul som låter dig rulla fram den istället för att hålla den. Den rullande konstruktionen bidrar även med ökad säkerhet då du får ett väldigt kontrollerat värmeflöde.

Tack vare den lätta vikten på 1,53 kilo blir den också enkel att hantera. Slutligen har den en kraftfull effekt på 2000 watt.

Köpguide för ogräsbrännare

Gas- eller eldriven ogräsbrännare?

När vi pratar om ogräsbrännare så finns det generellt två olika typer att välja mellan: Gas- och eldriven. Nedan kan läsa du vad de båda varianterna erbjuder, samt vilka för- och nackdelar de har.

  • Gasdriven: Det finns olika gasdrivna modeller. I dagsläget använder de flesta sig av gasol, men det finns även annan gas. Vi rekommenderar att du håller dig till gasol då detta är lätt och smidigt att få tag på. Nackdelen med en gasdriven modell är att bränslet kostar en massa extra pengar, därtill kommer också miljöproblemen. Oftast är det jobbigt att behöva köpa nytt bränsle hela tiden.
  • Eldriven: Väljer du istället en eldriven modell så blir bränsleproblemet ingen fara längre. Dessa modeller kopplas till ett eluttag och använder sig av varmluft istället för flammor när de ska döda ogräset. Driftkostnaden hos en eldriven modell är betydligt lägre och du minskar risken för att starta bränder. Nackdelen är att du måste förhålla dig till en strömsladd hela tiden.

Andra egenskaper att tänka på

Storlek och vikt

Storleken och vikten på din ogräsbrännare kan vara en avgörande faktor i köpbeslutet. Beroende på hur stor brännaren är kan den vara antingen lätt eller svår att hantera. Det är också viktigt att tänka på gasoltuben i denna situation. Om du inte kan bära med den så blir det uppkoppling till en stationär tub.

Vi rekommenderar att du försöker hitta så smidiga och lättviktiga modeller som möjligt. Fördelen med detta är att du skonar kroppen och kan arbeta längre.

Kontroll på elden

Din förmåga att kunna kontrollera elden är en väldigt viktig egenskap hos ogräsbrännaren. Om du har för mycket värme så kan det i värsta fall börja brinna, särskilt om du använder dig av gasol istället för varmluft. Många av topplistans modeller kommer med just denna funktion. Du kan också hitta mer kraftfulla modeller som kan ”boosta” sin värme under en kort tid.

Säkerheten

Säkerheten är det viktigaste. Bränder och värmeskador vid arbete med ogräsbrännare kan förekomma. Vi rekommenderar att du tar det lugnt i början och rör dig långsamt framåt. Vill du ta det ett steg längre så kan du välja eldrivna modeller som använder varmluft istället för flammor, alternativt hitta en brännare som kommer med en sköld som skyddar dig. Kom också ihåg att bara elda på ditt ogräs och se till att inga närliggande växter tar skada eller ligger i riskzonen.

Munstycke

Olika brännare kommer med olika munstycken och vi rekommenderar att en brännare med en ”klocka”. Detta är en typ av munstycke som liknar en klocka och skapar en mer kontrollerad väg för flamman. Denna typ är också mer effektiv.

En annan sak att tänka på är hur bra munstycket skyddar de kringliggande växterna. Ju mer kontrollerad din flamma är, desto mindre är risken att växterna runtomkring också tar skada.

Storlek på gastank

Om du väljer en eldriven modell så är inte detta någonting du behöver tänka på. Väljer du däremot en gasdriven modell så blir detta en stor del av köpet.

Ju mindre din gastank är, desto lättare och smidigare blir den att använda, dock är det många påfyllningar som krävs.

Är tanken större så minskar du antalet påfyllningar och måste istället se till att slangen räcker. Storleken på gastanken är helt upp till dig, dock vill vi att du tänker på trädgårdens storlek.

Vanliga frågor

Är ogräsbrännare farliga?

Så fort du jobbar med hög värme eller eld så finns det alltid risker. Bränder i samband med ogräsbrännare är ganska ovanliga, men de förekommer. Det viktigaste är att du ser över vädret på dagen du ska arbeta, samt lägger tid på att vara lite extra försiktig. Kom också ihåg att eldrivna modeller är generellt säkrare än gasdrivna modeller.

Är ogräsbrännare farliga för miljön?

Både ja och nej. Eldrivna brännare är inte farligare för miljön än tillverkningsprocessen som krävs för att framställa dem. Däremot är det annat med gasbrännare då dessa kräver resurser både vid tillverkning och i drift. Gasol och gas är inte miljövänliga ämnen och därför rekommenderar vi elbrännare från ett miljöperspektiv.

Ska man använda bekämpningsmedel eller ogräsbrännare?

Även om gasbrännare inte är bra för miljön så är bekämpningsmedel ännu värre. Försök att hålla dig till så få kemikalier som möjligt på dina växter, framför allt om du har barn och djur i hemmet.

Hjälpsamma källor