Bästa osthyveln 2023

Bäst i test för osthyvlar: Köpguide och topplista med 7 osthyvlar

Uppdaterad:

Bild på en osthyvel och massa godsaker

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

En osthyvel är en nödvändig investering för alla kök. Oavsett om du inte är ett jättefan av en vanlig ostmacka så kommer någon gång ha anvädning av verktyget, det är vi helt säkra på!

Utbudet av osthyvlar är enormt och växer ständigt med nya tillägg årligen. När du köper en ny osthyvel är det viktigt att den är skarp för att vara praktisk att använda och att den skivar lagom tjocka skivor.

Vilken är den bästa osthyveln?

Bästa osthyveln: Rösle Osthyvel

Högst upp på vår topplista är osthyveln från Rösle som inte bara har en fantastiskt elegant design, den har också med otroligt enkel hantering – en kombination som gjort att vi utsett denna modellen till den bästa osthyveln.

Här får du ett långt och vasst blad med en smal slits som låter dig skära osten i tunna och fina skivor. Tack vare att osthyveln är så pass vass så får du inte bara ett finns skärsnitt, men också maximal smak.

Osthyveln är tillverkad av rostfritt stål och vid rengöring rekommenderas att den diskas för hand då den inte tål maskindisk. Hyveln är 24 centimeter lång och tillräckligt stor och lätthanterlig för de flesta händer.

Viktiga specificationer

 • Tål maskindisk:Nej
 • Material:Rostfritt stål
 • Längd:24 centimeter

Mest för pengarna : Brabantia Osthyvel

Brabantia har levererat en praktisk osthyvel som tagit marknaden med storm. Detta är en osthyvel som inte bara har en otroligt hög kvalitet och hållbarhet, den har dessutom en mycket robust design.

Tack vare det sylvassa bladet kan du skära igen samtliga ostar med enkelhet, vare sig det är greve, mögel-, eller getost så klarar denna osthyveln jobbet utan problem.

Det bästa av allt är att hyveln säljs till ett mycket lockande pris. Med en sådan kombination kan vi inte göra annat än att rekommendera denna produkt.

Viktiga specificationer

 • Tål maskindisk:Nej
 • Material:Rostfritt stål
 • Längd:17 centimeter

Minimalistisk design: Hardanger Björklund Amitto

Hardanger levererar osthyveln Björklund Amitto som inte bara har en snygg, minimalistisk design som passar in i samtliga hem, den är även utrustad med ett speciellt utformat handtag som ser till att du får ett bra grepp när du skär osten.

Själva hyveln är tillverkad av rostfritt stål, som garanterar högsta kvalitet och en lång hållbarhet.

Med en längd på cirka 20 centimeter har du gott om rum för att hålla hyveln stadigt oavsett ostsort, och med många nöjda kunder är denna hyvel ett gott alternativ för den som vill ha både god komfort och en diskret design.

Viktiga specificationer

 • Tål maskindisk:Ja
 • Material:Rostfritt stål
 • Längd:cirka 20 centimeter

Mest användarvänlig: WMF Profi Plus

Profi Plus från WMF är en modell på topplistan som kommer med en lite speciell design. Här får du en design som är “rak på sak” då kanterna är inte rundade på samma sätt som på andra osthyvlar, en egenskap vi uppskattar då den står ut från konkurrensen.

Den är tillverkad av det högkvalitativa materialet Cromargan® rostfritt stål. Tillsammans med det ergonomiskt utformade handtaget med en liten ring på toppen kan du hänga den vart som helt i köket när du inte använder den.

Osthyveln mäter 24 centimeter och tål maskindisk – en detalj som uppskattas av de flesta.

Viktiga specificationer

 • Tål maskindisk:Ja
 • Material:Cromargan® rostfritt stål
 • Längd:24 centimeter

Med rivjärn: Brabantia Tasty Osthyvel + Rivjärn

Brabantia Tasty är inte endast en osthyvel, den har också med ett integrerat rivjärn. Om du vill kunna kombinera din osthyvel med fler funktioner är detta ett gott alternativ.

Här kan du inte bara skiva upp perfekta ostskivor till mackan eller kexen, här har du också möjlighet att grovriva dina morötter till köttfärssåsen med samma redskap.

Ett litet minus får handtaget då det är gjort av plast, något som minskar hållbarheten och gör det svårare att få den helt ren, men ska du däremot bara använda den lite då och då så är detta en multifunktionell modell som vi starkt rekommenderar!

Viktiga specificationer

 • Tål maskindisk:Nej
 • Material:Rostfritt stål, plast
 • Längd:22,5 centimeter

Osthyvel med tråd: Westmark Osthyvel Tråd

Osthyveln från Westmark är den enda modellen på topplistan som inte använder sig av den klassiska konstruktionen med ett knivblad för att skära osten, denna använder dig istället av en tråd. Detta kanske känns lite konstigt från början, men faktum är att det är det bästa sättet att ta sig an de mjukare ostarna, då du får fina och jämna skivor som inte klibbar fast.

Dessutom har denna osthyvel en retroinspirerad design som håller i decennier framöver. Tack vare konstruktionen i aluminium och rostfritt stål kan du vara säker på att denna modellen inte ger vika.

Viktiga specificationer

 • Tål maskindisk:Nej
 • Material:Rostfritt stål, aluminium
 • Längd:14 centimeter

Bästa för mjukost: Fiskars Essential Mjukosthyvel

Fiskars har nu kommit ut med en billig och praktisk liten osthyvel som är speciellt anpassad för mjuka ostar. Essential mjukosthyvel är en hyvel i Fiskars serie som uppskattats av många nöjda kunder.

Med denna osthyvel på endast 17 centimeter kan du med lätthet skära i mjukostar och sedan förvara hyveln i de minsta av vrår, då den är både liten, lätt och kompakt till storleken.

Här får du en liten osthyvel som ligger väl under hundralappen och som dessutom tål diskmaskin.

Viktiga specificationer

 • Tål maskindisk:Ja
 • Material:Rostfritt stål, plast
 • Längd:17 centimeter

Köpguide för osthyvlar

Osthyveln har haft en stadig plats i svenska hushåll sedan mitten av 1920 talet. Det var den norska uppfinnaren Thor Bjørklund som uppfann denna uppskattade manick, som idag underlättar för ostälskare världen över. Popularitet för osthyvlar har fått utbudet att fyllas på varje år, och det kommer hela tiden nya modeller som sägs vara bättre än föregående. Men stämmer detta verkligen?

En anpassad osthyvel kommer att underlätta osthyvling markant. Men för att den ska kunna göra detta är det några saker som du bör kika på. Osthyvel som osthyvel kanske du tänker, men du kommer faktiskt märka av stor skillnad mellan en budgethyvel och en mer väldesignad variant.

Men vad är det då du ska ha i åtanke?

Utformning och design

Det allra vanligaste användningsområdet för en osthyvel, är precis som namnet antyder till att hyvla ost med. Men en bra osthyvel med en anpassad skärpa kan faktiskt användas till mycket annat. Bland annat för att skära smör, hyvla grönsaker eller liknande med. Men för att hyveln ska vara anpassningsbar, behöver den ha en eller flera egenskaper.

Osthyvelns utformning och design avspeglar vad hyveln är menad att användas till. De flesta osthyvlar använder sig av hyvelblad som du skär osten med, medan andra modeller har en tråd som du istället använder.

Traditionella osthyvlar med blad passar bättre för lite hårdare ostar, medan de modeller med tråd är bättre för riktigt mjuka och krämiga ostar som annars smulas sönder av en vanlig osthyvel.

Om du planerar att använda din hyvel för lite fetare, hårda ostar är det viktigt att den har ett behandlat blad där ostrester inte kan fastna. Detta då kvarvarande rester kan försämra skärpan och därmed göra osthyvlingen svårare.

Greppvänlighet

Det finns inget mer irriterande som när man kommer ner till sista stumpen av ost, har en osthyvel med ett icke fungerande grepp och sedan inte lyckas skära i den sista ostbiten. Att införskaffa en osthyvel med ett anpassat grepp och handtag som ligger skönt i handen är därför en nödvändighet.

Smaken är olika och beroende på vad du oftast använder din hyvel till kan det vara värt att kika på lite olika alternativ. Ett längre handtag behöver nödvändigtvis inte innebära ett bättre grepp, utan formen och vinkeln har istället en mer avgörande betydelse för hur greppvänligt handtaget faktiskt är.

Sammanfattning

Osthyvlar finns i mängder av designer och utformningar. Detta kan göra valet lite knepigt och varför har egentligen materialet en sådan stor betydelse?

För att en osthyvel ska kunna utföra ett bra jobb, det vill säga skiva lagom, tjocka skivor ost till mackan är det viktigt att den är tillverkad av rätt material, att den ligger bra i handen och att bladet är skarpt för att den ska vara enkel att arbeta med.

Det är framförallt dessa tre punkter som gör skillnaden mellan olika hyvlar så markant. Att skiva med en kvalitetshyvel kommer nämligen vara betydligt enklare och du kommer att märka skillnad mellan en budget och en premiumhyvel, redan vid första användning.

Hjälpsamma källor