Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bagaren & Kocken och Kitchentime.
En osthyvel är en nödvändig investering för dig som uppskattar en ostskiva på frukostmackan, eller som gärna skivar ost för pajer, gratänger eller varma smörgåsar. En osthyvel är helt enkelt en basprodukt i köket, som många inte kan leva utan.
Utbudet av osthyvlar är enormt och växer ständigt med nya tillägg årligen. När du köper en ny osthyvel är det viktigt att den är skarp för att vara praktisk att använda och att den skivar lagom tjocka skivor.
En riktigt trevlig osthyvel kommer från varumärket Björklund. Denna klassiska osthyvel Original 1925, är tillverkad av stål och ligger skönt i handen. Första kopian är även världens första osthyvel.
Björklund Osthyvel Original 1925
Vårt betyg (4.8/5)
Littalia Collective Tools Osthyvel 22 cm
Vårt betyg (4.7/5)
Rösle Osthyvel
Vårt betyg (4.6/5)
Hardanger Bestikk Osthyvel
Vårt betyg (4.4/5)
Brabantia Tasty Osthyvel + Rivjärn Gul 22,5 cm
Vårt betyg (4.3/5)
Stelton Stockholm Osthyvel 23 cm
Vårt betyg (4.2/5)
Fiskars Inspiration Osthyvel Merlot
Vårt betyg (4.1/5)
WMF Profi Plus Osthyvel 24cm stål
Vårt betyg (3.9/5)
Våra favoriter
Björklund Osthyvel Original 1925
Det finns inget mer traditionellt än osthyveln Original 1925 från norska varumärket Björklund. Varumärkets grundare Thor Bjørklund är nämligen uppfinnaren bakom osthyveln, som var patenterad under en lång tid. Björklund är fram till idag även den enda norska tillverkaren av osthyvlar.
Original 1925 är en reproduktion från den allra första osthyveln som lanserades just år 1925. Inspirationen bakom osthyveln togs från trähyvlar, och omvandlades sedan till en mer praktisk modell som skulle kunna användas för att underlätta osthyvling.
Osthyveln är tillverkad av stål, med kvaliteten 8 procent nickel och dessutom 18% procent krom. Kombinationen gör att osthyveln faller inom premiumklassen och är av högsta tänkbara kvalitet. Stålet har även behandlats med en specialbehandling som gör att osten inte klibbar fast under hyvlingen.
Letar du efter en hållbar och klassisk design, rekommenderar vi Original 1925 från världsetablerade Björklund.
Iittala Collective Tools Osthyvel 22 cm
Collective Tools är en effektiv och väldesignad osthyvel från finska varumärket Iittala. Just denna osthyvel ingår i en omtalad kollektion från varumärket, designad av ingen mindre än den välkände arkitekten Antonio Citterio.
Osthyveln mäter 22 centimeter och är designad för att vara lika praktisk, som den är vacker att titta på. Handtaget ligger skönt i handen och tack vare en balanserad tyng och skärpa kan du få till perfekta ostskivor, varje gång.
Osthyveln är tillverkad av rostfritt stål, vilket dels ger hyveln än längre livslängd. Men materialet bidrar även till ett ökat helhetsintryck.
Letar du efter en praktisk och snygg osthyvel, som mycket väl även kan fungera som en fin inredningsdetalj på ett dukat bord, rekommenderar vi Collective Tools från varumärket Iittala. Denna unika osthyvel säljs även till ett marknadsmässigt bra pris.
Rösle Osthyvel
Gillar du tunna skivor ost? Då kommer du verkligen uppskatta denna enkla, men ack så väldesignade hyvel från Rösle.
Osthyveln har designat för att kunna skära ost på endast ett enkelt drag, och genom ett specialutformat blad släpper osten ifrån sig mer smak och arom. Detta bidrar till en bättre smakupplevelse. Osthyveln har ett längre och vassare blad, vilket möjliggör att du kan få till mycket tunna skivor. Desto tjockare skivor du föredrar, desto mer tryck kan du använda under hyvlingen.
Denna hyvel mäter 24 centimeter och är tillverkad av högkvalitativt rostfritt stål, som ger hyveln en god livslängd. Var dock noga med att inte råka få med hyveln i diskmaskinen. Detta kommer att göra bladet slöare och därmed en försämrad hyvlingsförmåga.
Tack vare handtagets ögla, kan hyveln hängas upp i köket som en fin inredningsdetalj. Rösles osthyvel är ett utmärkt val för dig som vill ha en kvalitetshyvel som ger tunnare skivor.
Köpguide - Hur hittar man den bästa osthyveln?
Osthyveln har haft en stadig plats i svenska hushåll sedan mitten av 1920 talet. Det var den norska uppfinnaren Thor Bjørklund som uppfann denna uppskattade manick, som idag underlättar för ostälskare världen över. Popularitet för osthyvlar har fått utbudet att fyllas på varje år, och det kommer hela tiden nya modeller som sägs vara bättre än föregående. Men stämmer detta verkligen?
En anpassad osthyvel kommer att underlätta osthyvling markant. Men för att den ska kunna göra detta är det några saker som du bör kika på. Osthyvel som osthyvel kanske du tänker, men du kommer faktiskt märka av stor skillnad mellan en budgethyvel och en mer väldesignad variant.
Men vad är det då du ska ha i åtanke?
Utformning och design
Det allra vanligaste användningsområdet för en osthyvel, är precis som namnet antyder till att hyvla ost med. Men en bra osthyvel med en anpassad skärpa kan faktiskt användas till mycket annat. Bland annat för att skära smör, hyvla grönsaker eller liknande med. Men för att hyveln ska vara anpassningsbar, behöver den ha en eller flera egenskaper.
Osthyvelns utformning och design avspeglar vad hyveln är menad att användas till. De flesta osthyvlar använder sig av hyvelblad som du skär osten med, medan andra modeller har en tråd som du istället använder.
Traditionella osthyvlar med blad passar bättre för lite hårdare ostar, medan de modeller med tråd är bättre för riktigt mjuka och krämiga ostar som annars smulas sönder av en vanlig osthyvel.
Om du planerar att använda din hyvel för lite fetare, hårda ostar är det viktigt att den har ett behandlat blad där ostrester inte kan fastna. Detta då kvarvarande rester kan försämra skärpan och därmed göra osthyvlingen svårare.
Greppvänlighet
Det finns inget mer irriterande som när man kommer ner till sista stumpen av ost, har en osthyvel med ett icke fungerande grepp och sedan inte lyckas skära i den sista ostbiten. Att införskaffa en osthyvel med ett anpassat grepp och handtag som ligger skönt i handen är därför en nödvändighet.
Smaken är olika och beroende på vad du oftast använder din hyvel till kan det vara värt att kika på lite olika alternativ. Ett längre handtag behöver nödvändigtvis inte innebära ett bättre grepp, utan formen och vinkeln har istället en mer avgörande betydelse för hur greppvänligt handtaget faktiskt är.
Material och skärpa
Materialet på din osthyvel kommer att spela in på några olika fronter. Framförallt kommer materialet att avgöra hur bra den hyvlar och hur länge den håller sig skarp vid bladet. En osthyvel som är slö kommer att endast orsaka irritation, då de är helt hopplösa att använda och kräver rejält med energi och tålamod.
En slö hyvel kommer även att förstöra din ost. Framförallt om du ofta äter en mjukare form av ost som präst eller gouda. Om du investerar i en osthyvel med bra skärpa kan den även användas för andra saker än just ost. Varför inte för att skära zucchini, morötter eller för att skära smör med. Du bestämmer själv användningsområdet.
Utöver detta kommer materialet även ha betydelse för hur hållbar osthyveln är. Införskaffa dig gärna en osthyvel tillverkad av rostfritt stål. Dessa kommer hålla längre och kan även diskas i diskmaskin.
Hantering och rengöring
För att en osthyvel ska kunna ge riktigt bra skivor till smörgåsen, är det viktigt att du håller den ren. När ostrester eller fett samlas på bladet kommer detta bidra till att hyveln blir slöare, vilket då kommer att påverka hur skivorna ser ut.
Innan du rengör din osthyvel är det viktigt att den rengörs på den sätt som varumärket redovisar. Vissa hyvlar kan till exempel inte diskas i maskin, utan måste rengöras för hand. Detta för att materialet inte är anpassat efter maskin och då kan rosta eller förlora sin skärpa.
Sammanfattning
Osthyvlar finns i mängder av designer och utformningar. Detta kan göra valet lite knepigt och varför har egentligen materialet en sådan stor betydelse?
För att en osthyvel ska kunna utföra ett bra jobb, det vill säga skiva lagom, tjocka skivor ost till mackan är det viktigt att den är tillverkad av rätt material, att den ligger bra i handen och att bladet är skarpt för att den ska vara enkel att arbeta med.
Det är framförallt dessa tre punkter som gör skillnaden mellan olika hyvlar så markant. Att skiva med en kvalitetshyvel kommer nämligen vara betydligt enklare och du kommer att märka skillnad mellan en budget och en premiumhyvel, redan vid första användning.
En osthyvel som vi tycker du ska kika lite extra på är vinnande modellen Original 1925 från norska varumärket Björklund. Denna klassiska osthyvel är designad för att ge perfekta skivor och har en lång hållbarhet.
Märkligt att ni kallar ostskäraren med tråd för ”modern”, vi hade sådana när jag var liten och jag är född på 70-talet. 😂
ja dan fans på 60 talet kanon bra har sökt en sådan utan att finna