Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa övervakningskameran 2023

Köpguide för övervakningskameror: Bäst i test och hur du väljer rätt övervakningskamera för dina behov

Uppdaterad:

De flesta av oss känner någon som har drabbats av inbrott eller inbrottsförsök. Att undvika ett inbrott helt och hållet är svårt, men med dagens teknik finns det definitivt hjälpmedel som kan göra processen att fånga eller skrämma bort tjuven mycket enklare. Övervakningskameror är en enkel lösning som många underskattar förmågan av.

Men vilken är den bästa övervakningskameran? Vi har i detta inlägg listat våra favoriter på marknaden och skapat en topplista för att göra ditt val lite enklare. Oavsett om du redan har ett larmsystem eller inte så rekommenderar vi att du tar en extra noga titt på vår favorit Arlo Pro 3.

Vilken är den bästa övervakningskameran?

Bästa övervakningskameran: Arlo Pro 3 Övervakningssystem

Arlo Pro 3 är ett av marknadens absolut bästa övervakningssystem! Det är ett helt trådlöst och består av premiumklassade, vädertåliga, batteridrivna kameror, samt en basstation. Inte nog med att kamerorna har ett minimalistiskt utseende, de levererar även en högklassig video-upplösning på hela 2K!

Detta kombineras sedan med ett högt dynamiskt omfång (HDR), ett extra brett synfält, men också möjligheten till en digital in zoomning på 12X. Funktioner som alla tillsammans samarbetar för att leverera en så skarp och klar övervakningsbild som möjligt.

För att göra det hela ännu bättre kommer kamerorna även försedda med nattseende och en rörelseaktiverad strålkastare som snabbt använder sig av en högljudd siren för att skrämma bort alla möjliga inkräktare.

Är du ute efter ett pålitligt kamerasystem som konkurrerar hårt på marknaden så är Arlo Pro 3, modellen du ska satsa på!

Egenskaper och specifikationer
 • Typ:Övervakningssystem
 • Visningsvinkel (grader):160
 • Upplösning:2048 x 1080
 • Anslutning:Trådlös

Smartaste ringklockan: Ring Video Doorbell Pro

Video Doorbell Pro från Ring är en övervakningskamera i täckmantel som en ringklocka. Med en extremt slank och minimalistisk design, kommer ringklockan med anpassningsbara frontplattor som ger ditt hem stil. Här kan du se, höra, och prata med besökare, vart du än befinner dig. Du får nämligen omedelbara notiser när ringklockan aktiveras av rörelse.

Därefter är det ett tvåvägssamtal där du kan svara när det ringer på dörren från nästan vilken enhet som helst. Dessutom är Video Doorbell Pro utrustad med en avancerad 1080HD vidvinkelkamera som gör att du får gott synfält över hela framsidan.

Är du ute efter en dörrklocka med övervakningskamera? Då är Ring Video Doorbell Pro det rätta valet för dig!

Egenskaper och specifikationer
 • Typ:Dörrklocka
 • Visningsvinkel (grader):160
 • Upplösning:1920 x 1080
 • Anslutning:Trådbunden

Vädertåligaste kameran: Reolink Bullet POE

Med fantastisk feedback från tidigare kunder blir Bullet POE en stark kandidat på listan. Bullet POE är en professionell övervakningskamera speciellt framtagen för montering utomhus. Detta innebär att den är otroligt motståndskraftig mot extremväder.

Kameran kan nämligen stå emot temperaturer så låga som –10 grader Celsius och tack vareden starka klassningen på IP66 innebär det att den utan problem klarar skandinaviens alla väderförhållanden.

Den levererar även en otroligt skarp bild på hela 2560x1920p, vilket gör att du med enkelhet kan urskilja detaljer och ansikten i bilden, utan att det blir suddigt. Dessutom kommer den utrustad med både mikrofon, anpassningsbar rörelsedetektion och upp till 30 meter mörkerseende.

Är du ute efter en trådbunden övervakningskamera som verkligen levererar mycket för pengarna? Kika då noga på Bullet POE från Reolink!

Egenskaper och specifikationer
 • Typ:Övervakningskamera
 • Visningsvinkel (grader):80
 • Upplösning:2560 x 1920
 • Anslutning:Trådbunden (POE)

Häftig övervakningskamera: Google Nest Cam

Google Nest Cam är en storfavorit hos kunder som vi bara var tvungna att ha med. Denna unika övervakningskamera kommer nämligen med livestreaming som spelar in dygnet runt. Detta innebär att du kan ta del av en händelsebaserad videohistorik, gå tillbaka i tiden och kika vad som hänt.

Därtill kommer även aviseringar om viktiga händelser så att du snabbt kan agera direkt genom Google Home-appen. Tack vare att kameran inte heller kommer med några onödiga sladdar innebär det att du kan placera den praktiskt taget, vart som helst.

Men, det bästa måste ändå vara att Nest Cam spelar in även vid WiFi- eller strömavbrott. Allt detta, plus att Nest Cam kommer med Night Vision som ser på natten, innebär att det blir en stark kandidat på topplistan som vi starkt rekommenderar att du kikar lite extra på.

Egenskaper och specifikationer
 • Typ:Övervakningskamera
 • Visningsvinkel (grader):135
 • Upplösning:1920 x 1080
 • Anslutning:Trådlös

Högst visningsvinkel: Arlo Video Doorbell

Här kommer ytterligare en dörrklocka med kamera. Arlo Video Doorbell är ett supersmart och simpelt sätt att se vem som står utanför dörren. Video Doorbell använder sig av rörelsedetektorer för att snabbt skicka notiser till din mobil så fort det händer något som du måste bli informerad om.

Under vinterhalvåret kanske du är orolig för mörker, men oroa dig inte. Video Doorbell kommer försedd med god teknologi som ger både dig och kameran möjlighet att se en tydlig bild, även i svagt ljus.

Dessutom kommer den med en visningsvinkel på hela 180 grader och en videoupplösning på enastående 1080p som ger dig en skarp och osuddig bild, dygnet runt. Är du ute efter en simplare dörrklocka med övervakningskamera? Då är Arlo Video Doorbell ingen dum idé!

Egenskaper och specifikationer
 • Typ:Dörrklocka
 • Visningsvinkel (grader):180
 • Upplösning:1920 x 1080
 • Anslutning:Trådbunden

Mest för pengarna: Reolink Dome POE

Dome POE är ytterligare en modell från Reolink som du bara måste ta del av. Övervakningskameran spelar in allt som sker lokalt på ett Micro-SD-kort som du sedan enkelt kan plocka ur och extrahera data. Den ansluts smidigt och enkelt till en app, webbklient och datorn där du sedan kan ta del av snabba notiser.

Dessutom kommer just denna kameran med ett synfält på 80 grader, vilket innebär att den blir helt perfekt för montering på de flesta sidor av huset.

Dessutom är den extremt tålig mot olika slags väder. Reolink Dome klarar nämligen extremtemperaturer mellan –10 grader till +55 grader Celsius.Klimatet här i Sverige blir knappast ett problem för detta emballage.

Sist men inte minst levererar Reolink Dome även en skarp bild med hög upplösning (2560x1920) som gör det busenkelt att fånga detaljer på inkräktarna.

Reolink Dome är helt perfekt för dig som är ute efter en prisvärd övervakningskamera som står stadigt i ur och skur.

Egenskaper och specifikationer
 • Typ:Övervakningskamera
 • Visningsvinkel (grader):80
 • Upplösning:2560 x 1920
 • Anslutning:Trådbunden (POE)

Bästa klotformade kameran: D-link DCS-4612EK

D-Link har här skapat en övervakningskamera D-link DCS-4612EK som kommer utrustad med en 2-megapixelkamera och stöd för upplösningar upp till 1920x1080 vid 30 fps.

Modellen är även professionellt framtagen och anpassad för montering utomhus.

Detta innebär att den inte bara kommer med en mer robust design jämfört med motsvarande inomhuskameror, men också med otrolig vädertålighet.

DCS-4612EK är högt klassad enligt IP66 och fungerar utmärkt att montera på både vägg och tak. Dessutom får du tillgång till hela 30 meter av mörkerseende och anpassningsbar rörelsedetektering. En funktion som innebär att du inte larmas i onödan när katten eller ditt barn råkar synas på kameran.

Kombinerar vi detta med ett brett synfält på 102 grader (horisontellt) får vi en riktigt bra kamera som vi starkt rekommenderar!

Egenskaper och specifikationer
 • Typ:Övervakningskamera (POE)
 • Visningsvinkel (grader):102
 • Upplösning:1920 x 1080
 • Anslutning:Trådbunden

Högst sirenljud: D-Link DCS-8010LH

Sist men absolut inte minst har vi även DCS-8010LH. Detta är en otroligt robust och motståndskraftig utomhuskamera som inte bara ger en tydlig och skarp bild, men också gör det året om.

Den streamar video och ljud direkt till en medföljande mobilapp, samtidigt som den även är kompatibel för lokal lagring via ett minneskort. För att skrämma bort oönskade gäster kommer kameran med ett inbyggt larmsystem där en siren ljuder hela 100dB, samtidigt som en strålkastare börjar blinka.

Trots den rektangulära formen, har DCS-8010LH även ett brett och diagonalt synfält på 150 grader. Detta kombineras med rörelsedetektion som använder sig utav PIR-sensorer för att mäta infraröd strålning och därmed minimera antalet falsklarm. DCS-8010LH är en stark kandidat för den som vill skrämma bort objudna med hälp av ljud.

Egenskaper och specifikationer
 • Typ:Övervakningskamera
 • Visningsvinkel (grader):150
 • Upplösning:1920 x 1080
 • Anslutning:Trådbunden

Är det värt att köpa en övervakningskamera?

Tidigare var det kanske inte så många som behövde en övervakningskamera, och besväret med att montera, koppla in och därefter övervaka det kamerorna registrerade översteg inte så sällan fördelarna med att ha dem där.

Nu är det stor skillnad. En modern övervakningskamera idag är så enkel och billig att det saknas anledning att inte ha en. Sedan kan användningsområdena vara flera.

Kanske vill man hålla koll på hemmet när man reser bort? Med kameror riktade mot ytterdörrarna, garageporten eller mot någon central plats i hemmet kan du direkt se om något är eller har varit på tok.

Vill du veta hur ditt husdjur uppför sig när du är på jobbet? Ja, även då är en övervakningskamera ett utmärkt redskap. Har den dessutom högtalarfunktion har du möjlighet att prata med din hund fastän ni är ifrån varandra.

Kanske vill du hålla ett öga på sommarstugan eller semesterlägenheten i Spanien när du åker hem för säsongen? Isåfall är det bara en kamera och en stabil uppkoppling mot internet du behöver.

Ibland kan det vara så enkelt att man vill veta att barnen sover lugnt och gott på en våning, när man själv är på en annan våning i huset. Ifråga om riktigt små barn kan det då vara utmärkt att rikta en mörkerseende kamera mot deras säng, så att man hör eller ser om något är på tok. Till skillnad från många babymonitorer på marknaden kan ju kameran sedan fortsätta att användas på något annat sätt när barnen är för stora.

Kort sagt kan det sägas att det finns många situationer då det är praktiskt att se saker, även om man inte är på platsen där det sker just för stunden. Då är övervakningskameror en utmärkt, kostnadseffektiv och ganska självklar lösning.

Om du inte behöver någon som gör uttryckningar med kort framförhållning kan bra övervakningskameror många gånger ersätta behovet av att anlita ett vaktbolag, eller kanske fungera som ett komplement när du vill se vad de har sett eller hört i realtid.

Köpguide för övervakningskameror

Först av allt måste du veta att det finns en del lagar när det kommer till kameraövervakning. Så vi rekommenderar starkt att du läser på om detta!

När du gjort det och vet om vad som gäller kan du börja fundera över om du kan övervaka ditt hem med en enda kamera, eller om du faktiskt behöver ett övervakningssystem. Kanske kan det räcka att sätta en som är riktad mot dörren, mot ett fönster eller ut mot ett planerat ställe från husknuten?

Behöver du flera kameror kanske du vill försäkra dig om att du kan lägga till ytterligare fler ifall behovet uppstår med tiden? Du kanske flyttar eller vill övervaka en särskild sak eller plats lite extra?

Batteri- eller nätdrift

Kommer du komma ihåg att ladda batterierna? Blir det bökigt och fult med en sladd som ska fästas undan för att inte se allt för anskrämlig ut? Kommer du att kunna ladda batterier så ofta som krävs för att du ska kunna ha kontinuerlig drift? Båda alternativen har sina klara fördelar, men är du osäker bör du försäkra dig om att de går att koppla till ett vägguttag på något sätt.

När/hur mycket ska kameran filma?

Vill du att kamerorna ska vara igång hela tiden, eller ska de vara så smarta att de har rörelsedetektion? De allra flesta vill antagligen bara veta om något händer, och inte bli störda i andra fall. Å andra sidan kan möss, vinden i en blomma eller något annat obetydligt spela ett stort spratt med rörelsedetektion.

Ljus och mörker

Hur är ljusförhållandena där du ska sätta upp din kamera? Kommer du att kunna klara dig utan mörkerseende? En kamera är ju inte till särskilt stor nytta om du bara kan se en stor mörk klump som ser ut att ha det förfärligt tungt när hen släpar ut alla dina värdesaker genom dörren utan att du kan identifiera vem klumpen är, eller ens vilka värdesaker som tagits.

Bildkvalitet

Av samma skäl kan det ju vara värt att tänka på bildkvaliteten. Många kameror tar bilder av HD-kvalitet. För några är det kanske överdrivet bra kvalitet, men många gånger kan det vara nödvändigt att kunna förstora upp en bild av någon som maskerat sig, vänder sig bort från kameran eller rör sig snabbt förbi. För att kunna göra det är det viktigt att bilden är av god kvalitet.

Klimat och miljö

Fukt, temperatur och vind är viktigt att tänka på med utomhuskameror, men man kan inte helt bortse från det om du ska ha kameran inomhus. Ska du ha kameran i en fuktig liten skrubb som ligger i närheten av badrummet? Har du tänkt dig att den ska sitta i din carport som nästan är som inomhus eller ska den sitta i ett torrt och fint sovrum där det aldrig blir kallt och där inga starkare vindar blåser än en djup gäspning på måndag morgon. Olika miljöer ställer olika krav på kamerorna du sätter upp.

Anslutning

Tänk också på om du vill koppla upp kamerorna med sladd eller inte. Med ostabil trådlös anslutning kommer det innebära att systemet måste startas om ibland för att fungera. Det kan vara ett problem om man är långt bort eller om man tänker sig att kunna övervaka något under lång tid utan personlig närvaro, tex sommarstugan några hundra mil bort i ett annat land. Så det är viktigt att du har bra och stabilt Wi-Fi om du ska köra trådlöst.

Positionering

Till sist kan det vara en god idé att fundera över var kamerorna ska sitta. Behöver den ha vägg- eller takfäste, eller räcker det att den har en fot så att du kan ställa den i bokhyllan eller fönsterkarmen. Många tänker ofta att man ska gömma kamerorna, vilket kan ha sin fördel. Men en fördel med om de är relativt synliga är att dom kan skrämma bort potentiella bovar.

Hur vi hittade produkterna till topplistan

Vid skapandet av topplistan var det många kriterier vi fick ta hänsyn till. Först och främst var det superviktigt att kamerorna på listan kommer med fina betyg från tidigare kunder, men också från testpaneler. Vi kikade även på recensioner från fristående och opartiska hemsidor för att få en klar bild på huruvida produkten håller vad den lovar.

Priset var även en stor faktor som spelade in. Vi är väl medvetna om att olika hushåll letar efter olika funktioner i sin övervakningskamera. Premiummodellerna kommer med många och avancerade funktioner, medan de billigare varianterna levererar lite mindre.

På topplistan finns en god balans mellan pris till funktionalitet för att du ska kunna hitta det rätta valet som passar just dina behov!

Sammanfattning

Det är inte så särskilt mycket som blir roligt om man saknar den lugna känslan av att allt är som det ska. Det är oerhört svårt att värdera trygghet i pengar, och när den väl har försvunnit upplever nog alla den som ovärderlig.

Även om ingen utrustning i världen kan hålla någon som verkligen vill in i ditt hem utanför det, hjälper i alla fall bra lås, dörr, försäkring och en övervakningskamera dig att sova gott när du är hemifrån. Letar du efter en övervakningskamera, tycker vi att du ska kika lite extra på dena vinnande modellen Arlo Pro 3.

Hjälpsamma källor