Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa pastamaskinen 2023

Köpguide för pastamaskiner: Bäst i test och hur du väljer rätt pastamaskin för dina behov

Uppdaterad:

Intresset för att göra pasta på hemmaplan är stort och inte alls så knepigt som många tror. Med några få ingredienser så kan du röra ihop pastadegen och tack vare pastamaskinen kan du sedan skapa den pasta som krävs för rätten som du ska laga, fettucinie, spagetti eller fusilli.

Beroende på vilken typ av pastamaskin som du investerar i så har du också lite olika typer av möjligheter, så här gäller det att du gör ett val som passar dig och framförallt den typ av pasta som du vill skapa. För att du ska kunna göra ett bättre val har vi tagit fram en lista med marknadens bästa pastamaskiner.

Vilken är den bästa pastamaskinen?

Bästa pastamaskinen: Marcato Atlas 150 Classic

Vi har kikat på många topplistor över marknadens bästa pastamaskiner och det var särskilt en modell som syntes mer frekvent, detta var pastamaskinen Atlas 150 Classic från Marcato. En pastamaskin ensam i sitt slag och som är både enkel att använda och rengöra. Tack vare sina funktioner och stilrena design är det också en vinnare enligt oss!

Pastamaskinen från Marcato är tillverkad i rostfritt stål, vilket gör den mer rejäl och robust. Pastabredden kan också enkelt ställas in upp till maximalt 150 millimeter. Även tjockleken på pastan kan justeras mellan 0,6-4,88 millimeter. Tack vare medföljande garanti på 10 år, så kan du också känna dig nöjd med ditt köp i många år framöver.

Bästa elektriska pastamaskinen: Philips HR2345/19

När det vankas en rejäl pastafest så är det mer fördelaktigt om du har en pastamaskin som är elektrisk, som marknadens bästa har vi därför utsett Philips pastamaskin HR2345/19. Maskinen blandar degen och knådar till en optimal konsistent har uppnåtts.

Med ett knapptryck kan du sedan se när pastan formas och pressas ur munstycket. Vid köpet ingår fyra stycken olika munstycken, för att du ska kunna göra pasta i lite olika storlekar och former. En multifunktionell maskin som vi rekommenderar varmt.

Pastamaskinen har en effekt på 150 watt och har en rejäl konstruktion som gör att den står stabilt på köksbänken när den arbetar. Ett något mer kostsamt val, men som hjälper dig att spara en hel del tid.

Bästa premiumvalet: Witt Premium Pasta Maker

Om du har en lite högre budget så tycker vi att du ska kika på Premium Pasta Maker från varumärket Witt. Denna maskin gör precis som ovannämnda i princip hela jobbet åt dig. Skillnaden är att denna modell är packad med lite mer möjligheter, men till en högre prislapp.

Maskinen har en kapacitet på upp till 600 milliliter mjöl och automatisk dosering av vatten innebär att du får den rätta konsistensen på pastadegen varje gång. Dessutom har Witt säkerställt att maskinen är kompatibel för sju olika pastasorter, så att du kan variera form och storlek beroende på vad som ska serveras.

Budgetvalet: Anders Petter Backaryd Pastamaskin

Om du har en något lägre budget, men ändå letar efter en pastamaskin som verkligen håller måttet så bör du kika på pastamaskinen Backaryd från Anders Petter. Den har en klassisk och manuell konstruktion och med denna maskin kan du ta din italienska matvecka till en helt ny nivå.

Vad som du behöver kompromissa med är vilken typ av pasta som maskinen kan skapa. Särskilt anpassad är den för tagliatelle och spagetti. Med sin design kommer denna pastamaskin också bli ett fint inslag i köket!

Bästa pastamaskin med motor: Küchenprofi Pastamaskin med motor

Från varumärket Küchenprofi har du denna pastamaskin med motor, vilket innebär att det krävs minimalt med energi från din sida för att skapa den perfekta pastan inför middagen.

Pastamaskinens 7-stegskontroll innebär att du lätt kan justera både bredd och tjocklek på pastan du gör. Materialet och den starka motorn, gör också denna modell till ett bra val både för hemmakockar och professionella användare. Maskinen är också väldigt kompakt, för att vara enkel att förvara i köket.

Kundfavorit: Westmark Pastamaskin

Om man kikar på listan över vilka pastamaskiner som säljer bäst, så är det framförallt en som sticker ut från mängden och detta är pastamaskinen från Westmark.

Den är en inte alltför kostsam investering, enkel att använda och har flera inställningar som ger maskinen ett bredare användningsområde. Bredd och tjocklek kan enkelt justeras efter dina egna önskemål.

För att pastamaskinen ska kunna stå stadigt när du vevar, så har botten en rejäl gummibeklädnad. Detta kommer att underlätta hanteringen rejält, dessutom kan du arbeta mer säkert.

Enklast rengöring: Kitchen Craft Kitchen Gadget Pastamaskin

Pastamaskinen Kitchen Gadget från varumärket Kitchen Craft är också det en mycket utmärkande modell på marknaden. Den klassiska designen gör att du kan placera den vart som helst i köket, där du sedan pressar passadegen till önskad bredd och tjocklek genom att veva igång maskinen.

Eftersom den inte är elektrisk så behöver du heller aldrig oroa dig vart det finns uttag i köket, utan kan använda maskinen precis som så önskas. Pastamaskinens mycket generösa pris gör den också till en bra investering för de flesta hem.

Maskinen är tillverkad helt i rostfritt stål, vilket innebär att den är robust, håller längre och dessutom underlättas rengöringen av pastamaskinen. En bra maskin, till ett bra pris!

Lite roligare design: Gefu Perfetta

Pastamaskinen Perfetta från varumärket Gefu kommer garanterat bli ett fint inslag i köket. Förutom den klassiska modellen i stål, så har du också möjlighet att välja mellan lite fler färgglada val. Om du letar efter en prisvärd maskin som har en snygg design, så är detta det rätta valet för dig.

Med denna modell kan du göra tre olika klassiska pastaformer såsom lasagne och tagliolini. Ett robust val som också är ett mycket populärt val på marknaden.

Billigare elektrisk modell: Ariete Pastamatic

På vår topplista har vi också valt att inkludera pastamaskinen Pastamatic från varumärket Ariete. Maskinen är dels praktisk att använda och har en väldigt snabb drifttid, så att du får mycket pasta gjord på kort tid. Perfekt för dig som vill förbereda och torka pasta för många måltider framöver.

Pastamaskinen har försetts med både manuella och automatiska program, så att du kan justera maskinen efter smak och tycke. Dessutom kan du välja mellan fyra olika pastaformer, vilket gör Pastamatic väldigt användbar. Även fast detta är en elektrisk modell, så säljs den till ett bra pris och värt att ha i åtanke!

Köpguide för pastamaskiner

Det är idag väldigt trendigt att göra egen pasta. Dels har allt mer inkluderade matprogram visat hur enkelt det faktiskt är att göra egen pasta. Dessutom är en pastamaskin en köksmaskin som inte är ett alltför dyrt inköp, många har det faktiskt till och med redan hemma.

Om du vill kunna slänga ihop din egen pasta och skapa en form som du tycker om, så är en pastamaskin någonting som vi tycker du bör kika lite extra på. Men vilka funktioner bör en bra maskin besitta och hur gör man det allra bästa valet av pastamaskin för just sitt eget kök?

Olika typer av pastamaskiner

På marknaden så finns det idag två olika varianter av pastamaskiner, antingen de klassiska manuella modellerna och de mer moderna elektriska pastamaskinerna. Så vad skiljer dem från varandra?

  • Manuella pastamaskiner: De klassiska manuella maskinerna har ingen motor, utan degen kommer istället pressas genom rullarna av att du vevar igång den. Fördelen är att dessa varianter har en mer elegant form, du kan använda dem vart du vill och dessutom är de mindre kostsamma att investera i. Om du vill ha en riktigt autentisk pastatillverkning, så kommer en manuell maskin vara en fin detalj i ditt kök.
  • Elektriska pastamaskiner: Sedan har du också de elektriska varianterna som är särskilt designade för att göra det enklare än någonsin att tillverka pasta hemma, utan konserveringsmedel och onödiga ingredienser. Tack vare maskinens automatiska program behöver du inte ens knåda degen på egen hand, perfekt om du har ont i handleder eller planerar att göra mycket pasta vid ett och samma tillfälle.

Det finns även modell som t.ex. Küchenprofi Pastamaskin med motor. Denna maskin är precis som en manuell maskin, fast att veven drivs av en motor. Men denna typ av modell kommer du fortfarande behöva knåda och göra degen själv, men du behöver inte veva själv.

Funktioner och egenskaper att ha i åtanke

För att du ska kunna göra ett bra val av pastamaskin är det också flera punkter som du bör ha i åtanke. Dessa tycker vi du ska prioritera:

  • Storlek: Som med alla köksmaskiner eller tillbehör så är storlek alltid något man måste överväga. Den eviga frågan om kapacitet kontra plats i köket gäller även för pastamaskiner och här kommer endast du har det rätta svaret själv.
  • Handtag och design: Väljer du en manuell variant är det viktigt att den har greppvänligt handtag, för att du ska kunna veva maskinen utan att få ont i händerna. Man vill även att maskinen ska passa in i köket, oavsett om det är en manuell eller elektrisk.
  • Användarvänlighet: Det ska vara smidigt och enkelt att båda få ihop och använda din pastamaskin. Gör du degen själv till din manuella maskin så ska du lätt kunna börja knåda och rulla den i maskinen. Har du istället en elektrisk modell som gör jobbet åt dig ska det inte vara några konstigheter att få igång den.
  • Tillverkningsmaterial: Det material som pastamaskinen är tillverkad av kommer dels att påverka hur stabil den är att använda. Men dessutom kommer livslängden på maskinen att vara längre om den är tillverkad av tåliga material. Här rekommenderar vi att du kikar på en i rostfritt stål.
  • Justering av bredd och tjocklek: En egenskap som du kan vilja kolla på är hur möjligheterna för justering av bredd och tjocklek ser ut. Detta är en funktion som finns på i princip alla pastamaskiner, men det kan vara bra att veta hur mycket/lite som går att justera. Detta gäller både om du köper en manuell pastamaskin och en elektrisk modell.
  • Typer av pasta: Ju fler möjligheter du har med din maskin ju roligare blir det. Manuella maskiner möjliggör ofta att du kan göra t.ex. tagliatelle eller fettuccine direkt i maskinen. Vill du göra t.ex. penne så får du göra det för hand själv efter att du rullat degen i maskinen. Om du väljer en elektrisk variant så kommer du behöva skräddarsy valet mer. De olika modellerna kommer ha olika munstycken eller program för att göra olika pastasorter.

Vanliga frågor

Vilken typ av pasta kan man göra i en pastamaskin?

Beroende på vilken typ av pastamaskin som du investerar i, så har du också lite olika möjligheter. En elektrisk modell som gör knådning och blandning åt dig kommer vara begränsad av vilka munstycken som den har. Har du en manuell modell kan du göra i princip vilken pasta du vill med rätt teknik.

Hur rengör man bäst sin pastamaskin?

Generellt sätt så ska du inte använda för mycket vatten när du rengör en pastamaskin, för vissa modeller avråds de till och med helt. Vatten kan orsaka rost eller att nästa deg du gör påverkas av att den inte hunnit bli helt torr. De allra flesta maskiner kommer men instruktioner för rengöring, så det bästa är att läsa hur du ska göra där.

Hjälpsamma källor