Bästa perkolatorn 2023

Köpguide för perkolatorer: 8 perkolatorer som är bäst i test

Uppdaterad:

Den bästa perkolatorn

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Den klassiska perkolatorn blir ett allt vanligare inköp i Sverige. Med denna maskin kan du på ett smidigt sätt koka starkt och smakrikt kaffe. En stor fördel för många och som även gör perkolatorn till en väldigt prisvänlig investering.

Beroende på hur ditt kaffedrickande ser ut, så kan det vara värt att kika på lite olika alternativ. Hur många koppar vill du kunna brygga vid ett och samma tillfälle och hur ser ditt kök ut? Vi har letat fram marknadens bästa perkolatorer i flera olika kategorier så att du kan välja den som passar dig bäst!

Vilken är den bästa perkolatorn?

C3 Design

Med denna klassiska elektriska perkolator kan du brygga härligt och starkt kaffe på nolltid. Den väldesignade formen ger en väldigt god värmefördelning där kaffet får den absolut bästa aromen.

Detta är en vinnare på flertalet testhemsidor och även den modell som vi utser som marknadens bästa variant. C3 Design har alla egenskaper för att ge dig en godare fikastund och är dessutom mycket prisvänlig för att passa samtligas budget.

För att du ska kunna brygga kaffe med lätthet och även ha kaffe nära till hands för hela dagen har denna modell försetts med en praktisk värmefunktion som håller kaffet varmt i flera timmar.

Just denna modell rymmer tio koppar kaffe, men det finns även större och mindre modeller ur samma serie att välja på under köpet. Denna medelstora perkolator är dock det bästa valet för de flesta kök. Perkolatorn är tillverkad av rostfritt stål vilket gör den robust och hållbar. Dessutom är maskinen enkel att rengöra och torka av efter användning.

Viktiga specificationer

 • Antal koppar:10 stycken
 • Material:Rostfritt stål
 • Värmekällor:Elektrisk modell

Renberg Perkolator

När många tänker på perkolatorer så kanske det är de italienska alternativen, som bland annat Renbergs perkolator som man tänker lite extra på. Fördelarna med denna variant är många och kräver ingen ström då den placeras direkt på spishällen.

Däremot tycker många att den är lite knepigare att använda och inte ger en lika stark smak som en klassisk perkolator. När man väl har fått upp ett öga för vilka bönor som behöver användas och hur länge den ska stå på spisen så är dock denna typ av perkolator ett mycket praktiskt val.

Andra fördelar är också att den är mycket enkel att rengöra, tillverkad av stabila material och att den passar flera olika typer av värmekällor. Faktiskt även moderna induktionshällar. Dessutom kommer den bli ett fint inslag i köket, tack vare sin tidlösa design.

Denna modell rymmer 6 koppar, så att du kan tillaga kaffe till hela familjen. Eftersom tillagningen är snabb så kan du också lätt värma på några fler koppar om det önskas påtår. Med denna modell kan du laga smakrikt kaffe i många, många år framöver och är också ett mycket prisvänligt val på marknaden.

Viktiga specificationer

 • Antal koppar:6 stycken
 • Material:Aluminium
 • Värmekällor:Samtliga spishällar

Emerio CP-110514

Från varumärket Emerio hittar du denna uppskattade perkolatorn CP-110514. Just denna modell är ett särskilt bra för dig som enkelt vill kunna ge lite påtår till gästerna. Perkolatorkannan är nämligen sladdlös vilket gör det väldigt smidigt vid servering.

En annan fördel med denna modell är också att den är perfekt att ta med till sommarstugan eller i husvagnen under semestern. Den kompakta designen rymmer en bra mängd kaffe där du kan njuta av upp till tolv koppar vid varje bryggning. Denna modell är således också ett bra val för dig som har flera kaffeglada familjemedlemmar.

Perkolatorn är tillverkad av rostfritt stål och har försetts med dolda inbyggda värmeelement för att ge en väldigt god värmefördelning. Designen är även den utmärkande där perkolatorn står stabilt under användning och även är mycket tidlös.

För ett smakrikt kaffe vid varje bryggning så kan filtren enkelt avlägsnas efter bryggning och diskas i maskin. Resten av perkolatorn är även den lätt att rengöra. Ett bra val för många hem och som även är ganska prisvänlig trots sin högre kapacitet.

Viktiga specificationer

 • Antal koppar:12 stycken
 • Material:Rostfritt stål
 • Värmekällor:Elektrisk modell

Petromax Perkomax

Här har vi en perkolator som är mycket multifunktionell. Petromax har nämligen designat Perkomax för att fungera lika bra att använda ute i vildmarken som när du behöver göra smakrikt kaffe på hemmaplan.

Konstruktionen fungerar för samtliga värmekällor (även induktion) och kan även användas direkt över öppen eld. Perkolatorns breda användningsområde gör den till ett mycket passande val för alla och säljs till ett mycket bra pris.

Om man kikar lite på perkolatorns design så har även den en hel del att skryta om. Den har en lätt vikt för att kunna vara enkel att bära med på dina äventyr. Dessutom är den lätt att plocka med i väskan utan att du behöver kompromissa gällande perkolatorns kapacitet. Hållaren rymmer 1,2 liter, vilket är tillräckligt för runt tolv koppar kaffe.

Letar du efter en multifunktionell och praktisk modell så kan vi inte rekommendera Perkomax nog.

Viktiga specificationer

 • Antal koppar:12 stycken
 • Material:Rostfritt stål
 • Värmekällor:Spishäll, induktion, eld och grill

C3 Professional

Från varumärket C3 hittar du även denna perkolator Professional. Detta är ett utmärkt val för dig som ska servera kaffe till ett rejält gäng eller letar efter en passande modell till ditt café eller restaurangavdelning. Denna stora perkolator rymmer nämligen upp till 35 koppar kaffe.

För att dina gäster alltid ska kunna ta sig en varm kopp, så har perkolatorn en inbyggd uppvärmningsfunktion som håller kaffet vid en behaglig temperatur. Det inbyggda filtret har även försetts med ett överhettningsskydd och säkerhetslock för att ingen ska bränna sig.

Även valet av material är mycket genomtänkt av C3. Här har robust rostfritt stål kombinerats med en tappkran för att underlätta vid servering av kaffet. Det är helt enkelt inte så konstigt att vi valde just Professional som marknadens bästa stora perkolator.

Viktiga specificationer

 • Antal koppar:Upp till 35 stycken
 • Material:Borstat rostfritt stål
 • Värmekällor:Elektrisk modell

Champion CHPK210

Champion har designat vad vi anser är marknadens bästa budgetval av perkolator, nämligen CHPK210. Den är rejäl, enkel att använda och tillverkad av mycket hållbara material. Dessutom har flera olika funktioner adderats för att den ska vara funktionell.

Med en effekt på 1000 watt och sin klassiska konstruktion ger den en fylligare smak och brygger kaffe snabbt och smidigt. Just denna modell har en kapacitet på upp till 10 koppar vid varje bryggtillfälle.

CHPK210 är tillverkad enligt de nya ECO-direktiven, vilket innebär att maskinen stänger av sig själv efter 30 minuters värmehållning för att spara på energi och vara ett säkert val.

Perkolatorns dolda kabelförvaring gör att den är enkel att förvara i skåpet eller ha framme på köksbänken utan att den är i vägen. Ett smart val helt enkelt och som inte kommer kosta dig skjortan!

Viktiga specificationer

 • Antal koppar:10 stycken
 • Material:Rostfritt stål
 • Värmekällor:Elektrisk modell

GSI Outdoors Glacier

Många modeller kräver ström eller en spishäll av något slag för att fungera. När du ska campa eller vandra krävs det då en perkolator som är särskilt anpassad för att vara ett bra val utomhus. Varumärket GSI Outdoors har därför låtit tillverka modellen Glacier, som är praktisk att bära med sig och mer kompakt för att spara plats i packningen.

För att kunna använda denna perkolator krävs det dock att du också tar med någon form av stormkök som du kan placera kannan på. En utmärkande funktion med Glacier är att du enkelt kan justera styrkan på kaffet, genom att vrida på knappen ovanpå kannan. Behållaren rymmer sedan upp till sex koppar kaffe.

Handtaget är beklätt med silikon, vilket gör att du kan hälla upp kaffet på ett säkert sätt. Denna kompakta och användarvänliga modell kommer att bli din bästa vän ute i naturen när du behöver fylla på energiförrådet!

Viktiga specificationer

 • Antal koppar:6 stycken
 • Material:Rostfritt stål
 • Värmekällor:Stormkök

Italian 6 cup

Vi vill även inkludera denna stilrena och mycket praktiska perkolator Italian 6 Cup. Perfekt för dig som har en gasspis hemma och letar efter en passande variant. Förutom att denna modell är mycket effektiv och ger gott kaffe, så har den också en mycket stilren form som gör den till en fin inredningsdetalj och rymmer 300 milliliter kaffe.

Perkolatorn är känd och uppskattad för att ge en mycket god värmefördelning. Dessutom är den mycket hållbar, där Italian 6 Cup är tillverkad i robust aluminium.

Perkolatorn har en kapacitet på upp till 6 koppar, vilket kanske inte gör den till marknadens mest rymliga modell. Men däremot hjälper den dig att spara plats i köket.

Viktiga specificationer

 • Antal koppar:6 stycken
 • Material:Aluminium
 • Värmekällor:Gasspis (men kan även användas till andra hällar)

Köpguide för perkolatorer

Det finns ingen perkolator som är det allra bästa valet för samtliga hushåll. Detta gör att du måste fundera på vilken modell som kommer att fylla sin funktion för dig. Men för att inte göra valet alltför klurigt finns det några punkter som du bör ha i särskild åtanke, vilket vi ska kika lite mer på här. Så här väljer du den bästa perkolatorn för dig!

El eller spishäll?

Med ett utbud av perkolatorer som ständigt växer och även nya typer av hällar att anpassa valet efter så förstår vi att det kan vara klurigt. Men alla modeller beskriver detaljerat vilka värmekällor de är designade för. Så om du har en elektrisk spis, induktionshäll eller spishäll så finns det ett perfekt val för dig.

Många modeller är även konstruerade för att kunna användas på samtliga hällar. Fördelen med att investera i dessa är att du inte behöver byta ut din perkolator om du skulle behöva uppgradera din spis.

Storlek

För att du ska kunna brygga tillräckligt många koppar kaffe för att fylla dig med energi så måste du också ha storleken på perkolatorn i åtanke, särskilt modellens kapacitet och hur många koppar som kan bryggas vid ett tillfälle. Det finns modeller på marknaden med en kapacitet på mellan 1-35 koppar så att du kan göra ett skräddarsytt val.

Bryggtid

Fördelen med en perkolator är att de är mycket effektiva och ger ett smakrikt kaffe. Men eftersom kaffet måste filtrera flera gånger för att få en optimal smak, så tar det något längre än en kaffebryggare vilket är värt att ha i åtanke. Men mödan är så värt det!

En perkolator kommer att filtrera vattnet och kaffet tills den perfekta kokpunkten har uppnåtts. Detta innebär att den totala tiden kommer variera mellan olika modeller. Många ger dig gott kaffe på under 10 minuter, medan andra kräver lite mer tid.

Automatisk avstängning

Nya ECO-direktiv innebär att många av nyproducerade köksmaskiner måste förses med en automatisk avstängning. Fördelen är att du inte behöver riskera att kaffet bränns vid och du kan även spara energi. Detta gäller då vid val av en elektrisk modell på marknaden.

Värmehållning

Om du brukar dricka kaffe under flera tidpunkter på dagen, så är det smidigt om du kan hålla kaffet varmt och endast behöva brygga den vid ett tillfälle. Om du vill kunna göra detta så måste dock perkolatorn du väljer vara försedd med god värmehållning.

Rengöring

Bakterier och kalk bildas snabbare i en perkolator och därför är det viktigt att den är enkel att rengöra mellan användning. Båda av dessa kommer nämligen att påverka smaken på kaffet negativt och är heller inte särskilt hälsosamt att få i sig. Kalka ur perkolatorn med jämna mellanrum och kika på en modell som är designad för att vara enklare att hålla ren.

Material

En perkolator är visserligen inte en superdyr investering, men trots detta vill du såklart att den ska hålla länge. Här är det framförallt tillverkningsmaterialet som påverkar hur robust och tålig den är, där rostfritt stål och aluminium är två självklara favoriter som du bör kika på!

Perkolator vs. vanlig kaffebryggare

Den vanliga kaffebryggaren är en storfavorit i Sverige, men inte för att den brygger det allra bästa kaffet. Däremot är den smidig att använda och är en prisvänlig investering. Däremot krävs det passande pappersfilter under bryggningen vilket i det långa loppet faktiskt inte gör den till ett särskilt prisvänligt val.

En perkolator däremot brygger smakrikt kaffe på nolltid och är för många ännu mer praktisk att använda än en klassisk kaffebryggare. På flera punkter håller vi med. Perkolatorn tar upp extremt liten plats och ger en fylligare smak.

Om du uppskattar klena koppar, så kommer däremot en perkolator kanske inte vara det allra bästa valet för dig. Här gäller det att du baserar valet på hur starkt kaffe du gillar att dricka.

Sammanfattning

Kaffebryggare är kanske det allra vanligaste valet när man behöver brygga sig en kopp kaffe. Visserligen är en klassisk kaffebryggare väldigt smidig, men kräver också inköp av pappersfilter och ger inte lika starkt och smakrikt kaffe som en perkolator gör. Så gillar du riktigt starkt kaffe så är det framförallt en perkolator som du bör kika lite extra på.

En bra perkolator ska ha en god värmefördelning, hålla kaffet varmt länge och ha ett smart filtersystem så att kaffet får en optimal smak och arom.

Oavsett om du letar efter en perkolator till hemmet, sommarstugan eller för ditt nästa vildmarksäventyr har vi någonting för dig på topplistan. Efter noggranna jämförelser av marknadens utbud är det just dessa som vi ser som extra utmärkande!

Vanliga frågor

Vilket kaffe är bäst till en perkolator?

Varierande kaffetrender har skapat en marknad som är fylld till bredden med olika kaffesorter. Så vilken ska man välja till en perkolator? Grovleken på kaffet är nämligen avgörande för att du ska få en fyllig smak, där du även bör välja en mörkare rostning om vattnet du använder är hårdare. Läs på kaffepaketet och du kommer få en bra beskrivning för vad det brukar användas till.

Hur kalkar man av en perkolator?

Du kan snabbt och enkelt kalka av din perkolator genom att följa detta husmorsknep! Fyll behållaren med vatten och blanda in 3-4 matskedar bakpulver. Koka sedan upp vattnet och låt det filtrera runt några gånger. Skrubba sedan ren perkolatorns insida med en borste för att avlägsna kalk. Gör detta ofta för att få det allra bästa smaken på ditt kaffe.

Hur använder man en perkolator?

En perkolator är faktiskt väldigt smidig att använda, dessutom slipper du investera i pappersfilter. Fyll kaffebehållaren med lika många skedar kaffe som koppar du vill tillreda och mät upp vatten. (du kan till exempel använda en kopp du har nära till hands). Sedan är det bara att sätta på perkolatorn på plattan och låta den göra jobbet. Resultatet blir smakrikt kaffe varje gång.

Hjälpsamma källor