Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Kitchentime, Bagarenochkocken och Cervera.
Vem älskar inte pizza? De flesta kan nog skriva under på att en vällagad pizza är något av det godaste som finns. Framför allt är pizza perfekt när vi vill unna oss det där lilla extra, när fantasin tryter eller när vi vill bjuda vännerna på något enkelt men gott en vanlig lördagkväll. Pizza är helt enkelt perfekt för de flesta tillfällen och det bästa av allt är att du kan göra riktigt goda pizzor hemma också. Vår favorit från Nordwik är i stål och ger dig perfekt kontroll över pizzan!
Nordwik Pizzastål 39 cm
Vårt betyg (4,8/5)
Outdoorchef Pizzasten M
Vårt betyg (4,7/5)
Modern House Pizza Angels
Vårt betyg (4,6/5)
Pizzasten Blue Jasmine Jamie Oliver
Vårt betyg (4,5/5)
Eppicotispai Pizzaset med Lavasten och Bakspade
Vårt betyg (4,3/5)
Küchenprofi Rund Pizzasten med stativ 30 cm
Vårt betyg (4,0/5)
Våra favoriter
Nordwik Pizzastål 39 cm
Nordwik är ett svenskt varumärke som utvecklar köksutrustning och tillbehör för köket, med funktioner som ska underlätta matlagning.
Deras Pizzastål är en 39 centimeter i diameter stor form som kan användas för pizzalagning eller bakning av bröd. Nordwik har designat sina stenar för att vara extra värmeutjämnande och de använder sig av stål från gruvan i Kiruna för att tillverka sina produkter.
Genom att använda en stålbaserad pizzasten får du hela 16 gånger bättre ledningsförmåga, för ännu mer kontroll. Pizzadegen blir dessutom helt jämnt gräddad oavsett om du använder dig av en klotgrill eller bakar pizzan i ugnen inomhus.
Utöver detta är stål dessutom betydligt mer hållbart än sten. Vanliga pizzastenar kan knäckas eller gå sönder om de utsätts för högre värme. Men inte stålbaserade formar som denna. Detta ger dig fler möjligheter om du vill använda pizzastenen utomhus och du behöver aldrig vara rädd för att justera värmen.
En förstklassig pizzasten som ger dig allt och lite till.
Outdoorchef Pizzasten M
Pizzasten M är en utvecklad produkt som är anpassad för att lämpa sig utmärkt till pizzabakning, såväl som bakning av diverse olika bröd.
Med stenens mer porösa yta kan du fånga upp fukt som annars kan göra tillagningen av degen ojämn, där undersidan är okokt och kanterna är krispiga. Med denna fantastiska sten från Outdoorchef får du helt enkelt mer kontroll och därmed ett bättre slutresultat.
Pizzastenen är tillverkad av syntetisk sten för en längre livslängd, samt ergonomiskt utformade handtag av rostfritt stål. Stenen kan med fördel användas för pizzabakning både inomhus i ugn och över grill utomhus. En mycket multifunktionell pizzasten tillverkad av kvalitetsmaterial.
Letar du efter en stadig och lätthanterlig pizzasten rekommenderar vi denna från Outdoorchef.
Modern House Pizza Angels
Med Pizza Angels från Modern House kan du bli traktens nya pizzamästare. En baksten underlättar tillagningen av pizzan markant och med en jämnare temperatur kan du få till en riktigt härlig och krispig kant och botten. Pizza Angels gör pizzakvällarna roligare samtidigt som den inte är särskilt kostsam.
Fördelen med Pizza Angel är dess något unika design som inte faller inom ramen för hur en pizza bör se ut. Dess rektangulära form ger dig en större bakyta, dessutom kan denna pizzasten med fördel användas till andra typer av degar. Välj själv om du vill använda Pizza Angels från Modern House i ugnen eller över en grill.
Denna rektangulära pizzasten är tillverkad av stengods, med handtag av rostfritt stål. Konstruktionen ger dig ett tåligt slutresultat som klarar högre värme för en längre livslängd. Bakstenen har en längd på 40 centimeter och en bredd på 35.5 centimeter.
En mycket prisvänlig pizzasten som underlättar bestyren i köket, oavsett om den används för pizza eller brödbakning.
Vem borde köpa en pizzasten?
En pizzasten är framför allt till för dig som inte bara vill kunna äta goda pizzor utan vill kunna baka dem själv. Även om det finns riktigt bra pizzerior som levererar de där perfekta pizzorna så som de äts i sitt hemland, Italien, så är det ofta så att de allra godaste pizzorna blir de du gör själv med hjälp av en pizzasten. Du kan styra precis hur tjocka du vill ha bottnarna, vilket pålägg du föredrar, hur mycket du lägger på och när den är lagom tillagad. Du får helt enkelt en perfekt pizza från botten och ända ut i kanternas knaprighet. Tilltalar den tanken dig? Då är en pizzasten perfekt.
Pizzastenen är också det självklara komplementet för dig som älskar att grilla. De flesta pizzastenar går nämligen utmärkt att använda även på grillen och om du är en hängiven grillmästare så förstår du säkert lockelsen i att kunna imponera på dina nära och kära med en hemgrillad pizza under sommarens grillkvällar.
Bakar du bröd ibland? Det kanske är lite otippat och det är kanske inte pizzastenens främsta användningsområde men den kan även vara utmärkt till att baka gott bröd. När du bakar brödet på pizzasten så får det en lite mer stenugnsbakad känsla än om du bara bakar det på en vanlig plåt. Så om du ibland njuter av att ha ett hembakt bröd hemma så kan du ta även brödbaket till nya höjder med en pizzasten.
Nu kanske du tror att pizzastenen bara är till för den som är van vid att laga mat, baka pizza, grilla och som redan har bra koll på läget men så är det inte. En pizzasten är oerhört lätt att använda och även du som inte tidigare varit intresserad av matlagning men som vill kunna göra goda pizzor kan ha glädje och nytta av den. Den passar kort och gott för både nybörjare och proffs och kräver inga direkta förkunskaper då allt du behöver veta finns i de medföljande instruktionerna.
Köpguide: Vad du bör tänka på
Även om stenen inte kräver några direkta förkunskaper för att användas så finns det vissa saker att tänka på innan du köper din sten för att slippa allt besvär om det skulle bli fel och de sakerna ska vi gå igenom nu.
Storlek och form
Nu är det dags att börja fundera över hur du ska använda din pizzasten. Pizzastenar finns som både runda och rektangulära och de fungerar lite olika bra för olika tillfällen. Om du använder din pizzasten framförallt i ugnen kan en rektangulär vara praktiskt eftersom den följer ugnens form. Om du däremot planerar att använda pizzastenen i din klotgrill är en rund helt klart bättre. Det finns ingenting som säger att en rund är bättre eller sämre än en rektangulär utan fundera över var du använder din sten och se till att den passar både vad gäller form och storlek. Det finns pizzastenar för alla ugnar och alla grillar. Flera av de stora grilltillverkarna har egna pizzastenar som är tillverkade för att passa i deras grillar och om du då vet med dig att det är i just grillen den kommer användas så kan du med fördel köpa en sådan sten. Då vet du att den passar bra från början och slipper onödiga felköp.
Värmetålighet
Olika stenar tål olika höga temperaturer. Oftast går en vanlig hushållsugn upp till som mest 300 grader och en grill trycker du oftast inte upp högre än så heller och därmed behöver du inte vara jätteorolig för att din sten ska spricka på grund av för hög värme men det kan ändå vara bra att kontrollera att din sten faktiskt klarar höga temperaturer. Annars finns det pizzastenar som klarar temperaturer som är så höga att de till och med klarar över 1000 grader. Det viktigaste är att stenen tål värmen och att den tål ett visst mått av temperaturväxlingar.
Material
Pizzastenar är tillverkade i en tjockare stenskiva. Oftast är det granit eller kalksten och vad vi har fått fram spelar materialet i sig inte någon större roll för stenens bakegenskaper utan alla ska fungera ungefär lika bra. Däremot är det bra om stenen har en viss ojämn yta så att pizzan ventileras under det är dock inget måste utan det kan fungera precis lika bra med en helt slät sten. Välj en sten av rätt storlek och som tål värme, det är viktigast. Fundera därefter över vilket material som känns bra för dig och välj den stenen.
Prisklass
Det finns bakstenar i flera olika prisklasser. Många kostar runt 500 kr men det går såklart att hitta billigare. Om du tycker att de som finns i butik är något dyra kan du alltid kontakta en byggmarknad eller ett stenhuggeri och kanske komma undan lite billigare. Priset spelar ingen som helst roll för kvaliteten utan du kan få en väldigt bra pizzasten även till ett lågt pris. Det finns andra faktorer som är viktigare när du ska välja.
Hur vi valde pizzastenar till vår topplista
När vi påbörjade vår topplista var vi omedvetna om hur många olika stenar det fanns så i tron om att det bara fanns ett begränsat urval gick vi direkt loss på att spana in marknaden. Det visade sig vara ett misstag. Det finns många olika stenar med olika former, i olika material o.s.v. och för att vara säkra på att hitta de bästa fick vi därför revidera vår plan med att bara börja välja och vraka. Istället började vi med att göra lite research.
Det visade sig att våra kunskaper om pizzastenar var ganska bristfällig och utöver det vi kunde läsa oss till och studera på egen hand fick vi även konsultera andra som kan saken bättre. Detta gjorde vi både genom att faktiskt fråga de som är vana vid att hantera pizzastenar och genom att konsultera bloggar som till exempel Paindemartin och artiklar på ämnet. När vi väl hade en kunskapsbas som kändes stabil återgick vi till att spana in marknaden på hemsidor som Cervera, tittade på de stenar som finns, antecknade noga olika egenskaper och jämförde sedan dessa med tidigare gjorda tester. Utifrån vad vi fann där så kunde vi sedan skriva ihop denna topplista.
Sammanfattning
Att baka pizza på en pizzasten ger en helt annan smakupplevelse än att göra den på en ugnsplåt. Smaken och känslan blir precis som på restaurang och har du en gång provat göra din pizza själv på en baksten lär du knappt vilja äta några andra pizzor än dina egna igen. I vårt topplista har vi valt ut inte bara de bästa stenarna utan även de som är mest prisvärda just nu. Så om du väljer en av de stenar vi presenterar kan du vara säker på att inte bara få hög kvalitet och god mat, du får det dessutom till ett rimligt pris vilket såklart alltid är en fördel. Titta gärna in vår vinnare Nordwik Pizzastål 39 cm och hitta ditt nya favoritverktyg i köket. När du sedan har din pizzasten kan du bjuda in familjen och vännerna på sitt livs bästa pizza.
Lämna ett svar