Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa pizzastenen 2023

Upptäck de populäraste pizzastenarna på marknaden: 5 pizzastenar som är bäst i test

Uppdaterad:

En pizzaugn har många verkligen fått upp ögonen för på senare år. Men för att kunna använda detta måste ugnen kompletteras med en bra pizzasten som ger en jämn värmefördelning, för riktigt krispiga bottnar som du kan toppa med önskade pålägg. En pizzasten kan också användas på grillen, vilket gör den till en bra investering för alla hem som älskar denna italienska klassiker. Vi har letat fram marknadens bästa val av pizzastenar och därefter utsett Webers pizzasten på 46 centimeter till bästa pizzastenen för årets alla myskvällar!

Vilken är den bästa pizzastenen?

Weber 46 cm

Pizzastenen på 46 centimeter från varumärket Weber kommer vara ett utmärkt komplement till samtliga pizzaälskare. Den har en klassisk rund form och därefter kan du själv skräddarsy vilka ingredienser du vill kombinera degen med. Webers keramiska pizzasten är även en storfavorit av kunder och det vinnande valet enligt Kockhusets tester av pizzastenar.

Stenen är tillverkad av glaserat stengods, vilket ger en optimal värmefördelning och en frasig botten varje gång. Materialet i kombination med stenens form gör den till ett passande val för marknadens samtliga grillar och även pizzaugnar. Keramiska stenar som denna från Weber är även byggda för att vara extra slitstarka, reptåliga och spricker inte.

De inbyggda handtagen gör det lättare för dig att flytta stenen mellan grillen och middagsbordet. Ett prisvänligt och högfunktionellt val som vi vet att du kommer uppskatta. Webers pizzasten passar också lika bra att använda för bakning av desserter eller bröd.

Gourmetstål Classic

Varumärket Gourmetstål har tillverkat detta mycket funktionella pizzastål Classic. Med flera utmärkande funktioner och användningsområden är detta en modell som verkligen står ut från mängden.

Stålet kan placeras direkt på grillen för att du sedan ska kunna baka krispiga pizzor, pajer eller andra råvaror, men formen gör den även till ett bra komplement till ugnen. Sprid ut degen, lägg på önskade ingredienser och sedan är det bara att vänta tills pizzan är redo att ätas.

Det slitstarka materialet stål ger dig ett alternativ till pizzasten som du kan räkna med år efter år. Vid köp garanteras du en 20 års funktionsgaranti, dessutom medföljer flera spännande recept som stålet kan användas till och särskilda skötselråd.

Oavsett om du älskar krispiga pizzor, bröd eller bakverk så är detta pizzastål Classic ett mycket bra val. Ett aningen mer kostsam modell, men som ger dig fler möjligheter i köket eller när du lagar mat utomhus.

Eva Solo 35,5 cm

Denna stilrena pizzasten på 35,5 centimeter från Eva Solo är ett måste om du letar efter en sten som är lika snygg som den är praktisk. Pizzastenen blir ett fint komplement till samtliga kök, dessutom fungerar den utmärkt som en liten mer rejäl serveringsbricka.

En utmärkande faktor med Eva Solos pizzasten är hur den kan användas. Det kraftfulla material, i kombination med den porösa ytan drar ut överflödig vätska ur degen, för att pizzabottnen eller det du använder stenen till ska bli härligt krispig. Materialet gör också att du kan använda pizzastenen i ugnen eller placera den direkt på grillen för tillagning av bakverk, kakor eller då också pizza.

Denna pizzasten kommer du och din familj verkligen att älska. Detta är också den modell vi har utsett till marknadens mest prisvänlig val, men ger dig också många funktioner som gör att den hamnar högt upp på topplistan.

Weber Original 36 cm

Weber Original är en klassisk pizzasten, eller baksten som det också kallas och säljs tillsammans med inkluderad rund bakplåt. Detta gör att du kan baka allt ifrån småkakor, till färskt bröd och härligt knapriga pizzor som är perfekt tillagade varje gång. Ett perfekt komplement till din el- eller gasolgrill.

Sten som material ger en optimal värdefördelning och således en väldigt enkel hantering. Att få en perfekt pizzabotten kan nämligen vara ganska knepigt, med en tendens till att halva degen blir mer tillagad än resterande del. Men då inte med en bra pizzasten, som denna från Weber.

Inbyggda handtag ger dig ett perfekt grepp om pizzastenen, när du flyttar den färdiglagade rätten från grillen till bordet. Du kan knåda ut degen direkt på pizzadegen och sedan toppa med önskade ingredienser. Ett mycket bra val för dig som letar efter en medelstor pizzasten, som kan användas till mycket.

LotusGrill 38 cm XL

På topplistans femteplats hittar du LotusGrills pizzasten med en storlek på 38 centimeter. En större sten som gör att du kan tillaga en större pizza eller flera mindre pizzor samtidigt. Dessutom lämpar sig stenen utmärkt för bakning av bröd eller desserter som annars kan vara svårt att få en sådan där krispig yta som man längtar efter.

Pizzastenen går perfekt att använda i ugnen, ställa direkt på grillen eller varför inte tända upp en eld för att ge pizzan en mer rökig smak? Du väljer, vilket är den största fördelen med denna modell. Vill du testa på hela pizzaugns-upplevelsen, så kan du även köpa till LotusGrills grillock som då ger samma resultat som du skulle få i en fristående pizzaugn, men då till ett betydligt bättre pris.

Denna större pizzasten säljs tillsammans med ett stativ i stål, så att du då kan servera pizzan direkt från stenen. Ett fint tillägg som får denna modell att stå ut från mängden. Priset på stenen är dock något högre än några av de ovannämnda modellerna, vilket är varför den istället hamnar på en väl värd femteplats. Perfekt om du letar efter en funktionell större pizzasten att använda.

Köpguide för pizzastenar

Pizzaugnar är idag väldigt populära och de har sakta men säkert också påverkat utbudet av pizzastenar på marknaden. Tidigare användes dessa framförallt av kockar eller på pizzerior. Men allt fler hemmakockar har också upptäckt fördelarna med en bra pizzasten.

Stenen är multifunktionell och kan användas för bakning av flera olika maträtter, alltså inte bara pizza och formen ger en fantastisk värmefördelning som skapar den där perfekta bottnen som du inte kommer uppnå genom att placera pizzan på en vanligt bakplåt.

När du väljer ut vilken pizzasten som du är sugen på att köpa, så är det viktigt att du inte bara tar dess form och design i åtanke. Självklart vill du ha en pizzasten som är snygg och stilren, men också en som är kompatibel med den ugn eller grill som du planerar att använda för ditt pizzabak. Därefter bör du också ha nedan punkter i åtanke för att kunna göra det allra bästa valet.

Storleken på pizzastenen

Det är framförallt en sak som kommer att ha stor betydelse vid ditt val av pizzasten och det är hur stor stenen ska vara för att passa ditt behov. Dessutom bör du också ha i åtanke vart och till vad du ska använda ditt nyinköpte kökstillbehör. Planerar du att baka pizza i ugnen, på grillen eller vill du också kunna lägga den direkt över en öppen eld för att få en mer smakrik pizzadeg?

Standardmodellen av runda pizzastenar ligger på runt 30-36 centimeter, men större modeller finns också tillgängliga om du gillar att laga många mindre pizzor eller vill kunna laga en större till hela familjen. Dock måste den såklart vara anpassad för din ugn, så att den faktiskt går in.

Material

Stengods är det absolut vanligaste när det kommer till pizzastenar, vilket man kanske också hör på namnet. Detta är ett tåligt material som gör att du kan använda din pizzasten år efter år om materialet hanteras på rätt sätt. De flesta pizzastenar ska till exempel endast rengöras med varmt vatten och inget diskmedel då detta kan tränga in i stenens porösa yta och påverka livslängden negativt.

Men pizzastål är ett mycket populärt alternativ och fungerar som en mer utvecklad plåt som gör underverk för både pizzabakning, brödbaket eller när du vill få härliga croissanter eller bullar. Många anser även att pizzastål ger ännu fler fördelar. Men jämför för- och nackdelar med pizzastål för att få en bra överblick på vilken modell du ska investera i. Gör ett val som passar dig och ditt kök!

Stenens värmefördelning

En pizzastens främsta uppgift är att ge en bra värmefördelning för att du ska kunna få en krispig botten och frasiga kanter. Någonting som kommer att vara svårt att eftersträva om du bakar pizzan på en vanlig bakplåt.

Texturen på materialet kommer att suga upp överflödig vätska från degen, vilket är varför du kan få pizzan klar snabbare och även få ett betydligt bättre resultat.

När du väl har investerat i en pizzasten, kommer du aldrig mer gå tillbaka till de klassiska metoderna och letar du efter en komplett upplevelse kan du även investera i en pizzaugn.

Hur vi hittade produkterna till topplistan

Med rätt pizzasten kommer du att komma långt i din matlagning. Men att göra ett bra val kan vara knepigt och detta beror framförallt på att utbudet av pizzastenar fullkomligt har exploderat de senaste åren. Vi har därför tagit oss ann uppgiften att leta fram marknadens bästa modeller för att du ska kunna göra ett bra val.

Efter att vi läst recensioner, produktbeskrivningar, kundutlåtanden och kockars omdömen om olika pizzastenar på marknaden började vi att sätta samman själva topplistan. Vi hade också nedan länkar särskilt i åtanke när vi valde ut passande modeller.

Oavsett om du använder din ugn, grill eller pizzaugn för att tillaga pizza hemma, kommer du att kunna hitta ett passande val på topplistan som faller dig i smaken. Vi har noggrant jämfört stenarnas olika material, hållbarhet, hantering och värmefördelning för att de garanterat ska fungera på topp!

Sammanfattning

Med en bra pizzasten kan du laga till frasiga pizzor på hemmaplan, precis som när du köper dem från din favorit pizzeria. Du kan själv skräddarsy storleken och vilka ingredienser du vill addera, ett moment som kommer att uppskattas av dina barn när det vankas pizzakväll hemma.

Men en pizzasten har också flera andra användningsområden och tack vare dess material, form och jämna värme kan du även använde din sten för bakning av bröd eller tillagning av diverse olika bakverk.

Rätt pizzasten för ditt hushåll beror helt och hållet på hur stora pizzor som behöver göras, men också hur du planerar att tillaga pizzan. Letar du efter en sten som kan användas i din nyinköpta pizzaugn, vanliga ugn eller en sten som kan placeras direkt på grillen?

Med denna artikel har du fått en djupdykning i allting som rör pizzastenar och vi hoppas du också har fått inspiration för vilken pizzasten som du bör investera i. Letar du efter en multifunktionell modell så kika framförallt på Webers pizzasten.

Hjälpsamma källor