Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa planslipen 2023

Bäst i test för planslipar: Köpguide och topplista med 3 planslipar

Uppdaterad:

Med en planslip kan du snabbt förvandlas till en riktig hemmafixare. Detta lättanvända verktyg kan användas för mängder av mindre hemmajobb och justeringar, vilket gör den till en av det mer populära verktyget som varje hemägare bör ha. Särskilt om du gillar att slutföra så mycket fix som det går på egen hand.

En planslip kan jämna till ytor, kantor och polera trä som har förlorat sin lyster, eller för att förbereda det inför en behandling. Vilken som är den bästa planslipen för dig beror på din boendesituation och vilka funktioner som du prioriterar.

Vi har skapat en topplista med högpresterande planslipar som verkligen håller måttet. Kika framförallt på den vinnande modellen 9046 från varumärket Makita. En lätthanterlig och kraftfull maskin.

Vilken är den bästa planslipen?

Makita 9046

Makita har tillverkat verktyg och trädgårdsredskap i över 100 år, vilket gör dem till en av marknadens äldsta varumärken inom detta område. Varumärkets utbud är skräddarsytt för att passa samtliga användare.

Letar du efter en funktionell och kraftfull planslip att använda hemma eller inom ditt arbete rekommenderar vi att du kikar på Makitas modell av planslip 9046. Maskinen är designad för att klara av grövre slipning av bland annat trä och metall. För att klara av detta har den en mer robust förpackning med en kraftfull motor på 600 W.

För att verktyget ska vara så multifunktionellt som möjligt, har den utrustats med greppvänliga handtag som kan roteras i 90 grader. Detta för att du ska komma åt överallt, även skrymslen och vrån som annars är svårt att behandla. En annan stor fördel med 9046 är att den kommer med en av- och påtagbar dammsugarpåse. Genom att fånga upp omkringflygande dammpartiklar kan du jobba säkrare, med en stadigare blick på underlaget.

Arbetarvänliga 9046 från varumärket Makita är ett utmärkt val för behandling av olika material och kan tack vare sina greppvänliga handtag användas under en längre tid. Tack vare att maskinen drivs med hjälp av el, behöver du inte bekymra dig för urladdade batterier under arbetets gång.

Metabo SRE 4350 TurboTec

Planslipen Sre 4350 Turbotec är särskilt utvecklad för professionella användare. Dess utformade slipplatta ger ett mycket jämnt och fint slutresultat för att undvika slipsår eller ränder i materialet. Dessutom är verktyget lättare med en total vikt på endast 4.83 kilo, vilket underlättar hanteringen och gör den enklare att manövrera.

Vid köp av en planslip är det nödvändigt att den är utvecklad med funktioner och en design som gör att du kan arbeta säkert. Därför har Metabo inkluderat greppvänliga handtag och även ett extra handtag som gör att du kan jobba mer bekvämt, med ett bättre grepp oavsett vinkel på maskinen.

Anledningen till att Sre 4350 Turbotex från Metabo lämpar sig så bra för framförallt professionella användare, är att den är extremt tystgående. Detta tack vare vibrationssystemet som består av ett dubbelt kullager som ger en tyst drift och en mer balanserad vibration. En tystgående maskin med mindre vibrationer gör att du kan jobba längre pass och på så vis vara mer effektiv under arbetspasset.

Verktyget använder sig av elektricitet som drivmedel och är sammankopplad med en 4 meter lång sladd, för att ge dig en bättre rörelsefrihet.

Jobbar du med att renovera eller arbetar du inom byggbranschen? Då bör du investera i Sre 4350 Turbotec från Metabo. Den passar professionella användare eller dig som letar efter en riktigt funktionell och bekväm planslip för större byggprojekt.

Einhell TE-OS 2520 E

Einhell är ett respekterat varumärke som idag erbjuder sina produkter till mer än 70 olika länder i världen. Deras stora utbud av trädgårdsredskap och verktyg består idag av hela 3500 olika artiklar. Detta gör att du oavsett smak eller budget kan hitta någonting som faller dig i smaken.

TE-OS 2520 E är en lätt, men trots detta kraftfull maskin som underlättar slipning av bland annat plast, metall och trä. Den är särskilt utvecklad för att du ska kunna behandla större ytor och tack vare maskinens elektroniska varvtalskontroll kan du få en mer balanserad och justerbar användning. Planslipen har även ett behagligt svängningsområde på 2 millimeter och en hög svängningshastighet.

Planslipen är kompatibel med slippapper med storleken 280 x 115 millimeter. Vid användning av slippapper med kardborrefästen behöver du däremot investera i aningen större slippapper med storleken 230 x 115 millimeter. Alternativet av slippapper gör maskinen mer multifunktionell, där du kan behandla flera olika ytor.

Med sitt oslagbara pris är du garanterad en praktisk maskin som verkligen ger dig valuta för pengarna. Verktyget är enkelt att hantera och med sin lägre vikt kan den användas av både mindre erfarna och professionella användare.

Köpguide för planslipar

Att välja en planslip om du inte har någon tidigare erfarenhet kan vara knepigt. Marknaden är full av mängder av olika redskap och verktyg som marknadsförs för att underlätta behandling. Men vad skiljer då egentligen en dyrare modell från en billigare variant? Sanningen är att det ibland inte skiljer särskilt mycket. Du bör istället fokusera på att jämföra tre olika punkter vid ditt köp för att slutligen ta prislappen i åtanke och välja en som faller inom din budget.

Storleken på slipplattan har betydelse för hur stora ytor du kan arbeta på. Det är därför viktigt att du funderar på vilka material du planerar att använda maskinen på, samt hur stora ytor som du vanligtvis kommer att slipa. Om det handlar om väldigt stora ytor som kräver en grövre slipning, kan det till och med vara värt att kika på en annan form av slip som är mer effektiv än en planslip.

Hur bekväm och praktisk är maskinen att manövrera? Planslipar är designade för att kunna komma åt där det annars är svårt att nå. De passar även utmärkt för mindre ytor som räcken eller för att behandla bordskivor. En effektiv planslip kan snabbt förvandla ett gammalt och nött matsalsbord till att se så gott som nytt ut. Men det krävs då att maskinen har ett bra svängningsområde, samt att handtaget är greppvänliga och bra placerade.

Till skillnad från traditionella slipmaskiner är planslipar utformade för att vara mindre otympliga och enklare att bära med sig. Men den totala vikten mellan maskiner kan skilja sig markant åt. En lättare maskin i kombination med en kraftfull motor gör att du kan arbeta med mindre belastning och den är även betydligt lättare att manövrera.

En väl övervägd kombination av dessa tre punkter resulterar i en maskin som kommer att prestera på topp.

För- och nackdelar med en planslip

Planslipar uppskattas framförallt för att de underlättar städning då de oftast kommer med en tillkopplad dammsugarpåse. Detta gör att dammpartiklar och rester vid slipningen inte far omkring i luften och försvårar hanteringen och gör det svårare att se. Dammet sugs istället in i dammsugarpåsen och minimerar därför även efterarbetet med att rengöra arbetsplatsen eller hemmet efter att jobbet är slutfört.

En annan stor fördel med planslipar, i jämförelse med större slipmaskiner är att de kan arbeta på en mindre yta och är betydligt enklare att ta med sig. Planslipar är väldigt enkla att använda och extremt lättstyrda, vilket gör att de passar bra för bland annat trappräcken, väggar, skrymslen och vrån som annars är väldigt svåra att komma åt.

Att slipa dessa ytor med en tung och otymplig slipmaskin kommer att belasta både dina armar och rygg, dessutom är det svårare att få ett jämnt resultat. En planslip ger ett jämnt resultat där du kan arbeta med ett mer lättstyrt verktyg.

Nackdelen med en planslip är att de inte är lika kraftfulla som till exempel en excenterslip eller bandslip. Dessa två varianter är ett bättre val om du arbetar med väldigt ojämna ytor som kräver en grövre slipning och mer behandling.

En planslip är framförallt framtagen för att du ska arbeta på mindre ytor av trä som till exempel bord eller stolar. De är därför utrustade med en mindre kraftfull motor och används med sandpapper i olika former.

För att slipa bort färg eller mindre ojämnheter rekommenderar vi dock att du kikar på en planslip. De kan utföra jobbet med mindre bekymmer och är betydligt lättare att använda. Utöver dessa ger en planslip inte ett lika stort hål i plånboken heller. Många bra och praktiska modeller kan inhandlas under tusenlappen.

Hur vi valde topplistan

För att välja ut vilka produkter vi ville inkludera på vår topplista var det viktigt för oss att jämföra etablerade varumärken på marknaden som har utvecklat maskiner under en längre tid.

Detta för att samtliga produkter ska hålla en hög kvalitet och vara enkla att använda. Topplistan är dessutom inriktad för att vara en positiv och inspirerande läsning för både dig som jobbar med verktyg och för dig som letar efter en planslip att använda till ditt nästa renoveringsprojekt i hemmet.

För att en planslip ska vara så funktionell som möjligt var det framförallt tre punkter som vi kikade lite närmare på. Detta var motorns effektivitet, svängningsområde samt hur många olika material maskinen kan behandla.

De slutliga produkter som vi inkluderat baserades dels på detta, men även på vilka säkerhetsfunktioner och greppmöjligheter verktyget är designat med.

Desto fler funktioner och användningsområden verktyget har, desto längre upp på listan placerades modellen. Slutbetyget jämfördes slutligen med produktens pris och topplistan sammanställdes med alla dessa punkter i åtanke.

Men för att betyget ska vara rättvist och väl överlagt har vi under våra efterforskningar om planslipar även tagit kundutlåtanden och recensioner i åtanke. Detta för att basera betyget på en långvarig användning och flera aspekter. Hemsidor som bland annat Byggahus och My Home DIY var till stor hjälp när vi skulle välja vilka produkter att inkludera.

Den slutliga sammanställningen är anpassad för flera olika användare och vi har valt produkter i samtliga prisklasser.

Sammanfattning

En planslip är utvecklad för att du ska kunna slipa ytor på ett mer transportvänligt sätt. Större och traditionella slipmaskiner är otympliga och kräver mycket energi.

Att istället investera i en planslip gör att du kan behandla mindre ytor, dörrar och väggar. Den är helt enkelt designad för att ersätta gamla hederliga sandpapper för att du ska kunna få ett jämnt underlag att måla, olja eller lacka över.

Att hitta en anpassad planslip kan dock vara knepigt och det är viktigt att valet baseras på din erfarenhet, hur ofta och länge du planerar att arbeta samt vilken yta och material du jobbar med.

För att underlätta ditt val har vi skapat en praktisk topplista och artikel som hjälper dig att göra ett bra val. Kika framförallt på den vinnande modellen 9046 från uppskattade varumärket Makita. En mycket effektiv maskin som utför jobbet på nolltid.