Köpguide för powerbanks
När du köper en powerbank finns det en hel del olika saker som är viktiga att tänka på, allt ifrån dess olika uttag och storlek till vilka extrafunktioner du behöver.
Olika typer av uttag på powerbanken:
- USB-A: USB-A har länge varit den vanligaste USB-standarden. Det är påväg att bytas ut med USB-C eftersom denna modell är mindre effektiv. Dock används USB-A fortfarande i väldigt stor utsträckning för många olika enheter. När de flesta tänker på ett USB-uttag, då tänker de på USB-A.
- Micro/mini-USB: Micro-USB är en lite mindre variant av USB och används oftast för att ladda mindre enheter eller telefoner. Här har du en längre och en kortare sida på uttaget. Här hittar du också två ”piggar” ovanpå den långa sidan.
- USB-C: USB-C är den moderna versionen av USB-A och kan, till skillnad från Micro-USB och USB-A, sättas in på båda hållen. Denna är liten och kompakt och tar sakta men säkert över marknaden för både laptops och telefoner eftersom den är effektivare än de andra varianterna.
- Lightning: Lightning är den typ av uttag som Apple länge använt för sina enheter. Det är den lilla platta modellen som du förmodligen sett många gånger och förknippar med t.ex. Iphone-laddare.
- Trådlös: ”Trådlöst” är egentligen inget uttag, men det är ett sätt för telefonen att få både ström och data. För att kunna använda detta så behöver din enhet vara kompatibel med trådlös laddning.
Egenskaper du ska kolla på
- Kapacitet: Kapaciteten är det som avgör hur mycket powerbanken klara att ladda, eller snarare hur mycket den klarar av innan den måste laddas om själv. Vi rekommenderar att du försöker hitta en modell som är åtminstone 10000mAh. Detta räcker till cirka 1–2 laddningar för dagens mobiler. Det finns också mindre modeller som är mer portabla, men dessa har oftast bara en kapacitet på 5000mAh.
- In-och utgående uttag: Uttagen på powerbanken är vad som styr om du kan använda den eller inte till dina enheter. Nästan alla powerbanks har ett USB-A uttag, men vissa kommer även med USB-C som låter dig snabbladda dina enheter. Tänk på vad du ska använda powerbanken till och vilka uttag som krävs, sedan väljer du en modell som passar just dig.
- Snabbladdning: En annan viktig sak att kolla på är utdataeffekten på din powerbank. Vissa modeller kommer nämligen med något som kallas ”snabbladdning” vilket är en kraftfullare laddning som laddar upp ditt batteri snabbare. Värt att notera är att detta tär lite på batteriets livstid, men det är ändå ganska skönt att komma upp till 50% på bara 30 minuter. Fundera kring om du behöver detta eller inte.
- Trådlös laddning: Trådlös laddning på powerbanken är inte en standardfunktion. Oftast när du är ute och reser så har du med dig en laddningssladd oavsett, men om du vill kunna ladda telefonen via MagSafe eller liknande så ska du ha en modell med trådlös laddning. Värt att notera är att det ofta tar längre tid att ladda utan sladd.
- Vikt och storlek: Både vikten och storleken är ofta proportionella till powerbankens kapacitet – ju mer kapacitet du har, desto klumpigare blir den. Här är det viktigt att tänka på vilka egenskaper som du värderar högst. Vill du ha en smidig och tunn powerbank som inte laddar telefonen tillräckligt snabbt eller hela vägen? Eller vill du ha en större powerbank som klarar 1–2 laddningar utan problem. Lista ut vart du ska förvara den och välj sedan en modell som får plats.
- Laddningseffekt: Laddningseffekten är, precis som vi pratade om innan direkt proportionell till hur snabbt din enhet laddas. När du väljer en modell med en låg laddningseffekt så laddar den långsammare, kanske till och med långsammare än vägguttaget. Vi rekommenderar en modell med 18 watt om du vill använda snabbladdning, men även 100 watt om du ska ladda datorn eller liknande.
- Pris: De flesta powerbanks kostar mellan 200–500 kronor. Vissa modeller kan vara väl över tusenlappen, men du kan också hitta budgetvarianter omkring hundringen. Vi rekommenderar inte att du köper en allt för billig modell. Håll dig till powerbanks som är över 200 kronor, därmed kan du vara sker på att du får relativt bra kvalitet och en säker konstruktion som inte riskerar att gå sönder.
- Solcellsladdning: Detta är en väldigt bra funktion om du är ute mycket i naturen och vill kunna ladda dina enheter. Är du t.ex. ute på en längre vandringstur där du inte kommer ha tillgång på ett eluttag på flera dagar, då kan solcellsladdning vara riktigt bra.
Batteriskal vs powerbank
Om du ofta känner att du är i behov av en powerbank när du är ute på resande fot har du kanske funderat på att skaffa ett batteriskal som kombinerar fördelarna hos en powerbank med busenkel transportering och skyddande av din telefon.
Nackdelen med batteriskal är dock att de ofta kommer med en lång laddningseffekt som laddar telefonen långsamt. Du kan oftast inte heller ladda något annat än telefonen med dessa.
Av den anledningen så rekommenderar vi att du skaffar en riktigt powerbank i stället, men som ändå kommer med en portabel och smidig design som du kan ha med dig vart du än går. Välj bara en modell som passar dina behov – kanske behöver den inte vara så liten trots allt?