Bästa riskokaren 2023

Köpguide och bäst i test för riskokare: Gör det perfekta riset enkelt hemma

Uppdaterad:

Hamilton Beach Digital Simplicity

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

En riskokare är ett underskattat köksredskap som gör tillagningsprocessen av ris mycket lättare och säkerställer att du få bästa resultat varje gång. Men vilken ska man egentligen välja? Det finns många olika modeller på marknaden, därför har vi samlat alla våra favoriter i en topplista för att göra ditt val enklare.

Vårt val till den bästa riskokaren är Hamilton Beach Digital Simplicity, en favorit hos mängder med användare!

Vilken är den bästa riskokaren?

Bästa riskokaren: Hamilton Beach Digital Simplicity

Hamilton Beach Digital Simplicity är en riskokare som har fått dussintals med 5-stjärniga recensioner från hemmakockar runt om i landet. Maskinen har en kapacitet på 4,75 liter, vilket gör den till en väldigt rymlig modell perfekt att laga ris i till hela familjen.

Riskokaren är utrustad med en 15 timmars timer vilket gör det möjligt för dig att förbereda ingredienserna på förhand, slänga in dem i maskinen och helt själv bestämma när tillagningsprocessen ska börja.

Modellen är utrustad med non-stick beläggning för att maten inte ska fastna. Riskokaren har även förmågan till att gå in i uppvärmningsläge så fort dina ingredienser är klara, detta försäkrar dig om att maten är varm när den väl ska ätas.

Är du ute efter den bästa riskokaren så behöver du inte leta mycket längre bort än här!

Viktiga specificationer

 • Effekt:760 watt
 • Kapacitet:3,7 liter

Bästa multikokaren: Sage Slowcooker

Sage Slowcooker är en multikokare som inte bara kan koka det perfekta riset, den kan också assistera med slowcooking och ångfunktioner när du ska tillaga grönsaker eller skaldjur.

Modellen har en helt rostfri design, samt innergryta och glaslock som går att diska i diskmaskin. Den integrerade grytan kommer också med en non-stick-beläggning vilket gör att inga råvaror bränner fast.

Med 6 förinställda program kan du skräddarsy din matlagning utefter just dina behov. Är du ute efter en av marknadens bästa multifunktionella riskokare så är Sage Slowcooker ett perfekt val!

Viktiga specificationer

 • Effekt:700 watt
 • Kapacitet:4,75 liter

Stor ris- och multikokare: Crock-Pot Slowcooker

Denna multifunktionella gryta är ett utmärkt val för dig som inte endast behöver en riskokare. Crock-Pot Slowcooker fungerar utmärkt till kokning av ris, men även för långkok av grytor, bönor, linser och mycket annat!

En smidig funktion är att du kan förbereda allt på t.ex. morgonen för att sen ställa in när maten ska vara klar på maskinens timer. Maskinen kan därmed göra sitt när du är upptagen på annat håll. I kombinationen med maskinens större volym på 5,6 liter kan denna med fördel användas för stora sällskap.

Letar du efter en mycket tålig och multifunktionell maskin som kan användas för flera olika typer av köksbestyr, rekommenderar vi varmt Multifunktionell Slowcooker från varumärket Crock-Pot. En välutvecklad maskin som underlättar både riskokning och långkok.

Viktiga specificationer

 • Effekt:1300 watt
 • Kapacitet:5,6 liter

Bästa billiga riskokaren: Wilfa RC-5S

RC-5S från Wilfa är en riskokare som inte bara levererar en design som passar i samtliga hushåll, den levererar även otroligt mycket prestanda för pengarna. Här får du en riskokare med en högklassig non-stickbeläggning och 400 watt i effekt för att maximera effektivitet i både matlagning och rengöring.

Tack vare sin konstruktion av stål så har riskokaren även mycket goda isolerande egenskaper som håller riset på insidan varmt efter tillagning. Är du ute efter en prisvärd och pålitlig modell så är Wilfa RC-5S ett utmärkt val.

Viktiga specificationer

 • Effekt:400 watt
 • Kapacitet:1 liter

Bästa lilla riskokaren: Tristar RK-6117

För dig som bor själv eller lever i ett mindre hushåll så är detta en modell som passar dig. Tristar RK-6117 är en liten, kompakt och smidig riskokare som lämpar sig för tillagning av cirka tre portioner samtidigt. Detta möjliggörs via kapaciteten på 0,6 liter som kanske inte räcker till en familjemiddag, men gott och väl för ett fåtal tallrikar.

Dessutom kan du dra nytta av en varmhållningsfunktion som automatiskt håller ditt färdiglagade ris varmt och fluffigt åt dig. Detta kombineras sedan med ett torrkokningsskydd som försäkrar dig om att du inte bränner riset under tillagning.

Den integrerade innergrytan kommer inte bara med en avtagbar konstruktion, den är även försedd med en non-stick beläggning som gör den otroligt lätt att både diska för hand och i diskmaskin. Är du ute efter en mindre men kraftfull modell som får jobbet gjort så är Tristar RK-6117 ett superval.

Viktiga specificationer

 • Effekt:300 watt
 • Kapacitet:0,6 liter

Köpguide för riskokare

Volym på kärlet

Det är volymen på kärlet som avspeglar hur många portioner ris som du kan koka vid ett och samma tillfälle. Ju större kärl, desto mer ris rymmer kärlet och desto mer anpassningsbar för olika hem är således denna modellen.

För att du ska kunna göra ett bra val, är det viktigt att du har din familjs storlek i åtanke. Om du vanligtvis lagar mat till kanske en eller två personer är det onödigt för dig att inhandla en alltför tor modell. Denna kommer endast ge dig nackdelar då de tar både mer plats och drar mer energi än nödvändigt. Kika istället hellre på en mer kompakt version som passar dig bättre.

Material och beläggning

Vilket material som riskokaren är tillverkad av ger dig en ledtråd, för hur länge maskinen faktiskt kommer att hålla. Det bästa materialet för just riskokare är rostfritt stål, då det är hållbart, stabilt och oftast tål diskmaskin. Detta beror dock på vilken typ av beläggning kokaren har.

Om du vill ha en riskokare som är så praktisk som möjligt, är det nödvändigt att riset inte fastnar i kärlet. En non stick-beläggning kommer att säkerställa att dels distribuering av ris är enkelt, men bidrar även till att kärlet faktiskt är enkel att rengöra. Du vill inte behöva slösa tid på ris som har bränt fast i kärlet och som tar alldeles för mycket kraft att få ren.

Kika därför på att kokaren är gjord av ett bra och hållbart material, samt att bottnen och sidorna på kärlet är behandlat för att göra rengöringen enklare. En bra beläggning möjliggör även att maskinen kan användas till annat än bara ris. Kanske för kokning av någon god soppa eller för kokning av bönor och linser?

Rengöring och hantering

För att maskinen ska vara praktisk, och för att du faktiskt ska använda maskinen frekvent, är det viktigt att den har en konstruktion och design som är enkel att rengöra. En fördel är om maskinens alla delar kan tas isär och sedan kan placeras i diskmaskin. För detta krävs det dock ett lock och kärl som är tillverkat av ett material som tål maskin.

Utöver detta kommer du att få mer nytta av riskokaren om den är enkel att hantera. Detta innebär en lättläst display och knappar som är enkla att förstå sig på. En maskin med för många inställningar och instruktioner kan istället göra kokningen till en mer komplicerad historia än den behöver vara. Om du inte har någon tidigare erfarenhet av att koka ris i maskin, är detta särskilt viktigt för dig.

Om du säkerställer att maskinen du köper är enkel att rengöra, kommer detta att plussa på flera år av användning. Du kommer även ta fram den för användning betydligt oftare, och får därmed mer valuta för pengarna.

Funktioner och användningsområden

En fråga som du även bör ställa dig själv är vad du troligtvis kommer att använda kokaren till? Om det endast är för ris, kommer en simpel modell som har en enkel konstruktion vara nog för bruk. Men om du däremot letar efter en multifunktionell maskin som lämpar sig bra för flera olika typer av matlagning, kan det vara värt att kika på ett alternativ med fler funktioner.

Anledningen till detta är för att marknaden idag har ett väldigt brett utbud av riskokare. Medan vissa modeller är konstruerade med endast ris i åtanke, finns det ett uppsjö av modeller som ger dig fler möjligheter i köket.

Om du till exempel älskar att koka bönor, linser och soppor är det viktigt att maskinen har en beläggning och funktion som gör detta möjligt. Om du gillar ångkokade grönsaker, är detta istället en funktion som du bör prioritera. Om du slutligen älskar smaken av långkok och gärna lagar detta till din familj, kan du hitta praktiska val av riskokare som gör detta fullt möjligt.

Valet ska helt enkelt baseras på dig själv, vad du planerar att använda riskokaren för och framförallt hur mycket mat du lagar vid ett och samma tillfälle. Det bästa valet för dig behöver därför inte innebära att det är det bästa valet för din väninna eller jobbarkompis.

Sammanfattning

Att koka perfekt ris är en kokkonst, som kräver en hel del skicklighet och övning. Men svaret för dig som ofta misslyckas med ris och över- eller underkokar riset, är att införskaffa en riskokare. Denna fiffiga mojäng är en utmärkt hjälpreda som säkerställer att du får perfekt ris, varje gång.

Men för att en riskokare ska vara praktisk för just dig och din matlagningsform är det viktigt att du har några saker i åtanke innan du väljer.

 • Hur mycket ris brukar du normalt sett koka vid varje tillfälle? 
 • Hur ser riskokarens material ut?
 • Är kokaren enkel att rengöra, eller kräver den mer intensivt skubbande?
 • Och slutligen, hur stabil och hållbar är det exemplar du slutligen väljer?

En bra riskokare ska vara enkel att använda och rengöra för att ge maskinen en längre livslängd. Den ska också ha en anpassad storlek, som passar dig och din familj. Huvudmålet är helt enkelt att göra livet lättare för dig som äter mycket ris!

Vanliga frågor

Hur kokar man ris i en riskokare?

Olika riskokare kommer fungera på olika sätt, så läs först och främst instruktionerna för din modell. Men generellt så är det inte mycket svårare än att du placerar riset tillsammans med den avsedda mängden vatten i riskokaren för att sen slå igång kokaren.

Hur lång tid tar det att koka ris i en riskokare?

Tiden det tar att koka ris i en riskokare kan skilja ganska markant baserat på flera faktorer. Det som kommer spela in är mängden ris och vatten samt modellen på din riskokare. Forska närmare på de olika modellerna som finns och försök ta reda på hur snabbt just dessa kokar olika mängder ris.

Hjälpsamma källor