Köpguide för riskokare
Volym på kärlet
Det är volymen på kärlet som avspeglar hur många portioner ris som du kan koka vid ett och samma tillfälle. Ju större kärl, desto mer ris rymmer kärlet och desto mer anpassningsbar för olika hem är således denna modellen.
För att du ska kunna göra ett bra val, är det viktigt att du har din familjs storlek i åtanke. Om du vanligtvis lagar mat till kanske en eller två personer är det onödigt för dig att inhandla en alltför tor modell. Denna kommer endast ge dig nackdelar då de tar både mer plats och drar mer energi än nödvändigt. Kika istället hellre på en mer kompakt version som passar dig bättre.
Material och beläggning
Vilket material som riskokaren är tillverkad av ger dig en ledtråd, för hur länge maskinen faktiskt kommer att hålla. Det bästa materialet för just riskokare är rostfritt stål, då det är hållbart, stabilt och oftast tål diskmaskin. Detta beror dock på vilken typ av beläggning kokaren har.
Om du vill ha en riskokare som är så praktisk som möjligt, är det nödvändigt att riset inte fastnar i kärlet. En non stick-beläggning kommer att säkerställa att dels distribuering av ris är enkelt, men bidrar även till att kärlet faktiskt är enkel att rengöra. Du vill inte behöva slösa tid på ris som har bränt fast i kärlet och som tar alldeles för mycket kraft att få ren.
Kika därför på att kokaren är gjord av ett bra och hållbart material, samt att bottnen och sidorna på kärlet är behandlat för att göra rengöringen enklare. En bra beläggning möjliggör även att maskinen kan användas till annat än bara ris. Kanske för kokning av någon god soppa eller för kokning av bönor och linser?
Rengöring och hantering
För att maskinen ska vara praktisk, och för att du faktiskt ska använda maskinen frekvent, är det viktigt att den har en konstruktion och design som är enkel att rengöra. En fördel är om maskinens alla delar kan tas isär och sedan kan placeras i diskmaskin. För detta krävs det dock ett lock och kärl som är tillverkat av ett material som tål maskin.
Utöver detta kommer du att få mer nytta av riskokaren om den är enkel att hantera. Detta innebär en lättläst display och knappar som är enkla att förstå sig på. En maskin med för många inställningar och instruktioner kan istället göra kokningen till en mer komplicerad historia än den behöver vara. Om du inte har någon tidigare erfarenhet av att koka ris i maskin, är detta särskilt viktigt för dig.
Om du säkerställer att maskinen du köper är enkel att rengöra, kommer detta att plussa på flera år av användning. Du kommer även ta fram den för användning betydligt oftare, och får därmed mer valuta för pengarna.
Funktioner och användningsområden
En fråga som du även bör ställa dig själv är vad du troligtvis kommer att använda kokaren till? Om det endast är för ris, kommer en simpel modell som har en enkel konstruktion vara nog för bruk. Men om du däremot letar efter en multifunktionell maskin som lämpar sig bra för flera olika typer av matlagning, kan det vara värt att kika på ett alternativ med fler funktioner.
Anledningen till detta är för att marknaden idag har ett väldigt brett utbud av riskokare. Medan vissa modeller är konstruerade med endast ris i åtanke, finns det ett uppsjö av modeller som ger dig fler möjligheter i köket.
Om du till exempel älskar att koka bönor, linser och soppor är det viktigt att maskinen har en beläggning och funktion som gör detta möjligt. Om du gillar ångkokade grönsaker, är detta istället en funktion som du bör prioritera. Om du slutligen älskar smaken av långkok och gärna lagar detta till din familj, kan du hitta praktiska val av riskokare som gör detta fullt möjligt.
Valet ska helt enkelt baseras på dig själv, vad du planerar att använda riskokaren för och framförallt hur mycket mat du lagar vid ett och samma tillfälle. Det bästa valet för dig behöver därför inte innebära att det är det bästa valet för din väninna eller jobbarkompis.
Sammanfattning
Att koka perfekt ris är en kokkonst, som kräver en hel del skicklighet och övning. Men svaret för dig som ofta misslyckas med ris och över- eller underkokar riset, är att införskaffa en riskokare. Denna fiffiga mojäng är en utmärkt hjälpreda som säkerställer att du får perfekt ris, varje gång.
Men för att en riskokare ska vara praktisk för just dig och din matlagningsform är det viktigt att du har några saker i åtanke innan du väljer.
- Hur mycket ris brukar du normalt sett koka vid varje tillfälle?
- Hur ser riskokarens material ut?
- Är kokaren enkel att rengöra, eller kräver den mer intensivt skubbande?
- Och slutligen, hur stabil och hållbar är det exemplar du slutligen väljer?
En bra riskokare ska vara enkel att använda och rengöra för att ge maskinen en längre livslängd. Den ska också ha en anpassad storlek, som passar dig och din familj. Huvudmålet är helt enkelt att göra livet lättare för dig som äter mycket ris!