Bästa rivjärnet 2023

Köpguide för rivjärn: 7 rivjärn som är bäst i test

Uppdaterad:

Bild på en parmesanost, riven permesanost och ett rivjärn

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Alla kök bör ha ett rivjärn i någon form eller storlek. Det är ett redskap som du helt enkelt behöver för att kunna utföra små vardagliga sysslor som att riva ost för pizzan eller för att zesta apelsin till kakdegen. Det finns idag mängder av olika rivjärn på marknaden som är anpassade för lite olika ändamål. En del rivjärn är till exempel anpassade mer för rivning av ostar, medans andra modeller är konstruerade för rivning av till exempel grönsaker. Vi har skapat en topplista med dom bästa valen.

Vilket är det bästa rivjärnet?

Bästa rivjärnet: Microplane Premium Classic

Microplane Premium Classic är den modell vi utsett till det bästa rivjärnet på marknaden och det av ett flertal anledningar. Rivjärnet har presterat ypperligt bra på mängder av tester och topplistor världen över. Här får du ett fint järn med en skarp rasp som förblir vass under många år framöver.

Modellen använder sig även av en teknik som skär istället för att skala, något som oftast förekommer på andra redskap i köket. Denna metod gör att du bevarar både aromer och smak, vilket resulterar i en godare måltid.

Premium Classic är försedd med en glidsäker fot och ett ergonomiskt utformat handtag som säkerställer en komfortrik användarupplevelse. Modellen lämpar sig framförallt bra för citrusfrukter, ost, choklad och muskot.

Viktiga specificationer

 • Tål maskindisk:Ja (handdisk rekommenderas)
 • Material:Rostfritt stål

Bästa premiummodellen: Microplane Elite

Microplane har här skapat ett rivjärn med fyra olika sidor och inbyggd insamlare som gör hanteringen mer mångsidig och enklare. Microplane Elite ger dig en smidig hantering och gör dessutom att du kan spara disk, då det inte krävs någon skärbräda eller underlag under processen.

Du kan riva allt mellan himmel och jord, där samtliga sidor har lite olika grovlekar, för att du ska kunna använda en sida som passar bäst. Välj mellan zest, fin, medium eller grov. Med rivjärnets hyvelfunktion på kortsidorna kan dessutom förbereda grönsaker som är hyvlade och behöver då inte ett separat redskap för detta.

Rivjärnet är gjort av rostfritt stål som huvudmaterial. Detta sluts sedan samman med tålig plast och gummi för att den ska vara bekväm att använda. Gummibeklädnaden skyddar även dina händer så att du inte river dig. Efter användning kan rivjärnet diskas i både maskin eller för hand.

Letar du efter ett mycket mångsidigt rivjärn med fler grovlekar, kommer du verkligen att uppskatta Microplanes utvecklade val.

Viktiga specificationer

 • Tål maskindisk:Nej
 • Material:Rostfritt stål

Smart design: Cuisipro 2-i-1 Deluxe

2-i-1 Deluxe från Cuisipro är en smart och smidig modell. Den integrerade raspen kommer med två sidor där ena sidan är lite mindre och den andra lite grövre. Järnet har även handtag i båda ändarna och ett praktiskt skjutlock som skyddar dina fingrar.

En sak som är utmärkande med denna modell är att bladet är tillverkat med Surface glide – en teknologi som innebär att du inte längre behöver oroa dig för att dina ingredienser fastnar på vägen ner.

Bonusen är att den även kommer med en diskmaskinsäker konstruktion (handdisk rekommenderas dock). Vill du ha en multifunktionell modell där du kan riva både fint och grovt, är detta järn ett val vi verkligen rekommenderar.

Viktiga specificationer

 • Tål maskindisk:Ja (handdisk rekommenderas)
 • Material:Rostfritt stål

Kundfavorit: WMF Rivjärn

Rivjärnet från WMF har en höjd på 24 centimeter och är mycket funktionell att använda för flera olika ändamål. Den är tillverkat av Cromargan® rostfritt stål och har en konstruktion som gör den extremt reptålig och hållbar. Letar du efter ett kraftfull rivjärn som håller länge? Då kommer du att uppskatta detta rivjärn från WMF.

Rivjärnet har ett mycket skönt handtag som ger dig full kontroll och en ergonomisk hantering. Detta sliter mindre på din rygg och armar och gör helt enkelt att du får en snällare arbetsposition. Den har fyra rivsidor för att vara mångsidig. Du kan till exempel både riva och hyvla frukt och grönsaker i olika storlekar och former.

Detta tåliga rivjärn från WMF passar samtliga hushåll och säljs till ett bra pris. Hållbarheten gör denna modell till en mycket väl värd investering till ditt kök hemma eller för din verksamhet.

Viktiga specificationer

 • Tål maskindisk:Ja (handdisk rekommenderas)
 • Material:Rostfritt stål

Bästa grova rivjärnet: Microplane Pro Grovt

Microplane har utvecklat detta mindre rivjärn Pro Grovt. Detta rivjärn är särskilt framtaget för att kunna bevara både smak och arom i det du river. För att kunna göra detta har rivjärnet en etsad spets och gör då att ingredienserna blir rivna och inte skalade. Ett utmärkt val för professionella kockar eller för dig som vill ha skarpt rivjärn att använda hemma.

Rivjärnet Pro Grovt har en design som skiljer sig från ovan modeller. Detta är en handhållen variant, där du får ett ergonomiskt grepp. Rivjärnet har även en glidsäker fot som gör att du inte slinter, även om du river hårdare råvaror som ingefära eller choklad. Den sylvassa raspen gör att du kan riva allt mellan himmel och jord.

Pro Grovt har en klassisk och kompakt design som gör att den enkelt kan förvaras i lådan eller hänga i köket på en krok. Ett måste för dig som vill kunna riva med elegans och som gärna använder ett rivjärn som är tillverkad av ett kraftigare material. Stålet som rivjärnet är tillverkat av ger den en lång hållbarhet och den håller sig även vass längre.

Viktiga specificationer

 • Tål maskindisk:Ja (handdisk rekommenderas)
 • Material:Rostfritt stål

Bästa elektriska modellen: Ariete Elektriskt rivjärn

Det elektriska rivjärnet från Ariete ger dig många möjligheter i köket. Vill du att matlagningen ska gå som en barnlek så är detta verktyget för dig. Maskinen tar sig enkelt an olika uppgifter såsom att riva nötter, choklad till potatis. Du kan därför använda detta rivjärn till nästintill alla råvaror.

Fördelen med just en elektrisk modell är att du får en superstor uppsamlare och möjligheten att riva en stor mängd samtidigt. Detta är perfekt när du har gäster på besök. Med sin enkla konstruktion i aluminium blir den lättare att hantera än stålmodeller då vikten blir aningen lägre.

Sist men inte minst så kommer detta fantastiska tillskott med en praktisk öppning i toppen där du lägger ner dina ingredienser. Är du ute efter en elektrisk och elegant kandidat så är valet från Ariete en storvinnare.

Viktiga specificationer

 • Tål maskindisk:Nej
 • Material:Aluminium

Bästa saltjärnet: Rivsalt Rivjärn

Att riva ditt eget salt kanske inte har varit en tanke som slagit dig, men faktumet är att denna metod att salta kommer att öppna dina kolonariska sinnen som ingenting annat. Här får du möjligheten att riva antingen vitt eller rosa Himalaya salt över järnet för att höja rättens smaker.

Modellen är tillverkad enligt japansk konstruktion som kan jämföras med en kockkniv av allra hösta kvalitet. Du får även en tillhörande liten bricka där du enkelt kan förvara ditt nymalda salt.

Saltstenen och rivjärnet kan alltså bli matplatsens mittpunkt och ett fint inslag i ditt kök. Ett litet och praktiskt saltjärn som tagit marknaden med storm.

Viktiga specificationer

 • Tål maskindisk:Ja (handdisk rekommenderas)
 • Material:Rostfritt stål

Köpguide för rivjärn

Rivjärn av olika storlekar och former finns idag att köpa i de flesta köksbutiker, men även matbutiker. På grund av sina många funktioner och användningsområden, har det helt enkelt blivit ett redskap i köket som vi inte klarar oss utan.

Med ett rivjärn kan du förbereda grönsaker, frukt och ostar till det du ska laga och redskapet river råvarorna på ett mycket effektivt sätt.

Men för att ett rivjärn ska vara funktionellt att använda är det några saker som du ska tänka på. Framförallt att du baserar köpet på dig själv och vad du planerar att använda rivjärnet till.

Detta då marknaden är fylld med inriktade rivjärn som är menade att användas till en särskild ingrediens. Men även multifunktionella val som kan användas till lite allt möjligt.

Så ta dig en funderare på vilka funktioner som kommer att underlätta för just dig. Vilka råvaror använder du ofta i din matlagning och hur grovt eller fint behöver du kunna riva dessa? Svaret ger dig ledtrådar på vilka funktioner som du behöver prioritera och som ditt nya rivjärn behöver besitta.

Budget

Det stora utbudet kan då göra valet ganska svårt. Vad skiljer olika modeller åt och har priset verkligen någon betydelse? Svaret på detta är, ja! Med rivjärn får du oftast vad du betalar för. Ett billigt rivjärn kommer att vara effektivt under en kortare period, då eggarna blir slöa och materialet som rivjärnet är tillverkad av inte är särskilt tåligt.

Ett premiumval kostar vanligtvis lite mer, men säkerställer då att rivjärnet har en lång hållbarhet och att det är enkelt och ergonomiskt att använda.

Med ett väldesignat rivjärn kan du riva på ett mer effektivt sätt och spara energi, då du inte behöver ta i så mycket. Istället glider ingredienserna över materialet och river råvarorna snabbare.

Greppvänlighet

Ett rivjärn kan vara ganska otympligt att använda om den inte har en genomtänkt design. Ett rivjärn kan även ge upphov till rivmärken på dina händer och armar om den inte är stabil att hantera. För att säkerställa en säker användning, är det viktigt att rivjärnet har ett väldigt greppvänligt handtag. Det kan antingen vara utformat av stål eller gummi.

En annan stor fördel är om rivjärnet har en gummibeklädd botten som gör att det står stadigt när du river. Det finns annars risk för att slinter och skadar dig själv.

Hur många rivfunktioner behöver du?

Ett rivjärn använder sig av vassa eggar för att riva dina råvaror på ett mycket effektivt sätt. Beroende på om rivjärnet är konstruerat för ett specifikt ändamål, eller för lite olika typer av ingredienser kan modellens rivfunktioner skilja sig åt.

För att du ska kunna göra ett praktiskt val är det viktigt att rivjärnet är utrustad med funktioner som passar dig och din matlagning.

Om du till exempel älskar att riva ost kan du till och med investera i ett rivjärn som är särskilt anpassat för att riva ost på ett effektivare sätt. Då ost har en krämigare konsistens måste eggarna vara skarpa. Detta för att ge ett fint rivet resultat som du kan strö över mackan eller pizzan.

Ett rivjärn med många olika sidor kommer att ge dig fler valmöjligheter. Så om du kommer att använda rivjärnet till flera olika saker, kommer flera sidor med olika grovlekar att vara mer multifunktionell. Dessa val kostar vanligtvis en aning mer, men fördelen är då att du inte behöver investera i flera olika rivjärn.

Material

De flesta rivjärn är idag tillverkade av rostfritt stål, eller en blandning av rostfritt stål, gummi och plast. Huvudmaterialet ska dock helst bestå av tåligt stål, då det säkerställer en längre hållbarhet på rivjärnet. Det gör även att du kan diska rivjärnet i maskin, vilket sparar tid.

Oavsett material är det viktigt att själva konstruktionen är tålig och stabil. Samt att eggarna håller sig vassa längre för att du ska kunna riva frukt eller grönsaker mer effektivt. En fördel är också om materialet är reptålig då det gör att rivjärnet håller sig fräschare och hygieniskt längre.

Enkel rengöring

Oberoende på vad du planerar att använda rivjärnet till är det viktigt att det är enkelt att rengöra. Speciellt modeller som du kommer att använda för rivning av ost. Ost är krämigare och kan lämna kvar en fettig hinna på rivjärnet som kan vara svårt att få bort genom vanlig handdiskning.

Vad kan man använda ett rivjärn till?

Det kommer ständigt nya recept och maträtter som är något populärare att tillaga än andra. För att du ska kunna snappa upp nya recept och testa dem, kommer ett rivjärn att hjälpa dig på vägen till en mer noggrann förberedelse av råvarorna du använder i de olika rätterna.

Med ett rivjärn kan du riva potatis, morötter, lök, vitlök och andra basvaror som ofta förekommer i svensk husmanskost. Men utöver detta kan du även enkelt riva pepparrot till såsen eller ingefära till juicen eller kakorna som du planerar att baka.

Egentligen är det bara fantasin som sätter gränser och marknaden fylls ständigt på med nya modeller som är anpassade med nya och spännande funktioner.

Hur vi hittade produkterna till topplistan

Genom att ta del av hela den kolonariska världen så kunde vi i slutändan komma fram till sektionen av rivjärn. Här var det ytterligare utmaningar att ta sig förbi, men i slutändan kan vi nu presentera vår topplista med de bästa modellerna på marknaden.

Det första vi kikade på när vi valde våra modeller var hur olika testpaneler och topplistor har beskrivit sitt utlåtande av produkterna. Metoden innebar att vi ganska så snabbt kunde identifiera vilka modeller och varianter av rivjärn som dominerade den moderna marknaden. Därefter var det bara en fråga av att välja ut de bästa.

Detta gjordes i kombination med expertrecensioner, men framförallt kundrecensioner som gav oss en bra inblick i alla produkters för- och nackdelar. Efteråt var det bara att rangordna dem efter funktionalitet och popularitet.

Ytterligare en faktor som spelade in var att modellerna på topplistan skulle lämpa sig för olika användningsområden och därmed till olika kundtyper. Listan inkluderar allt ifrån produkter för citrusskal till saltstenar. Allt för att du ska komma hitta en modell som passar bäst för just dig.

Sist men inte minst så tog vi en snabb titt på priset. Detta var inte en överväldigande del i beslutet då nästan alla rivjärn ligger i samma prisklass. Självklart finns det undantag och det är vi medvetna om. Prisklasserna levererar olika typer av funktionalitet och mångsidighet. Här kan du välja den modell som passar bra för dina ändamål!

Sammanfattning

Det är idag svårt att hitta ett kök som inte är utrustat med minst ett rivjärn. Med denna praktiska hjälpreda kan du riva grönsaker och ingredienser till din mat. Eller varför inte toppa pastan med lite riven parmesan?

Beroende på vad du planerar att använda ditt rivjärn till kan det vara värt att kika på lite olika val. Kanske det till och med är värt att köpa några olika som då är särskilt anpassade för det du ska använda den till?

Vad som är viktigt att tänka på är framförallt att modellen du väljer ska ha en stabil konstruktion och ligga skönt i handen. Annars finns det risk för att du river dig under hanteringen.

Så vilket typ av rivjärn kommer att underlätta din matlagning? Om du vill ha en modell som klarar av det mesta tycker vi att du ska kika på det vinnande valet från Microplane. Detta praktiska rivjärn med uppsamlare gör arbetet enklare och du slipper onödig disk.

Hjälpsamma källor