Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa robotdammsugaren 2023

Köpguide för robotdammsugare: Bäst i test och hur du väljer rätt robotdammsugare för dina behov

Uppdaterad:

Att införskaffa en robotdammsugare är mer populärt än någonsin. Detta då det går så smidigt att hålla ordning på golvet med denna moderna hjälpreda.

För att du ska kunna göra ett bra val så har vi skapat denna köpguide och topplista som hjälper dig i valet av robotdammsugare. Som marknadens bästa robotdammsugare har vi utsett Roborocks S7 MaxV.

Vilken är den bästa robotdammsugaren?

Bästa robotdammsugaren: Roborock S7 MaxV

Högst upp på topplistan hittar du S7 MaxV från varumärket Roborock. Denna modell har hamnat högt i många tidigare jämförelser av marknadens utbud och då även på vår. Anledningen till sin höga placering är att det är en utvecklad modell som underlättar städning av hemmet på flera plan.

Sugkraften har förbättrats till 5100 Pa, vilket räknas som en av marknadens bästa. Inbyggd ljudmopp vibrerar för att maskinen ska kunna rengöra golvet på djupet. Den kombinerade sug- och moppeffekten håller ditt golv skinande rent.

Några andra fördelar med denna vinnande modell är att den är väldigt tystgående med en ljudnivå på endast 67 dB. Den har också försetts med en avancerad 3D-karta som mäter ut avstånd och säkerställer att hela golvytan rengörs.

Bästa robotdammsugaren för husdjur: iRobot Roomba S9+

Från varumärket iRobot har du den avancerade robotdammsugaren Roomba S9558+. Inbyggda sensorer söker aktivt av rummet efter damm och smuts så att ditt golv kan hållas rent.

Dammsugaren är även helt automatisk eftersom den tömmer behållaren helt själv när den är full. Detta i kombination med den hög sugkraften gör den optimal för dig med husdjur som fäller mycket hår.

Sist så är robotdammsugaren försedd med ett system som kan ta bort 99% av pollen och mögelallergener i luften. Perfekt för allergikern!

Bästa budget-robotdammsugaren: Dreame D9

Om du letar efter en mer prisvänlig modell så bör du kika på Dreames dammsugare D9. Denna modell har trots sitt pris försetts med många utmärkande funktioner. Den har en bra sugkraft på 3000 Pa och kan effektivt rengöra både hårda golv och mattor. D9 använder sig av lasernavigering för att leta sig fram i rummet.

Tack vare utvecklarens smarta app kan du själv styra vart maskinen ska fokusera. Robotdammsugaren suger upp damm, smuts och andra mindre partiklar från golvet samtidigt som den också är försedd med en moppfunktion. Ett multifunktionellt val på marknaden som vi rekommenderar varmt.

Bästa robotdammsugaren för trösklar: Electrolux Pure i9.2

Från Electrolux hittar du denna utvecklade robotdammsugare Pi92-6DGM som är särskilt utmärkande tack vare sitt mapping-system.

Detta system kommer ihåg upp till tre våningar i hemmet och kan därmed rengöra med precision även om du bor större. Detta i kombination med att den kan sig över lite högre trösklar gör att den kan städa överallt i hemmet!

Robotdammsugaren har försetts med ett kraftfullt batteri som gör att dammsugaren kan arbeta i upp till två timmar. Batteriet laddas sedan fullt på två timmar och maskinen är därefter redo att köra igång igen. Behållaren har en kapacitet på 0,7 liter och tack vare dammsugarens unika form kommer den åt runt hörn och möbler i hemmet.

Bästa robotdammsugaren för mattor: RoboRock S5 Max

Sist men inte minst på vår topplista har vi även valt att inkludera S5 Max från varumärket RoboRock. Denna modell beräknar den allra bästa rutten på ett effektivt sätt och kan kontrolleras från appen.

Kombinationen av funktioner och även dammsugarens design gör att du kan städa golvet på ett smartare sätt och även analysera städresultaten direkt i mobilen för mer kontroll.

Robotdammsugaren S5 Max har försätts med upphöjda hjul som gör att den kan ta sig upp på mattor smidigt, något som vissa andra modeller kan ha problem med. Detta gör även att den är bra på att ta sig över trösklar.

Köpguide för robotdammsugare

En robotdammsugare kan hålla golven skinande rena utan någon ansträngning från din sida. För att det ska vara möjligt måste du välja en robotdammsugare som är anpassad för dina golv och som är utrustad med funktioner som gör den optimal att använda i ditt hem.

Lite specifikationer att ha koll på

  • Ljudnivå: En robotdammsugare kommer alltid vara mer tystgående än en klassisk dammsugare. Men för att robotdammsugaren ska kunna användas även när du är hemma utan att störa dig är det bra om den har en lägre ljudnivå. En riktlinje att ha koll på är 60 dB, det är nämligen den ungefärliga ljudnivån för ett vanligt samtal.
  • Sugeffekt, inte motoreffekt: När du ska kolla effektiviteten på robotdammsugare (eller dammsugare generellt) så kolla på sugeffekt och inte motoreffekt. Hög motoreffekt behöver inte betyda hög sugeffekt för det är fler saker som påverkar sugeffekten. Kolla efter så hög sugeffekt som möjligt. Ibland specificeras det som uppsugningskraft och även där är det en hög siffra som gäller. Enda skillnaden är att sugeffekt mäts i watt och uppsugningskraft i kPA.
  • Storlek på robotdammsugaren: Storleken på maskinen är viktigt att kolla för att veta hur bra den kommer komma åt olika skrymslen och ytor i ditt hem. En mindre modell kommer åt under soffan och på mindre ytor lättare. Storlek brukar dock gå hand i hand med hur kraftfull den är, så försök hitta en bra balans.
  • Arbetsyta: Arbetsytan som specificeras för robotdammsugare visar hur stort område den ska kunna dammsuga på en laddning. Hur viktigt detta är kommer bero på framförallt tre saker:
  • Självdockning: Många mer moderna robotdammsugare som har en mer avancerad konstruktion är försedda med självdockning. Detta innebär att robotdammsugaren själv återgår till laddningsstationen när det är dags att fylla på batteriet eller tömma dammbehållaren (om den har självtömning). Detta gör robotdammsugaren mer självgående och är superviktigt om arbetsytan är mindre än ytan du har hemma.
  • Planerad städning: Om robotdammsugaren ska jobba på en större område än den specificerade arbetsytan så måste den kunna påbörja arbetet där den slutade innan den åkte till laddningsstationen. Kan den inte göra detta så finns det risk att den missar vissa ytor.
  • Laddningstid: Laddningstiden ha direkt påverkan på hur effektiv robotdammsugaren är om den inte klarar av att städa hela ytan på en laddning. Därför är detta viktigt att ha i åtanke i samband med arbetsytan. Skulle arbetsytan vara större än området dammsugaren faktiskt ska jobba på så blir laddningstiden mindre viktig.
  • Driftstid: Driftstiden, som ibland kallas batteritid i specifikationerna, är inte jätteviktig att kolla på om du redan har en specificerad arbetsyta. Däremot kan det vara lite intressant eftersom driftstiden visar hur lång tid det tar för dammsugaren att städa den specificerade arbetsytan. Kom dock ihåg att varken drifttid eller arbetsyta kommer stämma på pricken, så det blir mer ett estimat.
  • Volym på dammbehållare: Om robotdammsugaren ska användas på lite större ytor eller områden som tenderar att samla på sig mer damm så är det bra med en större dammbehållare. En behållare på mellan 0,5-1 liter är att rekommendera, men ju större desto bättre såklart. Fördelen som en större dammbehållare ger är att dammsugaren kan arbeta längre innan du behöver tömma behållaren.
  • Tröskelhöjd: Robotdammsugare är anpassade för att kunna åka över vissa trösklar. Men den maximala höjden varierar mellan olika modeller. För att maskinen ska kunna röra sig mer fritt hemma kika på vilken tröskelhöjd den är anpassad för och jämför detta sedan med trösklarna du har hemma.

Andra egenskaper och funktioner som du vill ha koll på

Om man vill ha en lite extra skräddarsydd modell så finns det lite funktioner som kan göra livet lättare för dig. Nedan är några av dom som vi tycker man absolut ska kolla på om man vill ha en lite bättre robotdammsugare.

  • Moppfunktion: För att golvet ska kunna hållas skinande rent så är en multifunktionell modell med både sug- och moppfunktion en stor fördel. Efter att damm, hår och mindre partiklar avlägsnas så moppar också robotdammsugaren golvet åt dig. Detta sparar dig ännu mer tid på städning av hemmet.
  • Självdockning: Vi nämnde detta lite ovan i samband med arbetsyta men vi tänkte att det är värt att nämna även under denna del då det är en funktion som är väldigt bra att ha. Om robotdammsugaren åter och dockar själv för laddning när batteriet börjar ta slut behöver du inte hålla koll på batterinivån själv, vilket alltid är en fördel.
  • Kartläggning: Med kartläggning kan robotdammsugaren styra och navigera sig själv på ett mer effektivt sätt. Detta gör att dammsugaren kan undvika möbler och dammsuga runt föremål utan att missa områden på golvet. Det kan också robotdammsugaren möjlighet att planera städningen på effektivaste sätt.
  • Schemaläggning: För att du ska få mer kontroll på när under dygnet robotdammsugaren ska jobba så är funktionen schemaläggning en klar fördel. Du kan ställa in tiden och ha hemmet städat tills du kommer hem från jobbet eller vakna upp till ett skinande rent golv.
  • App: Har robotdammsugaren schemaläggning och/eller kartläggning så kommer den förmodligen även ha en app som gör det lättare att ställa in enheten. Man brukar även kunna styra dammsugaren med appen och ställa in lite andra saker som t.ex. extra viktiga zooner i hemmet.
  • Automatisk tömning: Hela idéen med att ha en robotdammsugare är att göra städningen mer automatisk. Automatisk tömning är lite sista steget för att du själv ska behöva göra så lite som möjligt. Modeller som har detta tömmer behållaren i en större behållare som sitter i laddningsstationen, så får man själv sen tömma denna behållare när den är full istället. Fördelen blir ju då att det blir mer sällen eftersom den är större.
  • Typ av filter: Inbyggda filter i robotdammsugaren säkerställer att även luften i hemmet kan renas. Filtret fångar upp dammpartiklar och bidrar därmed till att hålla hemmet rent längre. Dessutom är robotdammsugare med filter ett bra val för dig som har allergier eller astma. Det allra vanligaste är att robotdammsugare är utrustad med någon form av mekaniskt filter, där HEPA-filter är särskilt vanligt. HEPA-filters huvudsakliga uppgift är att fånga upp mindre partiklar från luftströmmen.
  • Mattrengöring: Ju fler ytor och ställen som robotdammsugaren kan städa, ju bättre. Mattor har en tendens att samla på sig en hel del hår och damm så om robotdammsugaren kan hjälpa till även där så blir det ett jätteplus.

Vanliga frågor

Hur höga trösklar klarar en robotdammsugare?

Det beror lite på modell. Det finns modeller som kan ta sig över trösklar på 1,5-2 cm men det är lång ifrån alla som klarar det. Trösklar på runt 1-1,2 cm brukar dock inte vara någon fara för de flesta modellerna.

Hur mycket el drar en robotdammsugare?

Energimyndigheten testade robotdammsugare och enligt de testerna så ligger energiförbrukningen på mellan 0,49 Wh/m2 och 5,21 Wh/m2 för robotdammsugare.

Hur ofta ska man låta robotdammsugaren köra?

Det beror på. Om du någon i hushållet är allergiker eller om du t.ex. har djur som fäller mycket hår så kanske du måste köra robotdammsugaren dagligen. Fördelen med robotdammsugare är ju dock att de är näst intill helt självgående, så varför inte låta den gå dagligen oavsett?

Hjälpsamma källor