Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa röjsågen 2023

Bäst i test för röjsågar: Köpguide och topplista med 3 röjsågar

Uppdaterad:

Är det dags att röja upp bland buskar och trädgård? Ogräs och annan oönskad vegetation försvinner snabbt och enkelt med rätt verktyg. En effektiv och snabb röjsåg är lösningen på ogräsproblemet. Hur väljer du rätt röjsåg för ditt ändamål och vad för olika modeller bör du ha i åtanke?

Vi har utsett våra röjsågsfavoriter, som passar minst lika bra för tomtägare som yrkesanvändare. Håll gärna lite extra utkik på bensinsågen Stihl FS 490 C-EM KW, vår favorit som också arbetar optimalt året runt!

Vilken är den bästa röjsågen?

Röjsåg Bensin Stihl FS 490 C-EM KW

Den bensindrivna röjsågen Stihl FS 490 är en kraftfull såg som fungerar lika bra för sommar – som vinterbruk.   Stihl FS 490 är en röjsåg med utmärkt ergonomi då den är smidig och snabb att arbeta med.

Röjsågen är lättstartad och den är utrustad med ett elektroniskt motorstyrningssystem, vilket gör det lättare att hantera den, oavsett väder. Motorstyrningssystemet gör också att sågen har låg bränsleförbrukning i alla lägen.

Röjsågen har en 24 gradig vinkelväxel, vilket för den optimerad för tuffare skogsröjning. Stihl FS 490 är en relativt lång röjsåg i jämförelse med andra liknande modeller på markanden. Stihl FS är 168 centimeter lång och väger 9,4 kg.

Röjsågen är utrustad med en sågklinga som dessutom kommer med ett klingskydd. Stihl ligger generellt i topp med sina sågar ur en ergonomisk synvinkel, och Stihl FS 490 är inget undantag. Sågen har också hantagsvärme, som gör det bekvämt och lätt att arbeta med den under kyligare förhållanden.  

Röjsåg Husqvarna 555FX

Röjsågen Husqvarna 555FX klarar av extremt tuffa förhållanden och är speciellt utvecklad för att kunna arbeta oavbrutet under lång tid.   Husqvarna 555FX har vinkelväxel och kan även jobba i 24 graders vinkel. Detta underlättar riktad fällning i tätare skog. Den har snabb acceleration och kommer med ett lättjusterat och bekvämt sele.

Bensinsågens effekt ligger på  2800W och dess vibrationer är mycket låga. Bensinsågen är ergonomiskt utrustad, väger 8.9 kg och är otroligt bensinsnål för sin kapacitet.

Husqvarna 555FX har komfort handtag, för att göra det lättare att hantera sågen. Handtaget är även justerbart för att underlätta belastning och undvika skador. Maskinen är mycket lätt att starta, och startapparaten är även utvecklad så dragmotståndet i startsnöret reduceras. Det är också mycket enkelt att byta klinga på 555FX, då maskinen är utrustad med en magnet som håller låspinnen på plats.

Röjsåg Stiga SBC 80D AE 80 V

Stiga SBC 80D AE är en batteridriven röjsåg som är otroligt prisvärd för sin kraft, styrka och komfort. Denna batteridrivna röjsåg passar perfekt för den som har för avsikt att använda sin röjsåg till lättare trädgårdsarbeten.  Stiga röjsåg ger dig prestandan av en bensindriven såg då den är utrustad med en 4-tandad metallklinga för mer krävande uppgifter.

Röjsågen är välbalanserad och lätt i vikt vilket gör den lätthanterlig. Den är även delbar och den är därför lätt att förvara och transportera. Batteriet har också praktisk i-och urkoppling vid sidan av maskinen.

Stiga SBC 80D AE väger 5 kg, har ett 2-trådigt tap & go trimmerhuvud med två olika arbetsbredder. Detta gör att röjsågen är riktigt kraftfull i jämförelse med andra modeller av samma grad och prisklass.  Stiga säljs utan batteri, 2,5 Ah är rekommenderat batteri men vill du att kapaciteten ska bli ännu högre kan du köpa till 4.0 Ah eller 5,0 Ah batterier.

Köpguide för röjsågar

Vare sig det är första gången du använder dig av en röjsåg eller om du har en lång erfarenhet av maskinen krävs det att du först har rätt tillbehör. Sele är en av de viktigaste komponenterna till ett bra arbete på fältet.

Du bör också bestämma dig för om du vill ha en bensindriven röjsåg eller en batteridriven. De bensindrivna har en kraftigare motor, medan de batteridrivna ofta är lättare att arbete med, då de inte har någon kabel som kan störa arbetet.

Att köpa en röjsåg för hemmabruk är en alldeles perfekt idé, då den effektivt röjer bort ogräs och annan oönskad vegetation i din trädgård. Förutom funktion, motor, vikt och användningsområde bör du också ha i åtanke hur högt ljud röjsågen ger ifrån sig.

Är du en ovan användare rekommenderas också att du köper en röjsåg med så svag vibration som möjligt, då stark vibration gör sågen svårare att hantera.

Två typer av röjsågar

Innan du köper en röjsåg är det en bra idé att läsa på om de två olika typer av såg som finns på marknaden. Man delar upp röjsågar i två kategorier. De som är bensindrivna och de som är batteridrivna.

Bensindriven röjsåg

En bensindriven röjsåg är den med högst kapacitet och passar bäst för den som kommer använda sågen för större och tuffare arbeten som kräver långa dagar ute på fältet. Motorn på en bensindriven röjsåg är i regel mycket kraftigare än den batteridrivna. Detta gör också att den blir svårare att hantera.

Vibrationen på en bensindriven såg är högre. Detta resulterar i att sågen rör på sig mer när du jobbar med den. Det är därför extra viktigt att du köper en såg med bra ergonomi, så du har ett bra grepp om maskinen och att den inte tröttar ut dig för mycket.

Batteridriven röjsåg

En batteridriven röjsåg är ett bra redskap för den med lättare ansning i trädgård och andra mindre områden. Vibrationsnivån är lägre och dessutom är en batteridriven röjsåg inte lika högljudd som en bensindriven. Detta kan underlätta för både dig och dina grannar som slipper ljudet, samtidigt som du inte behöver ta hänsyn till någon kabelsladd.

Nackdelen med en batteridriven såg är att du behöver hålla koll på batteritiden. Du kan därför med fördel ladda ytterliga ett batteri medan du arbetar för att på så sätt enkelt byta ut batteri när det behövs, utan att för den delen behöva avbryta ditt arbete.

Hur länge ett batteri för en röjsåg håller beror på tillverkare och vad för slags batterier du köper till. Men i regel brukar du kunna arbeta mellan alltifrån en timme upp till två, tre timmar innan batteritiden är slut.

Att köpa en batteridriven röjsåg är också ett mer miljövänligt alternativ, då det inte släpper ut några avgaser när du röjer.

Vilken klinga krävs för vilken typ av jobb?

När du köper en röjsåg brukar det i regel ingå både en tråd och klinga. Vilken klinga som passar bäst beror på vilket behov du har utav röjsågen.

Olika typer av klingor är följande:

  • Slyklinga
  • Gräsklinga
  • Sågklinga
  • Kompostklinga

Slyklingan används för sly, gräsklingan för enklare ogräs. Sågklingan däremot, är avsedd för vedartad vegetation och kompostsklingan för snår och svårarbetat gräs.

En fördel med en klinga är att den klarar både tuffa buskar och tät sly. Att använda tråd ger dig en högre klippbredd än om du använder klinga. Tråd passar för lättare och ömtåliga arbeten och är mer tidseffektiv. Tråden kan däremot gå av, därför är det viktigt att du väljer en röjsåg som kan klara en kraftig tråd.

Trådtjockleken brukar vanligtvis ligga på 2,4-2,7 millimeter. Det finns färdiga trådrullar att köpa som lätt sätts på riggen. Ju mer du använder din röjsåg, desto större är risken att du behöver slipa din klinga ofta med en fil för att den ska kunna arbeta med sin högsta kapacitet.

Hur bör en röjsåg hanteras?

Att kunna hantera en röjsåg på rätt sätt är en förutsättning för att du ska kunna arbeta med den. Speciellt om du har för avsikt att arbeta med sågen under en hel arbetsdag. Vikten på din såg är en viktig del för hur effektivt du kan använda den. En röjsåg bör kännas lätt över kroppen när du har ditt sele över dig. Förutom vikten bör du känna efter hur bekväm hornsstyret känns.

Ur en ergonomisk synvinkel är det viktigt att du känner att du har ett stadigt och fast grepp kring styret och att du med enkelhet kan använda styret utan motstånd och problem. Detta för att undvika skador och belastning när du jobbar med maskinen.

Många röjsågar idag har också ett antivibrationssystem, som fångar upp vibrationer från röjsågen när du arbetar med den. Detta gör det lättare att hantera sågen då du slipper vibrationer som tröttar ut kroppen under användning.

Att köpa en röjsåg med antivibrationssystem är därför fördelaktigt för den person som kommer att behöva använda sågen under en längre tid, utan pauser.

Skötselråd

Det finns ett flertal fördelaktiga sätt att sköta om sin röjsåg på. Röjsågen kräver i regel mindre underhåll än en motorsåg, men det finns speciellt två punkter du bör lägga vikt vid när det kommer till skötsel av din såg.

För att förlänga röjsågens livslängd så långt som möjligt är det viktigt att hålla koll på att klingan är skarp och hel efter varje användning. Du behöver även kontrollera att vinkelväxeln har lagom mycket fett i sig.

Ett annat viktigt skötselråd är att göra rent luftfiltret ungefär en gång i veckan om du använder röjsågen ofta. Detta behövs för att sågen ska kunna arbeta så kraftfullt som möjligt.

Tillbehör och säkerhet

Som med vilka andra trädgårdsmaskiner som helst är säkerheten den viktigaste delen när det kommer till användning av sågen. Har du inte rätt kunskap eller utrustning kan du utsätta dig själv för livsfara. Om du endast har i åtanke att använda din röjsåg för lättare trädgårdsarbeten ett par gånger om året, kan du med fördel köpa en lätthanterlig såg.

Röjsågskörkort

Om du däremot är medveten att du kommer behöva plöja igenom stora områden terräng är det för din egen säkerhet en bra idé att införskaffa dig ett röjsågskörkort.

Det finns två nivåer för ett röjsågskörkort, RA och RB. Sedan finns det också en specialklass, RT. De olika nivåerna är utformade efter brukarens behov. För att kunna få ett röjsågskörkort behöver du klara ett teoretiskt och ett praktiskt prov för varje nivå.

Viktiga tillbehör för röjsågen

Att använda en röjsåg kräver också rätt tillbehör och riktig skyddsutrustning. Se till att alltid ha skyddsstövlar, arbetshandskar, hörselskydd och skyddsglasögon.

En röjsåg är en högljudd maskin. Därför är det mycket viktigt att du har ett ordentligt hörselskydd när du arbetar med den för att inte skada din hörsel. Även bra skyddsglasögon är ett måste, då bland annat gräs, buskar och grenar kapas av med kraft med risk att det hamnar i ditt ögonområde.

Att selen hänger bra på din kropp är en förutsättning för att du ska kunna utföra ditt arbete med sågen på bästa sätt. Maskinen bör inte vara för tung för din kropp, det vill säga att det är en bra balans mellan redskapets vikt och kraft.

Sammanfattning

En röjsåg är en perfekt trädgårdsmaskin som är lika lätthanterlig för den ovana som en yrkesarbetare. Med ett stort urval av röjsågar på marknaden är det bästa att först tänka ut vad du behöver din röjsåg till och vilka funktioner den bör ha. Beroende på behov görs också valet ifall du bör köpa en bensin – eller batteridriven röjsåg.

Att jämföra många olika modeller och vikter är därför ett måste innan du bestämmer dig för vilken röjsåg som passar dig bäst.

Vi hoppas att du, genom denna guide har fått det lättare att klura ut vilken slags röjsåg som är det bästa valet för dig. Vare sig det är våran favorit bensinsågen Stihl FS 490 C-EM KW eller någon annan röjsågsmodell!