Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa rotationslasern 2023

Upptäck de populäraste rotationslasrarna på marknaden: 3 rotationslasrar som är bäst i test

Uppdaterad:

En rotationslaser finns idag i flera olika utformningar och utvecklas ständigt för att passa den, hela tiden växande marknaden. Just rotationslasern har blivit så populär då den hjälper dig som användare att kunna mäta ut raka linjer. Den är särskilt utvecklad för att användas utomhus för att jämna till marken, men i och med att maskinen ständigt utvecklas finns det idag anpassade maskiner som du med fördel även kan använda för inomhusbruk. Marknaden är fylld med funktionella maskiner, vilket kan göra valet ganska svårt. Vi har därför kastat oss ut för att leta fram den bästa rotationslasern. Kika framförallt på kompletta RL-SV2S från Topcon. En maskin som verkligen håller måttet.

Vilken är den bästa rotationslasern?

Topcon RL-SV2S

Om du letar efter en funktionell och mångsidig bygglaser som klarar av flera olika arbetsuppgifter, rekommenderar vi att du kikar på RL-SV2S från varumärket Topcon. Denna kompletta maskin lämpar sig utmärkt för dig som jobbar inom byggbranschen eller för dig som letar efter en maskin som uppnår samtliga krav, och mer därtill.

Rotationslasern RL0SV2S är en så kallad fallaser som kan räkna ut enkel lutning och dubbel lutning. Det vill säga 1-fall och 2-falls mätningar. Detta gör att denna maskin även klassas som en 2-fallslaser, vilket är den typ av rotationslaser som är mer effektiv och mångsidig. Om du gillar en mer enkel utmätning kan denna laser även användas vertikalt för att fungera som en planlaser.

Men denna rotationslaser är inte bara designad för att vara användarvänlig och mångfunktionell. Den kan enkelt användas på en arbetsyta på upp till 850 meter och passar därför även för större byggprojekt.

För en enkel utläsning har maskinen utrustats med en lättavläst display som är både damm- och vattentät. Displayen har en grafisk bakgrundsbelysning som ger dig en bättre sikt och mätning i samtliga väder. Dessutom klarar maskinen av en temperatur på mellan -20°C till 50°C.

RL-SV2S är rotationslasern för dig som vill ha fler möjligheter. Den är enkel att använda och passar därför samtliga erfarenheter. Ett utmärkt köp om du vill ha många funktioner och en lättläst display.

Bosch GRL 400 H

Prisvänliga GRL 400 H från etablerade varumärket Bosch lämpar sig utmärkt för dig som letar efter en effektiv maskin som inte kostar skjortan. Den har en bra räckvidd på 400 meter och använder sig av en mycket synlig röd laserstråle som kan användas för horisontell användning.

För att du ska kunna arbeta mer precist och användarvänligt har GRL 400 H ett större gängfäste. Detta möjliggör att maskinen kan användas tillsammans med en 5/8"-stativgänga, vilket ger den mer stabilitet.

Utöver detta är denna rotationslaser anpassad för att kunna användas även av mindre erfarna användare. Samtliga knappar är självförklarande, för att du inte ska behöva slösa tid på att läsa instruktionsmanualen från pärm till pärm.

Med GRL 400 H får du en väldigt precis linje. Detta tack vare in inbyggd stötvarningsfunktion som känner av vibrationer och stötar som påverkar utmätningen negativt.

Trots sitt ringa pris ingår det flera tillbehör och förvaringar vid köp. Utöver rotationslasern medföljer batteri och adapter för en säker och enkel laddning. Dessutom medföljer ett batterifack, fäste för lasermottagare samt hantverkarväska för att du ska kunna förvara maskinen säkert efter användning. Väskan gör det även möjligt för dig att alltid kunna ta med lasern om du behöver använda den på flera olika platser.

Allt som allt är GRL 400 H en mycket prisvärd rotationslaser som är extremt enkel att använda. Den är därför ett bra val för både dig som jobbar inom byggbranschen. Men även för dig som vill investera i en bra och mindre kostsam laser att använda hemma.

Leica Rugby 640G

Rugby 640G är en komplett rotationslaser som kan användas för både vertikal och horisontal mätning. Tack vare dess gröna ljusstråle kan den även användas inomhus och behöver därför inte kompletteras med en lasermottagare för att ge en synlig linje interiört.

Utomhus används rotationslasern tillsammans med medföljande lasermottagare Rod-Eye 120 G. Med denna lasermottagare kan du arbeta mer precist då den anger anvisningarna i millimeter.

Detta är en bygglaser som passar dig som vill ha en kraftfull och enkel maskin med många funktioner och möjligheter. Rugby 640G är en fallaser där du manuellt kan ställa in fall och lutning manuellt, för att på så sätt kunna mäta i både X- och Y-led. Maskinen kan även användas vertikalt för en enklare användning. Vid köp medföljer även en säker förvaring och batterier.

Letar du efter en batteridriven rotationslaser som är utvecklad för både inom- och utomhusbruk. Då behöver du inte leta längre. Rugby 640G kan med sin anpassade ljusstråle användas för fler ändamål och säljs för en väldigt överkomlig prislapp.

Köpguide för rotationslaserar

En rotationslaser blir snabbt en ny, bästa vän om du planerar att jämna till en ojämn yta, spika hyllor eller hänga tavlor. Maskinen är särskilt anpassad för att kunna användas för utomhusbruk, men kan lika väl användas för små fix inomhus eller under renovering. Det är endast fantasin som sätter gränser.

En väl fungerande rotationslaser fungerar som bäst tillsammans med en så kallad lasermottagare. Med hjälp av detta tillägg kan du få en mer precis mätning så att du vet hur mycket eller lite du ska gräva ur eller hur mycket jord du ska addera för att få det jämnt.

Funderar du på att investera i en rotationslaser men inte riktigt vet vad du ska kolla efter? Kika på vår köpguide nedan.

Vilka funktioner bör du titta efter?

Att hitta ett anpassat verktyg är inte så svårt, som det kanske kan tyckas låta. I grund och botten handlar det om att fundera ut en kravlista innan köpet påbörjas. Detta för att den maskin du inhandlar ska uppfylla samtliga av dina krav som till exempel att den är framtagen för att underlätta arbete som passar den yta som du ska använda lasern på, att den har rätt storlek och form för att vara enkel att använda eller att hur stor yta den kan användas på.

Den perfekta rotationslasern för din kollega eller vän, behöver inte nödvändigtvis vara det allra bästa valet för dig. Vi rekommenderar därför att du kikar på lite olika alternativ och då framförallt att du skriver en kravlista som du kan använda som utgångsläge under köpet.

Det finns dock tre särskilda punkter som samtliga maskiner ska ha för att de ska vara lättanvända och välbalanserade. Dessa tre punkter är rätt drivmedel, laserstråle och användningsyta.

Beroende på vart du har tänkt att arbeta är det framförallt två saker du ska ha i åtanke. Dels vilket drivmedel maskiner använder sig av, samt hur stor yta den kan avverka. Arbetar du med större byggprojekt är det särskilt räckvidden du ska kika lite extra på, då den avgör hur stort område maskinen är anpassad för. Ju större räckvidd, desto större område kan du ta dig an samtidigt.

Drivmedlet har betydelse för hur länge du kan arbeta. Batteridrivna rotationslasrar är vanligare än eldrivna. Fördelen med batteridrivna maskiner är att de kan användas utomhus, utan några begränsningar. Men nackdelen är då att du måste ladda maskinen med jämna mellanrum.

Vilken typ av rotationslaser ska du välja?

Men det är inte bara ovan funktioner och punkter som du ska ha i åtanke för att kunna göra ett bra köp. Du behöver även överväga vilken typ av rotationslaser som passar dig allra bäst. På marknaden finns det idag två olika typer – fallaser och planlaser.

En planlaser är något enklare och använder sig av en röd laserstråle som roterar. Med denna kan du sedan mäta ut en rak horisontell linje.

En fallaser arbetar på samma sätt som en planlaser men har även en mer komplett inställning där du manuellt kan ställa in valbart fall i X-led Inom kategorin fallaser finns det även olika former av 2-fallslaser där du kan ställa in både X och Y-led på verktyget. Dessa variant av rotationslaser ger dig då en mer anpassningsbar maskin med fler möjligheter.

Detta alternativ passar dig som utför flera olika typer av jobb och letar efter en funktionell maskin som klarar av fler arbetsuppgifter. Denna maskin kan då med fördel användas både inomhus och utomhus.

Komplettera med en lasermottagare

En rotationslaser använder sig av en röd laser för att visa dig en jämn linje. På grund av laserns ljusspektra kan linjen dock vara svår att urskilja i direkt solljus. Det är därför som många kompletterar sin rotationslaser med en lasermottagare.

Dessa kan antingen inhandlas separat eller så säljs de som ett inkluderat tillägg om du köper ett laser kit. En lasermottagares främsta uppgift är att underlätta hanteringen och användandet av en rotationslaser. Men hur fungerar då en lasermottagare?

En lasermottagare har ett mottagarfönster, där du kan läsa av information. Antingen då om du behöver gräva ur marken för att få en jämn yta eller fylla på med jord för att få en stabil grund. Genom att mäta hur lasern träffar mottagarfönstrets mittpunkt kan den läsa ut vad du behöver göra för att få det jämnt.

Digital mätare för ett mer precist resultat

Du kan få en ännu mer precis avmätning om du investerar i en digital mätare. Den anger då nivån i millimeter, för att du ska kunna se hur långt du är ifrån mottagarens referenspunkt.

För större justeringsjobb där du använder större redskap, som till exempel en grävmaskin för att jämna till och plana marken kan det vara värt att addera en större lasermottagare som du kan fästa på grävmaskinen. Dessa större mottagare kallas för maskinmottagare och finns i en mängd olika former och med olika funktioner för att underlätta just ditt arbete.

Om du vill få en sådan precis och anpassningsbar utmätning som det går, rekommenderar vi att du kikar på ett start kit som då oftast består av en rotationslaser och en lasermottagare. Till detta inkluderas även oftast en avvägningsstång och ett stativ för att du ska kunna jobba obehindrat.

Hur vi valde topplistan

För att kunna skapa en topplista krävs det gedigna efterforskningar och att man tar del av flera olika typer av recensioner, åsikter och utlåtanden. Innan vi påbörjade uppbyggandet av topplistan var det därför nödvändigt för oss att iaktta andra topplistor och att sammanställa en topplista som är så inkluderande som möjligt.

Vi började arbetet med att bygga upp en kravlista på de generella funktioner som en rotationslaser måste inneha för att fungera och vara precis. Vi jämförde då framförallt maskinernas olika räckvidd och laserstråle, vilket är två av de viktigaste funktionerna för en välfungerande maskin.

Till detta jämförde vi även hur maskinerna ger sina anvisningar och hur lättanvänd displayen är. Målet var att inkludera olika varianter av rotationslasrar, både fall- och planlaser för att topplistan ska vara komplett och innehållsrik.

Utöver detta var det även viktigt för oss att inkludera de bästa maskinerna i samtliga prisklasser. Produktens placering avspeglades i pris och maskinens funktioner.

För att artikeln och topplistan ska vara pålitlig var det viktigt för oss att läsa etablerade hemsidor och artiklar som är skrivna med bakgrundsfakta och med flera olika åsikter. Vi har bland annat inkluderat nödvändig information och baserat denna artikel på uppgifter från bland annat hemsidan Spotlight och Hilti.

Utöver detta var det även viktigt för oss att ha kundrecensioner och utlåtanden i åtanke. Vi läste bland annat otaliga inlägg på Bygga Hus för att få en mer detaljerad förståelse om maskinernas användning, i det långa loppet.

Till artikeln och topplistan inkluderade vi även information om olika typer av lasrar och vad du ska tänka på vid ditt köp.

Sammanfattning

Med en rotationslaser kan du enkel jämna till mark utomhus och mäta ut raka linjer i hemmet för att kunna hänga tavlor eller hyllor rakt.

Beroende på vilken typ av laserstråle maskinen använder sig av, samt beroende på om det är en plan- eller fallaser kan de användas för lite olika ändamål. En mer komplett och anpassningsbar användning får du med en fallaser då du manuellt kan ställa in Y- och X-led.

För att du ska kunna investera i en maskin som passar dig, är det viktigt att du skriver en kravlista för att maskinen som du investerar i ska vara skräddarsydd för dig och dina önskemål.

Efter noggranna efterforskningar har vi skapat en topplista där vi listar våra favoriter. Vinnande modellen blev RL-SV2S från Topcon. Med sina utvecklade funktioner kan den med fördel användas för både större byggprojekt och mindre bestyr i hemmet. En komplett maskin med samtliga funktioner som behövs.