• Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot

Bäst i Hemmet

Oberoende recensioner av produkter till hemmet

  • Alla Kategorier
    • Elektronik
    • Hem & Hushåll
      • Kök
      • Städ & Rengöring
    • Kontor
    • Sovrum
    • Trädgård
    • Verktyg
  • Kontakt
  • Om Oss
Startsida › Elektronik

Bästa routern 2020 – Grymma routrar för hemmabruk!

Bild på en router med några TP-kablar inkopplade

Senast uppdaterad: november 10, 2020 Elektronik

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för NetOnNet och Kjell & Company.

När det kommer till teknikprylar i hemmet har många väldigt svårt att veta vad man egentligen behöver. Routern är en klassiker i det här virrvarret, de flesta vet inte vad man ska ha, utan vet endast att den måste finnas för att internet ska fungera. Vi har här listat några av de populäraste och bästa routrarna. Vår favorit är Ubiquiti Unifi Dream Machine Router men vi tycker självklart du ska läsa igenom och se vilken enhet som passar för ditt hem!

  • Ubiquiti Unifi Dream Machine Router AC2000Ubiquiti Unifi Dream Machine Router AC2000
    5 out of 5 stars
    5 out of 5 stars

    Vårt betyg (5/5)

    Till butik
  • Netgear Orbi AC3000 (RBK50)Netgear Orbi AC3000 (RBK50)
    5 out of 5 stars
    5 out of 5 stars

    Vårt betyg (5/5)

    Till butik
  • Google Nest Wifi AC2200 Mesh-system 3-packGoogle Nest Wifi AC2200 Mesh-system 3-pack
    4.9 out of 5 stars
    4.9 out of 5 stars

    Vårt betyg (4,9/5)

    Till butik
  • TP-link M7450 4G-router med modem AC1200TP-link M7450 4G-router med modem AC1200
    4.7 out of 5 stars
    4.7 out of 5 stars

    Vårt betyg (4,7/5)

    Till butik
  • Linksys MR8300-EULinksys MR8300-EU
    4.7 out of 5 stars
    4.7 out of 5 stars

    Vårt betyg (4,7/5)

    Till butik
  • Asus Zenwifi AX Mini XD4 Asus Zenwifi AX Mini XD4
    4.7 out of 5 stars
    4.7 out of 5 stars

    Vårt betyg (4,7/5)

    Till butik

Vilken router är bäst i test 2020?

Ubiquiti Unifi Dream Machine Router AC2000

Ubiquiti Unifi Dream Machine Router AC2000
5 out of 5 stars
Vårt betyg (5/5)
Se priset i webbutik

Här snackar vi router med allt-i-ett funktioner i en snygg och stilren design! Ubiquiti har utvecklat routern Unifi Dream Machine, som deras första trådlösa och kompletta router fylld med säkerhetsfunktioner och en 4-portswitch. 

Med Unifi Dream Machine har du en kombinerad router som har enterprise-klassad accesspunkt med AC Wave 2 och Unifi-nätverkskontroller. Du kan därmed styra routern och ansluta UniFi-accesspunkter. Detta hanteras mycket enkelt via den inbyggda UniFi-kontrollern, webbgränssnittet eller via appen. Är du ovan med Unifi-systemet är denna router det perfekta valet för att introducera det i ditt hem eller på ditt kontor! 

Routern är utrustad med många avancerade säkerhetsfunktioner såsom IPS (Intrusion prevention system) och IDS (Intrusion detection system) som båda håller ditt nätverk helt säkert när du surfar på nätet. Du har full översyn över ditt nätverk och kan samla dina nätverksenheter i grupper för att lättare hantera dem genom kontrollpanelen. 

AC wave 2 tillsammans med Mu-Mimo ger dig ett mycket snabbt Wifi och routern har stöd för trådlösa hastigheter på upp till 1733 Mb/s på 5 GHz-bandet och 300 Mb/s på 2,4 GHz-bandet. 

Routern har 4 interna antenner med beamforming och du konfigurerar modellen snabbt och enkelt över Bluetooth med den medföljande appen som fungerar för både iOS och Android. 

En komplett, trådlös router för den som värnar om största möjliga säkerhet på nätet! 

Se priset i webbutik

Netgear Orbi AC3000 (RBK50)

Netgear Orbi RBK50
5 out of 5 stars
Vårt betyg (5/5)
Se priset i webbutik

Är prestanda och enkelhet viktiga faktorer för dig i val av router? Med Netgears WiFi-system Orbi får du allt detta i ett – enkelhet, prestanda och fantastisk design i en och samma enhet.

Routern har riktigt bra täckning och kommer eliminera "döda zoner" som kan dyka upp man har ett större hushåll.

En router kopplas in med sladd där nätverket från leverantören kommer in. Den andra placeras någonstans centralt så att dom når varandra, samtidigt som dom båda tillsammans täcker större delar av hushållet.

Tack vare trippelbandsystem levererar Orbi sen alltid maximal trådlös hastighet oberoende av hur många enheter som ansluts.

Detta är ett självklart val för dig som är på jakt efter en router med enkel installation, mängder av anslutningar och design som du vill visa upp.

Se priset i webbutik

Google Nest Wifi AC2200 Mesh-system 3-pack

4.9 out of 5 stars
Vårt betyg (4,9/5)
Se pris i webbutik

Med oöverträffad design, superenkel installation och sömlös skalbarhet för att passa storleken på ditt hem blir Google Wifi ett utmärkt val för funktionsentusiasten.

Istället för att tänka på routern som en ensam enhet som ska försöka täcka in hela ditt hem, har Google löst problemet åt dig. Med Google Nest Wifi AC2200 Mesh-system 3-pack får du flera enheter som enkelt placeras ut runtom i ditt hem. Tillsammans gör de underverk och skapar en bra täckning utan döda zoner i hela hemmet.

Detta sammanlänkade nät som enheterna skapar, även kallat Mesh-nätverk, arbetar med ett och samma nätverksnamn (SSID) så att du som användare aldrig märker vilken av de trådlösa enheterna du har anslutit till.

Detta är ett bra val för dig som är på jakt efter en router som du enkelt kan konfigurera och aldrig riskera att inte vara uppkopplad hemma.

TP-link M7450 4G-router med modem AC1200

TP-link M7450 4G-router med modem AC1200
4.7 out of 5 stars
Vårt betyg (4,7/5)
Se priset i webbutik

För den som är ute efter en kvalitativ och snabb 4G-router, har TP-link ett utmärkt alternativ. Deras router M7450 är en liten, 4G-router med inbyggt modem som levererar höga hastigheter vare sig flera enheter är kopplade till modemet eller ej.

M7450 kan anslutas till hela 32 enheter trådlöst och tack vare dess dual-band-teknik är hastigheten mycket fördelaktig på upp till 867 Mb/s på 5 GHz-bandet och 300 Mb/s på 2,4 GHz-bandet. Routerns sim-kort, Micro-Sim kan du sätta in direkt i routern och med en batteritid på 15 timmar kan du vara säker på att du kan jobba genom routern hela dagen utan att behöva ladda den.

Routern är utrustad med en display där du kan läsa av statusinformation och läsare för Micro-SD-kortet. Routern är även kapabel till att dela ut filer från Micro-SD-kortet i det lokala nätverket. Denna 4G-router är inte operatörslåst och den är även bakåtkompatibel med 3G och 2G.

M7450 är det perfekta valet för den som föredrar en router som inte tar plats i hemmet och samtidigt har snabb uppkoppling och en snygg design. Du får mycket för pengarna med 4G-routern från TP-link och den är dessutom en storfavorit hos nöjda kunder!

Se priset i webbutik

Köpguide: Hitta den bästa routern för ditt hem!


Storleken på hemmet

De man ska tänka på först när man ska köpa en router är storleken på ens hem. Har man en liten lägenhet så räcker oftast en vanlig trådlös router för att få wifi i hela hemmet. Bor man däremot lite större så kan man behöva en accesspunkt som kan hjälpa till att förstärka det trådlösa nätet där routern inte når (t.ex. Google WiFi).

En karta över ett hem som visar router och accesspunkter samt hur de sänder ut wifi.

Accesspunkten måste kopplas in i det befintliga nätet med en nätverkskabel. Förhoppningsvis så finns det redan kabel draget dit där enheten ska sitta. Gör det inte det kan man ta en titt på homeplug (artikel kommer inom kort), det är det absolut lättaste sättet att få nätverk till sin accesspunkt. Vi skulle avråda alla från att använda en repeater då man tappar väldigt mycket prestanda.

AC-standard

Vi har och kommer fler gånger i denna artikel nämna om en router har stöd för AC (AC-standard) eller inte. Detta är då en nyare standard för WiFi som är snabbare än den tidigare N-standarden. Det gäller alltså bara för trådlöst nät.

Utan att gå in allt för djupt på tekniken så är det just snabbhet som har blivit bättre. Så man behöver ju inte argumentera så mycket varför man bör kolla på detta.

Innan man köper en router med AC så gäller det att man är säker på att ens egna enheter har stöd för 5Ghz-bandet, för det är just där man använder AC. Har du en enhet som är nyare än 2014-2015 så är chansen väldigt stor att den har stöd för 5Ghz, nyare smartphones har nästan garanterat det.

Om du vill vara säker så kan du i specifikationerna för enheten kollar om den har stöd för något av följande; AC, 802.11ac eller 5GHz – Då vet du att den stödjer AC-standarden. Routrar och accesspunkter som stödjer AC har oftast dual-band teknologi, vilket gör att den kan sända ut på 5GHz och 2,4 GHz samtidigt.

En till sak, som har med nedan punkt att göra, är vilken hastighet man har på anslutningen in i hemmet. N-standarden ska, i optimala fall och enligt specifikationer, klara upp till 300 Mbit/s (Megabit per sekund). Det innebär att har du en anslutning in under detta så kommer en router med N-standard oftast ge samma anslutningshastighet som AC. Så det är inte alltid värt att gå upp i pris för en router med AC-stöd.

Har man däremot enheter som internt ska kommunicera med varandra, t.ex. om du har en Apple-tv eller en Chromecast, då kommer AC ge en snabbare anslutning till dessa.

Hastighet

En tidförskjuten bild på en landsväg som ska illustrera hastighet

Din inkommande internetanslutning till hemmet kommer som sagt spela en stor roll i ditt val av router. Till att börja med så beställer man ju en hastighet från sin leverantör när man beställer bredbandet. Telia, som är den största leverantören i Sverige, har abonnemang med anslutningar som är 10Mbit/s, 100 Mbits/, 250 Mbit/s eller 1000 Mbit/s.

Det viktiga när det kommer till valet av router är att du inte har en anslutning som är för bra, eller för dålig för routern. Din uppkoppling till internet kommer aldrig vara snabbare än den hastighet du betalar för i abonnemanget, så ha det i åtanke.

ADSL eller Fiber

En till komponent är vilken typ av anslutning du har. Har du Fiber eller har du ADSL?

Detta spelar roll eftersom om du har ADSL så måste du ha ett modem, dvs. en extra enheter utöver routern. Som tur är finns det routrar som har ett ADSL-modem integrerat till nätverkskortet. Fantastiskt om man vill spara plats!

Sitter du med fiber rekommenderar vi att du skippar en router med inbyggt modem då det är helt onödigt för dig och bara kostar extra pengar.

Får du valet mellan fiber och ADSL av din leverantör så ta fiber alla dagar i veckan. Det är både stabilare och snabbare!

Bild på TP-kablar


Enkel installation

De flesta hemma-routrarna man köper idag kommer förkonfigurerade med ett trådlöst nätverk, så det är bara att koppla i kablarna och köra igång. Detta är idealt, speciellt om man inte har den tekniska kunskapen att göra installationen själv.

Om du vet med dig att du inte klarar av att installera en router själv, se då till att den kommer förkonfigurerad.

Administration

Hur enkelt det är att administrera routern är olika viktigt för olika personer. De flesta vill nog bara att enheten ska fungera perfekt direkt när den kommer, vilket de flesta routrarna gör. Men det finns en del bekvämligheter och nytta med att kunna administrera routern.

För det första så kan man t.ex. ställa in vad det trådlösa nätverket ska heta (SSID), och vad lösenordet ska vara (WPA). Alla har nog varit med om att man bjuder hem kompisar, så måste man sen sitta på huk och läsa upp ett krångligt lösenord som står på baksidan medan alla fyller i samtidigt i telefonen. Vill man slippa det så är det skönt om det är enkelt att byta lösenord.

En del enheter idag har appar som man kan installera på telefonen för att administrera. Väldigt smart om man är osäker hur man loggar in via dator och ändå vill kunna göra ändringar för i mobilen hjälper appan till och förklarar vad man behöver göra för att ansluta till administrationen.

Är man förälder kan det också vara bra att veta hur man administrerar det trådlösa nätverket. Många föräldrar vill kunna styra så att ens barn inte spenderar för mycket tid vid datorn/ipaden/mobilen, då hjälper detta enormt eftersom man kan låsa ut dem från nätet under perioder.

Kom ihåg att vara nog när ni administrerar. Råkar ni knappa in fel saker så kan ni låsa ut er själva och då blir det genast lite småjobbigt att börja om.

Stöd för 3G/4G

Möjlighet att koppla in en 4G-dongel eller ett SIM-kort kan vara väldigt smidigt. Har du t.ex. ett landställe utan speciellt bra uppkoppling så kan 4G vara det bästa alternativet.

Vi vill poängtera här också att 3G sällan är en bra lösning. Stabilitets- och hastighetsskillnaden mellan 4G och 3G är ganska stor så har du möjlighet att välja, så gå alltid för 4G.

Terminologi

Eftersom vi vet att det är en del tekniska termer i recensionerna som vi förmodligen inte har tagit upp så tänkte vi här gå igenom dem.

DSL: Vi kommer inte gå in på allt det tekniska bakom DSL men vad man som kan vara bra att veta att det finns i lite olika varianter, t.ex. ADSL och VDSL. Alla använder sig av telejacket.

Fiber: Fiberanslutning får man via fiberoptiska kablar kopplade till ens hem. Denna typen av anslutning är den snabbaste och stabilaste.

WAN: WAN är en akronym för Wide Area Network. När det handlar om routrar brukar man prata om WAN-porten. Det är den porten som pratar externt, alltså ut mot nätet. Man ska alltid koppla kabeln som går ut mot leverantören i WAN-porten.

LAN: LAN är en akronym för Local Area Network. När man pratar om LAN-nätverket så det ett internt nät som finns i t.ex ett hem eller på ett kontor. En router brukar ha flera LAN-portar och det är dit man kopplar alla enheter man har som ska ha internet.

WLAN: WLAN är en akronym för Wireless Local Area Network. Det är samma sak som LAN fast via trådlös uppkoppling.

WiFi: WiFi är det protokoll som datorer och andra enheter använder för att kommunicera trådlöst med en router eller annan enhet som sänder ut trådlöst nätverk.

5GHz och 2,4GHz: De frekvenser som WiFi använder för att sända ut det trådlösa nätverket.

AC- och N-standard: De två senaste standarderna för IEEE 802.11 som används för WLAN.

4G: 4G är ett samlingsnamn för alla de senare typerna av mobilkommunikation som används nu efter 3G. 4G är idag det snabbast att surfa med på det mobila nätet.

WPS: En akronym för Wifi Protected Setup. Det är ett enkelt sätt att ansluta sig till ett krypterat trådlöst nätverk. Anslutningen görs via synkroniserade knapptryck på båda enheterna istället för att man ska skriva i långa lösenord.

WPA: En akronym för WiFi Protrected Access. WPA används i dagens routrar för att kryptera och kontrollera åtkomst till det trådlösa nätverket. WPA-nyckeln är det lösenord som används för att ansluta till nätverket.

SSID: Står för Service Set Identifiera. Man kan säga att det är namnet på det trådlösa nätverket.

Accesspunkt: En accesspunkt är en enhet som sänder ut trådlöst nätverk. Man kopplar den till ett befintligt nätverk via nätverkskabel och placerar ut den någonstans där mottagningen är dålig.

Repeater: När man pratar om en Repeater i nätverkssammanhang så pratar man om en enhet som kan logga in på det trådlösa nätverket och sen förlänga det vidare. Dessa enheter fungerar över lag väldigt dåligt och vi rekommenderar att man använder sig av andra medel för att förlänga det trådlösa nätet.

Dual-band: Om en router har stöd för dual-band så betyder det att den kan använda sig av båda 2,4 GHz- och 5GHz-banden.

Powerline och Homeplugs: Powerline är namnet på den teknik som används för att med hjälp av befintliga elledningar förlänga nätverket i hemmet. Homeplugs är de enheter som använder sig av denna teknik, väldigt smart ifall man vill t.ex. förlänga sitt trådlösa nätverk.

Slutord

Att välja vilken router man ska ha kan kännas som en svår sak eftersom man måste ha den rätta kunskapen för att förstå skillnaden mellan alla valen.

Vi hoppas att vi med våra recensioner har gett er en bättre förståelse så att ni enklare kan komma fram till rätt val!

Kategorier: Elektronik Taggar: Elektronik, Recension

Läsarkommentarer

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Primärt sidofält

Om Bäst i Hemmet

Med genomgående marknadsundersökning och tester tar vi fram och recenserar de produkter som vi anser vara dom bästa på marknaden. Vi inriktar oss primärt mot produkter inom hem, hushåll, kök, elektronik och trädgård. Hör gärna av dig till oss via vårat kontaktformulär!

Läs mer om oss, våra oberoende recensioner och hur vi tjänar pengar.

Senaste Inläggen

En tigersåg som såger i en träplanka

Bästa tigersågen 2020 – Riv snabbt och smidigt!

Bästa cirkelsågen 2021 – Såga perfekta snitt!

En närbild på en sticksåg som används.

Bästa sticksågen 2020 – Såga snabbt och enkelt!

En rotationslaser

Bästa rotationslasern 2020 – Mät upp de svåraste av vrår!

Alla Kategorier

  • Elektronik
  • Hem & Hushåll
  • Kök
  • Kontor
  • Sovrum
  • Städ & Rengöring
  • Trädgård
  • Verktyg

Footer

Bäst i hemmets logga

  • Kontakt
  • Om Oss
  • Integritetspolicy
  • Cookies
  • Alla Kategorier
  • Ansvarsfriskrivning

Om Bäst i Hemmet

Med genomgående marknadsundersökning och tester tar vi fram och recenserar de produkter som vi anser vara dom bästa på marknaden. Vi inriktar oss primärt mot produkter inom hem, hushåll, kök, elektronik och trädgård. Hör gärna av dig till oss via vårat kontaktformulär!

OBS: Länkar till leverantörer av produkter som vi rekommenderar på sidan är annonslänkar. Läs mer om oss, våra oberoende recensioner och hur vi tjänar pengar.

Följ Oss

Copyright © 2021 · Bäst i Hemmet

Copyright © 2021 · Genesis Sample on Genesis Framework · WordPress · Logga in

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta. Läs mer
Jag förstår