Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa routern 2023

Bäst i test för routrar: Köpguide och topplista med 6 routrar

Uppdaterad:

När det kommer till teknikprylar i hemmet har många väldigt svårt att veta vad man egentligen behöver. Routern är en klassiker i det här virrvarret, de flesta vet inte vad man ska ha, utan vet endast att den måste finnas för att internet ska fungera. Vi har här listat några av de populäraste och bästa routrarna. Vår favorit är Netgear Nighthawk men vi tycker självklart du ska läsa igenom och se vilken enhet som passar för ditt hem!

Vilken är den bästa routern?

Bästa routern: Netgear Nighthawk Tri-Band AX12 12-Stream AX11000

Netgear Nighthawk är en router på en helt ny nivå! Förutom att designen ser ut som ett rymdskepp så matchar den även utseendet med prestanda. Det är en otroligt kraftfull router med stöd för 802.11ax-standard, samt att du har möjlighet att ta del av en trådlös anslutningshastighet på hela 10,8Gb/sek.

Dessutom kommer den med en 64-bits, 1,8Hz Quad Core-processor och 4 inbyggda antenner. Men det är inte allt, den ha även hela 6 stycken Gigabit Ethernet-portar, en kombination som verkligen ger den absolut ultimata routern för gamingsessioner och en streamingkvalitet utom denna jord.

För att göra det hela ännu bättra har den även kompatibilitet med Wifi 6 upp till 6GBit/sek. Är du ute efter en kraftmaskin som slår konkurrensen med hästlängder så är Netgear Nighthawk det rätta valet för dig.

Egenskaper och specifikationer
 • Varumärke:Netgear
 • Modell:Nighthawk
 • Vikt:1100 gram
 • Djup:22,7 centimeter
 • Bredd:29,5 centimeter

Kraftmonstret: Asus ROG Rapture GT AX11000

Det finns bra och dåliga routrar, sen finns Asus ROG GT-AX11000! Detta är bara en av flertalet positiva recensioner kring denna router. Med en fyrkärnig 1,8 GHz-processor och stöd för upp till 10,75Gb/sek i överföringshastighet blir detta en utav de bästa konsument routrarna som går att få tag på.

Asus ROG GT-AX11000 kommer självklart också med AX-standard och OFDMA-stöd, vilket inte bara ger den kortare fördröjningar, men även en mer responsiv och kvick uppkoppling. Med 5 stycken GHz-band kan routern ge upp till 4804 Mbps till två helt olika enheter, på samma gång.

Allt detta kombineras i slutändan med en 2,5Gb/s Ethernetport, samt möjligheten för en separat VPN-tjänst vid sidan om den ordinarie uppkopplingen. Asus ROG GT-AX11000 är routern för dig som inte nöjer dig med något förutom det bästa.

Egenskaper och specifikationer
 • Varumärke:Asus
 • Modell:ROG GT-AX11000
 • Vikt:950 gram
 • Djup:24 centimeter
 • Bredd:24 centimeter

Bästa gamingroutern: Asus RT AX82U AX5400

Asus RT-Ax82U är en trådlös router som är helt anpassad för gaming. Den kommer utrustad med en överföringshastighet på hela 5400Mb/s samtidigt som den även är kompatibel med WiFi 6.

Som vi nämnde så är routern helt anpassad för gaming. Detta innebär att förutom en dedikerad spelport så får du även en växelaccelerator som fungerar perfekt för online-spel. Men vi får ju såklart inte glömma stämpeln för gaming - RGB-belysning. En liten detalj som bara är ett måste för dig som tar ditt spelande seriöst.

Här kan du ta hjälp av det inbyggda Asus Aura-stödet för att snabbt och smidigt synkronisera belysningen på routern med resten av din setup. För dig som är ute efter en router helt anpassad för gaming är Asus RT-Ax82U ett utmärkt val!

Egenskaper och specifikationer
 • Varumärke:Asus
 • Modell:RT-Ax82U
 • Vikt:740 gram
 • Djup:18,4 centimeter
 • Bredd:27,5 centimeter

Bästa kombo-routern: UniFi Dream Machine Dual Band 802.11ac

UniFi Dream Machine en en fantastisk trådlös router. Inte nog med att den kommer fullproppad med säkerhetsfunktioner, enterprise-klassad accesspunkt med AC Wave 2, men den har även 4x4 Mu-Mimo och beanforming-teknik!

Detta ger dig den absolut ultimata combo när det kommer till trådlös uppkoppling! Förutom att den är otroligt lätt och smidig i designen så har den även stöd för trådlösa hastigheter på upp till 1733Mb/s samt att du även genom kontrollpaneler kan få tillgång till full översyn över hela nätverket.

Inuti routern sitter det 4 högt klassade antenner som ger dig bästa möjliga spridning, plus att du även kan ta hjälp av den medföljande kartfunktionen för att enkelt få förslag på vart routern ska placeras.

Ett smidigt och kompakt val för dig som vill spara plats helt enkelt!

Egenskaper och specifikationer
 • Varumärke:UniFi
 • Modell:Dream Machine
 • Vikt:1050 gram
 • Djup:11 centimeter
 • Bredd:11 centimeter

Bästa minimalistiska routern: Asus ZenWiFi XT8 AX6600 Mesh

ZenWiFi XT8 AX6600 är en trådlös och pålitligt router som inte sviker. Den kommer nämligen med ett integrerar AX-system och WiFi 6 som framförallt ger dig supersnabb och pålitlig anslutning, men också en säker sådan! Med en total bandbredd på hela 6600 Mb/s blir den helt perfekt för all typ av användning, inte bara för vanlig internetsurfing, men också streaming i upplösning upp till 8K.

Routern kommer också utrustad med AiProtection Pro som är en avancerad föräldrakontroll som låter dig hålla koll på all nätverkstrafik. Detta kombineras även med ett högklassigt intrångssystem (IPS) som blockerar alla tänkbara internet-baserade angrepp.

Är du därmed ute efter en pålitlig klassiker som verkligen får jobbet gjort så är ZenWiFi XT8 AX6600 ett val vi starkt rekommenderar.

Egenskaper och specifikationer
 • Varumärke:Asus
 • Modell:ZenWiFi XT8 AX6600
 • Vikt:716 gram
 • Djup:7,5 centimeter
 • Bredd:16 centimeter

Heltäckande skydd mot hackers: ASUS RT AX58U

RT-AX58U från Asus är en kandidat på topplistan som du bara måste kolla på. Förutom att routern kommer till ett väldigt lockande pris, så är den även kompatibel med WiFi 6 och ger dig blixtsnabba anslutningshastigheter.

Den kan nämligen bidra med hastigheter så höga som 2402 Mbps under användning av 5 GHz-bandet, samtidigt som den även kommer utrustad med AiMesh som ger dig möjligheten till en smidig täckning av hela hemmet.

Med en kombination av OFDMA- och MU-MINO-teknik får du här även tillgång till 805,11-standarden som ger upp till 4 gånger större nätverkskapacitet och möjligheten för flertalet enheter att vara anslutna samtidigt.

Sist men inte minst så kommer routern även med ett inbyggd AiProtection Pro-system som ger dig ett komplett och heltäckande skydd för hela nätverket. Inga mer snokare som försöker koma åt dina personuppgifter helt enkelt.

RT AX58U från Asus är ett superbra val till ett fantastiskt pris, här på topplistan.

Egenskaper och specifikationer
 • Varumärke:Asus
 • Modell:RT-AX58U
 • Vikt:538 gram
 • Djup:12,9 centimeter
 • Bredd:22,4 centimeter

Köpguide för routrar

Storleken på hemmet

De man ska tänka på först när man ska köpa en router är storleken på ens hem. Har man en liten lägenhet så räcker oftast en vanlig trådlös router för att få wifi i hela hemmet. Bor man däremot lite större så kan man behöva en accesspunkt som kan hjälpa till att förstärka det trådlösa nätet där routern inte når.

Accesspunkten måste kopplas in i det befintliga nätet med en nätverkskabel. Förhoppningsvis så finns det redan kabel draget dit där enheten ska sitta. Gör det inte det kan man ta en titt på homeplug (artikel kommer inom kort), det är det absolut lättaste sättet att få nätverk till sin accesspunkt. Vi skulle avråda alla från att använda en repeater då man tappar väldigt mycket prestanda.

AC-standard

Vi har och kommer fler gånger i denna artikel nämna om en router har stöd för AC (AC-standard) eller inte. Detta är då en nyare standard för WiFi som är snabbare än den tidigare N-standarden. Det gäller alltså bara för trådlöst nät.

Utan att gå in allt för djupt på tekniken så är det just snabbhet som har blivit bättre. Så man behöver ju inte argumentera så mycket varför man bör kolla på detta.

Innan man köper en router med AC så gäller det att man är säker på att ens egna enheter har stöd för 5Ghz-bandet, för det är just där man använder AC. Har du en enhet som är nyare än 2014-2015 så är chansen väldigt stor att den har stöd för 5Ghz, nyare smartphones har nästan garanterat det.

Om du vill vara säker så kan du i specifikationerna för enheten kollar om den har stöd för något av följande; AC, 802.11ac eller 5GHz – Då vet du att den stödjer AC-standarden. Routrar och accesspunkter som stödjer AC har oftast dual-band teknologi, vilket gör att den kan sända ut på 5GHz och 2,4 GHz samtidigt.

En till sak, som har med nedan punkt att göra, är vilken hastighet man har på anslutningen in i hemmet. N-standarden ska, i optimala fall och enligt specifikationer, klara upp till 300 Mbit/s (Megabit per sekund). Det innebär att har du en anslutning in under detta så kommer en router med N-standard oftast ge samma anslutningshastighet som AC. Så det är inte alltid värt att gå upp i pris för en router med AC-stöd.

Har man däremot enheter som internt ska kommunicera med varandra, t.ex. om du har en Apple-tv eller en Chromecast, då kommer AC ge en snabbare anslutning till dessa.

Hastighet

Din inkommande internetanslutning till hemmet kommer som sagt spela en stor roll i ditt val av router. Till att börja med så beställer man ju en hastighet från sin leverantör när man beställer bredbandet. Telia, som är den största leverantören i Sverige, har abonnemang med anslutningar som är 10Mbit/s, 100 Mbits/, 250 Mbit/s eller 1000 Mbit/s.

Det viktiga när det kommer till valet av router är att du inte har en anslutning som är för bra, eller för dålig för routern. Din uppkoppling till internet kommer aldrig vara snabbare än den hastighet du betalar för i abonnemanget, så ha det i åtanke.

ADSL eller Fiber

En till komponent är vilken typ av anslutning du har. Har du Fiber eller har du ADSL?

Detta spelar roll eftersom om du har ADSL så måste du ha ett modem, dvs. en extra enheter utöver routern. Som tur är finns det routrar som har ett ADSL-modem integrerat till nätverkskortet. Fantastiskt om man vill spara plats!

Sitter du med fiber rekommenderar vi att du skippar en router med inbyggt modem då det är helt onödigt för dig och bara kostar extra pengar.

Får du valet mellan fiber och ADSL av din leverantör så ta fiber alla dagar i veckan. Det är både stabilare och snabbare!

Enkel installation

De flesta hemma-routrarna man köper idag kommer förkonfigurerade med ett trådlöst nätverk, så det är bara att koppla i kablarna och köra igång. Detta är idealt, speciellt om man inte har den tekniska kunskapen att göra installationen själv.

Om du vet med dig att du inte klarar av att installera en router själv, se då till att den kommer förkonfigurerad.

Administration

Hur enkelt det är att administrera routern är olika viktigt för olika personer. De flesta vill nog bara att enheten ska fungera perfekt direkt när den kommer, vilket de flesta routrarna gör. Men det finns en del bekvämligheter och nytta med att kunna administrera routern.

För det första så kan man t.ex. ställa in vad det trådlösa nätverket ska heta (SSID), och vad lösenordet ska vara (WPA). Alla har nog varit med om att man bjuder hem kompisar, så måste man sen sitta på huk och läsa upp ett krångligt lösenord som står på baksidan medan alla fyller i samtidigt i telefonen. Vill man slippa det så är det skönt om det är enkelt att byta lösenord.

En del enheter idag har appar som man kan installera på telefonen för att administrera. Väldigt smart om man är osäker hur man loggar in via dator och ändå vill kunna göra ändringar för i mobilen hjälper appan till och förklarar vad man behöver göra för att ansluta till administrationen.

Är man förälder kan det också vara bra att veta hur man administrerar det trådlösa nätverket. Många föräldrar vill kunna styra så att ens barn inte spenderar för mycket tid vid datorn/ipaden/mobilen, då hjälper detta enormt eftersom man kan låsa ut dem från nätet under perioder.

Kom ihåg att vara nog när ni administrerar. Råkar ni knappa in fel saker så kan ni låsa ut er själva och då blir det genast lite småjobbigt att börja om.

Stöd för 3G/4G/5G

Möjlighet att koppla in en 5G-dongel eller ett SIM-kort kan vara väldigt smidigt. Har du t.ex. ett landställe utan speciellt bra uppkoppling så kan 5G eller 4G vara det bästa alternativet.

Vi vill poängtera här också att även om finns kvar 3G så är det väldigt sällan en bra lösning. Stabilitets- och hastighetsskillnaden mellan 5G/4G och 3G är ganska stor så har du möjlighet att välja, så gå alltid för minst 4G.

Terminologi

Eftersom vi vet att det är en del tekniska termer i recensionerna som vi förmodligen inte har tagit upp så tänkte vi här gå igenom dem.

DSL: Vi kommer inte gå in på allt det tekniska bakom DSL men vad man som kan vara bra att veta att det finns i lite olika varianter, t.ex. ADSL och VDSL. Alla använder sig av telejacket.

Fiber: Fiberanslutning får man via fiberoptiska kablar kopplade till ens hem. Denna typen av anslutning är den snabbaste och stabilaste.

WAN: WAN är en akronym för Wide Area Network. När det handlar om routrar brukar man prata om WAN-porten. Det är den porten som pratar externt, alltså ut mot nätet. Man ska alltid koppla kabeln som går ut mot leverantören i WAN-porten.

LAN: LAN är en akronym för Local Area Network. När man pratar om LAN-nätverket så det ett internt nät som finns i t.ex ett hem eller på ett kontor. En router brukar ha flera LAN-portar och det är dit man kopplar alla enheter man har som ska ha internet.

WLAN: WLAN är en akronym för Wireless Local Area Network. Det är samma sak som LAN fast via trådlös uppkoppling.

WiFi: WiFi är det protokoll som datorer och andra enheter använder för att kommunicera trådlöst med en router eller annan enhet som sänder ut trådlöst nätverk.

5GHz och 2,4GHz: De frekvenser som WiFi använder för att sända ut det trådlösa nätverket.

IEEE 802.11 (AC, Wfi 6 osv.): När du kollar på en router eller annan enhet för wifi så står det ofta en beteckning i stil med AX WiFi, WiFi 6 eller 802.11ax WiFi. Detta avser vilken frekvens och teknik som enheten använder. Alla tre ovan nämnde är av WiFi 6-standard som idag är den bästa tekniken.

3G, 4G och 5G: 3G, 4G och 5G är ett samlingsnamn för alla de senare typerna av mobilkommunikation som används idag. 5G är idag det snabbast att surfa med på det mobila nätet. Dock så stödjer ännu inte alla operatörer 5G.

WPS: En akronym för Wifi Protected Setup. Det är ett enkelt sätt att ansluta sig till ett krypterat trådlöst nätverk. Anslutningen görs via synkroniserade knapptryck på båda enheterna istället för att man ska skriva i långa lösenord.

WPA: En akronym för WiFi Protrected Access. WPA används i dagens routrar för att kryptera och kontrollera åtkomst till det trådlösa nätverket. WPA-nyckeln är det lösenord som används för att ansluta till nätverket.

SSID: Står för Service Set Identifiera. Man kan säga att det är namnet på det trådlösa nätverket.

Accesspunkt: En accesspunkt är en enhet som sänder ut trådlöst nätverk. Man kopplar den till ett befintligt nätverk via nätverkskabel och placerar ut den någonstans där mottagningen är dålig.

Repeater: När man pratar om en Repeater i nätverkssammanhang så pratar man om en enhet som kan logga in på det trådlösa nätverket och sen förlänga det vidare. Dessa enheter fungerar över lag väldigt dåligt och vi rekommenderar att man använder sig av andra medel för att förlänga det trådlösa nätet.

Dual-band: Om en router har stöd för dual-band så betyder det att den kan använda sig av båda 2,4 GHz- och 5GHz-banden.

Powerline och Homeplugs: Powerline är namnet på den teknik som används för att med hjälp av befintliga elledningar förlänga nätverket i hemmet. Homeplugs är de enheter som använder sig av denna teknik, väldigt smart ifall man vill t.ex. förlänga sitt trådlösa nätverk.

Hur vi hittade produkterna till topplistan  

Phew! Att hitta de bästa routrarna på marknaden var verkligen inte lätt. 
Som tur var så hade vi några kriterier att utgå ifrån för att göra det lättare. 

Genom att ta del från flertalet utländska och svenska recensioner kring samtliga routrar kunde vi snabbt identifiera de modellerna som stod ut från konkurrensen! 

Vi kikade också på om routern var försedd med WiFi 6-teknologi. Detta är en snabbt växande och ny teknologi som börjar ta över marknaden. Har du därför en router med WiFi 6 kan du vara säker på att den håller kvaliteten i många år framöver. 

Sist men inte minst hade vi även priset i åtanke. Alla är helt olika när det kommer till hur mycket pengar de är villiga att lägga på en ny router. Gamer eller inte, alla har olika behov. På topplistan kan du därför hitta en bra variation mellan budget- och premiummodeller. 

Sammanfattning

Att välja vilken router man ska ha kan kännas som en svår sak eftersom man måste ha den rätta kunskapen för att förstå skillnaden mellan alla valen.

Vi hoppas att vi med våra recensioner har gett er en bättre förståelse så att ni enklare kan komma fram till rätt val!

Hjälpsamma källor