Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa sekatören 2023

Upptäck de populäraste sekatörerna på marknaden: 4 sekatörer som är bäst i test

Uppdaterad:

Vare sig trädgårdsarbete är en hobby eller ett ont måste så är det viktigt att ha bra redskap som underlättar ditt arbete, och som ger dig ett bra resultat enkelt och snabbt. En sekatör bör ingå i din grundutrustning till trädgårdsarbetet. Sekatören är en liten trädgårdssax som hjälper dig att beskära träd och buskar, klippa större blomväxter eller ta bort döda grenar. Det finns ett stort urval sekatörer på marknaden och priset kan variera från en hundralapp till upp mot en tusenlapp. Det gäller bara att vara noggrann så kommer du hitta den bästa sekatören för dig och din trädgård. Ta gärna en extratitt på vår favorit av sekatörer, Fiskars PowerGear X PX94, som är både slitstark och lätt i vikt!

Vilken är den bästa sekatören?

Fiskars PowerGear X PX94

Fiskars är ett välkänt namn när det kommer till trädgårdsredskap. Företaget grundades redan 1649 och sitter därmed på en stor erfarenhet inom området. Fiskars PowerGear X PX94 är en smidig sekatör med sidoskär och kan klippa grova och färska grenar med en diameter på upp till 26 millimeter.

Den speciellt utvecklade PowerGear tekniken ökar klippkraften upp till 3,5 gånger. Den här mekanismen kompletteras av vassa stålblad av hög kvalitet och ett slitstarkt SoftGrip handtag. Detta gör att din beskärning blir både exakt och lätt. Sekatörbladen är tillverkade av hårt och korrosionsbeständigt stål som gör att de håller sig vassa länge. Sekatören finns i två storlekar för att passa en mindre och större handstorlek.

Sekatören är lätt i vikt och har justerbar handtagsvidd. Handtagets roterande rörelse gör så att kraften i handens samtliga fingrar kan utnyttjas. Det är även säkert att använda sekatören tack vare en trygg låsmekanism. Vidare kan det vara bra att veta att det klippande skäret går att byta ut.

Fiskars P68 Smart Fit

Med Fiskars anpassningsbara P68 Smart Fit kan du enkelt justera bladets öppning. Detta gör att sekatören kan användas till både tunnare kvistar samt lite grövre grenar. Den maximala klipp diametern kan dock inte överstiga 24 millimeter. Handtaget är bekvämt och ger dig som användare ett bra grepp, för en säkrare hantering.

En annan faktor som gör P68 Smart Fit till ett mer anpassningsbart val, är att den är designad med en storlek som passar samtliga händer. Oavsett om du har stora eller små händer, kan du klippa utstickande grenar eller blommor i trädgården utan några problem. Detta tack vare Softgrip handtaget som är justerbart.

För att sekatören ska kunna förvaras säkert, kan den låsas efter användning med en inbyggd låsmekanism. Detta ger en säkrare sekatör och är en nödvändig egenskap, framförallt om du har barn i huset.

ARS VS 7XZ

ARS har bidragit till marknaden för trädgård och skog med världsledande japanska beskärningsverktyg sedan 1876. ARS VS 7XZ har utsetts till bäst i test på många olika håll och omtalas även positivt i flera kundrecensioner. ARS sekatören har ett speciellt utformat litet grepp för alla de som önskar en liten och smidig sekatör med hög kvalitet.

Även detta är en sekatör med sidoskär och den kan ta sig an grenar med en tjocklek på 22 millimeter. Skärbladen är gjorda av hårdkromat stål med vassa eggar. Hårdkromning är en process som kostar en hel del, men görs den på rätt sätt så ger den flera fördelar. Genom den här processen får man en slitstark yta med låg friktion, och ett rostskydd som sitter i för all framtid.

Sekatörens handtag är gjorda av aluminium med ett grepp av mjuk PVC-plats som gör att sekatören känns bekväm i din hand. På så sätt kan du klippa under en längre tid utan att handen blir stel. Sekatören har en smart låsmekanism som lätt kan öppnas genom att man trycker ihop handtaget. Modellen finns för olika handstorlekar och passar även vänsterhänta. Vidare gör sekatörens röda färg att det är lätt att hitta den bland grenar och blad.

Den här sekatören är ordentligt genomtänkt och håller hög kvalitet. Något som tydliggörs av den livstidslånga produktgarantin som ingår. Priset är dock lite högre än medelpriset för en sekatör, men är du bland dem som arbetar i trädgården regelbundet så kan det absolut vara värt investeringen.

Felco 160-S

Schweiziska Felco började tillverka trädgårdsverktyg redan 1945. Många professionella trädgårdsmästare använder Felco och företaget har sagt rikta sig framför allt mot kunder med höga krav. Det är därför inte förvånande att deras modeller är bland de dyraste på marknaden. Felco 160-S är dock en lite billigare variant i deras sortiment som kan passa även någon som arbetar i trädgården på sin fritid men som ändå vill ha en kvalitetssekatör som kan ta sig an grenar på upp mot 20 millimeter.

Den här modellen är lätt i vikt (175 gram) och underlättar därmed arbetet samtidigt som den minskar belastningen på din handled. Felco 160-S passar framför allt små och mellanstora händer. För större handstorlekar har Felco andra mer passande modeller. Handtaget har en beläggning med slitstarkt kompositmaterial som ger dig ett fast grepp, och klipphuvudet med skär av härdat stål garanterar hög precision och rena snitt.

Andra fördelar med den här modellen är att alla slitdelar kan bytas ut vid behov. Det är därmed ett verktyg som du kommer kunna använda under lång tid. Det finns även ett enkelt och säkert system för justering av sekatören. Slutligen gör den röd-svarta färgkombinationen att du enkelt ser den på gräsmattan.

Vem behöver en sekatör?

En sekatör är ett trädgårdsredskap som kan underlätta klippning av tunnare grenar avsevärt. Med en sekatör ska du hålla dig till grenar med en diameter på 20-25 millimeter. För kraftigare grenar är det bättre att använda en grensax. På så sätt undviker du eventuella skador både på sekatören och på dina händer. Precis som med de flesta trädgårdsredskap utsätts sekatören för hög belastning, fukt och smuts. Det är därför extra viktigt att trädgårdsredskap håller god kvalitet. Helt enkelt eftersom de används utomhus.

Vad gäller att beskära träd och buskar så är det viktigt att klippa grenar med ett rent snitt. Detta gör att du begränsar risken för skador och sjukdomar på trädet/busken. Skärpan och kvalitén på sekatörens skärblad är därför mycket viktig. Inför ditt köp av en sekatör kan det vara bra att vara medveten om att det finns sekatörer med antingen sidoskär eller mothåll.

På en sekatör med sidoskär passerar skärbladen varandra som på en vanlig sax. Detta möjliggör ett rent snitt. Den här typen av sekatör passar bra för att beskära färska grenar, och man kan klippa av dem nära stammen. På en mothållsekatör däremot, är det nedersta bladet vinklat. Det fungerar därmed som ett mothåll som det övre bladet klipper mot. Den här typen används ofta för att klippa torra eller väldigt tunna grenar.

Vårt produkturval har som målsättning att presentera några olika typer av modeller för att ge dig en bild av olika varianter som du kan hitta på marknaden. Vårt fokus på de utvalda produkterna ligger dock hos sidoskärsekatörer för att möjliggöra en bättre jämförelse. Beroende på om du arbetar ofta i trädgården, din egen muskelstyrka och storlek, med mera, kan olika typer passa mer eller mindre bra för just dig.

Köpguide för sekatörer

När det kommer till sekatörer finns det många olika produkter och märken att välja på. Beroende på om du är aktiv i din trädgård eller ser trädgårdsarbetet som ett ont måste, är det viktigt att du har trädgårdsredskap som håller god kvalitet. Vår köpguide inkluderar några av de viktigaste aspekterna att ta i betänkande inför ditt köp.

Personliga förutsättningar

Det är alltid bra att utgå från dina egna förutsättningar, så som din storlek och muskelstyrka. Beskär du ett fruktträd till exempel så innebär det flera hundra klipp och man kan bli trött både i händer och leder. I så fall kanske en modell med rullhandtag kan passa eftersom det ger lägre belastning. Man kan också kolla på modeller som kan anpassas till olika handstorlekar. Många modeller är utformade specifikt för större eller mindre händer, vänster- eller högerhänta. Ordet ergonomi används ofta i det här sammanhanget och betyder helt enkelt anpassning till dina behov och förutsättningar.

Säkerhet

Sekatören är ett vasst verktyg och är skärbladen öppna kan de orsaka allvarliga skador om användaren exempelvis ramlar eller snubblar till. Det är viktigt att man har en sekatör med en säker låsanvändning men som ändå kan låsas upp och låsas smidigt. Har du barn är det viktigt att inte låta verktyg ligga framme. Dels för att de kan slitas ut om de används på fel sätt, men självklart också på grund av säkerhetsaspekten.

Du bör även tänka på att sekatören har ett bra rostskydd. Trädgårdsredskap utsätts för en hel del fukt och smuts och ett rostskydd gör att de håller längre. Något annat att ha i åtanke är att köpa en sekatör i någon färg som är lätt att hitta bland grenar och blad.

Prisklass och kvalitet

Din budget är alltid en viktig aspekt inför ett köp. Pris på sekatörer varierar som sagt och över lag så får du bättre kvalitet ju högre upp i prisklass du går. Dessutom håller de dyrare modellerna ofta längre. Dock är det viktigt att fundera på hur pass bra kvalitet du verkligen behöver. Och detta beror förstås på hur ofta du är ute i trädgården och vilken typ av trädgårdsarbete du gör.

Kanske inte alla behöver en Felco sekatör eller en japansk sylvass ARS. Fiskars har till exempel flera modeller som kostar lite mindre men som ändå håller god kvalitet, vilket kanske kan vara tillräckligt för en del. Älskar du däremot trädgårdsarbete så är det kanske värt att investera i en Felco eller ARS.

Tips och förvaring

När du väl bestämt dig för en sekatör som passar dig och fått hem den, är det också viktigt att du tar hand om den på rätt sätt. Även en sekatör av god kvalitet och starkt stål kan fara illa om den inte förvaras på rätt sätt eller lämnas kvar ute i trädgården. Har du investerat i en dyrare sekatör så förväntar du dig antagligen att den ska hålla länge. Då är förvaring mycket viktigt.

Underhåll är ganska enkelt och handlar framför allt om att hålla bladen rena och torra efter användning. Torka därför alltid av bladen när du är klar. Gör du det kommer sekatören att behålla sin smidighet och vasshet under en längre tid.

Sammanfattning

Produktöversikten för sekatörer som vi har presenterat här ger några exempel på vad du kan finna på marknaden. Vi har haft som mål att ge exempel på olika modeller med förhoppningen om att någon av dessa kanske passar just dig, eller i alla fall får dig att förstå vilken typ av sekatör som du behöver och vill ha. Det är hjälpsamt att titta igenom olika test och recensioner för att hitta rätt. Kanske är vår favorit, Fiskars PowerGear X PX94 även ditt toppval. Vidare så har köpguiden indikerat några aspekter du bör ha i åtanke inför ditt köp, så som säkerhet, kvalitet och pris, samt personliga förutsättningar.

Det är alltid viktigt att utgå från dina egna behov och förutsättningar till att börja med, förstå vad som är viktigt för just dig, och sedan kombinera detta med vad som finns på marknaden och vilket pris man är redo att betala. Just vad gäller sekatörer kan det vara bra att testa och se hur verktyget känns i din hand. Det är viktigt att det känns bekvämt för att underlätta arbetet i trädgården.