Köpguide för skärbrädor
Det finns flera viktiga faktorer att ha i åtanke innan du väljer en skärbräda. Här nedan hjälper vi dig genom att gå igenom dessa egenskaper.
Material
Det första du ska tänka på vid köp av en ny skärbräda är vilket material du vill ha den i. Vad som passar dig bäst beror lite på vad du vill använda din skärbräda till men också hur du helst ser att den ska tvättas efter användning. Vi kommer här nedanför gå igenom de olika materialen som främst används för skärbrädor.
Plast
Plast är ett bra val, speciellt för det mer vardagliga användandet i köket, då plastskärbrädor oftast kan köras i diskmaskinen. Om du även väljer att investera i plastskärbrädor som är i olika färger kan du lätt hålla isär dem av hygieniska skäl.
Fördelar:
- Tål diskmaskin
- Lätta att hålla isär för olika livsmedel
- Enkla att sterilisera då bakterier lägger sig på skärbrädans yta
- Oftast ganska billiga
Nackdelar:
- Kortare livslängd än de i trä
- Sämre för knivarna
- Repor och skåror kan inte slipas bort
Trä
Träskärbrädor är väldigt snygga och kan användas som inredning i ditt kök men också för att servera bröd, ostar och liknande på. Till skillnad från plastskärbrädor så sugs safter och vätskor in i trät vilket kan göra att bakterier samlas där. Där lever de ofta tills att din skärbräda har torkat. Risken för att bakterierna ska föras vidare från en skärbräda och kniv till en annan är dock liten.
Fördelar:
- Både snygga och praktiska
- Lång livstid om du tar hand om dem rätt
- Bakterierna dör i skärbrädan
- Skonsammare mot kniven
Nackdelar:
- Svåra att sterilisera
- Behöver underhållas
- Måste rengöras för hand
- Tyngre och dyrare än plast
Liggande vs. Ändträ
När träet ligger ner och fibrerna är parallella med ytan kallas det för att skärbrädan är liggande. Om skärbrädan däremot har mindre stavar som är stående kallas detta istället för ändträ. Det finns, precis som alltid, både för- och nackdelar med båda alternativen.
- Liggande: Liggande trä är ganska lätt att producera vilket gör att den blir prisvärd. Problemet med liggande trä är att det slår sig lättare och lättare blir repigt, vilket leder till att du behöver slipa din skärbräda oftare. De är också hårdare vilket bidrar att kniven tar mer skada än med ändträ.
- Ändträ: Skärbrädor i ändträ tar längre tid att producera vilket bidrar till att de kostar mer. Fördelen med ändträ är istället att de läker sig själva då fibrerna öppnar upp sig medan de efteråt drar ihop sig. De är också skonsammare mot kniven just av denna anledning.
Bambu
Skärbrädor i bambu har blivit populära de senaste åren tack vare deras hållbarhet. Förutom att det är ett slitstarkt material är de hållbara i miljömässig synpunkt. Detta eftersom bambu är snabbväxande och skördas efter fem till sex år, medan det till exempel för en rönn tar cirka 50 år innan den kan skördas.
Fördelar:
- Ekologiskt hållbart
- Lång livslängd
- Snygg design
Nackdelar:
- Behöver underhållas
- Kan inte diskas i diskmaskinen
- Väldigt hårda så de är inte så skonsamma mot kniven
Andra material
Det finns även skärbrädor i andra material än trä och plast, som marmor och glas. Dessa är väldigt fina men ska inte användas till skärbräda då de snabbt kommer att förstöra dina knivar. Skärbrädor i material som dessa är bättre att använda som dekorering eller för att servera på.
Storlek
Storleken på din skärbräda beror på vad du främst ska använda den till. Om du hackar flera olika eller större livsmedel är det skönt med en stor skärbräda så att du inte behöver oroa dig för att inte ha tillräckligt med plats.
Problemet med en skärbräda som är för stor är att den inte får plats i diskmaskinen eller att det blir trångt när du ska diska den i diskhon. I slutändan beror det också på hur mycket du är redo att betala för din skärbräda, då större ofta kostar mer än de mindre, speciellt om de är gjorda i trä.
Tjocklek
Med en tjock skärbräda i trä kommer du kunna slipa och hyvla din skärbräda flera år innan den tar slut eller blir för tunn. En tjockare skärbräda har även mer stabilitet tack vare dess tyngd. Om du även är längre kommer din rygg tacka för en tjockare skärbräda eftersom den då kommer upp lite i höjd.
Andra saker att tänka på
- Rengöring: Om du vet med dig att du gillar att stoppa allt i diskmaskinen kan vi rekommendera att investera i en bra plastskärbräda. Träskärbrädor behöver handdiskas, vilket vissa kan tycka tar för mycket tid.
- Underhållning: För träskärbrädor är underhållning en viktig punkt. Även om detta tar lite mer tid kommer detta förlänga livslängden ordentligt.
- Hållbarhet: Som vi skrev innan kommer underhållning förlänga livslängden på din skärbräda. En plastskärbräda har på grund av detta en kortare livslängd än de i trä om du som ägare tar hand om den på rätt sätt.
- Non slip-fötter: Om din skärbräda har non slip-fötter kommer det att hjälpa dig hålla din skärbräda på plats under användning. En skärbräda som inte står på plats kan rent av vara farlig att använda. Om din skärbräda inte har något som gör att den inte kan glida runt så kan du lägga en blöt disktrasa under.
- Hur skonsam skärbrädan är mot kniven: Mjukare skärbrädor är skonsammare mot kniven. Man kanske inte kan prioritera detta men det är bra att ha i åtanke
- Ränna för safter: Den skärbräda vi rekommenderade idag för styckning hade just detta. Det är för att slippa all det spill och kladd som annars lätt uppkommer när du hackar och skär protein och vissa andra livsmedel.
- Form: Idag finns det flera olika former på skärbrädor. Det finns vissa skärbrädor som inte är rektangulära, utan har speciella former. Delvis kan det vara för att även ha den som inredning.
Hur många skärbrädor ska man ha?
Vi kan rekommendera att ha minst två skärbrädor, men att ha tre är ännu bättre. Detta för att du då kan ha en för protein och en för resterande livsmedel.
Plast till kyckling, kött och fisk
Att ha en plastskärbräda för när du ska använda dig utav kyckling, kött och fisk är att föredra då de i plast går att diska i diskmaskinen. Det är därför lättare att få bort bakterier. Det är dock viktigt är att se till att den inte får för mycket sprickor då det då kommer samlas bakterier där.
Trä till grönsaker och annat
För grönsaker och liknande livsmedel kan vi rekommendera en skärbräda i trä. Dessa livsmedel lämnar inte ifrån sig några bakterier och då blir en träskärbräda att föredra eftersom dom är stabilare, mer hållbara och skonsammare mot dina knivar.
Studier om att trä är bra mot bakterier
Som vi har nämnt högre upp dör bakterier när träet torkar. Detta stämmer, men vi rekommenderar ändå att använda plastskärbrädor för protein. Träskärbrädor kräver mycket mer underhåll och noggrannhet för att dom ska vara helt sanitära. Även de som testat de bakteriedödande effekterna som trä har när de suger åt sig vätska rekommenderar plastskärbräda för protein.