Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.
Vilken skärbräda är bäst i test?
- Bästa skärbrädan i trä:
- Bästa skärbrädan i plast:
- Bästa skärbrädan i bambu:
- Bästa lilla skärbrädan:
- Bästa stora skärbrädan:
- Bästa setet:
- För styckning:
- För bröd:
Material: Trä | Tillgängliga storlekar: 40x30 cm och 28x21 cm | Tjocklek: 3 cm
Denna skärbräda i trä från Nordwik är den vi rekommenderar högst då den har en lång hållbarhet och samtidigt är snäll mot dina knivar. Den är dessutom gjord i det finaste ändträet och har urfrästa handtag.
Nordwik Ändträ 40x30 Akacia är också tillverkad i en bra medelstorlek så att den får plats där den ska förvaras, utan att bli för liten när den används. Skulle du däremot vara ute efter en mindre skärbräda finns den också i en mindre modell, på 28x21 cm. Skärbrädans tjocklek ligger på 3 cm.
Material: Plast | Tillgängliga storlekar: 25x38 cm | Tjocklek: 6 cm
För dig som vill ha en skärbräda som går att diskas i diskmaskinen är en i plast något för dig. Vi kan därför rekommendera Hay Half & Half Skärbräda som kommer i en fin design och bra storlek.
Skärbrädan kommer med två olika färger på varsin sida. Du kan på så sätt välja en sida när du hanterar kött, kyckling och fisk medan den på andra sidan kan användas för grönsaker och andra lättare livsmedel. Tack vare dess snygga design är det heller inga problem att låta den stå framme och använda den som en dekoration i ditt kök.
Material: Bambu | Tillgängliga storlekar: 39x28 cm | Tjocklek: 2 cm
Eva Solo Green tool bambuskärbräda är en skärbräda i FSC-certifierad bambu som kommer vara dig trogen länge i köket. Materialet är hårt och slittåligt, och tack vare dess fina design kan du också använda den när du serverar bröd eller annat gott till gäster.
Den här skärbrädan har ett mått på 39x28 cm och den har en höjd på 2 cm. Den har alltså en bra storlek för dig som smidigt vill kunna gömma undan den i något skåp när den inte används.
Material: Plast | Tillgängliga storlekar: 25x15 cm
Om du är ute efter en liten skärbräda, antingen som komplement till de du redan har eller för att du inte har plats för något större, är Gastromax Skärbräda 25x15 cm något att kika på. Tack vare dess mindre design är den behändig men ändå stabil nog för att underlätta för dig och de andra som arbetar i köket.
Eftersom den är gjord i högkvalitativt plast fungerar den även för att diskas i diskmaskinen, vilket ofta är uppskattat. Skärbrädan har också ett handtag, för lättare användning och möjligheten att hänga upp den.
Material: Ändträ | Tillgängliga storlekar: 61x46 cm | Tjocklek: 3,8 cm
Teakhaus Skärbräda Ändträ är skärbrädan för dig som letar efter något som kan ha flera olika användningsområden. Skärbrädan är gjord av spillvirke från FSC-certifierad möbeltillverkare i Sydamerika.
Den är 61 cm lång, 46 cm bred och har en tjocklek på 3,8 cm. Detta tillsammans med den snygga designen gör att du utan att skämmas kan använda den för att servera olika tillbehör under bjudningar. Tack vare tjockleken kan du behålla och använda den länge, då du kan slipa den när den börjar bli välanvänd.
Material: Plast | Tillgängliga storlekar: 32x21 cm och 25x35,5 cm | Tjocklek: 2,6 cm
Att ha olika skärbrädor för olika livsmedel gör det lätt för dig att bekvämt fokusera på hygienen. Med detta set på tre skärbrädor från Joseph Joseph kommer du kunna ha olika skärbrädor för olika typer av livsmedel. Skärbrädorna är dessutom färgkodade, så att du kan hålla koll på deras användningsområden så tydligt som möjligt.
Skärbrädorna är gjorda i PP-plast medan handtagen är i rostfritt stål, och de är alla diskmaskinssäkra. Förutom skärbrädorna ingår även en ställning där du smidigt kan placera skärbrädorna.
Material: Plast | Tillgängliga storlekar: 36,5x26,5 | Tjocklek: 1,3 cm
När du ska använda en skärbräda för styckning är det viktigt att den har vissa specifika egenskaper. Global G-1005 Skärbräda kommer med en smart design som fångar upp vätskor. Detta, tillsammans med faktumet att materialet förhindrar lukt, gör att vi rekommenderar denna rymliga skärbräda för styckning.
Materialet, som är LD-PE plast, är även skonsamt för knivarna som används på den. Global G-1005 är även enkel att rengöra, då den klarar av att diskas i diskmaskinen. Det är väldigt tacksamt eftersom det behövs ordentligt med rengöring efter styckning.
Material: Ek | Tillgängliga storlekar: 30x20 cm och 35x25 cm | Tjocklek: 2,5 cm
För brödet är det tacksamt att ha en skärbräda som kan fånga upp alla de smulor som annars har en tendens att hamna överallt. Globals Skärbräda i ek på 35x25 cm kommer med just denna egenskap, då den har en praktisk fåra. Brädan är även av bra medelstorlek, då den är 35 cm lång och 25 cm bred, vilket gör att du kan använda den för servering.
Som namnet avslöjar är den gjord i ek, vilket har en bra hårdhetsgrad. Mer specifikt är den tillverkad av oljad FSC-certifierad ek. Eken förstör inte knivarna, men får heller inte djupa jack i sig.
Köpguide för skärbrädor
Det finns flera viktiga faktorer att ha i åtanke innan du väljer en skärbräda. Här nedan hjälper vi dig genom att gå igenom dessa egenskaper.
Material
Det första du ska tänka på vid köp av en ny skärbräda är vilket material du vill ha den i. Vad som passar dig bäst beror lite på vad du vill använda din skärbräda till men också hur du helst ser att den ska tvättas efter användning. Vi kommer här nedanför gå igenom de olika materialen som främst används för skärbrädor.
Plast
Plast är ett bra val, speciellt för det mer vardagliga användandet i köket, då plastskärbrädor oftast kan köras i diskmaskinen. Om du även väljer att investera i plastskärbrädor som är i olika färger kan du lätt hålla isär dem av hygieniska skäl.
Fördelar:
- Tål diskmaskin
- Lätta att hålla isär för olika livsmedel
- Enkla att sterilisera då bakterier lägger sig på skärbrädans yta
- Oftast ganska billiga
Nackdelar:
- Kortare livslängd än de i trä
- Sämre för knivarna
- Repor och skåror kan inte slipas bort
Trä
Träskärbrädor är väldigt snygga och kan användas som inredning i ditt kök men också för att servera bröd, ostar och liknande på. Till skillnad från plastskärbrädor så sugs safter och vätskor in i trät vilket kan göra att bakterier samlas där. Där lever de ofta tills att din skärbräda har torkat. Risken för att bakterierna ska föras vidare från en skärbräda och kniv till en annan är dock liten.
Fördelar:
- Både snygga och praktiska
- Lång livstid om du tar hand om dem rätt
- Bakterierna dör i skärbrädan
- Skonsammare mot kniven
Nackdelar:
- Svåra att sterilisera
- Behöver underhållas
- Måste rengöras för hand
- Tyngre och dyrare än plast
Liggande vs. Ändträ
När träet ligger ner och fibrerna är parallella med ytan kallas det för att skärbrädan är liggande. Om skärbrädan däremot har mindre stavar som är stående kallas detta istället för ändträ. Det finns, precis som alltid, både för- och nackdelar med båda alternativen.
- Liggande: Liggande trä är ganska lätt att producera vilket gör att den blir prisvärd. Problemet med liggande trä är att det slår sig lättare och lättare blir repigt, vilket leder till att du behöver slipa din skärbräda oftare. De är också hårdare vilket bidrar att kniven tar mer skada än med ändträ.
- Ändträ: Skärbrädor i ändträ tar längre tid att producera vilket bidrar till att de kostar mer. Fördelen med ändträ är istället att de läker sig själva då fibrerna öppnar upp sig medan de efteråt drar ihop sig. De är också skonsammare mot kniven just av denna anledning.
Bambu
Skärbrädor i bambu har blivit populära de senaste åren tack vare deras hållbarhet. Förutom att det är ett slitstarkt material är de hållbara i miljömässig synpunkt. Detta eftersom bambu är snabbväxande och skördas efter fem till sex år, medan det till exempel för en rönn tar cirka 50 år innan den kan skördas.
Fördelar:
- Ekologiskt hållbart
- Lång livslängd
- Snygg design
Nackdelar:
- Behöver underhållas
- Kan inte diskas i diskmaskinen
- Väldigt hårda så de är inte så skonsamma mot kniven
Andra material
Det finns även skärbrädor i andra material än trä och plast, som marmor och glas. Dessa är väldigt fina men ska inte användas till skärbräda då de snabbt kommer att förstöra dina knivar. Skärbrädor i material som dessa är bättre att använda som dekorering eller för att servera på.
Storlek
Storleken på din skärbräda beror på vad du främst ska använda den till. Om du hackar flera olika eller större livsmedel är det skönt med en stor skärbräda så att du inte behöver oroa dig för att inte ha tillräckligt med plats.
Problemet med en skärbräda som är för stor är att den inte får plats i diskmaskinen eller att det blir trångt när du ska diska den i diskhon. I slutändan beror det också på hur mycket du är redo att betala för din skärbräda, då större ofta kostar mer än de mindre, speciellt om de är gjorda i trä.
Tjocklek
Med en tjock skärbräda i trä kommer du kunna slipa och hyvla din skärbräda flera år innan den tar slut eller blir för tunn. En tjockare skärbräda har även mer stabilitet tack vare dess tyngd. Om du även är längre kommer din rygg tacka för en tjockare skärbräda eftersom den då kommer upp lite i höjd.
Andra saker att tänka på
- Rengöring: Om du vet med dig att du gillar att stoppa allt i diskmaskinen kan vi rekommendera att investera i en bra plastskärbräda. Träskärbrädor behöver handdiskas, vilket vissa kan tycka tar för mycket tid.
- Underhållning: För träskärbrädor är underhållning en viktig punkt. Även om detta tar lite mer tid kommer detta förlänga livslängden ordentligt.
- Hållbarhet: Som vi skrev innan kommer underhållning förlänga livslängden på din skärbräda. En plastskärbräda har på grund av detta en kortare livslängd än de i trä om du som ägare tar hand om den på rätt sätt.
- Non-slip fötter: Om din skärbräda har non-slip fötter kommer det att hjälpa dig hålla din skärbräda på plats under användning. En skärbräda som inte står på plats kan rent av vara farlig att använda. Om din skärbräda inte har något som gör att den inte kan glida runt så kan du lägga en blöt disktrasa under.
- Hur skonsam skärbrädan är mot kniven: Mjukare skärbrädor är skonsammare mot kniven. Man kanske inte kan prioritera detta men det är bra att ha i åtanke
- Ränna för safter: Den skärbräda vi rekommenderade idag för styckning hade just detta. Det är för att slippa all det spill och kladd som annars lätt uppkommer när du hackar och skär protein och vissa andra livsmedel.
- Form: Idag finns det flera olika former på skärbrädor. Det finns vissa skärbrädor som inte är rektangulära, utan har speciella former. Delvis kan det vara för att även ha den som inredning.
Hur många skärbrädor ska man ha?
Vi kan rekommendera att ha minst två skärbrädor, men att ha tre är ännu bättre. Detta för att du då kan ha en för protein och en för resterande livsmedel.
Plast till kyckling, kött och fisk
Att ha en plastskärbräda för när du ska använda dig utav kyckling, kött och fisk är att föredra då de i plast går att diska i diskmaskinen. Det är därför lättare att få bort bakterier. Det är dock viktigt är att se till att den inte får för mycket sprickor då det då kommer samlas bakterier där.
Trä till grönsaker och annat
För grönsaker och liknande livsmedel kan vi rekommendera en skärbräda i trä. Dessa livsmedel lämnar inte ifrån sig några bakterier och då blir en träskärbräda att föredra eftersom dom är stabilare, mer hållbara och skonsammare mot dina knivar.
Studier om att trä är bra mot bakterier
Som vi har nämnt högre upp dör bakterier när träet torkar. Detta stämmer, men vi rekommenderar ändå att använda plastskärbrädor för protein. Träskärbrädor kräver mycket mer underhåll och noggrannhet för att dom ska vara helt sanitära. Även de som testat de bakteriedödande effekterna som trä har när de suger åt sig vätska rekommenderar plastskärbräda för protein.
Källor som hjälpt med produktvalen
Hemmaprylar
Recensioner av skärbrädor
Amazon
Recensioner av skärbrädor
Testkungen
Recensioner av plastskärbrädor
Lämna ett svar