Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa skärmaskinen 2023

Köpguide för skärmaskiner: 4 maskiner som är bäst i test

Uppdaterad:

En skärmaskin, eller påläggsmaskin som det framförallt kallas kommer att hjälpa dig att få perfekt skivad skinka eller gurka till frukostmackorna. Men beroende på maskinens effekt och funktioner, kan en skärmaskin också användas till så mycket mer.

Vid val av skärmaskin är det därför viktigt att du funderar på vilka egenskaper maskinen bör ha för att vara praktisk i just ditt hem. Vi har dock gjort ditt jobb betydligt enklare och letat fram marknadens bästa skärmaskin Graef M20 Master. En mycket praktisk modell som inte bara är vår storfavorit!

Vilken är den bästa skärmaskinen?

Bästa skärmaskinen: Graef M20 Master

Storfavoriten Graef M20 Master är inte bara vår personliga förstaplacering. Den ligger också högst upp på listan på flera andra testhemsidor, så som till exempel Testat och Produktexperter. Detta garanterar att detta är en skärmaskin som verkligen håller måttet.

M20 Master är en robust och multifunktionell skärmaskin som kan användas för mängder av bestyr. Kniven som är tillverkad av härdat stål går enkelt att justera för att du ska få en optimal tjocklek på ditt bröd, ost eller skinka. Då tjockleken går att ställa in mellan 0-20 millimeter, kan du få en skräddarsydd macka som ser både trevlig ut för ögat och som är exakt så som du vill ha den.

En annan stor fördel med denna maskin är dess säkerhetsfunktioner som har inkluderats, för att undvika att olyckor ska inträffa. Barnlåset ser också till att inga nyfikna fingrar hamnar i kläm och du kan då ha maskinen framme utan oro.

Som om detta inte vore nog så säljs M20 Master från Graef även till ett mycket förmånligt pris. Ett utmärkt val för både professionella användare och för dig som älskar välskurna råvaror!

Användarvänlig: Graef Vivo V10

På andraplatsen hittar du ännu en modell från Graef, nämligen deras skärmaskin Vivo V10. Denna skiljer sig dock lite från ovan modell och har en något enklare konstruktion. Dock ger detta maskinen ett ännu mer förmånligt pris, utan att du behöver kompromissa med kvalitet eller funktion. Denna skärmaskin går nämligen utmärkt att använda för de flesta olika typer av ingredienser.

Maskinens tandade klinga ger en väldigt jämn skurning, vilket gör att du kan skapa fantastiska charkbrickor att imponera på dina gäster med. Dock är den inkluderade motorn energisparande, vilket därmed gör Vivo V10 till ett grönare val i köket.

För att maskinen ska vara säker att använda skyddas klingan av ett plasthölje och modellen har även försetts med ett barnlås. En extra säkerhetsfunktion är att Vivo V10 har designats med en halkfri fot, som gör att den står stabilt på plats under användning.

Kombinationen av funktioner och tillverkningsmaterial gör denna till en utmärkt val, framförallt om du har en budget att hålla dig till.

Mest prisvärda: Wilfa FS-200W

Wilfas skärmaskin FS-200W har en mycket praktisk form som dels gör den enkel att rengöra men som också gör att du kan skära allting mellan himmel och jord. Skärmaskinens effekt är 200 watt, vilket ger den rejäl kraft för att jämnt kunna skiva allting fint och välskuret.

Tjockleken kan ställas in mellan 0-15 millimeter, för att du ska kunna skiva brödet eller inköpta charkuterier till önskad tjocklek. FS-200W är utformad för att du ska få ett skönt och stadigt grepp under hanteringen. Maskinen står också stadigt på samtliga underlag, för att du inte ska råka slinta under användningen och råka skada dig själv.

Hur enkel maskinen är att rengöra har också det stor betydelse för hur länge maskinen håller. En skärmaskin används ofta till råvaror som innehåller en stor mängd fett eller olja, som till exempel korv eller ost och det är därför viktigt att skärmaskinen enkelt kan rengöras efter användning.

Om detta tar för mycket tid finns det risk för att du både slarvar med rengöringen eller helt enkelt tar fram en kniv att skära brödet med istället då efterarbetet är för tidskrävande. Detta är dock ingenting som du behöver oroa dig över med FS-200W. Samtliga delar kan enkelt avlägsnas för en enkel rengöring av maskinens samtliga ytor.

Bästa under 1000 kr: Severin AS3915

Om du har en budget att hålla dig till, men trots detta letar efter en kraftfull skärmaskin som är enkel att använda bör du kika på AS3915 från varumärket Severin. Denna modell är särskilt designad för hemmabruk och är därför utrustad med flera funktioner som gör att inte bara maskinens pris får den att stå ut från mängden.

Bland annat kan du välja mellan två olika typer av knivar (tandad eller slät), som gör att du kan skära allting med precision. Maskinens steglösa inställningar gör även att du snabbt och enkelt kan justera hur tjocka skivorna ska vara på pålägget. Reglera tjockleken mellan 0-15 millimeter och anpassa påläggen efter smak och tycke.

Skärmaskinen är något vinklad, vilket gör att du kan få ett rakare snitt och även skiva charkuterier som inte är plana. Glidskyddet förhindrar att du skadar dig under användning, utan att skärresultatet påverkas. AS3915 är en mycket prisvänlig modell som är ett ypperligt val för många olika typer av bestyr i köket. Det är också en storfavorit bland kunder!

Köpguide för skärmaskiner

En skärmaskin är inte bara designad för charkuterier eller i professionellt syfte. Det är idag också vanligt att många införskaffar en skärmaskin för hemmabruk som gör att du kan få färsk nyskuren skinka eller annat pålägg varje morgon. Dessutom kan en skärmaskin användas till så mycket fler bestyr än bara för pålägg, även om det är dess huvudsakliga ändamål.

Men precis som med alla annan köksutrustning är det lätt hänt att maskiner inhandlas och sedan dammar igen i skåpet. En vanlig anledning är att köpet inte var särskilt planerat och att maskinen i fråga inte besitter rätt egenskaper eller funktioner för att fungera i din vardag.

Första steget innan du köper en skärmaskin är alltså att fundera på vilka funktioner som kommer att ha avgörande betydelse för dig. Detta kommer göra att maskinen används ofta och fyller sin funktion i hemmet, samtidigt som du kan lyxa till det med egenskuret pålägg.

Konstruktion och design

För att du ska kunna skiva bekvämt och säkert har skärmaskinens konstruktion och design stor betydelse. Den ska vara robust och vara tillverkad av material som gör att den håller längre och kan användas för även något svårskivade köttbitar eller sega korvbitar. Rostfritt- eller härdat stål är en storfavorit som säkerställer att skärmaskinen kan användas i många år.

Men en större maskin behöver inte automatiskt vara bättre eller mer stadig. Så det är viktigt att du jämför lite olika alternativ för att hitta det bästa valet för dig.

Justering av tjocklek

Alla gillar olika tjocka skivor pålägg eller grönsaker på mackan. Det finns därför ingen tjocklek som passar samtliga individer, vilket gör det viktigt att skärmaskinen du köper kan justeras för att du ska kunna ändra hur tjocka skivor du får under användning. Det allra vanligaste är att tjockleken justeras i millimeter, där de flesta standardmodeller kan justeras mellan 0-20 millimeter. Detta gör det också möjligt för dig att få exakt den tjockleken på pålägget som du föredrar.

Halkskydd och andra säkerhetsfunktioner

En säker maskin gör att du kan använda den helt utan oro eller risk för att en olycka inträffar. Därför har många nya modeller försetts med flera säkerhetsfunktioner. Däribland barnlås, halkskydd eller ett skyddande hölje som gör att din hand inte kan komma nära klingan. Kika på en modell som är utrustad med minst en av dessa säkerhetsfunktioner, men gärna flera.

Motorns effekt och klinga

Effekten på motorn kommer att påverka hur enkelt den kan skära råvaror och även vilka typer av pålägg som den kan användas till. Men effekten bör också kombineras med en bra klinga eller knivar, för att maskinen ska vara effektiv och enkel att använda. Så en bra balans av båda är absolut någonting som kommer få skärmaskinen att stå ut från mängden, samt någonting som vi hade särskilt i åtanke när vi valde ut produkter till topplistan.

Hur enkel är maskinen att rengöra?

Sist men inte minst är det en sista sak som du bör fundera på och det är hur enkel maskinen kan rengöras. En fördel är om samtliga delar kan tas isär för att du sedan ska kunna tvätta av dem grundligt efter användning. En ren maskin håller längre och om den är enkel att rengöra kommer du också att använda den oftare.

Säkerställ också att du vet hur man använder skärmaskinen, för att du ska kunna arbeta metodiskt och säkert oavsett vilket pålägg du skivar.

Sammanfattning

En kreativ charkbricka eller perfekt skivad skinka att lägga på mackan är ganska svårt att uppnå utan en skärmaskin. Om du väljer att använda en kniv är det knepigt att få en bra snittyta och skivorna kommer också att bli tjockare än önskat. En skärmaskin kommer därför få både pålägg och bröd att hålla längre och är därför en investering som kommer att spara dig pengar i det långa loppet.

En skärmaskin är en perfekt investering för både privatpersoner eller dig som äger café eller restaurang. Men för att du faktiskt ska använda den, så är det viktigt att modellen du väljer besitter funktioner som gör den enkel att hantera och rengöra.

Vi hoppas att du med denna artikel har fått en bättre förståelse för hur en skärmaskin kan användas och vad du ska tänka på under köpet. Gör ett val som passar dig och du kan få perfekta skivor skinka på mackan varje dag!

Vanliga frågor

Vad kan man använda en skärmaskin till?

En skärmaskin används traditionellt för att skiva pålägg eller charkuterier. Du har säkert sätt dem användas i matvarubutiken när du köper skinka eller ost över disk. Men med en mindre skärmaskin kan du också göra detta på hemmaplan. Att köpa hela bitar skinka är också billigare och skivorna kan anpassas till en tjocklek som du föredrar. Men utöver detta kan du också skära bröd eller grönsaker med maskinen.

Har effekten på skärmaskinen någon betydelse?

En kraftfull maskin kan komma att ha betydelse för hur effektiv maskinen är. Men en mer kraftfull motor måste också kombineras med en bra kniv för att skärmaskinen ska vara så effektiv som den utlåter sig för att vara. En maskin med hög effekt i kombination med bra knivar kommer göra att du kan skiva allting jämnt och snabbt.

Vilka säkerhetsfunktioner bör en skärmaskin vara utrustad med?

För att du ska kunna använda din skärmaskin utan oro, så är det viktigt att den besitter vissa säkerhetsfunktioner. Då framförallt om du har barn i närheten och inte ständigt vill ställa undan maskinen efter användning. Barnlås är en praktisk funktion, men även halkskydd och ett klinga som skyddas av ett plasthölje kommer att minska risken för att en olycka inträffar.

Hjälpsamma källor