Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa skruvdragaren 2023

Köpguide för skruvdragare: Bäst i test och hur du väljer rätt skruvdragare för dina behov

Uppdaterad:

En skruvdragare är ett verktyg som behövs i praktiskt taget alla hem. Den kan hjälpa dig med mindre arbeten som att exempelvis sätta upp en hylla eller en spegel på väggen både snabbt och effektivt. Men med många modeller på marknaden gör det även det svårt att hitta rätt modell för just det behov du har utav den och hur mycket den kommer att användas. Makita DDF484RTJ är enligt oss och flertalet källor, samt hundratals recensioner en utav de allra bästa skruvdragaren du kan få tag på idag. Vem vet – kanske blir det även ditt favoritval?

Vilken är den bästa skruvdragaren?

Bästa skruvdragaren: Makita DDF484RTJ

Makita DDF484RTJ är en borrskruvdagare som ligger långt framför dess konkurrenter! Den kommer nämligen med en kolborstfri motor på 18V och momentläge i 21 olika steg. Detta kombinerat med ett vridmoment på 54Nm och varvtal på upp till 2000/min gör denna till en storspelare som är svår att slå!

Utöver det så kommer även Makita DDF484RTJ med Extreme Protection Technology vilket innebär att den är utformad för krävande utomhusbruk. Därför har den också en fantastisk motståndskraft mot damm och droppande vatten jämfört med andra modeller på marknaden. Väggen på skruvdragaren är ventilerad för att hindra damm och vatten från att komma in.

Om det ändå mot förmodan skulle komma in så stoppas det av en gummipackning, samtidigt som allt vatten som kommer hela vägen in leds ut ur maskinen.

Som grädden på moset har den även en låg strömförbrukning, tack vare sin kolborstfria motor och LED belysning för att ge dig god sikt under arbetet.

Batteriet har indikationer som tydligt visar nivån på batteriet, vilket gör det superlätt för dig att veta när det är dags att ladda den. Makita DDF484RTJ är den bästa skruvdragen på marknaden enligt oss och en maskin som verkligen är värd varenda krona.

Egenskaper och specifikationer
 • Max Vridmoment:54 Nm
 • Spänning:18 V
 • Vikt:1,8 kg
 • LED-belysning:Ja

Bekväm och kraftfull: Dewalt DCD785M2

Dewalt DCD785M2 får en stark andraplats på topplistan tack vare sin fantastiska träborrningskapacitet på hela 38 millimeter. Detta är en slagborr/skruvdragare på 18V fullt utrustad med en stark kolborstfri motor som klarar träborrning på upp till 38 millimeter.

Den har även ett maximalt varvtal på 2000/min och slag på upp till 34000/min vilket gör detta till ett monster man inte ska leka med!

Men, det hela stannar inte där, den kommer även försedd med ett vridmoment på 60Nm och en dubbelväxlad transmission i metall för en längre livs- och gångtid. Tack vare att maskinen också har en kompakt och lätt design blir det även smidigt att arbeta i trånga utrymmen. Kombinerar vi sedan detta med ett vitt LED-ljus och en 13 millimeters snabbchuck med spindellås så får ni en maskin som är superenkel att använda, även med en hand!

Dewalt DCD785M2 är en lättmanövrerad skruvdragare som ser till att jobbet blir ordentligt gjort.

Egenskaper och specifikationer
 • Max Vridmoment:60 Nm
 • Spänning:18 V
 • Vikt:1,88 kg
 • LED-belysning:Ja

Det kraftfullaste alternativet: Bosch GSB 18V-110C

Här har vi en skruvdragare från varumärket Bosch som inte bara ser kraftfull ut men också levererar på högklassig nivå! GSB 18V-110C är precis som namnet anger, en skruvdragare på 18V.

Den har även ett maximalt vridmoment på 110Nm och ett varvtal upp till 2100/min.

Borren kommer försedd med en robust chuck i helmetall för att du ska kunna tampas med de allra tuffaste jobben på arbetsplatsen.

Med hjälp av smart KickBack Control och stödhandtag reducerar du även risken för plötslig och oväntad reaktion om verktyget fastnar någonstans. Detta tillsammans med en enkel vikt på enbart 1,1 kilo utan batteri och hela 26 stycken olika momentlägen gör Bosch GSB 18V till en värdig kandidat på topplistan!

Egenskaper och specifikationer
 • Max Vridmoment:110 Nm
 • Spänning:18 V
 • Vikt:1,5 kg
 • LED-belysning:Ja

Bra all-round: Metabo BS 18 LT BL

Metabo BS 18 LT BL är en skruvdragare som kommer med en lite högre prislapp än våra skruvdragare i toppen, men den är ändå väldigt prisvärd!

Den är relativt kompakt och väger omkring 1,5 kilo med batteriet installerat. Detta innebär att den kan användas till en mängd olika arbetsuppgifter utan att den tynger ner för mycket. Den kommer också med ett vridmoment på upp till 60N men och ett maximalt varvtal på 2100/min. Detta gör att maskinen som kan användas för många olika typer av jobb.

Kombinationerna av allt detta gör den till en perfekt all-roundskruvdragare som vi tror skulle passa många användare!

Alla dessa funktioner kombinerat med en stark LED-belysning, 10 millimeters chuck och en flerväxlad uppbyggnad gör att BS 18 LT BL inte kommer långt bakom våra topp 3!

Egenskaper och specifikationer
 • Max Vridmoment:60 Nm
 • Spänning:18 V
 • Vikt:1,5 kg
 • LED-belysning:Ja

Bästa budgetalternativet: Einhell TE-CD 18/2 Li KIT

För att sänka prislappen ytterligare lite till så har vi här Einhell TE-CD 18/2 Li, en skruvdragare perfekt för dig som är ute efter maximal prestanda för en billigare peng!

Denna skruvdragare kommer nämligen med ett maximalt vridmoment på 44Nm och ett varvtal på 1250/min. Den är även försedd med 2 olika växlar vilket tillför en kraftfull skruvning och snabb borrning.

Tack vare det automatiska spindellåset och en borrchuck på 10 millimeter får du ett problemfri verktygsbyte med mjukt grepp under användning. Undertill sitter det även installerat en kraftfull LED lampa som snabbt och effektivt lyser upp arbetsområdet så att du enkelt kan se vad du jobbar med.

Det enda riktiga klagomålet vi har på just denna modell är vikten. Med en vikt på 3,75 kilo blir den lite tyngre än modellerna vi nämnt tidigare, men samtidigt måste vi tänka på prislappen. Du får en otroligt bra skruvdragare för knappa tusenlappen och det enda du kanske stör dig på är att den är lite tyngre.

Einhell TE-CD 18/2 är därför ett fantastiskt budgetalternativ som vi starkt kan rekommendera.

Egenskaper och specifikationer
 • Max Vridmoment:44 Nm
 • Spänning:18 V
 • Vikt:3,75 kg
 • LED-belysning:Ja

För hobbysnickaren: Bosch DIY IXO V Basic

Bosch DIY IXO V är en praktisk sladdlös skruvdragare som komplimenterar ditt hem på ett fantastiskt sätt! Den kommer med ett naturligt och ergonomiskt utformat grepp med LED-belysning som gör det fantastiskt enkelt att arbeta och fokusera på stället du arbetar. Det finns även möjlighet att använda dig utav det bredare lyset för ett bättre synfält.

IXO är även försedd med en Micro USB-kabel, vilket gör det otroligt smidigt för dig att ansluta till valfri USB-port. Montering och demontering av möbler är verkligen inga problem för denna skruvdragare.

Tack vare den inbyggda laddningsindikeringen får du också snabb feedback på när det är dags att ladda. Detta kombinerat med en kvick växling mellan höger- och vänstergång med ett varvtal på 215/min gör detta till en skruvdragare som ger dig en problemfri upplevelse!

Som pricken över i:et så har IXO V Basic även en batterispänning på 3,6V och väger endast 300 gram. En perfekt egenskap för dig som söker din första skruvdragare och dessutom till ett oerhört bra och överkomligt pris.

Egenskaper och specifikationer
 • Max Vridmoment:4,5 Nm
 • Spänning:3,6 V
 • Vikt:0,3 kg
 • LED-belysning:Ja

Ett högpresterande val: Black & Decker BL186KB

Runt tusenlappen har vi pratat om tidigare och även BL186KB från Black and Decker är ett fantastiskt bra alternativ till ett bra pris. Detta är en högpresterande och helt sladdlös borrskruvdragare med ett vridmoment på 52Nm och maximalt varvtal på 1650/min. Den kommer också utrustad med ett batteri på 18V vilket ger dig gott om kraft och hastighet för att borra igenom en mängd olika material, inklusive trä, metall och plats.

Tack vare de 24 förinstallerade momentinställingarna och den kompakta, samt lätta designen kan du enkelt uppnå en kontrollerad och bekväm borrning på höga höjder och i trånga utrymmen.

Den klockar in på en total vikt av 2,8 kilo vilket ännu en gång är lite högre än optimalt.

Men i helhet får du den optimala prestandan för priset. Black and Decker 18V är en fantastiskt prisvärd skruvdragare som vi starkt rekommenderar du tar en närmare titt på!

Egenskaper och specifikationer
 • Max Vridmoment:52 Nm
 • Spänning:18 V
 • Vikt:2,833 kg
 • LED-belysning:Ja

Den mest lättanvända skruvdragaren: Black & Decker CS3652LC-QW

Denna skruvdragaren från Black & Decker är en lite mindre variant.  3,6V.CS3652LC-QW är en pytteliten och handhållen skruvdragare med ett vridmoment på 5,5Nm och ett maximalt varvtal på 180/minut. På grund av sin lite mindre design har den inte samma kadus som de större modellerna men trots det så lämpar den sig perfekt för en mängd olika jobb i hemmet.

CS3652LC-QW är den ultimata tillgången när du ska sätta upp den nya hyllan, elementet eller varför den inte nyinköpta möbeln. Tack vare de 8 inkluderade vinkeltillbehören kan du med enkelhet komma åt skruvarna från flertalet svåra positioner och med LED-lampan kan du göra allt detta till och med i mörker!

Det installerade 1,5Ah Litium-Ion-batteriet håller sin laddning i upp till 18 månader, vilket ger dig gott om tid för att installera hur många hyllor du vill innan den behöver laddas om.

Black and Decker CS3652LC-QW är en superhändig skruvdragare som är perfekt för dig som vill ha verktyget hemma, men vill spara plats.

Egenskaper och specifikationer
 • Max Vridmoment:5,5 Nm
 • Spänning:3,6 V
 • Vikt:0,64 kg
 • LED-belysning:Ja

Köpguide: Så hittar du den bästa skruvdragaren för just dig!

Med alla de olika modellen av skruvdragare kan det vara lite överväldigande och svårt att välja den modellen som passar bäst för just dig. Här nedan kan du därför läsa en guide till skruvdragare som vi hoppas ska hjälpa dig lite på traven och visa dig vad som kan vara värt att tänka lite extra på innan köp.

Olika typer av skruvdragare

 • Miniskruvdragare: Detta är en liten mindre modell av en vanlig skruvdragare och kan oftast användas med en hand. En mini-skruvdragare lämpar sig perfekt för de lite enklare och lättare arbetsuppgifterna exempelvis när du ska montera ihop en möbel eller hänga upp en tavla.
 • Den klassiska skruvdragaren: En maskin som helt enkelt är avsedd för att dra åt eller lossa skruvar. Fördelen med just en skruvdragare är att de oftast är väldigt duktiga på att dra åt skruvar som även sitter i segt virke, något som många kombomaskiner kan ha lite problem med.
 • Slagskruvdragare: Denna har ett mittfäste som slår i rotationsriktningen och använder korta snabba slag för att dra in skruven. Här är det viktigt att du kollar på hur högt vridmomentet är, det visar hur stark den är. Den stora fördelen med en slagskruvdragare är att de oftast är lättare att arbeta med då du inte behöver hålla emot, samtidigt som de även klarar lite tuffare motstånd.
 • Borrskruvdragare: En kombomaskin är en kombination av en vanlig skruvdragare och en borrmaskin. Dessa är utrustade med så kallade “chucks” vilket gör att du snabbt kan välja mellan borr eller bitshållare samtidigt som de också har flertalet växlar och vridmoment. Tanken med många borrskruvdragare är att de även ska ha kapaciteten att borra i betong, men faktumet är att långt ifrån alla modeller klarar av detta. Det är superviktigt att du läser på noga för vilka material den klarar av innan du bestämmer dig för köp.
 • Vinkelslagskruvdragare: En skruvdragare försedd med en lite längre och avlång form som gör det lättare för dig att komma åt lite mer trånga utrymmen som en vanlig skruvdragare inte klarar av.
 • Gipsskruvdragare: En speciell skruvdragare som är utrustad med djupstopp. Denna maskin är särskilt anpassad för användning i skivmaterial och ger dig möjligheten att snabbt dra in en skruv men samtidigt stannar på exakt rätt djup.

Användarvänlighet och ergonomi

Vissa modeller av skruvdragare kan kännas väldigt olika att arbeta med jämfört med andra. Därför är det viktigt att du ser till att jämföra ergonomin hos de olika modellerna och väljer den skruvdragaren som känns bäst för just det du ska använda den till.

Nedan kan du läsa om några riktlinjer som du kan följa:

 • Handtaget ska vara mjukt och bekvämt att hålla i samtidigt som det ska kännas stabilt och balanserat i handen. Detta för att du ska vara säker på att inte få ont i handleden efter en tids användande.
 • Strömbrytaren på skruvdragaren ska vara lätt att komma åt och även så känslig att du kan justera varvtalet med den. Detsamma gäller för omkopplaren som ändrar varv mellan höger- och vänstervarv. Den ska helst vara så lätt att komma åt att du kan ändra den med tummen.
 • Momentväljaren är superviktig att du enkelt ska kunna ändra, även när du bär handskar.
 • Sist men inte minst så ska batteriet vara enkelt att lossa och sätta tillbaka. Vill du gå steget längre så är en batteriindikator också en stor fördel då du bättre kan planera dina aktiviteter för framtiden.

Styrka och vridmoment

Skruvdragarens styrka och vridmoment är nog den största faktorn som ska avgöra om du bestämmer dig för att köpa den eller inte. Kort och gott skulle man kunna förklara dessa två begrepp på så sätt att det är dem som bestämmer hur kraftfull skruvdragaren är och hur segt virke du kan ta dig igenom.

För att du då ska kunna välja den modellen som är perfekt för just dig behöver du först tänka på vad och vilket virke du främst kommer använda skruvdragaren på och därefter välja en lite svagare modell eller en som klarar att borra genom centimetertjock metall.

Generellt sätt skulle man även kunna säga att de kraftfullare maskinerna är dyrare än de lite “svagare”. Tänk därför också efter på vilka summor du är villig att spendera och gå inte högre än vad du känner för.

Sammanfattning

En skruvdragare är ett underbart verktyg att ha hemma som kan hjälpa dig fästa den allra segaste skruven i det tuffaste virket. Men det är svårt att hitta den rätta modellen som passar för just dig.

Ta en extra noga titt på vilket styrka och vridmoment skruvdragaren erbjuder.

Se även till att den är bekväm att hålla i och att du väljer rätt typ av skruvdragare som passar bäst för just de arbetsuppgifterna du kommer att använda den till.

För att få lite extra inspiration innan köpet rekommenderar vi även att du kollar igenom vår topplista en sista gång.

Tack för att du läste, tveka inte att lämna en liten kommentar i fältet nedan och dela med dig av dina tankar om skruvdragare!

Hjälpsamma källor