Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa slagborren 2023

Köpguide för slagborrar: 3 slagborrar som är bäst i test

Uppdaterad:

En slagborrmaskin är för många den kompletta borrmaskinen då den med rätt tillbehör sitter på många fler funktioner än en vanlig borrmaskin. Lägger du också till slagfunktionen kan du även borra i robusta material som sten och betong. Vad bör du egentligen tänka på när du kollar efter den bästa slagborren och vilken maskin passar för vem?

Vi har letat fram våra absoluta favoriter som passar de flesta hantverkarhänder, vare sig du är nybörjare eller proffs. Håll gärna lite extra koll på vårt topp val Bosch Universalimpact 800 som är mycket prisvärd och väldigt lätthanterlig!

Vilken är den bästa slagborren?

Bosch Universalimpact 800

Bosch Universalimpact 800 slagborr är en kraftig slagborrmaskin på 800 W, som gör att den med lätthet tar sig igenom alla möjliga grova material på väggar, golv och tak. Bosch slagborr är tvåväxlad, utrustad med snabbchuck och har en innovativ kickback kontroll. Detta innebär att den slår av maskinen vid blockering och ökar därmed användningsskyddet.

Den är lätthanterlig och har en ergonomisk konstruktion, vilket underlättar i utförandet av din borrning. Den ergonomiska konstruktionen minskar även risken för skador, då borrens handtag är utformat så den passar bra i handen.

Bosch slagborr har också en auto-lock funktion, vilket gör det extremt lätt för verktygsbyten. Du kan även på ett enkelt sätt byta mellan slagborrning, skruvbyten och vanlig borrning beroende på vilket material du ska ta dig igenom. Bosch Universalimpact 800 passar därför lika perfekt för nybörjaren som den vana slagborraren. Den är mycket prisvärd för dess kraft och mångsidighet!

Metabo SBE 1300

Metabo SBE 1300 är en extremt kraftig slagborr på hela 1300 W. Slagborren är både höger – och vänstergående, har reglage för varvtal och har maximal effekt även i vänstervarv, då den har en vridbar kolborstbrygga.

Metabo SBE 1300 kommer också med en kulhylsa. Detta skonar din kabel och ger en optimal rörelsefrihet under arbetets gång. Slagborren väger 3 kg utan sin nätkabel och har en kabellängd på hela 4 meter. Du kan därför med fördel röra dig runt större områden utan att behöva stoppa arbetet eller byta arbetsplats.   Metabo SBE 1300 är också utrustad med både överbelastningsskydd och skydd mot återstart. En säkerhetsfunktion som gör borrandet mindre riskfyllt.

Slagborr Metabo har blivit tilldelad andraplatsen för den bästa slagborren av Råd & Rön's bäst-i-test 2017. 

Bosch PSB 18 LI-2 Ergonomic 2.5 Ah

Bosch PSB 18 är en sladdlös slagborr i en ergonomisk design. Slagborren har ett slutet, dubbelt handtag som hjälper till att hålla borren säkert och tryggt i dina händer. Den är kompakt och lätt, men samtidigt stark för att kunna borra igenom svårare material.

Bosch PSB 18 passar därför utmärkt för den som vill använda slagborren för lättare hushållsarbeten. Slagborren har ett Syneon-chip som ger enhetens batteri mer drifttid per batteriladdning. Den har också en snabbladdare, med ett 2,5 Ah-batteri som är klar att användas efter endast 40 min (med en laddningsstatus på 80%).

Slagborren har 20 vridmomentssteg, två växlar med framåt/bakåt brytare för att kunna skruva och borra. Slagfunktionen på Bosch PSB 18 är separat tillkopplingsbar. 

Vem behöver en slagborr?

En slagborr är den ultimata borrmaskinen för den som behöver borra i grövre material som exempelvis metall och betong. Där räcker inte en vanlig borrmaskin till. En slagborr arbetar därför på flera olika sätt. Den roterar inte bara som en vanlig borrmaskin utan har även en rörelse som går fram och tillbaka. Det är denna funktion som man kallar för slag.

En slagborr kännetecknas ofta av det typiska “hamrande” ljudet. En fördel med en slagborr är att du kan välja hur du vill att din borr ska fungera, med eller utan slagfunktionen. Detta gör att den rankas högre i funktion än vad en vanlig borrmaskin gör. Men som med vilket verktyg som helst, är säkerheten det viktigaste att tänka på när du använder den.

Funktioner

Det finns en hel del olika funktioner som man bör titta efter när man ska köpa en slagborr. Börja att titta efter vad för slags inställningar borrmaskinen har.

Olika hastigheter och bakåt-inställning

Det finns många slagborrar på marknaden med avancerade funktioner och inställningar, men en borrmaskin med två olika hastigheter framåt är att rekommendera. Se också till att ha en bakåt inställning så du inte riskerar att fastna med maskinen i en vägg.

Förflyttningsbart munstycke

Titta också om borrmaskinen har ett förflyttningsbart munstycke. Går det att justera är det lättare att nå olika områden på ett ergonomiskt sätt. Med alla byggverktyg är en av de viktigaste delarna att se till att kroppen har rätt position under utövandet av arbetet.

Anstränger du dig och håller ett redskap fel under en längre tid kan det uppkomma skador. Att kunna flytta stödhantaget på borren i 360 grader hjälper också till att få ett bra grepp om borren.

Inbyggd lampa

Någonting som många glömmer i köpet av borrmaskin är att se till att den har en inbyggd LED lampa. Detta är en mycket hjälpsam och praktisk funktion, speciellt för den som utför arbeten utomhus. Förutom att lampan hjälper till i mörker kan den också ge ljus om du borrar i till exempel en mur eller andra objekt där extra ljus är användbart.

Vibrationshastighet

Vibrationen på slagborren har också betydelse för hur den arbetar. Ju högre vibration maskinen har, desto svårare blir det för användaren att hantera borren och hålla den stadigt. Just under borrande är det ytterst viktigt att vara noggrann och stadig på handen för att uppnå bästa resultat.

Sladdlös eller med sladd?

Att bestämma sig för huruvida du bör köpa en slagborr med eller utan sladd beror helt på vad för slags arbeten du ska utföra. Generellt så fungerar en sladdlös slagborr alldeles utmärkt för den som vill göra lättare bygg – och renoveringsarbeten hemma.

Sladdlös slagborr

Fördelar med att köpa en sladdlös slagborr är bland annat att de är lätta att hantera, eftersom det inte finns någon risk att en sladd hamnar i vägen under arbetets gång. Det är därför lättare att behålla säkerheten med en sladdlös slagborr.

Batteritiden för en slagborr brukar i regel ligga på en till ett par timmars arbete innan du behöver byta batteri. Du kan enkelt se på din modell hur många amperetimmar (Ah) batteriet är på. Någonting som också är värt att tänka på är att en slagborr utan sladd ofta väger mer än en borr med sladd, då batteriet i sig väger en del.

Slagborr med slagg

En slagborr med sladd däremot, klarar av tyngre jobb som kräver en starkare och mer kraftfull motor. Därför är en slagborr med sladd att föredra vid större arbeten och de jobb som kräver att ta sig igenom tuffare och tjockare material.

En annan fördel med en borr med sladd är att du slipper tänka på batteritiden och kan därmed utföra ditt arbete utan att behöva ladda nytt batteri.

Hållbarhet och säkerhet

En slagborr ska som vilken annan maskin som helst alltid användas med stort säkerhetstänk. Har du inte detta i åtanke kan sin slagborr bli direkt livsfarlig. Se därför till att den slagborr du köper har ett flertal säkerhetsfunktioner.

Låsknapp

En låsknapp är exempelvis ett måste. Detta för att du inte ska behöva hålla in strömbrytaren och utan problem kunna lägga ned borren på golv och mark när du gör någonting annat. Du bör även se till att det finns en säkerhetskoppling. Detta stoppar motorn om den skulle fastna.

Energianvändning

För hållbarheten på en slagborr bör du titta på hur mycket energi ditt eluttag kan hantera. Ett alternativ här är att köpa en slagborr som är sladdlös. Köper du däremot en med sladd, titta gärna på materialet av sladden och storleken. Ser den stabil och robust ut?

Materialval

Det lättaste materialet på en slagborr är det i aluminium. Det är en hållbar metall som också ligger relativt lågt i pris. Ett tips om du känner dig osäker är att gå till ett flertal butiker och testa hur borren känns i handen. En slagborr ska aldrig kännas för tung och klumpig. Det kommer försvåra ditt arbete och är ur en ergonomisk synvinkel ingenting att föredra.

Att arbeta med en slagborrsmaskin innebär i regel att du inte behöver mycket kraft bakom rörelsen. Det är istället maskinen som gör jobbet åt dig.

Vad kan du använda en slagborr till?

Det är helt och hållet materialet som avgör om du ska ha på borrfunktionen eller slagfunktionen. För borrning i mjuka material som exempelvis trä, tegel och metall ska borrfunktionen vara på. För hårda material som betong och sten krävs det en kraftigare funktion.

I praktiken innebär detta att när slagfunktionen är igång kan borren komma upp i så mycket som 48 000 slag per minut. Ju kraftigare motor slagborren har, desto tjockare material kan den ta sig igenom. Det är viktigt att tänka på att också stänga av slaggeneratorn om du tänker slipa, polera eller använda din borr till skruvning.

De moderna slagborrarna är elektroniskt varvtalsstyrda. Detta innebär att ju mer du trycker in huvudbrytaren, desto snabbare roterar ditt verktyg. Det fungerar på samma sätt som på en bil när du använder dig av gaspedalen.

Sammanfattning

En slagborr är att föredra när du har flera olika material du vet att du behöver borra dig igenom. Du kan lätt ta bort slagfunktionen för att borra igenom mjukare material, för att sedan slå på slagfunktionen igen för att ta itu med de hårdare materialen.

Att välja rätt slagborr för det arbete du behöver utföra beror främst på vilka material du vill borra dig igenom. Jämför därför många olika tillverkare och modeller innan du bestämmer dig för vilken slagborr som passar dig bäst. Det finns också olika prisklasser för slagborrar. De med fler funktioner kommer ofta kosta dig mer, men samtidigt kan du med fördel använda samma borr till fler arbeten.

Vilken slagborr du än föredrar, vår favorit Bosch Universalimpact 800 eller en annan modell som passar bättre till ditt ändamål, så hoppas vi att du genom denna guide fått lite mer kött på benen kring hur du bör tänka för att hitta den bästa slagborren för dig!