Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa slipmaskinen 2023

Bäst i test för slipmaskiner: Köpguide och topplista med 3 slipmaskiner

Uppdaterad:

En slipmaskin slipar rent ytor på bland annat trä, plåt och sten. De tar vid där en sliptillsats på en borrmaskin inte räcker till. Med en slipmaskin med multifunktion kan du dessutom polera och slipa svårare material som plexiglas. Vilka funktioner bör du ta hänsyn till för att hitta den bästa slipmaskinen och vad kan du använda verktyget till?

Vi har utsett våra toppval genom att jämföra olika typer och modeller mot varandra, i jakten på den bästa slipmaskinen. Kika gärna lite extra på vår absoluta favorit Multislip Bosch PSM 18 LI som är mycket prisvärd och väldigt lätthanterlig!

Vilken är den bästa slipmaskinen?

Multislip Bosch PSM 18 LI

Bosch är ett av de ledande märkena på marknaden för pålitliga och kraftfulla slipmaskiner och PSM 18 LI multislip är inget undantag! Denna slipmaskin är en sladdlös maskin som är liten och kompakt på med en vikt på 1,3 kilo. Den fungerar alldeles utmärkt på svåråtkomliga ställen och små ytor. Med denna slipmaskin kan du slipa och polera material, allt ifrån trä till plåt och sten.

Multislip Bosch PSM 18 LI är lätthanterlig och handtagen har en ergonomisk konstruktion som underlättar ditt arbete under slipning. Detta minskar även risken för skador, då slipmaskinen är kraftfull och har en slipfrekvens på 22 000 rörelser per minut. Det betyder att du inte behöver ta till mycket egen kraft för din sandpappring.

Slipmaskinen har ett integrerat mikrofiltersystem med en inbyggd dammsugare som suger in dammet direkt i den medföljande mikrobehållaren. Den har också ett inkluderat kardborrefäste som ger snabba och smidiga slippappersbyten.

Bosch PSM 18 LI multislip har en tvådelad slipplatta där slippapprets och slipplattans deltaspets går att lossa och vrida smidigt. På detta sätt kan du använda och utnyttja slippappret optimalt. Den är mycket prisvärd för dess kraft och mångsidighet!

Excenterslipmaskin Makita DBO180Z 18V

Makitas excenterslipmaskin DBO180Z 18V är en slipmaskin som arbetar fram och tillbaka, samtidigt som dess slipblad roterar. Denna maskin är även kompakt och sladdlös, och eftersom den runda slipplattan är fjädrande klarar maskinen av skålade ytor. Den har en vikt på 1,4-1,7 kilo med standardbatteri och fungerar med 18V Li-on batterier. 

Makitas excenterslipmaskin har ett effektivt dammutsug och dammpåse med pappersfilter. Den har dessutom en slipfrekvens på 7000-11000 rörelser per minut. Maskinen är utrustad med ett skyddssystem som förlänger batteriets livslängd genom att stänga av maskinen när batterinivån blir för låg.

Makitas excenterslipmaskin DBO180Z 18V har ett ergonomiskt utformat handtag med gummibeläggning som ger dig bättre komfort och kontroll när du slipar och polerar. Med denna slipmaskin kan du inte bara ta bort rost, spackel och färg utan kan också slipa andra material som metall och plexiglas.

Denna excenterslipmaskin är en lite dyrare variant, men fungerar på många olika underlag och är mycket kraftfull och noggrann!

Metabo Wpb 36-18 Ltx BI 230

Metabo Wpb 36-18 LTX BI 230 är den första stora vinkelslipmaskinen med batteridrift. Den har en skivdiameter på 230 millimeter och ett tomgångsvarvtal på 6600 i minuten. Denna vinkelslipmaskin har ett brett användningsområde tack vare dess extremt stora kapdjup på 77 millimeter. 

Slipmaskinen har en unik kapslad kolborstfri motor från Metabo med optimalt dammskydd. Det resulterar i att du kan arbeta både snabbt och effektivt med maskinen. Den har även ett stort säkerhetstänk med hjälp av sitt snabba bromssystem för maximalt användarskydd. Den har kapacitet att stoppa skivan sekundsnabbt efter frånslagning och har också ett överbelastningsskydd.

Metabo Wpb 36-18 LTX BI 230 har ett vridbart huvudhantag för hög säkerhet och en bättre hantering under kapning. Metabo är även utrustad med ett VibraTech (MVT) extrahandtag för vibrationsdämpning. Detta gör att du kan hantera maskinen på ett mycket bättre och skonsammare sätt.

Maskinen har en vikt på 6,9 kilo och har också en elektronisk säkerhetsfrånslagning av motorn som minskar kick-back-effekten om skivan blockeras.

Vem passar en slipmaskin för?

För många arbeten hemma kan det räcka med sliptillsatser som du lätt kan koppla till din borrmaskin. Dock bör det ändå klargöras att en specialmaskin, som slipmaskinen verkligen är ger ett mycket bättre resultat av slipning.

Många av dessa hobbymaskiner ligger mycket nära de som används professionellt, speciellt de med multifunktion. Hur avancerad maskin du bör investera i beror mycket på vad du ska använda den till och vilken budget du har. Det finns fem olika typer av slipmaskiner, alla används för olika ändamål beroende på behov och materialet du vill slipa eller polera.

En slipmaskin kan i regel slipa allt från plåt, trä och stenytor där det gjorts ett bra förarbete. Det vanligaste skälet till att införskaffa sig en slipmaskin brukar vara att man ska genomföra ett lite större renoveringsjobb eller har ett stort intresse av snickeri.

Köpguide för slipmaskiner

Många hobbysnickrare väljer att ta sig an renoveringsarbeten hemma utan att anlita proffs. En slipmaskin är det perfekta redskapet till att slipa önskade ytor på och ett händigt verktyg att ha i din verktygslåda.

En slipmaskin med multifunktioner är det ultimata verktyget som kan slipa de flesta ytor, oavsett material. Vad bör du tänka på när du ska investera i en slipmaskin och vad har du för nytta av detta verktyg?

En bra idé när du söker efter den bästa slipmaskinen är att ta hänsyn till dess ergonomiska design, vibration – och ljudnivå. Vissa slipmaskiner ger ifrån sig större vibration, vilket gör dem svårhanterliga.

Även ljudnivån bör tas i åtanke, även om du har hörselskydd på dig när du arbetar med ditt verktyg. Det är därför bra om du jämför ett flertal olika slipmaskinsmodeller och typer mot varandra för att du på bästa sätt ska hitta en maskin som passar dina behov.

Olika typer av slipmaskiner

När man talar om slipmaskiner brukar man främst prata om fem olika typer. Dessa fem besitter olika funktioner, arbetar på olika sätt och passar bättre för vissa material än andra.

Vi går igenom här nedan vilka olika funktioner de har, för att göra det lättare att bestämma vilken typ som passar just dig.

Vinkelslipmaskin

Detta verktyg bör användas för den som vill grovslipa och kapa metall, trä och sten. Denna maskin kan användas både för en och tvåhandsbruk med ett par olika funktioner.

Vinkelslipmaskinen bör dock inte användas på egen hand utan istället tillsammans med ett kapbord och ett flertal andra passande tillbehör.

Excenterslipmaskin

Denna maskin fungerar som en rondellmaskin, fast mer utvecklad. Den arbetar precis som sitt namn, excentriskt – fram och tillbaka, med slipbladet som roterar samtidigt. Denna maskin fungerar som en multimaskin och tar bort rost, spackel och färg utan problem, men kan också polera trä, metall och plexiglas.

Den har tvåstegsströmställare som gör att den kan passa en hel del olika material och den har även en integrerad dammutsugning så den kan arbeta på bästa möjliga sätt.

Planslipmaskin

Planslipmaskinen används till största del till finslipning av golv. Du kan med detta verktyg även finslipa trä, plast och plåtytor utan några problem.

En annan beteckning för planslip är finslip. De flesta av dessa maskiner har en dammutsugning genom bottenplattan. En del planslipmaskiner är även utrustade med kardborrefästen och snabbklämmor för slippappret.

Bandslipmaskin

Bandslipsmaskinen används ofta för planslipning av stora ytor. Maskinen många gånger stationärt och kan lätt spännas upp i ett stativ och sättas fast med skruvtving. Om bandslipmaskinen är steglöst reglerbar kan den arbeta både hårt och mjukt.

Då kan den även slipa ömtåliga ytor som bland annat lack. När maskinen används för stora ytor är det viktigt maskinen är utrustad med effektiv dammutsugning. Bandslipsmaskinen kan även utrustas med tväranslag och geringsanhåll.

Bänkslipmaskin

Bänkslipmaskinen har utbytbara slipskivor där det är möjligt att ge skärpa åt exempelvis yxor och mejslar. En bänkslipmaskin är däremot ett rätt knepigt och klumpigt redskap för den som ofta använder sig av verktyg i hemmet. Många bänkslipmaskiner har också borrchuck på ena sidan där du kan montera på ett slipstift.

En bänkslipmaskin har en medelprisklass och bänkslipar finns för både 220 volt och 380. Se dock till att ditt slipstöd är ställbart och har en lång kabel för lättare användning.

Hållbarhet och säkerhet

En slipmaskin är ett superstarkt och vasst skärverktyg. En slipmaskin har hög hastighet, väger en del och det behövs en viss styrka och teknik från användarens håll för att kunna slipa på ett säkert sätt. Därför bör du som med vilket annat verktyg som helst alltid ha stort säkerhetstänk. Utan detta kan din slipmaskin leda till direkt livsfara. Se därför till att din slipmaskin har ett flertal säkerhetsfunktioner oavsett modell och funktioner.

Skyddsutrustning för din egen del är en självklarhet. Investera därför i ögonskydd, andningsskydd och hörselskydd, då olika slipmaskiner ger ifrån sig olika mängd ljud.

Viktiga säkerhetsfunktioner

En slags startspärr, kontroll eller annan låsfunktion är ett måste så att din maskin inte startar av misstag. Låsknapp är exempelvis ett måste, se även till att din slipmaskin har en fungerande bromsfunktion. Denna ser till att maskinen stannar så fort du släpper drivknappen.

En slipmaskins vikt är också avgörande för hur säkert du kan hantera din maskin. En slipmaskin ska dock aldrig kännas för tung eller klumpig för dig att använda. Genom att testa dig fram i butik och hålla ditt verktyg kan du på bästa sätt se ifall du kommer att kunna hantera slipmaskinens vikt när du arbetar med den.

Om din slipmaskin känns för tung när du håller i den kommer det försvåra ditt arbete och är ur en ergonomisk synvinkel inte någonting att föredra. Se därför till att slipmaskinens handtag är ergonomiska i den mening att de har stödhantag, är glidsäkra, men också dämpar vibrationen för att enklare utföra ditt arbete med verktyget.

Hur vi valde topplistan

Hur bör du tänka när det är dags att välja slipmaskin beror till stor del på till vilket ändamål du behöver ditt verktyg till. En god idé är dock att alltid jämföra olika typer och modeller mot varandra för att på så sätt se vilken slags slipmaskin som gynnar dig.

Slipmaskiner finns i ett flertal olika modeller och av många tillverkare, men viktigt för oss när vi gjort vår topplista är att vi tittat lite extra på de slipmaskiner med hög säkerhet och multifunktioner. Vi har utgått från bland annat bäst-i-test listor, andra topplistor och kundrecensioner i vårt val av den bästa slipmaskinen.

Kundnöjdheten för slipmaskiner av kända tillverkare är hög, speciellt för de slipmaskiner med fler funktioner. De få klagomål från användare brukar i regel vara att de införskatt sig ett för tungt och klumpigt verktyg att arbeta med. Ha därför alltid i åtanke att se över många olika modeller och typer innan du köper din slipmaskin.

Som vi nämnt innan är de bästa slipmaskinerna ofta de med multifunktion och säkra, ergonomiska handtag. Vi har hittat de bästa slipmaskinerna för denna guide genom att titta på bland annat kraft, säkerhet, ergonomi, och funktioner.

Vi har valt att jämföra olika typer och modeller gentemot varandra oavsett prisklass. Till detta har vi tagit del av kundrecensioner, produktrecensioner och tillförlitliga bäst-i-test listor. Genom att ställa dessa mot varandra har vi kunnat välja ut våra absoluta slipmaskinsfavoriter oavsett kategori.

Sammanfattning

En slipmaskin är det ultimata verktyget för att slipa bland annat sten, trä och plåt av alla slag med varierande ytstatus. En slipmaskin är ett oerhört vasst verktyg, vilket innebär att du behöver se över dina säkerhetsrutiner ordentligt innan du använder maskinen.

Att välja rätt slipmaskin för arbetet du vill utföra beror till stort del på vilket material du ska slipa på. Därför rekommenderar vi att du jämför ett flertal slipmaskiner mot varandra innan du investerar i ett verktyg.

Olika typer av slipmaskiner besitter olika slags funktioner och det avgör ofta också priset. En slipmaskin med fler funktioner ligger ofta lite högre i pris, men då kan du även använda din slipmaskin till fler material.

Vilken slipmaskin som passar dig bäst, kanske vårt toppval Multislip Bosch PSM 18 LI eller någon annan modell som finns med på vår lista, så hoppas vi att du genom guiden har en klarare bild av vilken slipmaskin som passar ditt ändamål allra bäst.