Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa smörgåsgrillen 2023

Köpguide för smörgåsgrillar: Bäst i test och hur du väljer rätt smörgåsgrill för dina behov

Uppdaterad:

Grillade mackor är ett snabbt och omväxlande matalternativ som kan varieras på många olika sätt. Sen är det ju fruktansvärt gott också! Om du redan använder en smörgåsgrill, eller är lite nyfiken på hur denna maskin kan underlätta för dig är detta inlägg perfekt för dig.

Genom noggrann research har vi hittat de modeller som vi rekommenderar att du kikar lite extra på. Vi har valt ut de bästa smörgåsgrillarna som har en bra design, justerbara funktioner och som är enkla att använda.

Vilken är den bästa smörgåsgrillen?

Bästa smörgåsgrillen: OBH Nordica OptiGrill

Optigrill GO702D från OBH Nordica är en smörgåsgrill som inte bara har imponerat på oss, men också mängder av experter och kunder landet över. Här får du en unik produkt som ger dig möjligheten att tillaga allt ifrån dina favoritmackor till den perfekt köttbiten.

Tack vare de 6 förinställda programmen och de lutande grillplattorna kan du också ta del av en otroligt smidig matlagningsupplevelse där allt flyter på som det ska. Den kommer utrustad med en tillganingsyta perfekt för 2-4 personer.

Utöver det så har grillen en praktisk indikatorlampa som inte bara visar när köttet har nått den önskade tillagningstemperaturen, men också när dina mackor har uppnått maximal krispighet.

Som pricken över i:et så har den även en non-stick beläggning som garanterar att ingenting fastnar på grillen.

Bästa premiumvalet: Sage The Adjusta Grill

Sage The Adjusta Grill är modellen för dig som inte låter djupet på fickorna bestämma över vilken smörgåsgrill du ska ha. Här får du nämligen inte bara en modell som tillagar mackorna till den yta du föredrar, den kan även tillaga allt ifrån ägg och pannkakor till kyckling eller kött.

Du kan också dra nytta av det låsbara locket som gör att du kan ställa in vilken position den ska värmas upp i, något som kan hjälpa undvika att du krossar de stekta äggen. Detta kombineras sedan med 7 olika värmeinställningar som låter dig skräddarsy din matlagning.

Allt detta kombinerat med en högkvalitativ non-stickyta gör att Sage The Adjusta Grill blir utsedd till det bästa premiumvalet på vår topplista.

Våffeljärn och smörgåsgrill i ett: DeLonghi SW12BC.S

Nu kommer vi till en modell som kanske överraskar dig lite. DeLonghi SW12BC.S är en modell vars primära uppgift faktiskt inte är att tillaga mackor, istället är detta ett belgiskt våffeljärn.

Här har vi därför en kandidat som inte bara kan tillaga frasiga och underbara våfflor, men också varma och krispiga mackor. Detta är möjligt genom att värmeplattan är avtagbar och gör att du får plats med dina favoritsmörgåsar. Med en två-i-ett funktion, tillsammans med den smarta non-stick beläggningen har du här både ett praktiskt våffeljärn och en smörgåsgrill för en större månsigidhet.

Bästa premiumvalet: Fritel GR2275

Firtel GR2275 är modellen på listan som påminner mest om en “grill”. Här får du nämligen inte bara möjligheten att tillaga den perfekta varma mackan, du kan även skapa dina hemmagjorda grillränder i kött eller fisk.

För att göra detta lite enklare kan du ta vara på den praktiska 180-graders funktionen som låter dig värma upp järnet när det är öppet, någonting som i sin tur innebär att du kan tillaga köttet eller mackorna som om det vore på spisen.

Tack vare den praktiska non-stick beläggningen kan du även försäkra dig om att köttet eller dina smörgåsar inte fastnar. Är du ute efter en stor grillyta och en modell som verkligen tar mackorna till nästa nivå så bör du kolla in Firtel GR2275!

Minimalistisk och robust design: Tefal SW852D

Snack Collection Multi från varumärket Tefal är en skräddarsydd maskin som du enkelt kan anpassa efter smak och tycke. Den har en nätt design som rymmer en smörgås åt gången och tar därför minimalt med plats i ditt hem.

Snack Collection Multi har en effekt på 700 Watt, vilket gör den väldigt effektiv. Plattorna har en praktisk non-sticky beläggning som gör att det du grillar inte fastnar under användning. Detta bidrar även till att maskinen är extremt enkel att rengöra, där plattorna enkelt kan klickas ur och diskas i maskin.

En stor fördel med Snack Collection Multi är att den har en design som är väldigt enkel att förvara. Sladden kan förvaras i maskinen, för att ta mindre plats i köket och formen på maskinen gör att den ryms i både låda eller skåp. Smörgåsgrillen säljs dessutom till ett mycket bra pris, som gör den till ett bra inköp för samtliga hushåll som oftast grillar en smörgås åt gången.

Bästa budgetvalet: OBH Nordica Crispy

Crispy 6882 från OBH Nordica är modellen för dig som är ute efter en riktigt god macka i den lägre prisklassen. Detta är en modell som är speciellt framtagen för just tillagning av varma mackor. Här får du en jämn och fin stekyta över hela mackan – och det bästa av allt är att den är klar på endast några få minuter.

Maskinen kommer självklart utrustad med non-stick beläggning som ser till att mackorna inte fastnar. Den har också en kapacitet att tillaga 2 mackor samtidigt – en fördel många underskattar. Med ett par snäckformade plattor och en effekt på 750 Watt blir detta det bästa budgetvalet på topplistan som vi starkt rekommenderar.

Med keramisk beläggning: Breville DuraCeramic VST070

Duraceramic VST070 från Breville är “creme de la creme” om du är ute efter en stilren och högkvalitativ smörgåsgrill. Här får du extra rymliga grillfack med plats för riktigt fyllda mackor, så snåla inte med påläggen.

Detta kombineras med ett järn som är utrustat med specialelement som inte bara ger en läckagefri upplevelse, men också det perfekta krispet på samtliga mackor. Plattorna är löstagbara vilket innebär att du enkelt kan rengöra dem efter användning.

Du får också en keramisk beläggning och en praktisk indikatorlampa som visar precis när dina mackor är klara.

Mest användarvänliga: Krups FDK452

Sist men inte minst har vi Krups FDK452 som är den mest användarvänliga modellen på topplistan. Här har du den bästa möjliga kombinationen av prisvärdhet, stilrenhet, men också prestanda.

Med denna modell kan du nämligen inte bara dra nytta av en effekt på 850 watt, du får också möjligheten att tillaga två mackor samtidigt och kan enkelt förvara den i mindre utrymmen efter användning. Tack vare indikatorlampan kan du även få reda på precis när dina mackor är klara eller när järnet är tillräckligt uppvärmt.

Slutligen har den även ett fjädrat lås och ett vinklat handtag som gör det busenkelt att stänga även den tjockaste mackan. Är du ute efter mycket för pengarna så är Krups FDK452 en värdig modell att kolla in.

Köpguide för smörgåsgrillar

Smörgåsgrillar är ett mycket populärt inköp då den är extremt enkel att använda och underlättar matlagning när du har begränsat med tid. Du kan fylla två skivor bröd med önskat innehåll och ingredienser – maskinen gör sedan jobbet åt dig. Resultatet blir en varm macka med perfekt grillyta.  

Men för att du ska kunna göra ett bra val av smörgåsgrill är det såklart viktigt att du väljer en modell som passar dig och din familj. Vi har sammansatt denna köpguide för att underlätta valet och för att du ska kunna investera i en modell som är lätt att använda och som passar ditt behov.

Rengöring och underhåll 

För att en smörgåsgrill ska hålla länge är det viktigt att den kan rengöras på ett snabbt och effektivt sätt. Det är en stor fördel om maskinens grillplattor till exempel går att klicka ur för att kunna rengöras på djupet i diskmaskin. Det är då nödvändigt att grillplattorna har en non-sticky beläggning för att materialet ska tåla diskmaskinen.  

Med fördelen med denna beläggning är också att ingenting bränns fast på plattorna under grillningen. Ju mer av smörgåsgrillen som går att tas isär, desto enklare kommer modellen vara att rengöra. Ett annat tips är att använda bakplåtspapper i grillen när du grillar dina mackor.

Se även till att smörgåsgrillen är tillverkad av bra och stabila material, samt att även skalet på grillen går att torka av och rengöra.  

Hur effektiv maskin behöver du? 

Utöver själva smörgåsgrillens konstruktion har maskinens effekt stor betydelse. Ju högre wattantal, desto snabbare kan grillplattan värmas upp och hålla sig varm. Effekten kan variera kraftigt mellan olika modeller på marknaden, så gör ett anpassat val som passar dig och din familj.  

Smörgåsgrillens storlek 

Lagar du oftast grillade smörgåsar till endast dig själv eller fler personer samtidigt? Detta är en fråga som du måste ställa dig själv, för att kunna köpa en modell som är tillräckligt stor. Om du köper en modell som klarar av 1-2 smörgåsar, men oftast lagar mat till fler än 2 personer kommer detta ställa till med den del problem.  

Det största problemet är då att, när alla smörgåsar är grillade, kommer vissa av dem att serveras kalla. Målet är att servera den varma smörgåsen direkt från maskinen, då maten har den bästa temperaturen och godaste smaken när den är varm.  

Att ha en för liten maskin resulterar även i att matlagningen tar betydligt längre tid, än om du kan lägga i alla mackor samtidigt för värmning. Populariteten för just smörgåsgrillar har växt sig så stor, framförallt för att du kan göra en måltid väldigt snabbt och smidigt.

Detta syfte med maskinen kommer därför tas bort om du inte köper en grill med en tillräckligt stor kapacitet.  

Material och utseende 

Det är viktigt att du gör ett smart val och investerar i en modell som är tillverkad av tåliga material, samt att den är väldesignad. Att inhandla en billig modell kan vara lockande, men de är oftast inte särskilt stabila eller funktionella.  

Många av de billigaste alternativen har till exempel ett skal i plast, som är både värmeledande och inte särskilt tåligt i det långa loppet. Det är dessutom en maskin som är mindre effektiv, då grillplattorna inte kommer bli lika varma.  

Material som du ska kika lite extra efter är istället gjutjärn eller rostfritt stål. Båda av dessa resulterar i en maskin som gör ett betydligt bättre jobb och som håller längre. En annan stor fördel är att dessa material ser snyggare ut och du får en mer väldesignad smörgåsgrill som du med fördel kan ha framme för jämnan.

Grillplattor som kan bytas ut 

Genom att investera i en smörgåsgrill som har grillplattor som kan bytas ut får du flera fördelar. Dels kan grillplattan anpassas mer efter vad du planerar att tillaga, men du får även en maskin som kan användas till fler maträtter. Utbytbara grillplattor gör att du kan kombinera grillning, gratinering och tillredning av plättar och våfflor.  

En annan fördel som utbytbara grillplattor ger dig som användare är att du kan komma åt att rengöra även under själva grillplattan. Detta säkerställer att bakterier inte bildas och maskinen får automatiskt en längre livslängd. 

Vad kan man använda en smörgåsgrill till? 

Utbudet av smörgåsgrillar fylls ständigt på och det blir idag allt vanligare att traditionella modeller uppgraderas med funktioner som gör att de kan användas till mer än bara grillning av toast.

Det är därför viktigt att du tar dig en liten funderare på vilka funktioner som kommer att underlätta matlagningen för dig. Storleken på smörgåsgrillen har såklart även stor betydelse.  

Det finns till exempel flera val av smörgåsgrillar som har fristående grillplattor med separata värmesystem. Detta gör då att du kan vika upp smörgåsgrillen och förvandla modellen till en mer traditionell grill. Tack vare två olika grillplattor, kan du justera värmen och få en mer skräddarsydd modell som kan användas för grillning utomhus och inomhus.  

En modell som kombinerar flera olika grillsätt kommer att spara dig en hel del pengar. Detta då du inte behöver en separat grill när du bara ska grilla in mindre mängd.  

Många modeller kan även användas för gratinering vilket öppnar upp en helt ny värld av möjligheter. Multifunktionella maskiner kostar oftast något mer, men fördelarna är stora och i det långa loppet är det en bättre investering.  

Sammanfattning  

En smörgåsgrill är en funktionell köksmaskin som beroende på modell, kan användas på lite olika sätt. Den stora fördelen med en smörgåsgrill är såklart att du på nolltid kan laga till en smaskig grillad macka med de ingredienser som du föredrar. Kanske en klassisk ostmacka eller en grillad macka med grönsaker och mjukost?  

Det finns idag ett väldigt brett utbud av smörgåsgrillar och flera modeller är även konstruerade med separata grillplattor som gör att den även kan användas som en klassisk grill.  

För att du ska kunna göra ett bra val, är det viktigt att du tar en liten stund till att fundera på vilka funktioner som kommer att underlätta din matlagning. Om du till exempel ofta lagar mer än en grillad macka, kanske det är en fördel om maskinen du väljer har tillräckligt med plats för två grillade mackor eller mer?  

På topplistan kan du läsa om de modeller som vi rekommenderar att du kikar lite extra på. Oavsett budget eller hur stor smörgåsgrill du letar efter, kommer du att kunna hitta din nya favorit.

Hjälpsamma källor