Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa snöslungan 2023

Upptäck de populäraste snöslungorna på marknaden: 7 snöslungor som är bäst i test

Uppdaterad:

Tiden då ryggen knäcktes under tyngden från snöskyffeln är förbi!

När snön går från att vara något som förgyller tillvaron till att vara ett nödvändigt ont som vi bara måste klara av att hantera, då är det en snöslunga som är rätt verktyg för jobbet. Vi har samlat ihop en lista över de bästa snöslungorna på marknanden. Ta en titt och hitta rätt modell för dina behov!

Vilken är den bästa snöslungan?

Bästa snöslungan: ALPINA AS 56 P

Alpina AS 56 P är en snöslunga som verkligen inte gör dig besviken. Här får du nämligen en bensindriven snöslunga med tvåstegssystem, en sågtandad snöskruv av stål och en arbetsbredd på hela 56 centimeter. Allt detta drivs av en 212 cc-motor som uppnår en total prestanda på 4400 watt.

Med hjälp av den integrerade kontrollpanelen på snöslungan kan du ta del av en bra mängd med reglage, såsom utkaströr, deflektion och hastighet. Utöver det kommer Alpina AS 56 P med en kastlängd på 10 meter, samt att du med hjälp av de 13” Snow Hog-hjulen får det absolut bästa greppet i marken på alla underlag.

Tanken rymmer 3 liter bensin och kommer med installerade brytbultar som överbelastningsskydd. Sist men inte minst har Alpina AS 56 P även 7 växlar (2 bakåt och 5 framåt).

Alla dessa underbara funktioner och egenskaper kombinerad med en snygg design gör Alpina AS 56 P till en snöslunga som vi starkt rekommenderar!

Egenskaper och specifikationer
  • Energikälla:Bensin
  • Prestanda:4400 Watt
  • Kastlängd:10 meter
  • Vikt:80 kilogram

Bästa elektriska snöslungan: EGO POWER+ SNT2400E-K2753

Power+ SNT24000E-K2753 från Ego är en batteridriven snöslunga där ingen mängd snö är en utmaning. Denna snöslungan är tvåsteg och kommer med en enastående spänning på 56 Volt. Detta uppnås genom att maskinen drivs av två separata batterier som enkelt klarar de tuffaste snöförhållandena och uppnår maximal effekt.

Snöslungan är självgående vilket gör din upplevelse helt underbar. Tillsammans med en röjningsbredd på 61 centimeter och inloppshöjd på 51 centimeter kan du med enkelhet röja en 8-bils uppfart med mer än 35 centimeter snödjup.

Därtill kommer fyra kraftfulla LED-lampor som samarbetar gör att få dig att glömma bort att det faktiskt blivit mörkt. För att knyta ihop säcken har snökolvarna på slungan variabla hastigheter och 200 graders rännsjustering som ger dig full kontroll över det enastående kastavståndet på 15 meter.

Egenskaper och specifikationer
  • Energikälla:Elektricitet (batteri)
  • Prestanda:56V
  • Kastlängd:15 meter
  • Vikt:68 kilogram (utan batteri)

Grymt premiumval: AL-KO SnowLine 700 E

AL-KO SnowLine 700 E är en utav de absolut starkaste snöslungorna på marknaden! Här får du nämligen en bensindriven snöslunga som kommer utrustad med en kraftfull motor på hela 7800 watt. Den kännetecknas dock inte bara av den kraftfulla motorn, SnowLine 700 E kommer också försedd med en arbetsbredd på 70 centimeter och mönstrade gummihjul.

Kombinerar vi sedan detta med de eluppvärmda handtagen, elstart och tvåsstegssystem får vi en maskin som konkurrerar stort. Utkastet på slungan är justerbart i 190 grader och beroende på vilken typ av snö du röjer så kan SnowLine 700 E enkelt kasta den 15 meter bort.

Med 6 växlar framåt och 2 växlar bakåt blir hastigheter inga problem samt att det även ger möjligheten för enkel anpassning efter underlaget. Är du ute efter en hög effekt på din snöslunga? Kika in SnowLine 700 E!

Egenskaper och specifikationer
  • Energikälla:Bensin
  • Prestanda:7800 Watt
  • Kastlängd:15 meter
  • Vikt:118 kilogram

Det pålitliga valet: ST 5262 P STIGA

Stiga ST 5256 P är en snöslunga som får jobbet gjort, och det på nolltid. Här får du en tillförlitlig slunga med tvåstegssystem som kan röja nästan allt du kan tänka dig. Tack vare designen med en 62 centimeter röjbredd och bensindriven 252 cc WS 250-kan du ta dig an snöhöjder upp till 50 centimeter.

Detta kombineras med 14” Snow Hog-hjul som kommer försedda med optimalt grepp som inte ger vika för något underlag. Växlarna på slungan ger en total siffra på 8 stycken (6 framåt/2 bakåt).

Här kan du också ta del av en unik “Easy-Turn teknik” som innebär att differentialspärren automatiskt frigörs vilket gör ST 5256 P supersmidig att manövra. Som kronan på verket kommer ST 5256 P med en 230 Volt el-start och kraftfulla strålkastare som gör sikten från slungan helt perfekt.

Letar du efter ett pålitligt val av snöslungare så rekommenderar vi starkt att du tar en noga titt på ST 5256 P från Stiga

Egenskaper och specifikationer
  • Energikälla:Bensin
  • Prestanda:5200 Watt
  • Kastlängd:10 meter
  • Vikt:95 kilogram

Bästa mellanklassvalet: AL-KO Snowline 620 E II

Här har vi ytterligare en modell från Snowline! Snowline 620 E ll från AL-KO är en kompetent och bensindriven snöslunga med en hel del praktiska funktioner som vi bara måste dela med oss av.

Här får du en effekt på 4400 watt vilket ger dig mer än tillräckligt kadus för att röja även den isigaste snön. Slungan kommer också med en arbetsbredd på 62 centimeter, en intagshöjd på 51 centimeter och ett utkast som kan justeras i 190 grader och skicka snön flygande hela 15 meter bort!

För att du ska kunna manövra slungan enkelt har AL-KO försett maskinen med 5 växlar framåt och 3 bakåt. Detta ger dig även full kontroll över hastigheten som sedan kan justeras beroende på underlag.

Snowline 620 E ll är det perfekta valet för dig som är ute efter en prisvärd snöslunga som inte bränner plånboken!

Egenskaper och specifikationer
  • Energikälla:Bensin
  • Prestanda:4400 Watt
  • Kastlängd:15 meter
  • Vikt:85 kilogram

Det lättmanövrade valet: AL-KO Snowline 560 II

Snowline 560 ll från AL-KO är ännu en bensindriven snöslunga som ger dig möjligheterna att ta emot vintern med öppna armar, helt utan oro. Den kommer nämligen försedd med ett tvåstegssystem, kraftfull motor på 4000 Watt och 182 cc som erbjuder mer än tillräckligt för majoriteten av hushåll.

Här kan du ta del av en arbetsbredd på 51 centimeter. En egenskap som ger dig de ideala förhållandena när det kommer till bekväm snöskottning av mindre ytor runt huset, parkeringsplatser eller uppfarter och trottoarer.

Tack vare sin unika OVH-teknologi kan du njuta av minskade bensinkostnader. Detta uppnås genom att slungan har en separat toppventil som ger en utmärkt verkningsgrad och optimala förhållanden för motorn.

Sist men inte minst måste vi bara nämna att snöslungan är supersmidig att manövra tack vare de ergonomiska handtagen. Snowline 560 ll är ett bra val för dig som inte vill böka med snöslungan och kanske inte behöver röja så mycket som 50 centimeter tjock snö.

Egenskaper och specifikationer
  • Energikälla:Bensin
  • Effekt/Spänning:4000 Watt
  • Kastlängd:15 meter
  • Vikt:75 kilogram

Bästa mindre snöslungan: Toro Power Curve 1800

Toro Power Curve 1800 är ännu en snöslunga på topplistan som gör att du inte längre behöver bekymra dig om någon bensin - här är det bara att trycka på startknappen och köra.

Slungan kommer utrustad med ett Power Curve-system som ger dig möjlighet att röja upp till 318 kilo snö/minut och en kastlängd på 7 meter. Detta uppnås genom en arbetsbredd på 46 centimeter och en kraftfull motor på 1800 Watt.

Power Curve 1800 kommer också försedd med ett praktisk och ergonomiskt utformat handtag som ger god komfort och enkel manövring. Detta kombineras sedan med en riktningskontroll som låter dig justera utkastaren sidledes i 160 grader.

Är du ute efter en mindre och smidigare modell så är Power Curve 1800 den snöslunga du ska välja!

Egenskaper och specifikationer
  • Energikälla:Elektricitet (batteri)
  • Prestanda:1800 Watt
  • Kastlängd:7 meter
  • Vikt:15 kilogram

Köpguide för snöslungor

När du väljer mellan olika snöslungor så finns det vissa saker du ska ha i åtanke när du väljer. Vissa tycker att priset är avgörande och idag kan du hitta snöslungor i alla prisklasser.

Välj efter behov

Idag kan du hitta snöslungor allt från någon tusenlapp upp till, och över för den delen, 100.000 kronor. Vilket kan tyckas väldigt saftigt men kom ihåg att en dyrare snöslunga har många fler funktioner, något som uppskattas men behöver nödvändigtvis inte innebära att den slungar snö bättre än de som är i den billiga prisklassen.

Så som med allt annat så är det helt upp till dig och dina behov, vilket i slutändan är det som kommer att styra ditt köp.

Enstegsslunga eller tvåstegsslunga?

Det finns två sortens snöslungor som du kan välja mellan – enstegsslungor och tvåstegsslungor. Enstegsslungor är inte alltid, men oftast, elektriska och drivs av antigen ett uppladdningsbart batteri eller en nätanslutning.

Dessa sorts slungor är dock inte lika kraftiga som de bensindrivna men de är ofta mindre, lättare att manövrera, billigare och snällare mot miljön. Så har du inte en alltför stor skottningsyta så är enstegsslunga utmärkt och räcker långt och väl.

Den bensindrivna tvåstegsslungan är mycket kraftigare än enstegsslungan och kan på grund av det hantera större mängder med snö. Och även om den är bensindriven så är dessa sortens slungor bränslesnåla så de är inga stora miljöbovar för den delen.

Slungan driver sig själv framåt till skillnad från enstegsslungan som du själv behöver ge en push för att den ska röra sig framåt. Tvåstegsslungan är ett självklart val för de som har stora ytor att skotta.

Tänk på att ställa krav på snöslungan

Att ställa krav på din utrustning är naturligt. Och när det rör sig om snöslungor så har du några att tänka på. Till exempel säkerhetshandtag.

En snöslunga ska vara försedd med ett säkerhetshandtag, vilket är innebär att maskinen stannar när du väl släpper taget. Något som är viktigt för säkerheten.

Själv utkastet ska gå att vrida på så att du på så sätt själv kan välja var snön slungas och landa. Reservdelar är en annan sak att ha i åtanke – de ska vara lätta att få tag på ifall slungan bestämmer sig för att inte samarbeta.

Utöver allt detta så finns det andra variabler för att snöslungan ska vara en välfungerande sådan. De ska så klart vara försedda med hjul eller larvfötter – något som gör sig bäst på ytor som inte är platta fastän larvfötter generellt är i det dyraste laget.

Väljer du en slunga med hjul så kan du köpa tillhörande snökedjor vilket är utmärkt när det är halt ute. Vissa snöslungor kommer även med lampor – något som underlättar snöröjningen på en gård där du inte har bra med belysning eller där belysningen är begränsad.

Alla dessa variabler är utav stort värde men du bör fråga dig om det är något som du behöver, för som nämnt innan, det är ditt behov som styr köpet i slutändan.

Lång livslängd

Det är värt att nämna att en snöslunga ska stå sig mellan 15-30 år så det är en långsiktig investering du gör. Så ta dig en ordentlig funderar över vad du behöver – inte bara idag utan för de kommande åren.

Går du i flyttankar och denna flytt innebär att din boendeyta förändras – då kanske du ska investera i en slunga som kan hantera detta.

Ta också hand om din snöslunga så att du slipper dyra reparationer. Efter varje användning, rengör den så att snörester inte fryser fast och riskerar att förstöra den. Var också noggrann med var du kör din snöslunga så att du inte kör på något som kommer kräva en kostsam reparation.

Hur vi hittade produkterna till topplistan

Att välja rätt snöslunga kan vara en supersvår uppgift då det finns många kvalitativa märken ute på marknaden idag. Det är därför viktigt att du som köpare inhandlar den slunga med de funktioner som du förväntar dig och behöver för att få jobbet gjort. För att välja ut produkterna till denna topplista var det viktigt för oss att förhålla sig till vissa riktlinjer.

Det första vi kollade på var kundrecensioner, åsikter från experter, tester och topplistor. Genom att sammanställa resultaten från samtliga uppräknade recensionspaneler var vi tydliga med slutmålet. Samtliga slungor på topplistan ska ha uppnått goda resultat på topplistor eller tester, samt mottagit god feedback från experter såväl kunder. Detta garanterar god produktkvalitet som faktiskt levererar det den lovar.

Priset var ytterligare en sak vi var tvungna att ha i åtanke. Oavsett om du bor i Norrland, Uppland, Skåne eller varför inte Närke, måste du förr eller senare ha en snöslunga. Men alla kommer inte behöva samma prestanda och funktioner.

Dyrare modeller kommer med mer funktioner och en saftigare prislapp. Perfekt för den som behöver den! Men för dig som bara slungar snö en gång om året på uppfarten är detta inte nödvändigt.

Av just den anledningen finns det en god variation i priser, funktioner, arbetsbredd och energikällor för att du ska kunna hitta den modellen som passar just dina behov.

Sammanfattning

Förhoppningsvis hittade du en snöslunga som passade dig här bland våra favoriter!

Som vi nämnde innan så är Alpina AS 56 P vårt val till den bästa snöslungan och vi tror den skulle passa många konsumenter. Om du bestämmer dig för att leta vidare själv så ha vår köpguide i åtanke så du vet att du hittar rätt!

Lycka med snöröjningen!

Hjälpsamma källor