Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa spikpistolen 2023

Upptäck de populäraste spikpistolerna på marknaden: 8 spikpistoler som är bäst i test

Uppdaterad:

Med en spikpistol kan du göra många renoveringsjobb i hemmet mycket enklare. Spikpistoler kommer i många olika varianter, vilket är varför det kan vara lite knepigt att göra ett bra val. Vilka funktioner ska en bra spikpistol vara utrustad med och hur gör man det bästa valet för den typ av renovering som man planerar att göra?

Allt detta ska vi gå igenom i detta inlägg, där vi också har letat fram marknadens bästa spikpistoler i flera olika kategorier. Det enda du behöver göra är att välja en som passar dig och din budget!

Vilken är den bästa spikpistolen?

Bästa spikpistolen: Hitachi NR1890DBCL

Som marknadens bästa spikpistol har vi utsett Hitachis NR1890DBCL. Denna modell säljs både med inkluderat batteri och laddare, vilket innebär att det också är en relativt prisvänlig investering. Tack vare sin höga kapacitet på cirka 700 spikar i timmen, samt sin användarvänliga design är detta ett verktyg som kan användas för flera olika typer av renoveringsprojekt.

Några egenskaper som är utmärkande är att maskinen är försedd med både enkel- och serieskottsfunktion, att den har försetts med ett kraftfullt drivsystem och att NR1890DBCL har kommer med en kolborstfri motor som adderar extra drifttid så att du kan jobba mer effektivt. En spikpistol som vi rekommenderar att du kikar lite extra på!

Bästa dyckertpistolen: Dewalt DCN680NT Solo

Ibland är det också mer fördelaktigt att köpa en mer inriktad spikpistol som denna dyckertpistol DCN680NT Solo.

Denna modell är ett särskilt bra val för dig som ska sätta upp foder, lister eller fogar eftersom dyckert är mindre synligt än spik. Nackdelen är då att dyckertlängden är lägre än kapaciteten för spik, just denna modell uppgår till mellan 15-54 millimeter och värt att ha i åtanke. Avfyrningsdjupet kan dock enkelt justeras, beroende på vad denna dyckertpistol ska användas till.

Den kompakta och ergonomiska designen gör den dock till ett mycket bra val för erfarna och även mindre erfarna användare. Priset gör den också till en mycket bra investering!

Bästa tryckluftsdrivna spikpistolen: Senco Frame Pro 601

Fördelarna med en tryckluftsdriven spikpistol är många och som marknadens bästa har vi utsett Senco Frame Pro 601.

Detta är en uppgraderad version av varumärkets bästsäljande spikpistol och har därför många utmärkande funktioner som imponerar. Däribland har ytdjupet förbättrats, där du enkelt kan justera mellan 50-90 millimeter. Djupjusteringen kräver heller inga verktyg, så att du lätt kan anpassa hanteringen under arbetets gång.

Eftersom spikpistolen drivs med hjälp av tryckluft, så kan renoveringen verkligen gå undan. Senco har också tänkt till lite extra när det kommer till pistolens design, där den är både kompakt, lätt och enkel att jobba med.

Bästa häftpistolen: Makita AT1150A

Makitas häftpistol AT1150A är ett bra val om du vill ha en stabil hantering. Tack vare maskinens klammer håller sig materialet på plats under användning och är perfekt när du arbetar med till exempel MDF eller spånskivor. Kraften fördelas också jämnt utmed hela verktyget, så att du kan känna dig mer säker.

Just denna modell har en klammerbredd på 11 millimeter och drivs med hjälp av tryckluft. Detta gör då att du kan arbeta snabbt och smidigt med ditt projekt. En fördel är också att det medföljer flera tillbehör så som skyddsglasögon, luftnippel och oljeflaska.

Bästa spikpistolen för lister: Hitachi NT50GS

Från varumärket Hitachi har du även dyckertpistolen NT50GS som är utmärkt för bland annat lister. Den har en robust konstruktion och flera utvecklade drag som gör den mycket multifunktionell. Bland annat har den en mycket hög magasinkapacitet på 100 stycken dyckert.

Detta är ett något mer kostsamt val, men den säljs tillsammans med både laddare och batteri. Denna modell har också försetts med flera säkerhetstillägg, så som ett gummibelagt grepp så att du kan arbeta med en stadig hand, en utlösningsmekanik när spiken kilat fast och har även en mycket bekväm vikt som gör att arbetet sliter mindre på dina handleder.

Bästa spikpistolen för stomme: Senco CoilPro90

Denna rundbandade spikpistol CoilPro90 från Senco är perfekt om du letar efter ett robust val som lämpar sig utmärkt för bland annat stommar eller grövre material.

Spikdjupet kan enkelt justeras upp till 90 millimeter och har en av marknadens bästa magasinkapacitet på hela 275 spikar. Med denna modell behöver du inte slösa energi på att fylla på magasinet, utan kan arbeta på i önskad takt. Som professionell användare är detta därför ett inriktat val för dig som du kommer att uppskatta.

Bästa spikpistolen för ytterpanel: Hitachi Basso A34

Hitachis spikpistol Basso A34 är också den ett mycket populärt val på marknaden. Detta är en så kallas stavspikpistol, vilket innebär att den är särskilt designad för renoveringsprojekt som involverar till exempel ytterpanel, regelverk och bjälkslag. Tack vare maskinens design är den också mycket säker och enkel att använda.

Basso A34 har tillverkats av rejäla material och har en magasinkropp i aluminium. Kombinationen ger spikpistolen en lägre vikt och är därför väldigt smidig att använda. Spikpistolen har även försetts med både enkel- och serieskottsfunktion. Ett mycket bra val, som också är relativt prisvänlig!

Bästa spikpistolen för tak: Rapid PRO PCN90

Om du letar efter en spikpistol som är lite särskilt designad för att användas till renovering av taket, så tycker vi att du ska kika lite extra på Rapid PRO PCN90. Detta är en rejäl tryckluftspistol, vilket innebär att den också är mer av ett premiumval. Särskilt smidig är den att använda eftersom maskinen har en 360 graders roterbar slangkoppling.

För att du ska kunna arbeta mer säkert har denna spikpistol en nosspärr som måste tryckas ned mot materialet innan spiken kan fyras av. Detta säkerställer också att du kan spika med mer precision och kontroll.

Köpguide för spikpistoler

Att köpa en spikpistol kan helt klart vara ganska tidskrävande och är lite av en djungel. Det finns flera olika typer av spikpistoler och valet av driftskälla, vilka typer av fästelement som modellen är försedd med och hur modellens övriga egenskaper och funktioner ser ut är bara några saker som bidrar till att göra valet så knepigt.

Får du dock lite koll på dessa punkter så kan du göra ett skräddarsytt val och välja en spikpistol som passar den typ av renovering som du ska göra hemma.

Vilken driftkälla ska man välja?

Det finns idag fyra olika typer av driftkällor för spikpistoler. Detta skiljer dem alla från varandra:

 • Batteri: Det finns både för- och nackdelar med att investera i en batteridriven modell. Spikpistolen drivs med hjälp av komprimerad luft och du kan därför arbeta metodisk och med mindre avbrott. De har inte riktigt samma kraft som trycklufts- eller gasdrivna modeller, men klarar ändå de flesta jobben bra. Sist så är batteridrivna spikpistoler ganska kostsamma och lite tyngre än andra modeller, vilket är värt att ha i åtanke.
 • Tryckluft: Om du letar efter en spikpistol som är kraftfull och som kan användas till flera olika typer av material, så är en tryckluftspistol det allra bästa valet. Kraften kommer från att dessa spikpistoler sammankopplas med en kompressor. Beroende på spikpistolens utformning och valet av kompressor så kommer spiklängden också att behöva anpassas efter detta. En nackdel med tryckluftspistoler är att du alltid måste ha en slang till kompressorn och därför kommer rörelsefriheten när du arbetar att påverkas. Pistolen i sig är dock ofta ganska lätt i förhållande till andra modeller.
 • Gas: Spikpistoler som har gas som driftkälla är de mest kraftfulla alternativet om du vill ha en trådlös modell, men däremot speglas också detta i den prislapp som maskinen säljs för. Det krävs också lite mer kunskap för att kunna använda dessa modeller och därför rekommenderas de framförallt för professionella användare.
 • Fjäder: Sist har du också spikpistoler på marknaden som har fjädrar som driftkälla. De säljs oftast till ett mer förmånligt pris, men styrkan i maskinen är också begränsad. Spikpistolen fungerar mer som en större form av häftapparat och kommer vanligtvis med en klammer för att göra hanteringen mer exakt.

Vilket typ av fästelement ska du välja?

Utöver driftkällan så kommer också valet av fästelement att ha mycket stor betydelse. Så vad skiljer dem från varandra och vad ska du tänka på?

 • Klammer: En klammer adderas oftast vid så kallade dyckertpistoler och gör det helt enkelt smidigare att spika i och träffa rätt. Klammern används också för att balansera ut trycket när du slår i spiken eller dyckerten, vilket ger en säkrare användning och en mycket stabil hantering.
 • Spik: En renovering eller ett större byggprojekt delas bäst in i två olika stadier. Första steget är att göra grovjobbet. T.ex. när du sätter upp stommen, väggar, tak eller utför andra jobb där byggmaterialet måste klara högre belastning. Då använder man “vanlig” spik! Spikdjupet kan justeras bättre och spikpistolen har också mer kraft för att kunna användas för grövre material.
 • Dyckert: Andra steget är att göra finjobbet såsom att sätta upp fogar eller listar. Vid dessa jobb så används istället en dyckert, eftersom denna typ av spik syns mindre.

Vilken typ av renovering ska du göra?

Som du säkert har förstått från beskrivningen ovan så kommer valet av spikpistol att behöva göras beroende på vad du planerar att använda verktyget till. Nedan har vi satt samman en liten snabb köpguide, så att du vet på ett ungefär vilken typ av spikpistol som behövs för nedan projekt:

 • Stomme: Vid ett husbygge så är det stommen på huset som är extra viktigt att få rejäl och robust. Eftersom de material som används är grövre, så krävs det också en spikpistol som är anpassad för detta. Rakbandade spikpistoler är därmed ett extra bra val.
 • Tak: När du lägger tak så kommer det att gå snabbare om du inte ständigt behöver ladda magasinet med ny spik. Så här är en rundbandad spikpistol också en bättre investering.
 • Ytterpanel: När du bygger eller renoverar en ytterpanel så kommer det att krävas en hel del spik. Men här krävs det ändå att du gör ett val som baseras på din förmåga. Rakbandade spikpistoler är lättare att jobba med, medan rundbandade alternativ rymmer mer spik. Båda kommer att fungera bra till ytterpaneler, men ger då dig lite olika för- och nackdelar.
 • Innerpanel: För mycket av renoveringsprojekten inomhus så kommer en dyckertpistol att vara ett extra bra val. Denna kan med fördel användas för både liggande, stående och lutande panel eftersom dyckert syns mindre.
 • Skivor och innertak: När du arbetar med material som spånskivor, MDF eller plyers så kommer en klammerpistol att vara ett bra val. Du får mer kontroll när du arbetar och riskerar heller inte att skada materialet som du jobbar med, eftersom kraften fördelas jämnt över klammern. Detsamma gäller också när du arbetar med hårdare golvytor.
 • Lister och foder: När du sätter på lister eller foder så vill du att spiken ska synas så lite som möjligt. En rakbandad dyckertpistol, kommer då att vara ett litet extra bra inköp.

Andra egenskaper att kolla på

Sist kommer vi också till den punkt som gör att du kan anpassa valet av spikpistol mer efter dig, din erfarenhet och även användning. Detta är viktiga egenskaper och funktioner som vi tycker du bör fundera lite extra på:

 • Magasinkapacitet: Det kommer alltid att vara en fördel om du har mer spik i magasinet när du utför större projekt. En rundbandad modell är då ett bra val, då de oftast rymmer flera hundra spikar. I det långa loppet kommer detta att spara rejält med tid. Nackdelen är att dessa maskiner är mer otympliga. Så om du endast ska sätta upp lister eller göra mindre bestyr, så kommer inte magasinet att behöva vara så gediget.
 • Spikdiameter: Beroende på hur grovt material du arbetar med så kommer spikdiametern att behöva justeras. För till exempel stommar så krävs det att du har en spikpistol som kan hantera större spikar.
 • Spikdjup: Även spikdjupet kommer att behöva justeras beroende på materialet som du arbetar med. Så anpassa valet av spikpistol efter de spikar som du måste använda och materialet som du arbetar i.
 • Vikt: En punkt som många kanske inte tänker på att fundera över är maskinens vikt, men det kommer faktiskt ha väldigt stor betydelse när du jobbar. En för tung maskin kommer att lägga mer belastning på dina armar och är därför inte lika bra att använda under en längre stund. Dessutom kommer spikpistolen att vara otymplig att flytta runt och ger dig begränsat med rörelsefrihet.
 • Driftstid: Beroende på vilken driftkälla maskinen har så kommer driftstiden att variera. Letar du efter kraftfull modell som du kan lita på under en längre tid så kommer en tryckluftspistol att vara ett bra val, som inte heller är lika kostsamt som gasdrivna modeller.
 • Laddningstid: Om modellen du investerar i har ett batteri så kommer detta att behöva laddas med jämna mellanrum. Tänk på att ju längre driftstid, desto längre kan du arbeta utan avbrott. Men även en kort laddningstid kommer att bidra till en mer effektiv användning.

Vanliga frågor

Hur stor kompressor behövs för en spikpistol?

Om du investerar i en lufttryckspistol så kommer du också behöva köpa till kompressor, där du bör basera valet beroende på hur stora renoveringsjobb du ska göra. För gedigna jobb rekommenderas en kompressor på mellan 25-50 liter, medans det inte krävs samma kapacitet när du utför mindre bestyr.

Hjälpsamma källor