Inlägget innehåller reklam via annonslänkar. Läs mer

Bästa steamern 2023

Upptäck den populäraste steamern på marknaden: 8 steamers som är bäst i test

Uppdaterad:

Beroende på material av dina kläder, så behöver en del strykas mer ofta än andra. Det finns dock ett särskilt verktyg som alternativ till det vanliga strykjärnet som kan göra denna process både roligare och mer effektiv.

I detta inlägg visar vi dig marknadens bästa steamers som, till skillnad från vanliga strykjärn, använder sig av het ånga för att snabbt och effektivt ta bort alla ojämnheter i kläderna. I köpguiden berättar vi även vad du ska tänka på för att hitta den bästa steamern för just dig!

Vilken är den bästa steamern?

Bästa steamern: Philips Steam & Go GC362

Philips Steam & Go GC362 är modellen som vi anser vara den bästa steamern på marknaden. Här får du en steamer som fungerar precis lika bra vertikalt som den gör horisontellt. Fördelen är att du kommer åt på svårstrukna ställen såsom under kragar och manschetter.

Tack vare den uppvärmda steamerplattan får du tillgång till SmartFlow-teknologi som ger dig möjligheten att pressa steamern mot plagget för att sedan få ett bättre resultat. Steamern fungerar utmärkt på tunna, likväl tjockare tyger och kommer dessutom med en värmeplatta som förhindrar våta fläckar på kläderna.

Slutligen så dödar du upp till 99,9% av alla bakterier och slipper dyra kemtvättskostnader. Med sitt konstanta ångutsläpp på 24 gram/minut och otroliga funktionalitet så blir detta marknadens bästa steamer!

Bästa resesteamern: Steamery Cirrus No.2

Är du en person som ofta reser så bör du kolla in denna modell. Steamery Cirrus No.2 är en kompakt, smidig och ergonomisk steamer som fräschar upp dina kläder till maxnivå. Du kan välja mellan ömtåliga material såsom siden, eller varför inte ånga dina gardiner.

Steamern har även en beläggning på insidan som gör skyddar den mot kalk och andra mineraler. Uppvärmningen tar cirka 25 sekunder och vattentanken rymmer 90 milliliter vatten – en kombination som gör att du kommer snabbt igång med din ångning.

Slutligen så får du en värmeskyddande handske och ett munstycke av rostfritt stål för bättre friktion. Detta är en fantastisk steamer för dig som gillar att resa!

Bästa steamern med hängare: Philips ComfortTouch GC557

Philips ComfortTouch GC557 kommer med en hängare som så att du lätt har kläderna på plats vid användning. Den är även utrustad med automatiska växlar till standby-läge när den inte används – perfekt för säkerheten.

Med fem olika ånginställningar kan du använda den på ett flertal olika textiler. Du får även tillgång till en högklassig steamerplatta som du kan trycka mot plaggen utan att bränna dem samt ett kalkskydd.

Steamerhuvudet är flexibelt vilket ger dig de perfekta vinklarna när du ångar – allt för ett bättre resultat! Detta är en kraftfull steamer med hängare som vi starkt rekommenderar!

Bästa 2-1 steamern: Tefal Tweeny Nano DV9001E0

Tefal Tweeny Nano DV9001E0 är en utmärkt modell för dig som inte gillar en massa onödiga inställningar. Fördelen med denna modell är att den kommer med både ångfunktioner och strykfunktioner. Kombinationen lämpar sig perfekt för mindre hushåll eller när du är ute och reser!

Utöver det så får du 3 olika temperaturinställningar som anpassar sig till tyget du behandlar. Du får fördelarna av en steamer, men samtidigt också strykfunktioner! Modellen kan användas både vertikalt och horisontellt. Den kommer också med en inbyggd tank på 50 milliliter. Vill du ha en 2-i-1 modell så är detta det bästa valet!

Bästa sladdlösa steamern: Black & Decker ES9180210B

Black & Decker ES9180210B är en sladdlös steamer vilket möjliggör lite mer frihet när du använder den. Trots detta så kommer den också med en effekt på 1600 watt och en kontinuerlig ånga på 25 gram/minut.

Uppvärmningstiden är bara 30 sekunder och den har en låsfunktion för ångflödet – allt för att din behandling ska gå så smidigt som möjligt! Dessutom har steamern en keramisk sulplatta som gör att du kan pressa steamern mot plaggen för att få bort de mest envisa vecken.

ES9180210B är också utrustad med ett så kallat ”anti-droppsystem” som innebär att den inte läcker eller spiller på dina kläder. Slutligen har den en rymlig tank på 250 milliliter och kommer med en borste som passar för allt typer av textiler. Detta är en fantastiskt smidig modell som vi starkt rekommenderar!

Snyggaste steamern: Tefal Access Steam Care DT9100E0

Tefal Access Steam Care DT9100E0 är en steamer för det moderna hemmet. Detta är en modell med snygg design, bra ångkraft och snabb uppvärmning.

Faktum är att ångkraften uppnår nivåer på 30 gram/minut. Detta kombineras med en stryksula i aluminium för en snabbare uppvärmning (40 sekunder). Steam Care har en avtagbar vattentank på 200 milliliter och även 3 olika tillbehör som gör att din behandling gå snabbare.

Slutligen så fungerar den på alla textiler och kommer med en maximal effekt på 1600 watt. Fördelen är också att den är sladdlös. Vill du ha en sladdlös och snygg steamer så är detta det bästa valet!

Med större vattentank: Morphy Richards Express Steam 361000

Morphy Richards Express Steam 361000 är en modell som tar bort veck och liknande på direkten. Steamern fungerar framför allt bra för dig som har bråttom eftersom Express-ångan är klar på bara 35 sekunder. Utöver det så får du en Eco Steam som levererar ett ångflöde på 20 gram/minut och turbo som ger dig 25 gram/minut.

Fördelen med just denna modell är att den har en större vattentank än konkurrenterna – en vattentank på 260 milliliter. Du får också en extra luddborste som hjälper dig med borttagningen av veck och hår.

Slutligen har Morphy Richards Express Steam 361000 en ”dual-steam” som ger dig dubbelt så mycket ånga och för att vecken ska kunna pressas in i dina plagg.

Ett stilrent premiumval: Philips GC800

För dig som har lite djupare fickor och en känsla för mode så är detta en modell att läsa vidare om. Philips GC800 är en modell som inte bara kan ta bort skrynklor på upp till 5 klädesplagg samtidigt. Den kan också spruta upp till 32 gram ånga/minut.

Steamern fungerar precis lika bra att använda horisontellt som den gör vertikalt, något som innebär att ingen strykbräda behövs. Med det sagt så kommer den också med en integrerad och uppvärmd sula för de värsta vecken. Är du ute efter ett stilrent och pålitligt premiumval så är detta den perfekta kandidaten!

Köpguide för steamers

Om du känner att du vill spana in markanden lite mer själv så har vi här skrivit ihop en liten köpguide med allt du borde tänka på. Vi går igenom olika varianter av steamers samt vilka specifikationer som kan vara viktiga.

Typer av steamers

Det finns två typer av steamers att välja mellan; en handhållen steamer, eller en steamer med basstation. Båda varianterna kommer med sina för- och nackdelar.

  • Vanlig handhållen steamer: En handhållen steamer lämpar sig perfekt för dig som vill kunna plocka upp din steamer, köra lite, sedan snabbt förvara den igen. Dessa är lätta att hantera och kommer med en liten eller lagom stor vattenbehållare.
  • Steamer med basstation: Steamers med basstation är fantastiska att använda om du ska arbeta med en massa plagg. Dessa kommer ofta med mer än en liter i vattenkapacitet och med medföljande hängare eller klädnypor. En steamer med basstation är ofta mer kraftfull än handhållna steamers och tar snabbare bort dina skrynklor.

Egenskaper och specifikationer

  • Storlek och vikt: Ju större och tyngre din steamer är, desto jobbigare blir den att använda och förvara. En lättare vikt kommer dock ofta med en mindre vattentank och lägre effekt. Se över dina behov och välj en modell som passar dig och ditt hem.
  • Effekt: Effekten kommer påverka uppvärmningstiden och effektiviteten i helhet. En steamer med högre effekt kommer oftast få bort rynkor i kläderna bättre än en med lägre effekt. Oftast kommer hög effekt med en högre prislapp så här får du avväga lite hur mycket du är beredd att spendera.
  • Vattentankens kapacitet: Vattentanken har en stor betydelse när du ska välja din steamer. Om du väljer en modell med en stor tank så kan du använda den under en längre tid och du slipper fylla på den lika ofta, nackdelen är att större vattentankar tar längre tid att värma upp. Valet av storlek behöver anpassas efter din situation så fundera över vad som kommer passa dig bäst.
  • Ångkapacitet och ångtryck: Ångtrycket och ångkapaciteten går hand i hand. Detta är en specifikation som mäts i gram/minut och ju högre detta nummer är, desto mer ånga kommer ut och dina skrynklor försvinner snabbare. På vissa modeller kan du också justera ångtrycket, men detta är ovanligt. Högt ångtryck kommer medföra att de blir lättare att steama vissa typer av tyger.
  • Automatisk avstängning: Automatisk avstängning på steamers fungerar precis som på vilka andra produkter som helst. Anledningen till denna funktion är att öka säkerheten. Vi rekommenderar att du hittar en modell med automatisk avstängning. Ingen vill lämna en het produkt i närheten av lätt antända material.
  • Enkel rengöring: Oavsett vilken produkt du köper så är det alltid bra att hålla den ren och hel. Med steamers är detta särskilt viktigt eftersom smuts kan göra din maskin mindre effektiv, eller till och med skadlig för dina kläder. Det är viktigt att du har lätt tillgång till vattentanken och sköljer ur den efter varje användning. Du ska också se till att avkalka din steamer med jämna mellanrum eftersom mineralerna i vattnet kan skapa kalkavlagringar.
  • Sladdlös eller inte: Sladdlös eller inte är helt upp till dig. När du väljer en sladdlös modell så får du lyxen att kunna bära runt den ostört, däremot är det ofta batterier som ska bytas eller en basstation som ska tas hand om. Väljer du en steamer med sladd så behöver du inte oroa dig för att batterierna ska ta slut under användning. Sladdlös eller inte är helt upp till dig. Det är en smaksak.

Vanliga frågor

Är steamers bättre än strykjärn?

Det beror på vilket typ av tyg du ska stryka. Om du vill få din favoritskjorta att bli krispig och härlig så finns det inget som kan ersätta ett bra ångstrykjärn, ska du däremot släta ut en klänning så kan en steamer vara det bästa alternativet. Det handlar helt enkelt om vilket tyg ditt plagg har.

Hur rengör man en steamer?

Det är ofta det bildas kalkavlagringar i din steamer efter ett tag av användande. För att avkalka din steamer så kan du hälla en tesked ättika eller två teskedar ättiksprit och fyller sedan vattenbehållaren med vatten. Låt sedan maskinen ånga tills allt vatten är slut. Slutligen fyller du tanken igen med vatten och låter den ånga klart. Nu har du även sköljt den.

Kan en steamer ha sönder mina kläder?

Ja. Samtidigt som en steamer fungerar utmärkt på de flesta av dina kläder, så gäller det att vara försiktig med vissa tyger. Med strykning så ska du vara försiktig när du behandlar dina kläder och detsamma gäller när du arbetar med ånga.

Hjälpsamma källor