Val av material för stekpannan
Att välja rätt material för din stekpanna är en viktig faktor som kan påverka både matlagningen och pannans livslängd. Olika material har sina egna fördelar och nackdelar, allt från hur bra de leder värme till hur lätta de är att rengöra. Här går vi igenom några av de vanligaste materialen och deras egenskaper för att hjälpa dig göra ett välgrundat val.
- Rostfritt stål: En stekpanna som är gjord i rostfritt stål har en väldigt lång hållbarhet. Tack vare att den inte har några porer som är öppna behöver du aldrig oroa dig för att smaker ska fastna i den efter matlagningen.
- Aluminium: Stekpannor i aluminium är ofta lätta och enkla att hantera, vilket gör dom populära för vardagsbruk. Materialet är också känt för sin värmeledningsförmåga, vilket innebär att pannan hettas upp snabbt och jämnt. Dock är ren aluminium känslig för syra och alkaliska livsmedel, vilket kan leda till att materialet reagerar med maten och ändrar dess smak eller färg. Av denna anledning har många aluminiumpannor en non-stick-beläggning eller en anodiserad yta för att förhindra direkt kontakt mellan maten och metallen.
- Gjutjärn: Gjutjärnspannor är otroligt tåliga, så med en stekpanna i detta material behöver du sällan oroa dig för om den klarar av uppgiften eller inte. Eftersom att de också klarar av höga temperaturer fungerar de att användas i ugn. Gjutjärnspannor är också perfekta för att t.ex. steka kött och hamburgare.
- Koppar: Stekpannor i koppar leder värme väldigt bra och snabbt, och då den ofta har tre olika lager fördelas värmen jämnt över hela stekpannan.
- Kolstål: Kolstål är framför allt känt för sin förmåga att upprätthålla en jämn värme över pannans yta, vilket gör det till ett populärt val i professionella kök. När det är ordentligt kryddat, utvecklar kolstål en naturlig non-stick-yta.
Viktiga specifikationer att titta på
När du har bestämt dig för vilket material du föredrar i din stekpanna, finns det fortfarande många andra aspekter att överväga. Storlek, vikt och kompatibilitet med olika värmekällor är bara några av de faktorer som kan påverka ditt slutgiltiga val. I den här listan går vi igenom några av de viktigaste specifikationerna du bör titta på för att säkerställa att du får en stekpanna som uppfyller dina behov.
- Storlek: När du ska köpa en stekpanna kan du alltid snabbt läsa av dess mått. Detta mått är alltid gjort ovanifrån och den vanligaste storleken för hemmaköket är 28 cm. Sen finns det ett annat mått som då är för bottens diameter.
- Vikt: Vissa material är tyngre än andra, till exempel så är gjutjärn ett av de tyngre materialen att tillverka en stekpanna i. Däremot kan dess stora fördelar väga upp det som kan kännas lite jobbigt med dess tyngre vikt.
- Non-stick-beläggning: Med en stekpanna som har en non-stick-beläggning behöver du inte använda samma mängder av olja eller annat fett för att steka din mat. Det är också svårare att bränna maten och att den fastnar i botten.
- Handtagstyp: Ett säkert och skönt grepp är A och O när det kommer till en stekpanna. Du vill inte behöva vara rädd att bränna dig när du ska använda din stekpanna. Det är också viktigt att dubbelkolla att handtaget fungerar bra i ugnen.
- Värmekällor som passar: Det är naturligtvis viktigt att se till att stekpannan fungerar med värmekällan du har hemma, vare sig det är gas, elektrisk eller induktion. Att ha en stekpanna som passar de allra flesta värmekällor är också väldigt tacksamt. Det gäller speciellt om du har en stekpanna som du förväntar ska hålla i många år framöver.
- Ugnssäkerhet: Med en stekpanna som är ugnssäker kan du expandera din matlagning ännu mer. Det är inte alla som känner behovet av att ha en ugnssäker stekpanna, utan det beror på vad för typ av egenskaper du behöver för den matlagning du gör.
- Maxtemperatur: Maxtemperaturen är viktig att veta så att du inte omedvetet förstör din stekpanna under matlagningen. Om den är ugnssäker behöver du också kolla upp maxtemperaturen som den klarar av i en ugn.
- Med lock eller inte: Om du väljer en traktörpanna kan ett lock vara väldigt bra då du då kan använda den både som en kastrull och som en stekpanna.
- Höjd på kanterna: Höjden som du vill ha på kanterna på din stekpanna beror på vad du vill göra med den. Till exempel behövs det låga kanter för pannkakor medan du vill ha högre om du ofta lagar något som har mer vätska.
Vad finns det för sorts stekpannor?
Här har vi främst fokuserat på vanliga stekpannor, men det finns flera andra att välja på och det är bra att ha koll på dessa.
Vanlig stekpanna
Är den stekpanna som man tänker på när man just tänker på stekpanna. De fungerar för de allra flesta användningsområden som man kan tänka sig i köket och är också därför så pass populär som den är.
Traktörpanna
Är en blandning mellan en vanlig stekpanna och en kastrull. Den har alltså egenskaperna som man vill ha från både en stekpanna och en kastrull. Därför kan du lätt steka och bryna råvaror i den, för att sen tillsätta vätska och använda den till en gryta eller soppa.
LÄS MER: Bästa traktörpannan
Grillpanna
En räfflad stekpanna som gör att råvarorna får en yta som den annars skulle få på en grill.
LÄS MER: Bästa grillpannan
Wokpanna
Har höga rundade kanter för att du snabbt ska kunna röra om utan att det spiller över. Kan användas till andra maträtter än wok, som ris- och pastarätter.
LÄS MER: Bästa wokpannan
Crêpe- och pannkakspanna
Har lägre kanter än en vanlig stekpanna så att du kan få ner stekspaden utan trassel.
LÄS MER: Bästa stekpannan för pannkakor
Sauteuse
Är en blandning av kastrull, wokpanna och stekpanna. Tack vare dess design med sluttande kanter kan du använda den till allt från att göra såser i, till att steka fisk eller kött. Det går självklart också bra att använda den för att bryna grönsaker och andra råvaror i.
LÄS MER: Bästa sauteusen