Bästa stekpannan 2023

Köpguide för stekpannor: Bäst i test och hur du väljer rätt stekpanna för dina behov

Uppdaterad:

En stekpanna som har stekt ägg och nu står på en handduk.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

De allra flesta håller med om att det är roligast i köket när det finns bra köksutrustning att jobba med, och en bra stekpanna spelar absolut en stor roll i matlagningen. Det finns mängder av stekpannor som passar olika ändamål och vad du främst brukar fokusera på och det kan lätt bli överväldigande när ett val ska göras.

Men det är inget som du behöver oroa dig över - för det är precis vad vi kommer att gå igenom med dig idag, de bästa stekpannorna helt enkelt!

Vilken är den bästa stekpannan?

Bästa stekpannan: Mauviel M'Steel 28 cm

Är du ute efter en ordentlig stekpanna som inte kommer bli sämre desto mer den används, utan faktiskt helt tvärtom? Då är M'Steel från Mauviel något att kika på, det är en giftfri stekpanna och något vi kan rekommendera till alla.

Den har ett mått på 28 cm, vilket är det vanligaste för köken i hemmen. Stekpannan är helt i kolstål och har goda värmeledande egenskaper. Det som är ett stort plus är att den går att använda på alla värmekällor. Om du skulle renovera ditt kök behöver du alltså inte byta ut din nya stekpanna bara för det.

Bästa non stick: Scanpan CTX Stekpanna 28 cm

Non stick är något som uppskattas av många. Med denna CTX stekpanna på 28 cm från Scanpan får du en panna i rostfritt stål som är behandlad med just non stick-beläggning. Du kommer därför inte behöva använda lika mycket matfett eller olja under matlagningen.

Att denna stekpanna har vunnit flertalet priser för sin kvalitet visar att den fungerar i alla hem och kök. Något annat som ger den ett extra plus är att den är ugnssäker i upp till 250°C, och är kompatibel med induktionshäll. Förutom detta har den även en höjd på 5 cm vilket gör att det inte spiller över lätt.

Bästa i rostfritt stål: Demeyere Proline 28 cm

Demeyere Proline Stekpanna 7-ply 28 cm är en stekpanna i en klass för sig tack vare dess sju lager med aluminium och rostfritt stål vartannat. Det är just det och dess design som gör att den har en otroligt bra värmeledningsförmåga, och att den fungerar på alla typer av värmekällor.

Demeyere Proline 7-ply är väldigt lätt att rengöra tack vare att den tål att diskas i diskmaskinen. När du köper denna stekpanna får du också 30 års fabriksgaranti, vilket om något bevisar att det är en produkt som är skapad för att hålla länge.

Bästa i gjutjärn: Lodge Gjutjärnspanna 26 cm

Är du en köttfantast som älskar att både äta och bjuda på det bästa köttet? Då är en stekpanna som är gjord i gjutjärn något för dig, och mer specifikt denna från Lodge. Den är inbränd med olja vilket har gett den non stick-egenskaper. Du behöver därför inte använda lika mycket matfett eller olja som annars krävs i gjutjärnspannor.

Det som gör att stekpannor i gjutjärn blivit så uppskattade är även att de fungerar på alla typer av värmekällor, och då även i ugnen. Just denna stekpanna är ugnssäker i upp till 260°C. Vi kan lova att du kommer vilja använda den mycket och ofta, vilket bara är bra – Stekpannan blir faktiskt bättre desto mer du använder den.

Bästa i koppar: Ronneby Bruk Maestro 26 cm

Med en stekpanna i koppar har du en stekpanna som lätt och jämnt leder värmen. Det är precis varför Ronneby Bruks stekpanna i koppar har blivit uppskattad hos dess användare. Den fungerar på alla typer av värmekällor, även för dig som har induktionshäll.

Förutom dess yttersta lager som är i koppar har den två lager till, ett som är gjort av aluminium och ett av rostfritt stål. Det två förstnämnda är för att hjälpa till med värmeledningen, och det sistnämnda är av hygieniska skäl. Handtaget är gjort i rostfritt stål, detta för att du ska ha ett mjukt och bra grepp.

Bästa med höga kanter: De Buyer Mineral B 28 cm

En traktörpanna är den perfekta blandningen mellan en stekpanna och en kastrull. Om det är en traktörpanna du är ute efter kommer denna modell från De Buyer inte att göra dig besviken.

Den är tillverkad i extra tjock plåt som i sin tur fördelar värmen jämnt och bra. Att den även är förbehandlat med bivax ger den en bra non stick-förmåga. Om du också vet med dig att du kommer vilja använda den i ugnen, klarar den av detta i upp till 200°C.

Countrypan Lyonnais Mineral B är helt gjord i kolstål och den kommer därför bara att bli bättre med åren. Du behöver inte heller oroa dig för giftiga ämnen – det är den helt fri från.

Bästa med lock: Scanpan CTX traktörpanna med lock 28 cm

Precis som vi tidigare nämnde är en traktörpanna en bra mix mellan en kastrull och en stekpanna. Om du också har ett lock till, har du verkligen allt i ett. CTX traktörpanna från Scanpan kommer med lock och har en snygg rostfri design. Den har en diameter på 28 cm, höjden är 9,5 cm och den rymmer hela 2,5 liter.

Den är också non stick tack vare att den är behandlad med GreenTek. Det är dessutom inga problem om du vill baka med den eller på annat sätt använda den i ugnen, detta eftersom att den klarar av upp till 260°C.

För ägg: Jamie Oliver Quick & Easy 20 cm

För dig som älskar stekta ägg och vill ha den bästa stekpannan för just detta kan Jamie Oliver Quick & Easy vara något för dig. En av anledningarna till detta är eftersom den är non stick-behandlad. Du slipper därför använda alltför mycket olja eller matfett för att det inte ska fastna. En annan bra aspekt för just tillagning av ägg är att den hjälper dig att se när temperaturen är perfekt.

Inuti stekpannan finns olika måttmarkeringar, vilket underlättar om du behöver vara mer exakt. Oliver Quick & Easy är hårdanodiserad, vilket gör att den tål att användas mångt och mycket utan att bli sliten.

För pannkakor: Tefal Start Easy 25 cm

Alla älskar vi perfekt tillagade pannkakor, men vi är också väl medvetna om att det ibland är lättare sagt än gjort. Med en pannkakspanna från Tefal behöver du inte oroa dig mycket mer, då den gör mycket av jobbet för dig!

Det som är viktigt vid stekning av pannkakor är att kanterna på din stekpanna är låga så att du inte behöver krångla med att få ner stekspaden ordentligt och att den är non stick. Det bästa? Start Easy pannkakspanna har båda de egenskaperna.

Köpguide för stekpannor

Precis som vi nämnde i början finns det många olika stekpannor på marknaden. Det är därför viktigt att hålla koll på vilka funktioner och egenskaper som många kommer med, men också vilka egenskaper och funktioner som du faktiskt inte behöver.

Låt oss hjälpa dig med de vanligaste frågorna och egenskaper som du kommer hitta.

Vilken typ av stekpanna?

 • Non stick/ytbeläggning: Med en stekpanna som har en ytbeläggning behöver du inte använda samma mängder av olja eller annat fett för att steka din mat. Det är också svårare att bränna maten och att den fastnar i botten.
 • Rostfritt stål: En stekpanna som är gjord i rostfritt stål har en väldigt lång hållbarhet. Tack vare att den inte har några porer som är öppna behöver du aldrig oroa dig för att smaker ska fastna i den efter matlagningen.
 • Gjutjärn: Gjutjärnspannor är otroligt tåliga, så med en stekpanna i detta material behöver du sällan oroa dig för om den klarar av uppgiften eller inte. Eftersom att de också klarar av höga temperaturer fungerar de att användas i ugn. Gjutjärnspannor är också perfekta för att t.ex. steka kött och hamburgare.
 • Koppar: Stekpannor i koppar leder värme väldigt bra och snabbt, och då den ofta har tre olika lager fördelas värmen jämnt över hela stekpannan.
 • Kolstål: Har en otroligt lång livstid och reagerar snabbt och effektivt på temperaturskillnader. Den håller också värmen bra, och även när den hettas upp mycket tar inte materialet skada.

Viktiga specifikationer att titta på

 • Storlek: När du ska köpa en stekpanna kan du alltid snabbt läsa av dess mått. Detta mått är alltid gjort ovanifrån och den vanligaste storleken för hemmaköket är 28 cm. Sen finns det ett annat mått som då är för bottens diameter.
 • Vikt: Vissa material är tyngre än andra, till exempel så är gjutjärn ett av de tyngre materialen att tillverka en stekpanna i. Däremot kan dess stora fördelar väga upp det som kan kännas lite jobbigt med dess tyngre vikt.
 • Handtagstyp: Ett säkert och skönt grepp är A och O när det kommer till en stekpanna. Du vill inte behöva vara rädd att bränna dig när du ska använda din stekpanna. Det är också viktigt att dubbelkolla att handtaget fungerar bra i ugnen.
 • Värmekällor som passar: Det är naturligtvis viktigt att se till att stekpannan fungerar med värmekällan du har hemma, vare sig det är gas, elektrisk eller induktion. Att ha en stekpanna som passar de allra flesta värmekällor är också väldigt tacksamt. Det gäller speciellt om du har en stekpanna som du förväntar ska hålla i många år framöver.
 • Ugnssäker: Med en stekpanna som är ugnssäker kan du expandera din matlagning ännu mer. Det är inte alla som känner behovet av att ha en ugnssäker stekpanna, utan det beror på vad för typ av egenskaper du behöver för den matlagning du gör.
 • Maxtemperatur: Maxtemperaturen är viktig att veta så att du inte omedvetet förstör din stekpanna under matlagningen. Om den är ugnssäker behöver du också kolla upp maxtemperaturen som den klarar av i en ugn.
 • Med lock eller inte: Om du väljer en traktörpanna kan ett lock vara väldigt bra då du då kan använda den både som en kastrull och som en stekpanna.
 • Höjd på kanterna: Höjden som du vill ha på kanterna på din stekpanna beror på vad du vill göra med den. Till exempel behövs det låga kanter för pannkakor medan du vill ha högre om du ofta lagar något som har mer vätska.

Vad finns det för sorts stekpannor?

Idag har vi främst fokuserat på vanliga stekpannor, men det finns flera andra att välja på och det är bra att ha koll på dessa.

Vanlig stekpanna

Är den stekpanna som man tänker på när man just tänker på stekpanna. De fungerar för de allra flesta användningsområden som man kan tänka sig i köket och är också därför så pass populär som den är.

Traktörpanna

Är en blandning mellan en vanlig stekpanna och en kastrull. Den har alltså egenskaperna som man vill ha från både en stekpanna och en kastrull. Därför kan du lätt steka och bryna råvaror i den, för att sen tillsätta vätska och använda den till en gryta eller soppa.

LÄS MER: Bästa traktörpannan

Grillpanna

En räfflad stekpanna som gör att råvarorna får en yta som den annars skulle få på en grill.

LÄS MER: Bästa grillpannan

Wokpanna

Har höga rundade kanter för att du snabbt ska kunna röra om utan att det spiller över. Kan användas till andra maträtter än wok, som ris- och pastarätter.

LÄS MER: Bästa wokpannan

Crêpe- och pannkakspanna

Har lägre kanter än en vanlig stekpanna så att du kan få ner stekspaden utan trassel.

Sauteuse

Är en blandning av kastrull, wokpanna och stekpanna. Tack vare dess design med sluttande kanter kan du använda den till allt från att göra såser i, till att steka fisk eller kött. Det går självklart också bra att använda den för att bryna grönsaker och andra råvaror i.

Vanliga frågor

Hur mäter man diametern på stekpannan?

Diametern på stekpannan mäts alltid ovanifrån, genom att mäta från en kant av stekpannan till den andra kanten.

Är keramiska stekpannor farliga?

Nej, det är inte farligt att använda sig utav keramiska stekpannor. Keramiska pannor rekommenderas ofta som en säkrare non-stickpanna jämfört med teflon.

Vilken stekpanna håller längst?

Gjutjärnspannor har väldigt lång livslängd och kan ofta gå från generation till generation.

Vilken stekpanna är bäst för kött?

Både gjutjärnspannor och kolstålspannor fungerar utmärkt för kött. Idag rekommenderade vi bland annat pannan från Lodge som vi starkt kan rekommendera till dig som gillar att tillaga kött.

Hjälpsamma källor