Bästa stektermometern 2023

Köpguide för stektermometrar: 7 stektermometrar som är bäst i test

Uppdaterad:

Uppskuret kött på en skärbräda med en stektermometer.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Stektermometern är ett utav de verktyg i köket som verkligen kan göra skillnad på din matlagning. Men att skaffa sig den bästa stektermometern kan vara en stor utmaning för de flesta, då det kan vara knepigt att veta exakt vad man ska leta efter hos en stektermometer. Därför har vi skapat en topplista med de allra bästa modellerna på dagens marknad. Högst upp hittar du Professional Secrets Digital, en superbra och pålitlig stektermometer som försäkrar den ultimata matupplevelsen!

Vilken är den bästa stektermometern?

Professional Secrets Digital

Digital från Professional Secrets är den ultimata stektermometern för dig som älskar matlagning. Den har en tunn nål på endas 1,2 millimeter, vilket gör att den bevarar all den ljuvliga saften inuti köttet.

Termometern är även helt vattentålig, har en lättläst display och mäter temperaturer från -50 till +350 grader Celsius. Tack vare sina vattentäta egenskaper så är rengöringen av termometern otroligt enkel, bara dra den under kranen och vips så är det klart.

Du får även ett medföljande etui som är lätt att ha med sig i fickan och undviker att termometern drabbas av några repor eller andra slag när den ligger i lådan.

Professionell Secrets Digitala Termometer är blixtsnabb och otroligt lätt att läsa av. Helt enkelt ett måste i köket!

Eva Solo Cook'N Time

Cook’N Time Stektermometer från Eva Solo skiljer sig lite från de andra i designen, men trots det så levererar den precis samma smarta funktioner. Denna stektermometer är otroligt smidig att ha med sig och fungerar utmärkt för tillagning av kött, kyckling och fisk.

Den kommer med förinställda program för well-done, medium och rare vilket gör att matlagningen går som en dans. Termometern har en superstor display som fungerar som termometer, med digitalt ur, men även som timer.

Cook’N Time använder sig av ett spett för att mäta temperaturen som sedan enkelt kan stoppas undan och hängas på en medföljande krok. Detta är ett fantastiskt 3-i-1 redskap som vi verkligen tycker du ska spana in!

Meater Meater

Meater+ är det ultimata verktyget för hemmakocken som vill uppnå bra resultat utan överdriven ansträngning. Med hjälp av sin innovativa teknologi så kan denna stektermometer snabbt notifiera dig genom mobilen när köttet är klart, detta innebär att du inte ens behöver ha koll på tiden.

Efter att Meater+ har fått åtråvärda utmärkelser och bra recensioner kunde vi inte annat än inkludera den på topplistan. Vi kan ta M3 som exempel eller varför inte Teknikveckan. Det bästa med termometern är att den fungerar precis lika bra att använda på grillen som i köket.

Ytterligare en egenskap som står ut hos just denna stektermometer är faktumet att den är kapabel att räkna ut den bästa vilotiden för köttet vilket är precis lika viktigt för slutresultatet som stekningen.

Allt detta sammanlagt med sin intuitiva och användarvänliga app till mobilen blir Meater+ en stektermometer som vi starkt rekommenderar.

Thermapen Therma 1

Här har vi en blixtsnabb stektermometer från Thermapen. Therma 1 har en sekundsnabb responstid som läser av temperaturen på ett ögonblick. Den har även en digital display som visar temperaturer med en decimals noggrannhet. Inte nog med det, den har också kapaciteten till att mäta temperaturer ända ner till –49,9 och hela vägen upp till +250 grader Celsius.

Den högklassiga nålen som mäter temperaturen är bara 1,1 millimeter i omkrets vilket minimerar mängden vätska som försvinner så att du får ett saftigt kött varje gång! Therma 1 är även perfekt för sous vide tillagning då den är helt vattenskyddad och allmänt väldigt bra byggd.

Är du dessutom lite glömsk och ofta missar att stänga av termometern så är det inte ett problem med Therma 1 då den automatiskt stänger av sig själv efter 10 minuter. Är du ute efter en snabb och problemfri temperaturmätning så är Thermapen Therma 1 det självklara valet!

Sunartis Mingle Digital

Här har vi en lite billigare variant som passar perfekt för alla kockar där hemma som inte är villiga att investera så mycket, men samtidigt vill kunna få ett väldigt bra resultat.

Mingle Digital hushållstermometer är en prisvärd digitaltermometer av förvånansvärt hög kvalitet. Displayen på termometern är lätt att läsa av tack vare sina stora digitala siffror, men det är värt att notera att den inte snurrar runt, vilket endast ger dig en vinkel att läsa från.

Med hjälp av den långa mätnålen i rostfritt stål kan termometern visa temperaturen på bara några sekunder och ge dig ett noggrant resultat. Den fungerar därför utmärkt för en mängd olika slags matlagningsmetoder. Vare sig du lagar kött, värmer upp frityrolja eller vill mäta degspad så passar Mingle Digital perfekt.

Så är du ute efter en lite billigare variant som ändå levererar ett väldigt bra resultat för pengarna så är detta termometern för dig.

Muurikka Digital Stor

Muurikka Digital är en stektermometer som fungera precis lika bra för gasolgrillen, rökugnar, vanliga ugnar, kolgrillen eller helt enkelt bara på spisen.

Termometern har förmågan att mäta temperaturer upp till 250 grader Celsius och har förinstallerade tillagningsgrader för en mängd olika kött så att matlagningen kan gå smidigt framåt. Utöver det kommer Muurikka Stektermometer också i två helt olika delar: En huvudenhet (sändare) och en bärenhet (mottagare).

Med hjälp av dessa två verktyg kan du hålla koll på matlagningen även när du inte är närvarande. Sändaren skickar automatiskt iväg en signat till mottagaren när den önskade temperaturen har uppnåtts och du kan därefter enkelt ta bort köttet med perfekt resultat.

Som grädde på moset så kommer även mottagaren med en inbyggd timer samtidigt som den också utlöser ett larm när den önskade tillagningsgraden har uppnåtts. Muurika Stektermometer är ett underbart tillskott i köket som vi rekommenderar varmt!

Anders Petter Backaryd Digital

Backaryd Digital från Anders Petter är en stektermometer som blev bäst i test hos test.se i november 2019!

Termometern kommer med en inbyggd timer och magneter på baksidan för att du lätt ska kunna förvara den eller sätta upp den på de flesta ställen. På tal om timer så kan du maximalt ställa in den på 99 minuter och 59 sekunder.

Backaryd Ugnstermometer kommer också med förinställda temperaturprogram beroende på vilken råvara som ska tillagas, allt för att processen ska gå så smidigt som möjligt!

Den har även förmågan att mäta temperaturer från -10 till +300 grader Celsius, vilket gör den perfekt att använda sig av under nästan all typ av matlagning.

Tillverkningsmaterialet består framförallt av plast och rostfritt stål medan måtten är

7,5 x 7,5 x 2,5 centimeter. Letar du efter en stilren och pålitlig stektermometer som en gång i tiden har vunnit bäst i test så är Backaryd Ugnstermometer rätt val för dig!

Vad gör en stektermometer?

Stektermometern är ett väldigt vanligt köksredskap i hem runt om i världen och låter dig snabbt och enkelt få reda på innertemperaturen på nästan vad som helst. Det är ett måste för dig som vill ha en prefekt köttbit med just din favoritfärg samtidigt som det också kan underlätta markant i andra typer av matlagning.

Känner du att det inte spelar någon roll hur torr kycklingen är, hur well-done köttbiten är eller hur geggiga muffinsen är så kan du hoppa över stektermometern. Men för dig som vill äta gott, med bra resultat är stektermometern en nödvändighet.

Köpguide för stektermometrar

Att hitta rätt bland alla olika stektermometrar kan snabbt bli väldigt svårt. Hur stor ska den vara, bör den ha sladd, och hur ska nålen se ut? Oroa dig inte, här i köpguiden hjälper vi dig med precis vad du bör tänka på innan du köper en stektermometer.

Termometer för ugnen eller grillen?

Det första du bör tänka på är vad och när du ska använda din stektermometer till. Vissa stektermometrar har speciella funktioner som lämpar sig särskilt bra för grillning medan andra passar bäst för matlagning inomhus.

Grillar du mest bör du leta efter en bra grilltermometer, men om du lagar precis lika mycket mat inomhus är det mest lönsamt att välja en stektermometer som lämpar sig för båda användningsområdena. Fundera över vad du kommer använda den till och gör det rätta valet utefter det.

Design

Designen är en smaksak men det kan för många vara en viktig del i valet. Många tycker att det kan vara klumpigt att behöva använda sig av sladdar, medan andra föredrar den aspekten.

De trådlösa modellerna har verkligen sina fördelar. De är oftast mindre, lättare att bära runt på och vissa kan till och med kopplas till mobilen. Här är det viktigt att du överväger det du kommer använda stektermometern till och därefter gör ett det val som är smidigast för just dig.

Noggrannhet

Noggrannheten på de olika stektermometrarna kan skilja sig ganska så mycket. Vissa mäter bara hela temperaturer, medans andra kan komma så nära som decimaler.

Oftast är de lite billigare modellerna inte lika noggranna som de dyrare varianterna och kan därför visa fel på någon grad eller två. Väljer du en lite mer priskraftig modell får du en mer exakt mätning vilket också leder till ett bättre resultat.

Här är det helt upp till dig hur avancerat du vill gå, vi rekommenderar en lite dyrare modell då dessa generellt ger ett bättre resultat, men oavsett vad så handlar det i slutändan om din matlagning och hur “perfekt” du vill att den ska vara.

Nålen

Nålen är en superviktig del i det rätta valet av stektermometer. Så fort du sticker in nålen så börjar den goda köttsaften att sippra ut.

Nålarna kommer i många olika storlekar och tjocklekar. De stora nålarna passar perfekt för användning till bakning, där du behöver ha en bra förståelse på hur temperaturen utvecklar sig med tid, medan små nålar är bättre vid tillagning av kött. Se över hur stor nålen är på stektermometern, och jämför mellan olika modeller innan du gör ditt val.

Inställningar

Många termometrar har förinställda temperaturer för olika typer av kött. Detta är en bra egenskap som lämpas sig bäst för framförallt nybörjare som inte har lika mycket erfarenhet.

Andra termometrar saknar dessa funktioner och är istället mer exakta i sin mätning av köttets temperatur. Det spelar ingen roll vart du befinner dig erfarenhetsmässigt, men det är viktigt att veta att olika termometrar erbjuder olika funktioner och inställningar som kan lämpa sig till olika nivåer i köket.

Hjälpsamma källor